Last news in Fakti

22 Март, 2024 12:04 4 024 38

Милен Желев пред ФАКТИ: Василев говори за „красивото лице на мафията“, а това е малко или много сексуализиран изказ

  • милен-
  • желев-
  • мария-
  • габриел-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • кабинет-
  • денков

Както изведнъж ПП-ДБ отново се събудиха и казаха, че ГЕРБ-СДС са образът на мафията, по същия начин от партията на Борисов прозряха, че Асен Василев не става за финансов министър, не е експерт и т.н., казва политологът

Милен Желев пред ФАКТИ: Василев говори за „красивото лице на мафията“, а това е малко или много сексуализиран изказ - 1
Кадър: Нованюз
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтича ултиматумът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на ПП-ДБ за подновяване на преговорите за кабинет, който да е начело с Мария Габриел. А Асен Василев къде остава? Замерянето с квалификации провокира доста остър тон и създаде напрежение. Има ли изход… Пред ФАКТИ говори политологът Милен Желев.


- Г-н Желев, може ли държава да се управлява на принципа: „Ти мене уважаваш ли ме…“ Нали това чухме от премиера Денков, че не става така…
- Това е доста обезпокоително. Това са признаци за разпад не само на общественото доверие в институциите и в парламентаризма, но и разпад на парламентарните ценности на най-висше политическо ниво. Това е така, защото не е нормално политиците – тези, които трябва да дърпат обществото напред, да показват толкова ниско ниво на комуникация. Аз съм потресен! Мисля, че това отдърпва българското общество от политиката въобще, нулира общественото доверие към тези процеси.

- „Новото красиво лице на мафията“!? Защо тази реплика към Мария Габриел вся политически раздор?
- По две причини. Първата е, защото обвинението съдържа думата мафия. Все пак от ПП-ДБ бяха преустановили използването на тази дума по адрес на собствените си коалициони непартньори от ГЕРБ-СДС.

Втрото е, защото обвиняват Мария Габриел, която е смятана за уважаван европейски политик, за лице на българската организирана престъпност и то по най-високите нива на властта, защото именно това е думата мафия - нищо повече и нищо по-малко обидно.

От друга страна е важно и кой го казва. Това го каза Асен Василев, който бе номиниран от Мария Габриел за финасов министър, тоест за един от най-важните постове в държавата.

Аз смятам, че това бе автогол на Асен Василев

– визрам тази емоционална пресконференция, защото те не постигнаха много, а там сякаш важи принципът: “Ако искаш всичко и то веднага, ще получиш нищо и то постепенно.“ Както ПП-ДБ с лека река отхвърлиха това предложение за 11 министри в кабинета на Габриел, сега можем да очакваме ПП-ДБ да се съгласят и на по-малко министри. А и вече има много сериозен интерес към това финансов министър да бъде някой друг, но не и Асен Василив. Чуват се такива мнения.

- А има ли изобщо място за сърдене, когато става въпрос за обиди към участник в политиката?
- Разбира се, че няма място. Но от ГЕРБ-СДС са с твърде опитни, за да използват това като политически ход. Вижте, има значение, че Мария Габриела е жена. Тя трябва да съдържа в себе си образа на българската жена, на втория български премиер жена. Както се казваше в една естрадна песен – трябва да има сила и нежност. Когато Асен Василев говори за „красивото лице на мафията“, това е малко или много сексуализиран изказ. Това се приема като обида не срещу кого да е, а срещу една дама, която обаче сега може да обърне това срещу Асен Василев. И всъщност да противопостави една проста обида в публичното пространство срещу далеч по-сериозното действие на ГЕРБ-СДС, а именно да иска да реализира този изненадващо попълнен мандат, който бе предложен без изричното физическо съгласие на коалиционните непартньори.

