Last news in Fakti

26 Март, 2024 23:00 2 237 49

Владимир Путин започна специална операция - "Украйна е виновна"

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • москва-
  • ислямска държава

Кремъл без съмнение ще използва атаката на Москва като претекст за допълнително затягане на вътрешните гайки

Владимир Путин започна специална операция - "Украйна е виновна" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин е човек, който обича победите - за предпочитане режисирани. Фиксирана изборна победа, последвана от вълнуващ концерт. Вълнуваща реч за Деня на победата. Осем гола в мач на хокей на лед, пише The Economist.

Диктаторът се справя по-зле с непланирани неуспехи, предпочитайки да изчезне от сцената. През 2000 г. той не успя да отговори на трагедията с подводницата Курск. Той отсъства повече от ден след неуспешния щурм на училището в Беслан през 2004 г., при който бяха убити 186 деца заложници. Миналата година, когато Евгений Пригожин и групата му наемници си проправиха път към Москва, Путин първоначално не се виждаше никъде. Така че, ако му отне цели 19 часа, за да създаде кратко телевизионно представление, за да говори за мащабния провал на разузнаването в "Крокус Сити Хол" в Москва, той попада в познат модел.

Самият адрес издаваше малко. Путин твърдеше, абсурдно, че Украйна е отворила граничен "прозорец" за терористите, докато те се опитваха да избягат от Русия с бялото си "Рено". (Единадесет души, които руските власти обвиняват за атаката, бяха арестувани.) Но Путин не приписа пряко отговорност на Украйна за атаката - и не каза нищо за групировката "Ислямска държава", която сама каза, че я е извършила.

Част от нежеланието на Путин да обвини Украйна може да отразява притеснение, че американското правителство се опира на разузнавателни данни, които биха могли да подкопаят подобно твърдение. Част от това може да е смущение от неспособността на неговите агенции за сигурност да реагират на американските предупреждения на 7 март за предстояща атака. Наистина, само три дни преди нападението Путин отхвърли това разузнаване като "изнудване". Подобна надменна грешка би имала последствия в страна, в която властта може да бъде подведена под отговорност. Русия не е такава държава.

Атаката обаче представлява удар по репутацията на Путин и службите за сигурност, от които той зависи. Начинът на нападението, при което над 100 души загубиха живота си, няма да бъде забравен скоро. Някои жертви бяха убити за минути, когато въоръжените мъже откриха огън с автоматични оръжия. Но повечето загинаха от огън и вдишване на дим, след като нападателите подпалиха сградата. Повече от 200 души може да са били в залата, когато част от покрива се срути. Когато аварийните служители стигнаха до тлеещата пепел, те откриха 28 тела в една тоалетна. Цели семейства са се укривали заедно, като според сведенията майките са защитавали децата си.

Има много въпроси относно некадърната охрана в лъскавото заведение, което се намира в увеселителен парк в северозападните покрайнини на Москва. Не е ясно защо местната полиция не е успяла да реагира бързо. Продуцент на шоу, проведено в "Крокус Сити Хол" десет дни преди атаката, отбеляза, че тази нощ са присъствали 200 охранители. Някои очевидно необичайни аспекти на атаката - (за джихадисти, убийците изглеждаха силно държащи да останат живи) - провокираха теории на конспирацията, че части от руския истаблишмънт може да са били замесени в акта.

По-убедителното обяснение е, че ислямистка терористична група се е възползвала от разсейването на Русия по време на войната, етническото напрежение и икономическите трудности. Русия предлага очевидни възможности за вербуване на джихадисти сред бедни мигранти от предимно мюсюлмански бивши съветски републики в Централна Азия. По неофициални данни Русия има до 8 милиона мигранти само от Таджикистан.

Тези мигранти представляват важно зъбно колело във военновременната икономика, заемайки нископлатени работни места, които руснаците не желаят, като почистване на пътища и строителство с минимални заплати. Но етническото напрежение нараства. Путин им говори индиректно в речта си за състоянието на нацията на 29 февруари, намалявайки предишната си националистическа реторика и подчертавайки "мултиетничността" на Русия.

Групировката, която пое отговорност за атаката, е филиал на "Ислямска държава", която нарича себе си "Ислямска държава - провинция Хорасан". Базирана главно в Афганистан, но с последователи в Централна Азия, тя извърши двойни бомбени атентати в Иран през януари, при които загинаха над 100 души. Един от източниците на недоволството срещу Русия е участието на страната във войната в Сирия, където Кремъл (заедно с Иран) подкрепи режима на Асад срещу Ислямска държава и други бунтовници. Ислямска държава също е заподозряна в извършването на нападение в метрото в Санкт Петербург през 2017 г., при което загинаха 15 души.

