Last news in Fakti

19 Март, 2024 19:01 4 056 42

Триглавата ламя, която души България

  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • делян пеевски

17 години след приемането ѝ за пълноправен член на Европейския съюз, България все още продължава да бъде държава, разяждана от корупция

Триглавата ламя, която души България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

17 години след приемането ѝ за пълноправен член на Европейския съюз, България все още продължава да бъде държава, разяждана от корупция. Ще успее ли политиката на премиера Николай Денков да изведе страната му до стандартите на ЕС? Това пита в свой материал, посветен на България, френското онлайн списание Causeur.

41% от българите казват, че са използвали корупционни практики за лесен достъп до обществени услуги през 2019 г. И тъй като страната (частично) влиза в Шенгенското пространство този месец, мигрантите, преминаващи през тази страна, остават заложници на мрежи, с които правосъдието е много снизходително.

Европейските избори благоприятстват формулирането на множество критики към функционирането на Европейския съюз, често възприеман като технократски и отдалечен от ежедневните реалности на гражданите. Този процес може би е малко прибързан, когато погледнем по-отблизо държавите, които го съставят и които свободно се присъединиха към него, по-специално по време на различните разширявания към бивши комунистически страни между 2004 и 2007 г. Тъй като имаше почти историческо задължение да приеме "страните от Централна и Източна Европа" в европейското семейство, някои държави изпитваха трудности и все още се борят да се съобразят с политическите, правни, икономически и социални стандарти, използвани в рамките на европейското семейство. България е една от тези страни. България официално се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. по силата на Люксембургския договор, едновременно с Румъния. Тези две страни тогава бяха сред най-бедните на континента, но европейските институции и страните-членки счетоха, че постигнатият напредък от началото на преговорите оправдава присъединяването им. Но нито Букурещ, нито София бяха част от Шенгенското пространство. Двете държави правят — частично — навлизане в това пространство през март 2024 г., въпреки нежеланието на няколко столици, които смятат, че не отговарят в достатъчна степен на критериите и посочват, по-специално в случая на България, широко разпространената корупция на всички нива в страната.

Предупреждение за корупция в миграционните потоци

Според неправителствената организация Transparency International - глобалният еталон за измерване на корупцията - България, заедно с Унгария, е най-корумпираната страна в Европейския съюз, заемаща 67-мо място от 180 държави, изследвани през 2023 г. През 2019 г. 41% от българите съобщават, че са използвали корупционни практики за лесен достъп до обществени услуги... Сред много сектори, в които се практикува тази корупция, два са емблематични: миграционната политика и използването на правосъдието за политически цели. Случаят с управлението на мигранти, предимно от Близкия изток по маршрута, минаващ през Турция, илюстрира това ниво на корупция. Мигрантите са заложници на мафиотски мрежи, които действат почти безнаказано, тъй като полицията и съдебната система са снизходителни към тях, дори съучастници. Тези мрежи, понякога свързани с определени политически кръгове, са виновни за контрабандата на мигранти, от пресичане на граници до настаняване на бежанци или дори плащане на подкупи на полицията, за да улеснят транзита към Европа. Докато ЕС редовно преживява миграционни кризи, участващите български администрации се облагодетелстват финансово от ситуацията. Не е сигурно, че частичното влизане в Шенгенското пространство ще подобри тази ситуация. Друг сериозен факт по отношение на зачитането на върховенството на закона (и следователно придържането към европейските ценности и стандарти) е инструментализирането на правосъдието от елитите на властта, за да възпрепятстват политическата опозиция, която изобличава корупцията в държавата. Тази практика е достойна за маниите, характерни за авторитарните държави, където лидерите при никакви обстоятелства не искат да напуснат властта. И всички средства са добри. Така, създадената в България международна финтех компания Nexo стана жертва на неоправдан правен тормоз по неофициална и неприемлива причина: мениджърите на тази компания уж били близки до опозицията на властта. Това е достатъчно българското правосъдие чрез бившия главен прокурор Иван Гешев да претърси местните офиси на Nexo през януари 2023 г. с готово обвинение срещу играч в сектора на криптовалутите: пране на пари. "В българския модел, наследен от съветския, главният прокурор е институцията, която концентрира най-много правомощия. Той е на върха на пирамидата, недосегаем и не отговаря пред никого. Той решава кой да бъде съден и кой не. И вместо да пази хората от бандитите, нашият главен прокурор прави точно обратното: пази приятелите си като чадър и удря враговете си като бейзболна бухалка", обяснява тогавашният председател на Върховния касационен съд (ВКС) и заклет враг на Иван Гешев Лозан Панов пред Le Monde през 2020 г.

