Last news in Fakti

24 Март, 2024 09:59 2 414 18

Защо САЩ настояват Китай да продаде ТикТок

  • тикток-
  • китай-
  • сащ-
  • социална мрежа

Принудителната продажба на ТикТок би създала и опасен прецедент, който може да бъде използван от други правителства срещу американските компании за социални медии

Защо САЩ настояват Китай да продаде ТикТок  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на САЩ настоява ТикТок да бъде продадена, ако иска да остане на американския пазар. Колко вероятна е такава продажба, кой може да си я позволи и какви са предизвикателствата пред подобно поглъщане?

Една от най-влиятелните социални медии с повече от милиард потребители в 140 различни държави се продава. Звучи като добра сделка за хора с достатъчно средства и амбиции. Но китайското приложение ТикТок не е просто каква да е социална мрежа за споделяне на видеа. Това е феномен, който промени социалните мрежи и начина на комуникация в тях.

Обвиненията, че приложението е заплаха за националната сигурност на САЩ, не улесняват процеса. Освен това протекционистките нагласи и настроенията по отношение на Китай като цяло станаха мрачни, а Конгресът действа бързо, за да принуди компанията-собственик на ТикТок, да извърши продажбата.

Какъв проблем имат САЩ с ТикТок?

Според американското правителство ТикТок не е просто за забавление, а представлява също и информационен и новинарски портал, който може да се използва за пропаганда. От десетилетия в САЩ са в сила ограничения за медиите, които са спонсорирани от други държави. Опитите сега това да се пренесе и върху ТикТок е логично.

Сега американският Конгрес поиска от ТикТок да продаде бизнеса си на частно дружество или приложението ще бъде блокирано за американския пазар. Потенциалните купувачи обаче не са много, а Илон Мъск вече си има социална мрежа. Към кого да се обърнат тогава? И какво ще се случи със 170-те милиона потребители на ТикТок от САЩ?

Това не се случва за пръв път - по-рано Доналд Тръмп също се опита да принуди ByteDance - компанията, която притежава ТикТок, да продаде дъщерното дружество на американски собственик. Усилията за това се провалиха, но пропадна и опитът приложението да бъде премахнато от телефоните на американците.

Оттогава ByteDance премести всички данни на американските си потребители на сървъри в САЩ. Експерти като Милтън Мюлер от Института по технологии в щата Джорджия се съмняват да съществува реална заплаха за националната сигурност, след като са прегледали доказателствата. Някои американски политици обаче са на друго мнение.

Кой би купил ТикТок?

Потенциалната продажба на ТикТок едва ли ще бъде най-обикновена бизнес трансакция. По-скоро ще прилича на геополитическо минно поле. Ще остане ли ByteDance мажоритарен акционер, който ще държи всичко под контрол? Кой ще управлява и актуализира мощния алгоритъм?

Мюлер, който преглежда ТикТок няколко пъти седмично, смята, че продажбата е "теоретично възможна, но много сложна и малко вероятна". Той добавя, че китайското правителство може да не позволи продажбата и да наложи забрана за износ на технологията, която стои зад приложението. Без нейния алгоритъм TикТок би била по-малко привлекателна.

Освен това е трудно да се ограничи или предотврати достъпът до нещо толкова лесно достъпно като мобилно приложение. Т.нар. "магазини” за приложения ще трябва да блокират всички нови изтегляния, както и актуализациите за тези, които вече го имат.

Проблеми с потенциален монопол?

Предизвикателствата само се трупат. Всяка забрана в Америка със сигурност ще доведе до конституционни предизвикателства, свързани с Първата поправка в американската конституция, която гарантира правото на свободно изразяване. "Свободата на словото на американските потребители ще бъде ограничена, а не на чужденците или на китайското правителство", казва Мюлер.

Освен това въпросът с продажната цена също е сложен. Редица анализатори смятат, че въпреки всички трудности ТикТок може да се продаде за над 50 млрд. долара (45,8 млрд. евро). Има само няколко компании, които биха могли да си позволят да похарчат такава сума като - Епъл, Амазон, Гугъл, Мета, Майкрософт или Нетфликс. Някои от тези компании биха се оказали под прицела на антимонополните власти - заради придобиването на твърде много важни технологии.