След предишни кризи Путин отговори на всяко съмнение за властта му, като я стисна по-здраво. Когато най-накрая се появи отново след клането в Беслан, той обяви, че "слабите биват бити" и отмени преките местни избори. Репресиите срещу несъгласието и свободата на печата, които последваха, бяха предвестник на по-лошо. Съвсем наскоро след бунтът на Пригожин, самолетът му се взриви в небето, след като се предполагаше, че е постигнал сделка с шефа си.

Кремъл без съмнение ще използва атаката на Москва като претекст за допълнително затягане на вътрешните гайки. Някои от най-лоялни "лейтенанти" призоваха за отмяна на руския мораториум върху смъртното наказание за тероризъм. Тази заплаха придобива допълнително значение в светлината на неотдавнашния навик на Кремъл да слага този етикет на опонентите на режима, включително възрастен писател на криминална литература. Мигрантските общности вече изпитват затруднения, като се съобщава за нападения на джамии и общежития в големите градове в Русия. Но има пропагандна стойност в обвиняването към Украйна и има икономически рискове, свързани със заплашването на работници мигранти. Така че е малко вероятно Кремъл да се справя систематично със своите уязвимости в сигурността.

Всъщност Путин намекна, че основните последици от терористичната атака ще бъдат усетени в Украйна. Той може да го използва, за да оправдае опитите да мобилизира повече войски за войната си там. Свързаните с Кремъл медии помагат за оформянето на разказа. Една от тях публикува "разследване", според което терористите са вербувани от украинското посолство в Таджикистан. Активисти от antibot4navalny, група за кибермониторинг, регистрираха забележителен прилив в активността на ботове в социалните медии, контролирани от ФСБ, руската агенция за сигурност. Повечето от фалшивите новини обвиняват Украйна, както и Америка и Великобритания, за атаката в Москва.

Източник от разузнаването в Украйна казва, че очаква подобни усилия да бъдат засилени, като се използват крехки аргументи, за да се пренасочи вината. "Може би ще започнат да обвиняват и Франция", иронизира той. "В края на краищата мъжете избягаха с рено."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ⚜️Лопата с чип⚜️

    31 9 Отговор
    Е не бе, Руанда и Андора са виновни! Няма никаква логика да са Осрайна и компания! Те обичат Русия и никога не биха посегнали!
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    20 2 Отговор
    НЕ СПЕЦИАЛНА , А АНТИТЕРОРИСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ УГИЛ :))
  • 4 Хохо Бохо

    30 7 Отговор
    Отговорете на въпроса ЗАЩО!
    ЗАЩО терористите са били бягали към Украйна?
    Какво ще обяснават терористите на руската граница?

    Може би:
    Ами отиваме в Украйна за да докладваме на Зеленски за атентата...

    Чакам отговори, минусчета или псувни...

    Коментиран от #8

  • 5 Али Турчинът

    16 3 Отговор
    Започнаха САЩ, без дума да е казала Русия.
    Няма да играете като клоун.
    Правите нещо или обвинявате, или защитавате.
    Този път до дупка, който и да е ще отговори.
    Казано е.

    Коментиран от #19

  • 6 Сатана Z

    23 7 Отговор
    "Ислямска държава - провинция Хорасан"
    Днес капитан Сергей Украйна разруши мост в Балтимор заради спрените оръжейни доставки от САЩ.Това е само предупреждение от страна на Зеления потник ,се казва в комюникето на зидарите от Хоросан
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    10 16 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Към Белорус са бягали. Луката го каза. Смени опорката.

    Коментиран от #18, #20

  • 9 ........

    18 7 Отговор
    Бре те самите укри се скъсаха да говорят предварително по всички медии какво щяло да бъде в Москва.Разгледайте статиите със задна дата.Предварително се похвалиха,а сега отричат.След една година сами ще си кажат.На няколко пъти беше така.
  • 10 Да бе

    23 5 Отговор
    Страшно много вЕрваме на Bloomberg, на The Economist за това какво се случва в Русия днес. Нали руските ТВ медии са забранени със закон от ЕС? Англо-краво пропагандата задмина Гьобелс с 200...
  • 11 ...

    3 22 Отговор
    ИДИЛ няма да преглътнат факта, че ФСБ са се отнасяли с такава жестокост с така наречените атентатори на ИДИЛ...
    Аз също!
    Жалко за ватенките!...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фразата на деня

    8 20 Отговор
    "Путин превърна Русия в скотобойна".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванушка🇺🇲

    9 21 Отговор
    Путин си остава едно тъпо ченге от миналото. Тоя смешник дори не може да си служи с компютър и телефон. Ще остане в историята като най смешното и кръвожадно джудже.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Братчет

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Опорката е на Путин!
    Той казва, че са бягали към Украйна.
    Ти си прав - бягали са към Беларус, Беларус васалът на Путин...
  • 19 Али смутаняка

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Али Турчинът":

    САЩ ги предупредиха.Рашките викаха,че това е правокаця.А сега друго викат.Нда.