Нашумелият случай беше предмет на съдебна битка, която завърши с приключване на делото поради липса на доказателства, а Nexo сега търси значителни обезщетения от българската държава ($3 милиарда) пред международен арбитражен съд, тъй като опетнената им репутация е попречила на излизането им на борсата Трябва да се отбележи, че Гешев беше изключително противоречива фигура, замесен и в други съдебни скандали. В крайна сметка той беше уволнен, но временният му наследник Борислав Сарафов стана обект на забележителна критика, илюстрираща трудностите пред реформирането на правосъдието в такъв контекст на корупция. В контекста на единния европейски пазар и включването на България в Шенгенското пространство тази ендемична корупция може да представлява реален риск за европейските граждани.

Значителни последици за европейските общества

Не трябва да си мислим, че европейските граждани не са загрижени. В допълнение към ефектите, които контрабандата на мигранти може да има върху европейските общества, съгласуваността на европейския проект също е заложена на карта. Ще позволим ли на институциите на една държава, която не зачита правилата, които другите са си самоналожили, да действат без реален контрол? Също така, нормално ли е част от българската администрация и политическа класа да злоупотребява с еврофондовете (финансирани от европейски граждани) в ущърб на населението? Разбира се, България все още е млада демокрация, където комунистическото минало е оставило своите ограничения във функционирането на държавата. Но такъв е случаят и на други страни с подобна история. За съжаление е много сложно да се борим ефективно срещу дълбоките корени на тези осъдителни и дори престъпни практики в една политическа, административна и съдебна олигархия, която желае да запази своите привилегии. Надежда обаче има. Премиерът Николай Денков, който встъпи в длъжност през юни 2023 г., беше избран с проевропейска, пронатовска програма и най-вече с настояване за борба с бича на корупцията. Напускането на главния прокурор Гешев не отне много време. В българското общество има реално очакване за промяна, тъй като то е уморено от практиките, на които е подложено, без да има реална помощ. Задължение на европейските институции, но и на други държави, е да подкрепят Денков най-после да освободи България от практики, които нямат място в Европа на 21 век. Бъдещето ще покаже дали ще успее да приведе страната в съответствие с европейските стандарти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 17 Отговор
    Харвардските шарлатани побесняха че Тиквата излезе по голям лъжец от тях.
  • 2 Триглавата ламя се казва

    59 18 Отговор
    Израел Германия САЩ ,тия същите я душат 80 години подред България

    Коментиран от #18, #37

  • 3 честен ционист

    43 8 Отговор
    Приключи овертюрата между сламеният човек и три-адамовата ябълка Габриел.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тома

    55 5 Отговор
    Народа мислеше че когато влезем в ЕС ще има контрол и правосъдие за българските корумпирани политици прокурори съдии и ченгета а то излезе че тези от Европа са по корумпирани от нашите.Смятайте колко куфарчета по 2 кг тиквата изнесе при тях

    Коментиран от #32

  • 6 Очевидно

    23 13 Отговор
    няма да има този шанс. Строителят на Турски поток и слуга на путлер взриви управлението.
  • 7 сърдито соросне

    18 11 Отговор
    Писна ми да ни смятат за руска губерния, това е руска хибридна атака. Не е вярно че сме губерния, американска колония сме! Да се съберем пред бърлогата на мутрофанова и да и покажем, че сме демократи на токчета и в розови полички!

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Един

    30 5 Отговор
    Тиквата надцака шарлатаните.Това за правосъдието и борбата с корупцията може да го разправяте на вятъра.Шарлатаните неистово се борят да обърнат потоците в свойте касички.Поне в областа ,в която работя това се наблюдава.Мутрите взимаха.Но и шарлатаните не им отстъпват.Даже лекинко са по нагли.Назначенията също са на принципа на наш човек.А не по професия и кадърност.Така,че борбата в момента е кой ще натделее, за да барне парата.Избори и да се направи явно споразумение и тогава управление.Или някой от великите да ни вземе като протекторат с генерал губернатор.Да си назначи директори на управления, а не министри.А това да са западняци без контакти в тукашното блато.
  • 10 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Тиквата ги подкара с 200 ,но този път не е сам .С него е башибозука от ДПС Дебелян с големия хюх!
    Ристю мореплавателя пръв се наведе.Хахахах
  • 11 име

    9 2 Отговор
    "някои държави .. и все още се борят да се съобразят с политическите, правни, икономически и социални стандарти, използвани в..."

    Въпросът е че помним "Европа на 2 скорости", помни несъстоялите се законодателни промени, произтичащи от членството ни в ЕССР, като да не плащаме за непоискана услуга, да има публичен фалит, да няма държавна финансова помощ за американските ТЕЦове. Виждаме от първо лице корупцията с европейски средсва и европорграми. За псевдо съдебните реформи и несъстоялите се препоръки на венецианската комисия също знаем. На фона на всичко това, няма един случай на тулупа да му спрат фондовете, на новите месии да им пуснат фандък членство в Шенген заради преговори за Македония (ест. и нашите балуши имат вина че не са хитри), или да одобрят плана им за парите по пЛандемията - тук теорията е че в Брюксел имат изгода от некадърници в нашия парамент и мин. съвет, защото така пестят пари от бюджета по пЛандемията. Виждаме че на ЕССР му е достатъчно да има удобни и послушни управляващи, за българкия наро не му пука, ние сме пазар и източник на работна ръка за по-богатите, понякога малко работа на ангария. Затова в България не гледаме с добро око на ЕССР.
  • 12 дядо поп

