Last news in Fakti

21 Март, 2024 09:08 2 335 63

Искрен Иванов пред ФАКТИ: Путин разглежда Тръмп като възможност да спечели в Украйна, а Байдън – като пречка пред това

  • путин-
  • тръмп-
  • байдън-
  • избори-
  • сащ

Американската съдебна система често има навика да превръща изборите в шоу, казва политологът

Искрен Иванов пред ФАКТИ: Путин разглежда Тръмп като възможност да спечели в Украйна, а Байдън – като пречка пред това - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тръмп срещу Байдън за втори път… Това е най-очакваната битка за президент на САЩ през ноември. Ако спечели Тръмп, отново ще чуем лозунга: "Да направим Америка велика". Байдън пък иска да спаси Щатите от Тръмп. Кой ще прекрати войната в Украйна… Пред ФАКТИ говори доц. Искрен Иванов, политолог, експерт по международна сигурност и управление на конфликти и преподавател в Софийския университет.

- Г-н Иванов, втори мач между Байдън и Тръмп! Единият непредсказуем, а другият не помни кога е започнал мандатът му. Какво да очакваме?
-
От тук нататък се очертават два сценария за развитието на президентските избори в САЩ. Първият е победа за Тръмп, което изглежда реалистично на фона на покачващата се подкрепа за бившия американски президент. И все пак, възходът на Тръмп зависи от две неща: подкрепата на влиятелните лобита в Америка и крилото на пуританите, които виждат в него политическия месия, който ще „извади САЩ от ада“. Вторият сценарий е изненадваща победа за Байдън, което е също толкова реалистично тъй като президентът в САЩ се избира непряко и ключовата роля принадлежи на електоралната колегия. С други думи може да се повтори сюжетът от 2016 година, когато народният вот беше на страната на Хилари Клинтън, но делегатите в колегията връчиха победата на Тръмп. Такова развитие на събитията е възможно само ако разликата между двамата кандидати продължава да е толкова малка. Кой от тези два сценария ще се осъществи обаче – за това е рано да говорим.

- Появиха се коментари, че до изборите Байдън може да се откаже… Колко е опция това?
- Това би било много недалновиден ход от страна на демократите. Такъв прецедент има в лицето на покойния президент Линдън Джонсън. За да предприемат такъв ход демократите, наистина трябва да извадят кандидат, който буквално да плени избирателите. Такъв на този етап няма и не се очертава да има през следващите няколко месеца. Освен това нека си представим как би изглеждало това в очите на американците – че президентът им абдикира от отговорност. Това ще хвърли страната в хаос. Не вярвам и самият Байдън да го направи освен ако не бъде поставен под политически натиск от съпартийците си.

- Срещу Байдън и Тръмп вървят разследвания на специални прокурори… Това ли е висшата демокрация – обект на проверки да върви към президентския стол?
- Както и друг път съм заявявал своята позиция – в момента либералната демокрация се намира в криза, заради рязкото свиване на средната класа в развитите държави. Това дава възможност на мощни кръгове от олигарси да влияят върху политическите процеси в големите държави и води до патологии като тази, която вие споделяте. Съвсем отделен е въпросът, че американската съдебна система често има навика да превръща изборите в шоу. Това се харесва на избирателите, които виждат във фаворитите си играчи, на които трябва да се залага. Когато започнаха съдебните процеси срещу Тръмп, той се зарече да отмъсти за това на демократите и го виждаме под формата на обвиненията, които прокурорите отправят към Байдън и сина му Хънтър във връзка с предполагаемите им бизнес активи в Украйна. Но ви уверявам, че никой уважаващ себе си федерален съдия няма да гласува за тези обвинения. Когато се стигне дотам, Върховният съд на САЩ винаги се старае да пази прозрачността в демократичните процедури – и както видяхме в този дух позволи на Доналд Тръмп да продължи в предизборната надпревара.

- И двамата имат обвинение, което е еднакво за тях - за изнасяне на класифицирана информация. Избирателят вълнува ли се от такива технически неща?
- Разбира се, че се вълнува. Онова, от което американците парадоксално не се вълнуват, е външната политика на САЩ, ако Америка не е във война. Тогава всички се обединяват около държавния глава, независимо кой е той. Но, когато става въпрос за изнасяне на държавни тайни или държавна измяна, социалната стигма върху провинилия се е огромна, особено ако той е политик. Американското общество не толерира такива провинения и пример за това е добре познатата афера Уотъргейт, която съсипва политическия имидж на Ричард Никсън. В крайна сметка, за да не стане жертва на импийчмънт, той подава оставка. Сходно е положението с много корумпирани президенти още от годините на основаването на САЩ, от които американците са сваляли доверието си.