    Коментиран от #34, #48

  • 20 Е па нали им превели рубли.

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    В Украйна кво ще правят с тез рубли!?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Обективен

    10 2 Отговор
    Силата на факти е в м.о.де р ат ора!
  • 23 Перо

    18 2 Отговор
    Поредната ционистка пропаганда! В Афганистан кой въоръжаваше същите ислямски фундаменталисти против руснаците?
  • 24 СССР

    5 15 Отговор
    Все пак има някаква полза от нациста путин. Той ще довърши руснаците и ще закрие руския мир. Ще свърши работата на Запада и Щатите. Злото отива на самоунищожение. Какво по хубаво от това.

    Коментиран от #25

  • 25 Русофил

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "СССР":

    След като взеха Киев за три дня, руснаците са пред Лисабон!
  • 26 Перо

    18 2 Отговор
    В този сайт много по-малко пише за актуалните събития в БГ, отколкото про-ционистка, украинска пропаганда на режима в Киев!
  • 27 Няма връщане назад

    4 13 Отговор
    Вече има сравнителни видеа ПОКАЗВАЩИ един и същи човек В ЗАЛАТА (като гост) и като агент на ФСБ при "задържането" на "атентаторите" СЪЩИЯ агент е един от поне 8 човека в залата с абсолютно едни и същи сини пуловери и сини дънки, които действат КООРДИНИРАНО и се опитват да манипулират поведението на хората около тях!

    Коментиран от #28

  • 28 Коментар

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "Няма връщане назад":

    В черно има също доста.Те извънземни от филма "Мъже в черно " ли са?Излагате се вече.Ей така преди време ни лъжехте,че руснаците сами си взривили СП1 и СП2, а разследванията друго показаха.За АЕЦ Запорожие също лъгахте по същия начин как сами руснаците ае стрелят,а после укрите сами си признаха.Имаше и още подобни.Е,не ви ло писна да лъжете?На нас поне ни писна да ни лъжете!
    Значи според медиите така се получава,че руснаците сами се стрелят,за да натопят укрите,а самите укри явно също сами се стрелят понеже руснаците от миналата година според медиите са свършили патроните и ракетите.

    Коментиран от #29

  • 29 Няма връщане назад

    3 12 Отговор

    До коментар #28 от "Коментар":

    Вече има сравнителни видеа ПОКАЗВАЩИ един и същи човек В ЗАЛАТА (като гост) и като агент на ФСБ при "задържането" на "атентаторите" СЪЩИЯ агент е един от поне 8 човека в залата с абсолютно едни и същи сини пуловери и сини дънки, които действат КООРДИНИРАНО и се опитват да манипулират поведението на хората около тях!

    Коя част от написаното не разбра?

    Коментиран от #30

  • 30 Коментар

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Няма връщане назад":

    В черно облечени има повече хаха.След една година само стой и гледай как укрите ще си признаят за това както за Дугина.Тогава пак за пореден път първоначално отричаха.

    Коментиран от #31

  • 31 Няма връщане назад

    3 8 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    От начина по който се опитваш да игнорираш написаното стигам до извода, че си наясно, че това е края на блъфа на Путлер с "атентата". Сега идва по-трудната част - да видите какво ще последва от това, че е изобличен. Има значение какво хората значт, не какво ти ще се правиш, че не знаеш.

    Коментиран от #38

  • 32 Хохо Бохо

    4 5 Отговор
    Ако някой реши да ми реже ушите, аз ще си призная, че съм терорист, преди да са ми отрязли ушите...
  • 33 Аятолах Хомейни

    5 1 Отговор
    Свръх звуковите идват за вас.
  • 34 Али Турчинът

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Али смутаняка":

    САЩ могат да казват всичко.
    Това не значи че, не са организаторите.
    Ти освен факти, или българска информация, четеш ли, или гледаш ли други медии.?
    Имам предвид този терор в Крокус сити хол.
  • 35 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Путин е бог ..Зелю фашиста е негоден несретник чафут .ИД казала ,!!!.И като е казала ,какво става ??.Има си следствие ..Терр.акта е в Москва РФ ..Решават руските власти .Всичко зависи от главнокомандващия и МО .на Рф....Економист е една еднодневка ,с лъжи .
  • 36 В.В.П.