- Чуваме, че ПП-ДБ не искат Габриел, а ГЕРБ-СДС не искат Василев. Кого искат става ли ви ясно?
- По принцип в дипломацията, доколкото ми е известно, най-справедливите решения се вземат, когато и двете страни се чувстват еднакво неудовлетворени. В този ред на мисли какво и да се случва между двете страни, те продължават да допускат неща и са си оставили вратичка за известен консенсус. Ние не знаем кого визират като хора на мястото на Асен Василев и Мария Габриел, защото те не са ни го казали. Но в техните кулоари, във вътрешнопартийните комуникации и разговори, под сурдинка, така да се каже, със сигурност партиите имат дълга резервна скамейка за постовете в държавата – за министър-председател и за финансов министър. Вижте, тук говорим за много сериозна власт, за разпределение на власт и пари, защото в България винаги става дума и за пари.

- Девет месеца ГЕРБ-СДС подкрепя Асен Василев като финансов министър, а през последните 24 часа разбрахме, че правел глупости… Как става това?
- Мисля, че използваният термин от Бойко Борисов бе, че Василев е „забъркал каша с бюджета“. Както изведнъж ПП-ДБ отново се събудиха и казаха, че ГЕРБ-СДС са образът на мафията, по същия начин от партията на Борисов прозряха, че Асен Василев не става за финансов министър, не е експерт и т.н.

Изведнъж Василев стана също негативен образ и веднага потекаха обвинения към него за злоупотреби.

Повдигна се и чувствителната тема за българското общество, болната тема за цената на тока и въобще кашата стана пълна. А всичко това само може да отврати българското общество от цялата парламентарна демокрация у нас. Това няма да доведе до нищо хубаво, разбира се. Кризата се задълбочава.

- И все пак ще имаме ли кабинет. Накъде вървят нещата…
- Това, което преживяваме през последните няколко дни, е абсолютно издервателство над всички анализатори и политолози. И, разбира се, към вас – журналистите. Според мен към настоящия момент дори Мария Габриел и Николай Денков нямат ни най-малка представа дали ще има кабинет, дали ще се разберат. Така че аз не мога да се наема с конкретен отговор и с прогноза, защото през последните няколко години имаше толкова много куриози у нас, че аз - подобно и на останалите анализатори, съм имал колкото правилни, толкова и грешни прогнози. Наистина българският политическия живот се доказа като непредсказуем, но за нещастие това е само в ущърб на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Как

    38 4 Отговор
    го роди главата ти , че било "сексуализиран изказ" , бе господине ?
  • 3 Целият

    34 3 Отговор
    сексапил и Убост се събрали у Мара !
  • 4 Ооххохоххо

    35 3 Отговор
    Скоро не се бях смял така. Егати логиката извади. Иди доказвай че нямаш сестра
  • 5 Мхм

    33 1 Отговор
    Странно откъде ги копаят тези измислени политолИзи. Вчера някакъв, дето мяза на Хари Потър ръсеше бисери напосоки...
  • 6 МДД

    33 1 Отговор
    С тези ,,мъже" ще ходим на фронта?
    Тя държавата продънена затворническа кофа, той се хванал за ,,сексуализиран израз".
  • 7 шефа

    24 1 Отговор
    Милена и тя горката понеже нищо не става от нея и станала политолог ,хахахахахаааа направо може да повърне човек от всякакви измисляци по телевизий и сайтове.
  • 8 Дрън дрън та пляс

    20 2 Отговор
    Нищо се ксу ално няма в гаргамел

    Коментиран от #10

  • 9 Град Козлодуй

    10 3 Отговор
    Ав е психо мафиот
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дрън дрън та пляс":

    Абе аз да съм на кило водка

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смешко

    14 2 Отговор
    И в това, че в залата БГ знаме е поставено неправилно и в това ли виждаш сенсуализъм на 240 анти българи?!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Втората

    17 0 Отговор
    жена министър председател не може на малкия пръст на ПЪРВАТА вода да донесе. Младежът явно отскоро е политолог...
  • 15 Д-р

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Вальо глухия телкажия":