Алтернативно, ТикТок или част от него може да бъде отделена като независима публично регистрирана компания. Или пък да се намесят базирани в САЩ гиганти на частния капитал.

Изобщо не става дума за ТикТок

Но в крайна сметка не става дума за добър бизнес или дори за национална сигурност, казва Милтън Мюлер. "Това е пешка в по-широката конкуренция за власт между САЩ и Китай, която се използва и по символични причини."

"Приравняването на комерсиално приложение за социални медии с шпионаж и твърденията, че главният изпълнителен директор на ТикТок Шоу Зи Чу е агент на Китайската комунистическа партия са очевидно неточни", но се продават добре както на републиканците, така и на демократите, "които виждат САЩ като участници в съревнование с Китай за запазване на американската хегемония", казва той.

Принудителната продажба на ТикТок би създала и опасен прецедент, който може да бъде използван от други правителства срещу американските компании за социални медии. В крайна сметка Мюлер очаква подобен дигитален протекционизъм да доведе до "по-малко конкуренция и иновации на пазара на социалните медии". А винаги има и следваща заплаха за националната сигурност. Може би електромобилите или акумулаторните системи, произведени в Китай? Възмездието може никога да не свърши.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 2 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ е само САЩинското господство над света, другото е ДИКТАТУРА ‼️
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 2 Отговор
    „Попитах г-н Рузвелт, да ми обясни, каква народна власт представлява „демокрацията“, а той ми отговори, че демокрацията е власт на АМЕРИКАНСКИЯ народ!“

    /Йосиф Сталин/
  • 3 Българин

    38 6 Отговор
    Истинска демокрация ще има само тогава ,когато САЩ и Израел станят радиоактивен лунен пейзаж
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    34 1 Отговор
    САМО САЩ ИМАМЕ ПРАВО ДА ПРОМИВАМЕ МОЗЪЦИ !
  • 5 А пък Китай

    26 2 Отговор
    А пък Китай настояве САЩ и Тайван да се продадат производството на чипове... за баланс и равнопоставеност.
  • 6 то така е отдавна

    29 2 Отговор
    Краварите гледат всичко да прилапат . Патенти , изобретения , мозъци ,приложения .....
  • 7 себестиан

    26 1 Отговор
    Всичко което може да бъде конкурентоспособно веднага или се забранява или под предлог,че " Застрашава Националната им безопасност" на което никой вече не вярва. Само те имат право на всичко, но не и останалите преди време забраниха Huawei под същият предлог.
  • 8 Само американската

    24 1 Отговор
    демокрация е най-демократична. По-демократична демокрация от нея, няма.
  • 9 Така Така

    10 1 Отговор
    Защото са п......си
  • 10 Вуте

    2 1 Отговор
    защото са
  • 11 слепок

    22 3 Отговор
    Докато съществува световния терорист САЩ, целия свят е под заплаха. И не само заплаха а и реални, престъпни дейности.
  • 12 ежко

    21 1 Отговор
    Конгреса що не извади едни пари и да купи той Тик-ток?Свобода на медиите ли?Всичко що не е с "нажионалната линия" се заглушава.
  • 13 Мирчо

    7 1 Отговор
    За да ги направят Тип-Топ
  • 14 Калпазанин

    15 1 Отговор
    И според поредните ви псалми всичко не западно е пропаганда, да ви пи@@@@@@@@@@@@@@нс пропагандата и на лицемерието ви и на лъжите ви еврейски
  • 15 Фончо

    0 0 Отговор
    Бе кой го знае тоя тикток напишете нещо за гонзовица колко време вече нищо
  • 16 Политкоректен

    14 0 Отговор
    А лафовете за свободния пазар и либерализацията къде останаха? Или викате ако стоките са западни може, ама ако са китайски не може?
  • 17 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    как що за да шпионират лайците китуци
  • 18 геноцид

    0 0 Отговор
    " Правителството на САЩ настоява ТикТок да бъде продадена " типично по краварски , принуди , заплахи , притискане , изнудване , прийоми присъщи за робовладелците !