- С какво печели симпатизанти Тръмп и с какво Байдън?
- Златните козове на Тръмп са реториката и енергичността му. Американският избирател обича политиката да е като шоу, където логично печели онзи, който може по-добре да развлича зрителите. Тръмп го прави и затова подкрепата към него расте. И все пак, основната причина за възхода на Тръмп не е стратегията на щаба му, а много процеси, които се подеха срещу него. Публичният му арест, призоваването му в съдебната зала, разпита от прокурора – всичко това го превърна в мъченик в очите на собствените му избирателите. Преди тези кампании губернаторът на Флорида – републиканец Рон ДеСантис беше фаворит, но след като процесите срещу Тръмп започнаха, рейтингът на бившия президент рязко скочи. Байдън печели избирателите си с традиционната за демократите реторика, която е насочена към ЛГБТ малцинствата, социално слабите избиратели и застъпниците на безплатното здравеопазване в Америка. Въпреки напредналата си възраст, повечето млади американци виждат в него единственият възможен вариант Америка да продължи да функционира като държавата на свободните и смелите с малко повече грижа за обикновените хора. Вицепрезидентът му – Камала Харис, също има заслуга за рейтинга му, бидейки представител на две ключови електорални групи в САЩ – жените и афро-американците.

- В същото време чухме Путин да казва, би работил и с двамата, но Тръмп бил по-непредсказуем. Какво означава това на дипломатически език…
- Това означава „ще се разбера и с двамата, защото имам ядрено оръжие, а въпросът е как“. И, разбира се, означава, че Путин разглежда Тръмп като възможност да спечели в Украйна, а Байдън – като пречка пред това. Ако Тръмп спечели президентските избори, той няма да отстъпи на Путин, но само по онези стратегически въпроси, които касаят САЩ. Виждаме, че по отношение на Украйна и НАТО нещата стоят по друг начин. Ако Байдън спечели, политиката на САЩ към Русия едва ли ще се промени.

- Байдън губи памет, но демократите го номинират. Как да си го обясним…
- Нали знаете, че, когато една държава цъфти, има много кандидати да я ръководят, но те рязко намаляват, когато тя се намира в криза. По същия начин стоят нещата и в САЩ. Ако при Тръмп ситуацията е такава, заради многобройните кампании срещу него, при Байдън нещата стоят огледално. Демократите знаят, че следващият американски президент ще трябва да преведе страната в ключов момент, когато възможността за пряк военен сблъсък между НАТО и Русия расте. Засега такава опасност няма, но вие чухте думите на руския президент Владимир Путин, че Русия е готова за ядрена война. Някои определят това като блъф, но последните официални доклади от американското разузнаване не изключват Путин да натисне червеното копче, ако се почувства притиснат до стената. Големият въпрос е как ще отговорят САЩ и кой ще понесе (гео)политическата отговорност за последиците? Ето затова никой не иска да е на мястото на Байдън, защото, ако за Тръмп решението е мащабна реформа в НАТО с цел префокусиране върху сдържането на Китай, за демократите Русия е приоритет.

- Осем месеца до изборите е доста време, но ако изборите бяха днес как се позиционират двамата?
- Днес силите на двамата кандидати са изравнени. Ако изборите бяха днес, съдбата на Белия дом щеше да се реши от електоралната колегия, не от избирателите. Винаги, когато има такова колебание, изборните резултати зависят от волята на делегатите. Тръмп води като подкрепа сред избирателите, но има много делегати от Североизточното крайбрежие, които биха убедили колегите си да гласуват за Байдън. Не защото не вярват на Тръмп, а защото го считат за непредсказуем. Обратната логика също важни – много избиратели на Байдън може и да не го подкрепят, защото виждат в Тръмп по-енергичен и готов за действие политик. При всички положения обаче тези избори ще са ключови не само за бъдещето на американската демокрация, но и за статута на САЩ като глобален актьор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    44 2 Отговор
    Този ако си свали очилата , дали няма да види по хубаво , че Путин вече е спечелил в Украйна !!!???
  • 2 ХАХАХА