    21 2 Отговор
    Триглавата ламя и ябълката на раздора , двете министерски кресла , (енергетика и отбрана). Най обещаващи за крадене в особено големи размери , заради тях трите глави които се целуваха сега се хапят и плюят!
  • 13 никола гешев

    11 13 Отговор
    Ламята е трибуквена и се нарича КДС, пряко подчинена на МОСКВА! А на русофилите им пречела демокрацията. Абе, аланкооулу Путин някога да е казал, че в България има корупция?! Но не му пречеше да каже, че кирилицата идва от Македония.

    Коментиран от #16

  • 14 име

    13 5 Отговор
    "Денков най-после да освободи България от практики, които нямат място в Европа на 21 век."

    От мишок, който заявява, че не е важна нашата икономика, а на Путин да му е трудно, няма очаквания да свърши нещо полезно за България.
  • 15 Бамбука

    5 12 Отговор
    Бушоните на Путин се активираха. Турски поток не е единствения резил за тях.
  • 16 име

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "никола гешев":

    Корупцията само в Лукойл ли е? Само Турски поток ли е корупционна схема? Путин ли дава парите по еврофондовете и европрограмите? Толкова ли е трудно да схванете че европарите създадоха една клика от алчни корумпета, гравитираща около политиката и обществените поръчки. Да, в частни случаи тези корумпета въртят далавери с руснаци и руски фирми. Но не защото Путин ги е корумпирал, а защото са корумпета. Парите и правилата са предпоставка за корупцията, а в България парите идват основно от ЕССР, правилата ги определя ЕССР. Не е луд този, който яде баничката.
  • 17 Гудю

    9 3 Отговор
    На България и е нужна вдна хубава гр. война да се изчисти из основи от всичката тази политич. гнас която се е насъбрала
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мертен Нвпр.

    7 2 Отговор
    Радев подписвай спешно указа. Боко ще подкрепи ПП с втория мандат.
  • 20 Боко Тиквата

    12 2 Отговор
    Аз минавам с 200 европейските лидери, та едни ПП-ДБрасти ли ще ми се опънат? Толкоз са ми лесни, завалийте алчни.
  • 21 Гал

    5 4 Отговор
    Ламята е отвъд океанска.

    Коментиран от #40

  • 22 тик тик

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "сърдито соросне":

    по точно на токчета с розови пликчета.........
    и то прозрачни.............
  • 23 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Чак са ли се Устиха, че сме Приключили Вчера!
  • 24 Анонимен

    6 1 Отговор
    Евробюрокрацията,еврофондовете и евросубсидиите са основни виновници за корупцията.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Умно

    5 1 Отговор
    Това с НЕКСО е поредн ата доста очевадна корупционна схема. Наляха кинти в ПП и сега за благодарност, вместо доказалите в правната защита на България международни кантори, Асен Василев ще им прати адвокат готов да загуби делото. 3 милиарда от данъците ни ще бъдат раделени както им е угодно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ХАРОН

    8 1 Отговор
    Така е. От народна република станахме бананова. От тая демокрация ни байгъняса. Както се пее- пирамиди, фараони, куче влачи рейс. Само чалга индустрията цъфти и без корупция.....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Което показа, за сетен път

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "тома":

    че вместо народът да се вземе в ръце и да си оправи политиците, народът ходи за гъби и се надява някой отвън (дадо Иван, чичо Сам, леля Гертруда) да му оправят живота.
    Директно да обявяваме война на Швейцария и да ни окупират и това е.
    Протекторат на Швейцария - това ще звучи гордо.
  • 33 Добра

    1 3 Отговор
    статия! Но дали ганьо я чете и проумява!
  • 34 Име

    1 1 Отговор
    Сами не можем с мафията - тя е на всички нива и - взема най-младите за заложници.

    Европа - ако ни е приятел и обича тракийците - а ние сме гостоприемни - да ни помогне.

    Ние сме приятни хора - с неприятни навици.

    По-добре да излекуваме навиците си - отколкото да се махнем ние.
  • 35 бай село

    0 0 Отговор
    Pадев ще даде мандата пак на Кравата му му
  • 36 Бау Бау

    1 0 Отговор
    Кравата пак ще бъде номинирана.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ваксиниран

    1 0 Отговор
    Тия Американски шушумиги нито в Шенген не ги искат , нито визите за Америка паднаха . Не могат ли да кажат ясно - Ако не ни вземете в Шенген не ви щем фалшивото Евро . Стига са ни плащали с потупване по рамото и благи гумички от отвъд океана. Ние сме тук на кръстопътя между чукът и наковалнята върху нашата глава ще падат после всички бомби. Ония в Америка после само ще се смеят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.