Last news in Fakti

28 Март, 2024 09:27 2 079 14

Елена Дариева пред ФАКТИ: Въпросът на деня е дали изборите ще бъдат „2 в 1“

  • елена-
  • дариева-
  • президент-
  • радев-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • мандат-
  • итн-
  • избори

Президентът нямаше вариант да връчи на Костадин Костадинов папката за третия мандат, казва социологът

Елена Дариева  пред ФАКТИ: Въпросът на деня е дали изборите ще бъдат „2 в 1“ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на парламентарната група на ИТН. За първи път Румен Радев изневерява на традицията БСП да получава третия мандат. Какъв знак е това… Пред ФАКТИ говори Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

- Г-жо Дариева, „изневери“ или президентът Румен Радев на БСП, връчвайки третия мандат на „Има такъв народ“?
- Според мен не може да се говори за изневяра в избора му, но определено има знак към БСП, доколкото социалистическата партия беше неговият традиционен избор досега. Основното в момента е, че изходът от третия мандат изглежда предизвестен, тъй като няма политически перспективи пред него. Всъщност и хронологията на третия мандат показва именно това. За последен път той беше изпълнен преди около 20 години – през 2005 година, когато се реализира правителството на Сергей Станишев. Сега имаме декларация от Тошко Йорданов и от парламентарната група на ИТН, че ще върнат максимално бързо празна папка на президента, а това означава, че предсрочните избори са на хоризонта. Въпросът на деня е дали изборите ще бъдат „2 в 1“ – с европейските, или ще са на различни дати. Това, само по себе си, има голямо значение както за кампанията, за мобилизацията, така и в крайна сметка за изхода от тези избори.

- Чухме, че ДПС и БСП не искат третия мандат, а единствено „Възраждане“ го поискаха. Беше ли стеснен изборът на президента в този смисъл…
- И в предишни периоди сме чували предварително декларация от БСП, че не искат мандата, но въпреки това са го получавали. Сега само „Възраждане“, както припомнихте, казаха, че имат готовност да се опитат да направят кабинет, но е ясно, че в 49-то Народно събрание няма да се намери мнозинство, което да гласува този кабинет. Също така нека да си припомним и само преди дни как протекоха консултациите между президента Радев и „Възраждане“, какъв тон видяхме на тази среща. Така че смятам, че президентът нямаше вариант да връчи на Костадин Костадинов папката за третия мандат.

- Промените в Конституцията, които бяха направени, колко могат да заплетат възела с избора на служебен премиер. Омбудсманът – като институция, най-отдалечена от партиите, отпада. Управителят и подуправителите на БНБ трябва да подадат оставки, което е нелогично на фона на това, че те са скоро избрани. И така възможните хора отпадат, а кръгът с имена се стеснява…
- Така е и тук възникват много въпроси. Неслучайно напоследък и много анализатори предупреждават, че политическата криза, в която сме в момента, може да прерасне в конституционна такава. Ние добре знаем, че тепърва предстои президентът да проведе консултации с парламентарно представените групи, за да се определи кой ще бъде подходящ за следващ служебен премиер. След това президентът трябва да направи своя избор за кандидат за министър-председател, който пък от своя страна да предложи състав на Министерски съвет. И едва тогава президентът да издаде указ. И отново имаме казус. След като се извърви целият този път на процедурата, кой ще носи политическата отговорност за този избор, кой ще понесе отговорността за действията на избраното служебно правителство. Днес чухме Деница Сачева да казва, че от партия ГЕРБ искат изборът на президента за служебен премиер да бъде политически неутрално лице, за да се гарантира провеждането на честни избори, каквато задача служебното правителство има. Но това става някак неизпълнимо, защото всичките осем кандидати, които остават в списъка, изглеждат политически свързани и то с политическа партия ГЕРБ.

- И какъв ход виждате?
- Така възниква централният въпрос за преливането между политика и власт, когато говорим за държавни институции, които по презумпция трябва да бъдат независими една от друга. Нали и именно това беше целта на реформата, която българското общество искаше да види. Защото това проникване на политическото в различните власти, които трябва да бъдат независими – като Сметна палата, като регулатори, като държавни органи, бе именно проблемът, който трябваше да бъде преодолян чрез реформата. А сега се оказа, че точно това преливане може да е препъникамък и се оказва препъникамък . А това именно вече е сигнал за наличие на проблем в държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябва да е

    12 1 Отговор
    няколко в едно. Не на Еврото, докато не изпълним критерии Маастрихт. Не на Уестинг. Не на подаряване реактори Белене. Връщане на стара Конституция. Обявяване неутралитет. Чак тогава 2 в 1. Международни наблюдатели за гласуването.
  • 2 тъпа патица

    8 2 Отговор
    А, не думай моме! хи хи хи

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мнение

    15 1 Отговор
    Въпросът на деня е:
    Кога евроатлантизмът ще бъде обявен официално за новия (розов) фашизъм?!

    Втория въпрос:
    Кога народът български ще се ядоса на сглобкаджиите и ще ги опандизи масово за геноцид срещу нацията?!

    Трети въпрос:
    Кога най-после ще бъде приет законът за чуждестранните агенти, който да разкрие официално всички грантаджии, мисирки, тролове и др подобна био маса, готова да подари страната си на външни интереси?!

    Коментиран от #5

  • 5 Отговорът

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    и на трите ти въпроса е един и същ, нали се сещаш?
  • 6 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    мафията в Бг е Овладяла всички Лостове на Власта
  • 7 нннн

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Приказка за петте мишленца":

    За мишленцата ще се погрижат двете дебели котки, които избраха за другарчета в игрите.
  • 8 Смърфиета

    5 0 Отговор
    Да върви да направи едни пълнени чущки, вместо да дрънка!!!!
  • 9 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "тъпа патица":

    Смърфовете убичат патици и да им скъсат ритоално препечената тетрадка. Тази чест обикновено се пада на Смърфиета, ако Татко Смърф отсъства, и също така от плънката. Мляс!!!
  • 10 Русофил

    3 2 Отговор
    Въпросът на деня е дали Баце ще управлява с ИТН, ДПС и БСП в името на кражбите.

    Коментиран от #11

  • 11 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Ами то нали всичко е предпоследно. Значи теоретично би могло. Питайте оная политолощката с пълнените чущки и патици от съседната статия. Ако беше смърф, да я земеме за готвачка в задната колиба с бамбуковите пръти на прозорчетата на ул. "Смърф-герой" №3, където преседява Пинокио-смърфа понякога в компанията на Пинокио-мравояда. Ако той не е там, е в колибата с тарантулите във форта на Мравоядите, по посока югозапад от Селото на смърфовете отвъд пределите на Гората на приказките, в Джунглата на буквите.
  • 12 По едно Дилдо

    1 0 Отговор
    на ръка, едно в уста и другите две знаете къде.Така изборите ще станат 5 в 1 неочаквано добра комбинация.Още ли има
    гласуващи?
  • 13 РадваТме

    3 0 Отговор
    Радват ме като в някое студио викнат политически експерт на 25 годинишна възраст да обяснява какво се случва в политиката и те уверено ли уверено ти говорят нещо, нищо че имат жълто около устата. Същото е и с поколението на войната, 40-50 годишни нереализирани младежи, поддържат общия фронт за да има война на всяка цена.
  • 14 Калитко

    0 0 Отговор
    На тези избори ще гласуват само платените и тези които са задължени.Избирателната активност ще 10% максимум.