    41 1 Отговор
    Само името му е искрен , това което излиза от устата му е манипулация.
  • 3 Петър

    35 1 Отговор
    Искам да попитам евроатлантиците, как си представят една евентуална победа на Украйна в тази война? Зеленски ще приеме ли парад на армията на Украйна на червения площад в Москва?
  • 4 Джоли Роджър☠☠☠

    33 2 Отговор
    ПОРЕДНОТО СОРОСОИДНО Л.....@ЙНО НАЗНАЧЕНО ДА ЛАПА НА КОПАНЯТА НА ОТВОРЕНОТО ШОРОШКО ОБЩЕСТВО СЕДНАЛО ДА СЕ УПРАЖНЯВА НА ТЕМА РУСИЯ...😀
    НАЙ ГОЛЕМИЯ КОШМАР ЗА ТОЯ И ПОДОБНИТЕ МУ Е ИЗБОРНА ПОБЕДА НА ТРЪМП И С И РУСИЯ ДА СЕ РАЗБЕРАТ.
  • 5 Путин

    23 1 Отговор
    Въобще не се интересуват бай дън и Тръмп. Войната е ясна, че ще спечели, но победата ще е когато разкара фашиста зеленски и САЩ се прибере зад океана.
  • 6 Иван Дочев

    22 1 Отговор
    Изявлението на Искрен Иванов е намеса във вътрешните работи на САЩ? Българските гавази взеха да си позволяват прекалено много!
    Освен това не чухме дефиниция на понятието "победа във войната в Украйна"? Какво значи "победа" например за Путин или Макрон или за Борел?
  • 7 Ефбет

    5 19 Отговор
    Всичкото нашенско путинист лежи на тая кълка.
  • 8 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    21 2 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПИ НАПЪНИ ОТ КЛАКЬО РИ НА КЪС ПОВОД ПОВТАРЯЩИ НЕБИВАЛИЦИТЕ НА "АТЛАНТИЧНИТЕ" ЛУЗ ЕРИ........
  • 9 Монката Паси

    27 1 Отговор
    Иво инджевата демокрация (русофобия), се оказа голяма утопия.

    Коментиран от #18

  • 10 12343211

    7 2 Отговор
    Явно Тръмп е по- лошия избор на Путин,ама нали да кажем нещо...
  • 11 Това е

    21 0 Отговор
    Това същество е Дженифър.

    Коментиран от #50

  • 12 збърканяк ивъноф

    21 1 Отговор
    аман от подрастващи соросоидчета
  • 13 Петър

    15 0 Отговор
    Да, и аз това питам, какво значи и как би изглеждала победа на Украйна на Русия в тази война?

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БСП за България и Радев

    14 1 Отговор
    Значи е пределно ясно. Тръмп трябва да спечели, за да има мир и благоденствие. И за малките деца е ясно
  • 16 шефа

    19 1 Отговор
    Искрено си мисля че Искрен е ...диот ,на челото му го пише.
  • 17 Тъпак

    17 1 Отговор
    300%
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Планът Ран

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Много ясно: 1) освобождаване на украинските територии 2) унищожаване на военния ресурс на Русия 3) Поставяне на Русия в позиция на загубила войната и принудена да плаща репарации 4) Плячкосване на природните ресурси на Русия чрез смешно ниски цени от Европа и тн

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Петър

    9 6 Отговор

    До коментар #19 от "Планът Ран":

    А нещо като парад на армията на Украйна на червения площад в Москва не се ли предвижда, или излаз на Украйна на Балтийско море?

    Коментиран от #25

  • 21 БСП за България и Радев

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Планът Ран":

    Всъщност е точно така. Браво за анализа. Това са целите на колективния нациски Запад. Друг е въпросът че не ги афишират официално пред зомбиранитежси народи. Но никога няма да се осъществят. Православните пророци са казали : "Не се е родил владетел, който може да победи непобедимата червена армия. И Наполеон опита, и Хитлер също и резултатът бе ясен. Всеки опитал се, яде дървото

    Коментиран от #27

  • 22 Кадир

    19 0 Отговор
    Изказване на палячо, който се държи все едно има право на глас в САЩ и говори пред техните избиратели.
  • 23 Значи,само по снимката

    21 0 Отговор
    можем да оприличим човека! Това мамино синче,може да е доцент,политолог,и какво ли не още,но за Българите е един от платените соросоиди в България!

    Коментиран от #34

  • 24 КОТарАК

    11 1 Отговор
    Тоя шушляк много ги чатка нещата 😅 За Путин е в пъти по-добре Бай Дъно да остане президент и да до потопи краварника 😁
  • 25 Планът Ран

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "Петър":

    За какво му е на зеления наркоман да окупира руски територии? Въобще за какво са му неразвити градове с външни тоалетни и мизерия. Той ще си получи милиардите репарации и ще си върти далаверите на украинска територия

    Коментиран от #38

  • 26 Кресна

    11 0 Отговор
    Щом този наричаш себе си експерт говори такива глупости ,какво се учудвам на такива като българин ,котарак и разни тук в този сайт .Когато човек се смята за анализатор и е с диплома за това ,или говори реални неща ,или да си скъса дипломата .
  • 27 Планът Ран

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "БСП за България и Радев":

    Всъщност пропускаш победата на Финландия и срамното изтегляне от Афганистан. За първата световна война, да е да не говорим

    Коментиран от #49

  • 28 С Тръмп и без Тръмп

    2 16 Отговор
    Изостанала Русия няма какво да предложи на запада и най-вече на САЩ
    Даже и глупав човек като Тръмп няма да им предаде Украйна на тепсия срещу обещанието да не го нападнат с ядрено оръжие...нещо на което всеки американски военен ще се смее до пръсване като го чуе

    Коментиран от #36

  • 29 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 0 Отговор
    ПУТИН И БЕЗ БАЙДЪН И ТРЪМП ЩЕ ПОБЕДИ В УК АМА ТАКИВА КАТО ТЕБ С ПРОМИТ МОЗЪК НЕ ГО РАЗБИРАТ
  • 30 До къде я докарахме!

    16 0 Отговор
    Разни пъпчиви гимназисти,като тоя от снимката,които не са стъпвали дори в казарма,да раздават акъл за...,,военен сблъсък"...?!
  • 31 Меркуцио

    5 1 Отговор
    Байдън пречка? Изкъпи се, бе!
  • 32 Българин

    11 0 Отговор
    Тоя още не е почнал да се бръсне тръгнал великия Путин да коментира!
  • 33 бай Даньо

    8 0 Отговор
    Свободни съчинения,... войната си върви, хората страдат
  • 34 Значи,да съм по-директен!

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Значи,само по снимката":

    ....но за Българите е един от платените МИШОЦИ в България!
  • 35 Я виж ти...?!

    10 0 Отговор
    Хари Потър ,раздава акъл от снимката...
  • 36 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "С Тръмп и без Тръмп":

    А "напредналите" САЩ какво могат да предложат освен 50 млн бездомни, 64 млн наркомана и 1,2 млн болни от СПИН и маймунска шарка...а да, и чертежи на Ф16, модел 1970 година:)
  • 37 Жоро

    4 0 Отговор
    Дьржава пьлна с академици,професори и доценти! Ползата от тяже крьгла нула
  • 38 Краварски мечти

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Планът Ран":

    Да те светна, че репарации плаща победения:) Или ти чакаш следващия контранапън:) Между другото Германия плати ли 6 трилиона репарации на Полша или поляците ще имат да взимат:)
  • 39 най-голямата пречка

    8 0 Отговор
    Байдън днес падал ли е по стъпалата или не помни?
  • 40 стоян георгиев

    9 0 Отговор
    Момата на снимката политолог ли се явява?
  • 41 издигане

    7 0 Отговор
    Тоз еврокомсомолец много се натяга.
  • 42 Наблюдател

    0 9 Отговор
    Навремето Хитлер разчиташе на Вундерваффе-оръжието чудо за да победи. Днес психопата Путин разчита на Тръмп.