    8 2 Отговор
    За награда им пуснаха два циркона ,на Киеф ,център ..Две важни сгради с ,западни,,и местни ,специалисти ,,са ликвидирани...Красота, приветстваме
  • 37 Гориил

    8 1 Отговор
    Събитията в Украйна са поучителни. Американците са забили зъби в тялото на Русия и я разкъсват.Москва бързо се дисциплинира и изгражда ответна сила и мощ, мобилизира ресурси и кара Европа да страда.Така е било, така е и така ще бъде. Отново сте заплашени от димящи руини и лунни пейзажи.
  • 38 винаги първият въпрос е

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Няма връщане назад":

    Кой има най-голям интерес и полза?Изборите бяха показателни, трудно се преглъща/като се сетя у нас цирка/:там са 200 националности -етнически истории и мигрантски са им противопоказни. Е,като как си го представяш сами да си го причинят.Вероятно англичанката е попаднала на скапани ученици и са ос@али пейзажа.За разлика от потока,тази история е на тяхна територия и мисля че ще копаят до край.

    Коментиран от #39

  • 39 Няма връщане назад

    2 10 Отговор

    До коментар #38 от "винаги първият въпрос е":

    Най-много от този инсцениран кървав погром има полза фашиста в Кремъл и Песков каза ЗАЩО: защото вече лъжите със "специалната операция" не вършат работа, сега вече трябва "военно положение". ОБЗАЛАГАМ СЕ, че скоро ще последва МОБИЛИЗАЦИЯ и пълен погром в Русия срещу всеки, който досега е дръзнал да се противопостави на военопрестъпника ВВП.

    Коментиран от #40, #44

  • 40 пропагандата върши работа,само понякога

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Няма връщане назад":

    У нас,при условие че българинът е най-недоверчивата нация и е копал информация от "девет кладенеца"няма смисъл да се напъваш.Нужда от мобилизация нямат-фронта бавно,но системно се движи на запад.А интерес от обявяване на война най-малко имат братята украинци-законите на войната са други.За съжаление може би всички ще видим що е война но не всички ще я преживеем.
  • 41 няма луд с картечница

    0 3 Отговор
    Този е лудс атомна бомба.
  • 42 Уса

    1 0 Отговор
    Тези атентатори приличат на найдивите сигани от северозападнала България,акъла им според вида и човекоподобието
  • 43 Име

    4 1 Отговор
    Путин поне се грижи за икономиката, руснаците не се оплакват от безработица и впрочем не съм сигурен как живеят точно, но знам, че в България имаме истинска мафия.

    Впрочем Путин може да дойде тук на "частни уроци" по диктатура - Ахмед Доган е завзел икономиката, Бойко Борисов е навсякъде и той - кой го знае с какви фирми се занимава всъщност, всякакви креатури.

    В България живеем в реална диктатура, който не е изпитал е просто щастливец - как те налазват всякакви "птици" - на един му взеха фирмата за асансьори в болницата го накараха да се подпише, уж имаме демокрация и право на собственост.
  • 44 Путинофил

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Няма връщане назад":

    Ти си много наивен , за да не кажа npocт
  • 45 Тити

    0 1 Отговор
    Путлер е пътник.
  • 46 Факти

    1 0 Отговор
    Не ви ли е срам да публикувате такива простотии. Ама хайде нали е свобода на словото. По-притеснителни са коментарите. Много прост народ.
  • 47 Похвално

    1 0 Отговор
    Браво! ЕСще въведе задължителна военна служба, за да даде възможност на всички приятели на Украйна да отидат на бойното поле и да се сражават срещу агресора Путин!
  • 48 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Али смутаняка":

    Щом са ги предупредили, значи знаят нещо конкретно, което пък означава, че имат пръст в тази работа. Нещата са от ясни, по-ясни и не е замесена само една държава от противниковите. Всичко е точно организирано, като "поздрав" за поздрава, послучай изборната победа, защото враговете са слаби и действат подмолно по партизански и хайдушки начин и не ги интересува животът на невинните жертви. Дори и ИД да има участие, то тя е изпълнителят за прикритие на поръчителите, защото точно там и точно сега, не може атентатът да е случаен. Просто враговете използват всички "удобни" възможности срещу Русия, но скоро Земята ще им стане тясна. Русия няма остави така нещата, а и може това да е поредната провокация, за да я предизвикат срещу когото не трябва, но Русия е умна. Тя добре си познава враговете, както и всички го разбираме.
  • 49 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Окраинците няма да ривети , сами се навряхте в играта на Путин с тая война . Кой виновен кой не за атентатa няма значение Путин ще го използва срещу вас защото има да прочиства една територия от нацисти ...