    Кабел имаш ли
  • 16 Истината съм аз

    19 1 Отговор
    Тоя май мека китка...иначе говори пълни глупости
  • 17 ПРОЗРЕНИЕ

    9 4 Отговор
    значи чудя се как чак сега видяха мафията в лицето на ГЕРБ а когато се прегърнаха и направиха /сглобката / не знаеха ли,, УМНИТЕ ОТ ПП с какви мафиози се прегърнаха и в уста целунаха с единствената цел да са във властта и далаверите същите мафиози са и те! може би времето ще ни покаже кои са по голямото ЗЛО за БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ или вече се разбра с източванията за кратки периоди на милиони от енергетиката и пренасочването незнайно накъде? странно когато АСЕНЧО КОКРЧОВ да стане счетоводител на сглобката тия от ГЕРБ НЕ ГИ РАЗПОЗНАВАШЕ КАТО МАФИОЗИ много странно едва когато им изкараха покафенялите гащи на
    ППТАТА разбраха? има една приказка ГОЛЯМА ПАЧКА ЛАПНИ ГОЛЯМА ДУМА НЕ КАЗВАЙ!!!
  • 18 Бамбука

    10 3 Отговор
    Изтича момента когато Герб ще събуят гащите.
  • 19 Чочо

    10 0 Отговор
    Стига сте обръщали всичко в секстизъм.
    Най лесния начин да се отървеш от нещо си.....секстизъм и разизъм за щяло и нещяло.
  • 20 Извинявайте

    12 0 Отговор
    Но мисля, че има някаква грешка тук. Че е лице на мафията, лице е. Безспорен факт. Ама, чак да е красиво. Честно, казано, като я видя, всеки път се сещам за резервата Сребърна.
  • 21 Кадир

    9 0 Отговор
    Тоя май е хелзнкския комитет. Безполов.
  • 22 Бегай !

    12 0 Отговор
    Тая па е една "красавица",ум да ти зайде 😂
  • 23 Дебил

    13 0 Отговор
    Абе,кажи после ,че професор Христов не е прав ! Откъде го изкарахте тоя ?
  • 24 млади хора, бягайте оттук

    11 0 Отговор
    тая има синдром на Марфан с жирафската си шия; а за правителството ще кажат истинските ма.фиоти дог-ан и борис-офф.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 българин

    8 0 Отговор
    какво се правите всички на глупави много добре знаем че всички са лица на мафията но не виждам красиви ако не е театър ще стане интересно
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Това е

    0 4 Отговор
    Червен болшевишки сайт
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тома

    11 0 Отговор
    Ако габриел е красивото лице то значи че митьо пищофа е ален делон
  • 33 въй

    10 0 Отговор
    Абе, сори, ама къде видяхте красота ? Мафията я виждаме
  • 34 Кавал свири под дъгата

    7 0 Отговор
    Човекът е застанал под дъгата и му блести в очите, та затова жирафата му се е видяла като девойка с красиво лице. Човекът не е виновен. Виновни са онези, които са му дали власт. Свирнята на кавал не бива се смесва с политиката. Но, явно не достига ум, за да се схване тази тънка разлика
  • 35 Анал

    4 0 Отговор
    Лизаторите знаят най-добре. Само не знам какъв вкус им остава в устата :-)
  • 36 Иво

    8 0 Отговор
    Мутрите превзеха власта през 2009 година , те са навсякъде , мърдане няма, краде се ,купуват гласове за изборите ,назначени селски кметове живеят в София ,но получават заплати и се разпореждат от разстояние на хора по програми не правещи нищо ,но получават заплати!? Това са мутрите ,такъв случай има в Трънско ,тези престъпници са за съд!?
  • 37 Бийк

    1 0 Отговор
    Оууу миличкият малък сладък зализан пеDeраSко се загрижил за чувствата на мара тъпото
    Колко мило
    Колко сладко
  • 38 Хаха

    0 0 Отговор
    И ти си красив... да та е... маафите.