    Коментиран от #43, #47

  • 43 Баш Наблюдател

    10 1 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    Навремето Хитлер разчиташе на Вундерваффе-оръжието чудо за да победи. Днес психопата Зеленски разчита на Бай-Памперсън.
  • 44 Прогноза

    1 12 Отговор
    Другари..войната ще приключи без мирен договор..от едната страна запада ще налива пари в Украйна..ония ще си построят собствена армия от друга страна Русия ще е под вечните санкции с нарастващи прогресивно разходи за отбрана..в първия момент в който централната руска власт се разклати украинците ще си върнат територията за облекчение на гладните донбасци и луганци

    Коментиран от #58

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Колко си искрен

    8 0 Отговор
    И колко изразяваш чуждо мнение не е тема за обсъждане!
    Путин не се интересува от бълнуванията ти!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Инна

    3 0 Отговор
    Владимир Владимирович ви каза на руски език (и повече от веднъж) :
    "За Русия е по-лесно да работи с президента на САЩ Джо Байдън, защото той е "прогнозируем" и по-опитен от бившия американски лидер Доналд Тръмп."
    "Байдън", каза Путин, отговаряйки на въпроса кой е по — добър за Русия-Байдън или Тръмп. - Той е по-опитен човек, прогнозиран, той е политик на старата формация. Но ние ще работим с всеки лидер на САЩ, на когото американският народ има доверие".
  • 49 Инна

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Планът Ран":

    Съветските войски напуснаха Афганистан организирано с разгърнати знаци.
    Удивително е, че афганистанците днес помнят шурави с топлина и уважение.
    "Победата" на Финландия:
    Финландия отстъпи повече от 34 хиляди км2 от земята си в стратегически важен район.
    Косвеният резултат от войната с Финландия е бързото и мирно присъединяване на Латвия, Литва и Естония към СССР. След като направи правилните изводи от наблюдението на хода на битките от Зимната война, Румъния се съгласи с исканията на Слатина, отстъпвайки Бесарабия. Тези страни предпочетоха да не тестват силата на отбраната си и силата на Червената армия.
    Финландия получи териториален подарък, докато беше част от Русия и се отдели от него! (те биха знаели, че не дават!) Плюс Финландия превзе част от Мурманска област, която не й принадлежеше. СССР наказа нахалната Финландия и си върна своето!
    И в Украйна Русия ще си върне своето, даже не се съмнявайте!
  • 50 Ама иначе

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Това е":

    Редакторът, изкуствен интелект ми прекръсти съществото от пост 11 на Дженифър, ама иначе си е ДЗендър.
  • 51 Двама дядки

    6 0 Отговор
    И двамата изкуфяли и Тръмп и Байъдън и все пак по-добрия избор е Тръмп очевидно. Може ли империята на империите да има такива кандидати за президент. Не ме разбирайте погрешно аз съм фен на Тръмп, но лично аз не бих го избрал за президент.
  • 52 9689

    4 0 Отговор
    Искрене,голям си глупак.Путин е независим от кукуригувци.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тест

    2 0 Отговор
    Въпрос:
    Кой е световният жандарм?
    Вероятни отговори:
    1. Венецуела
    2. Китай
    3. САЩ
    4. Русия
    5. Бурунди
    Отговорилите правилно

    Коментиран от #57

  • 55 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    дабе да при Тръмп Украйна беше натъпкана с оръжие
  • 56 Ти да видиш

    7 1 Отговор
    От къде ги копате тия специалисти бе???? Тоа знае ли колко уши има на главата си?
  • 57 Дали някой

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тест":

    Се съмнява че верният отговор е Бурунди
  • 58 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Прогноза":

    И след 9 години на СВО Русия не може да привърши запасите си от регулируеми въздушни бомби КАБ-1500Kr-ОД тъй като преди 2 години привърши всичките си запаси от ракети,снаряди и патрони и се наложи да купува от Северна Кореа и Иран.Сега е само една бензиностанция без ракети,както се изповръща другаря киро парапетов.Може би след 79 години на Русия ще се опразнят оръжейните складове но до тогава америка,англия,австралия и нова зенландия няма да съществуват.
  • 59 Фончо

    0 0 Отговор
    Кой ги знае тея двамата бе? Пишете за Гонзовица моля
  • 60 Макробиолог

    0 0 Отговор
    Зелена хартия има колкото искаш.Пита се намаляват ли ,увеличават ли се тия дето я искат.
  • 61 Не са много

    1 0 Отговор
    алтернативите - ако Бандерайдън спечели, Украйна ще приключи с военните действия. Ако Тръмп спечели , военните действия ще започнат за Тайван.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дай Боже

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "То е ясно !":

    Амиииин