Last news in Fakti

25 Януари, 2014 08:10 3 519 0

Веган от време на време или през цялото време

  • веган-
  • вегетарианец-
  • месо-
  • животински продукти-
  • растения-
  • хранене-
  • диета

Какво кара хората да оставят месото и да не се върнат повече към него

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога веганството се свързваше основно с активистите за правата на животните, привържениците на здравословния начин на живот и религиозните личности. Веганството е не само начин на живот, то е и философия, извървяла дълъг път през годините. В днешно време обаче все повече и повече хора се впускат да пазят вегетарианска или веган диета, макар и временно. Защо?

За завършен и отдаден хищник, какъвто е човекът, придържането към подобни диети - без месо, без риба, без млечни продукти, без яйца и без каквито и да е животински продукти - звучи като наистина драматична стъпка.

Кой какво яде:

Вегани: Те консумират само и единствено растителна храна. Не ядат млечни продукти, яйца или каквито и да било други животински продукти (включително мед). Дори не използват във всекидневния си живот нищо с животински проидход като кожа, вълна и коприна.

Вегетарианци: Те не консумират червено месо, птици, дивеч, риба, ракообразни или вторичните продукти от животните.

Лакто-ово вегетарианци: Те не ядат месо, но консумират млечни продукти и яйца (най-често срещаният тип  вегетарианска диета)

Лакто-вегетарианци: Те ядат млечни продукти, но избягват яйца

Песко-вегетарианци: Те ядат морски продукти (риба/черупчести), но не консумират месо

Meat reducers: Те консумират много малко месо по етични/екологични съображения

Полу-вегетарианци: Те от време на време ядат месо или птици

Но тази нарастваща тенденция за отказ от всички животински продукти не означава да станете веган завинаги, да бъдете морално обвързан с някоя кауза или пък да сте против яденето на месо.

Всъщност тази ви прищявка може да продължи само няколко седмици, а след това да се върнете към старото си аз и да се насладите на някоя сочна пържола. Някак си стана модерно хората да започват веган диета.

Много от тези вегани на „непълно работно време“ всъщност не изповядват принципите, които съпътстват диетата им. Те не са против яденето на животни и животински продукти, нито се противопоставят на използването на животински продукти в ежедневието. Най-вероятно имат кожено палто или яке и обувки от естествена кожа, някой и друг копринен шал или вълнен пуловер например, вечер преди лягане мажат лицето си с крем (повечето козметичи продукти се изпробват върху животни) и спят на възглавница, пълна с птичи пера.

Тези „псевдо“ вегани най-вероятно са почерпили вдъхновение от някоя известна личност, която е приела вегетариански начин на живот на пълно работно време, като например награденият с "Оскар" режисьор Джеймс Камерън, бившият президент на САЩ Бил Клинтън или основателят на Microsoft Бил Гейтс. Дори наскоро певицата Бионсе и съпругът й, рапърът Джей Зи се отдадоха на 22-дневна веган диета като част от "духовно и физическо прочистване“.

Всеки временен веган може да има много различни мотивации за избора си. Дали за да подражава на някого, дали за да пречисти организма си, дали за да получи духовно просветление или за да се отдаде на определена кауза. Каквато и да е причината, стана все по-модерно отявлени привърженици на месото да се отказват от него и да се обръщат към спанака и киноата.

Според Джулиет Гелатлей, директор на веган и вегетариански център във Великобритания, основните причини хората да се впуснат в подобно приключение са две - здравни проблеми и морални принципи (те са по-добре осведомени как животните биват третирани – пример, който успешно може да ви отврати от използването на каквито и да е животински продукти, е филмът Earthlings).

"Хората могат да бъдат предразположени към сърдечно-съдови заболявания или да искат да понижат холестерола си. Понякога лекарите забраняват на пациентите си да ядат месо заради здравословното им състояние. Има и такива, които са разбрали зловещата истина за животновъдните стопанства и преработвателните фабрики. Има и трети основен фактор, който е по-необичаен и е свързан с екологични причини, като например глобалното затопляне или обезлесяването", обяснява тя и отчита наблюденията си, че в голяма част от случаите тези хора остават завинаги в редиците на армията, неконсумираща месо или животински продукти.

Веднъж направили по една или друга причина крачката към този нов зеленчуков свят, впоследствие хората отварят съзнанието си и за другите аспекти, които биха ги отказали от месото. Много често "моралните вегани" осъзнават, че новият им начин на живот е по-здравословен, а "здравословните вегани" откриват моралния аспект на своята диета.

Това показва и справка за месния пазар в Англия, според която само за една година търсенето на безмесни продукти, наподобяващи месо, се е увеличило с 21%. Данните свидетелстват, че макар хората да се отказват от яденето на месо, все още им е трудно да свикнат изцяло с неговата липса.

Но като оставим модата, здравето и морала настрана, има ли и други причини, които подтикват хората да изоставят месото?... Вас какво би ви накарало да се откажете от сочната пържола или кюфтето в замяна на зелена салата и морковена крем супа с нахут?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА