Last news in Fakti

30 Март, 2024 12:56 1 677 116

Огнян Минчев: Членството в НАТО е не просто гаранция за сигурност

  • нато-
  • българия-
  • огнян минчев

Вместо това те "ремонтираха" безнадежно остарелите съветски оръжейни системи в кокошкарски сделки със "съветските другари", превърнали се в руски олигарси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стара истина е, че човек не оценява по достойнство това, което притежава. Като го загуби - ако го загуби, тогава вече е в състояние да разбере какво е притежавал. През 2001 г. мой познат си купи апартамент в хубав софийски квартал за 365 долара на кв. метър. Година и половина по-късно му се наложи да го продаде и да замине за чужбина. Цената на кв. метър бе вече ... 650 евро. Българското членство в НАТО проработи незабавно като гаранция за политически риск - още преди ратификацията и официалното присъединяване през 2004 г.

Членството в НАТО е не просто гаранция за сигурност -

в много от най-основните измерения на сигурността то е единствената гаранция. През тези две десетилетия България преживя много предизвикателства, раздели се с много илюзии, реализира много важни постижения - както и пропусна драматично много възможности за модернизация и просперитет. През този период поредица български правителства не направиха почти нищо за модернизацията на българската армия. Оръжието, с което БА разполага и до ден днешен са морално и физически остарели образци от заварената след 1989-та съветска техника. Година след година, мандат след мандат българските правителства отклоняваха възможностите за придобиване на съвременни образци на въоръжение, с което разполагат нашите партньори. Вместо това те "ремонтираха" безнадежно остарелите съветски оръжейни системи в кокошкарски сделки със "съветските другари", превърнали се в руски олигарси.

Превъоръжаването на българската армия не бе приоритет

и поради обстоятелството, че продължаващата многостранна зависимост на България от Москва не позволяваше модернизацията на българската армия по стандартите на НАТО. От Москва строго следяха България да остане в състояние на пълна беззащитност - да изчака "добрите времена", в които Кремъл ще се върне като империя в източна и южна Европа. Измамно близките отношения между Запада и Русия чак до края на второто десетилетие на нашия век благоприятстваха добре ръководеното безгрижие на българската политическа класа спрямо реформата на въоръжените сили. Един вид - живеем в нова Европа, война няма и няма да има, не е изобщо мислимо да има.

Но безгрижието на българската управляваща класа спрямо приоритетите на интеграция в НАТО не пречи на многобройната кремълска пета колона в България да истеризира българското членство в Алианса като "най-голямо зло" за България. Всяко руско дьонме - в парламента, в партиите, в медиите - счита за свое задължение да започне своите публични изказвания с отхвърлянето на НАТО. Дори и недостатъчно интегрирана в структурите на Алианса, самото членство на България в НАТО представлява мощно препятствие за окончателното завладяване на страната ни от възродения кремълски неоимпериализъм. Тази денонощна пропаганда намира гостоприемство в съзнанието на мнозина българи, които наистина не оценяват какво притежава България като ресурс за своята сигурност в редиците на НАТО. Две десетилетия, през които никой не се е осмелил да постави публично под въпрос българския суверенитет, национален интегритет и териториялна цялост - въпреки лекомислената ни беззащитност!

През последните две години наблюдаваме драматични събития на изток от България.

Кремъл нахлу в Украйна с откровената цел да прекрати нейното държавно съществуване.

Азербайджан мобилизира своето новопридобито могъщество от петродолари и подпомогнат от Турция си върна сепаратиския арменски анклав Нагорни Карабах. Цялото арменско население на анклава напусна домовете си и емигрира в Армения. Ереван е страна членка на ОДКБ - организацията за сигирност на Русия и нейните постсъветски сателити. Армения разчита единствено на протекцията на Русия. Заради тази протекция, Армения доброволно се превърна в безгласен протекторат на Моксва и остана бедна, неразвита държава след разпада на Съветския съюз - в надежда, че Русия ще я защити. Русия не си мръдна пръста... Примерите могат да продтължат...

Ние трябва да знаем с какво разполагаме като ресурс за сигурност с членството си в НАТО. И трябва да се се стремим да бъдем достойни партньори в НАТО - а не скатаващи се тарикати - консуматори на сигурност. Светът е все по-опасно място, включително защото всяка нация разширява своите критерии и стандарти за сигурност в условията на нарастваща международна криза. Ние не можем да стоим разсеяно и да не забелязваме този процес. Българската стратегия за сигурност е максимално ефективно вписване в сигурността на НАТО, която предоставя колективни гаранции на своите членове. Но тези гаранции не падат от небето - те се съвкупен резултат от усилията на всички страни членки, включително България. Честита 20 годишнина от българското членство в НАТО!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахото

    51 9 Отговор
    нато е мато,гейзер с много прайдове
  • 2 ТаУмВзе

    49 6 Отговор
    Кфо НАТО брееее! Тия са по майчинство или се Губят на Учения у 21 век.
  • 3 Мнение

    67 8 Отговор
    Натю е агресивен военен блок Минчев, който тласка света към трета световна война! Той е опасен за човечеството и затова трябва да отиде на бунището на историята час по скоро!
  • 4 Веселин

    55 7 Отговор
    огнянчо , членството в нато е терен за водене на война с Русия , място което да отнесе боя по нато. По друг начин казано , та да го разбереш , ние сме бронята на един опел който ще се блъсне челно с Камаз
  • 5 Сталин

    52 11 Отговор
    Членството в НАТО не е само гаранция за сигурност,това е гаранция за изчезване на България.
    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър
  • 6 Край

    45 6 Отговор
    Илюзия е че като имаш договор си защитен. Договор членове и алинеи са хартия. Никой не отива да се бие и да умира за чужд народ и държава щото било имало договор за нещо си. Ако мъжете на един народ не са готови да го бранят и не са въоръжени народа и държавата му са обречени да изчезнат.
  • 7 Леле

    46 8 Отговор
    Каква война ще ни спретне това НАТО, че свят ще ни се завие! Източния фланг на НАТО България, Румъния, Полша и Украйна срещу Русия, а Германия, Франция и Англия ще гледат отстрани и ще ни снабдяват с оръжие !
    Нали знаете какво пише в Тората? Пише , че трябва да се убиват християни

    Коментиран от #116

  • 8 ЕВРОАТЛАНТИЦИ

    32 3 Отговор
    НАТО ги храни, НАТО ги брани.
  • 9 Ф 1,6 милиарда долара

    37 5 Отговор
    Членството в НАТО, дава възможност за разполагане американски бази и поставя територията наоколо под заплаха. Гърция и Турция са в НАТО и са въоръжени до зъби, а бг армията е жалка и смешна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 DW смърди

    46 5 Отговор
    Добре де, няма ли най-накрая някой от ревностните поддръжници на НАТО и ползата му за България да излезе и да каже какво точно сме получили от НАТО, за да усилим армията си?

    Ама искам конкретни примери, не само празни думи - толкова самолета, толкова танка, оръдия, ПВО, ракетни системи, картечници, кораби и т.н.

    После искам да направи сравнение между армията, която имахме преди влизането в НАТО и сегашната армия, след 20 години в НАТО и да ми докаже, че сегашната е по-добра.

    Защото иначе излиза, че си разсипахме армията, а НАТО само ни ползва за територия.

    Коментиран от #34, #37

  • 12 баба ти Ванга

    7 28 Отговор
    Нека ватите се тръшкат от яд
  • 13 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    12 39 Отговор
    България НЯМА по-последователен и по-жесток враг от Руската империя, Русия, СССР и Руската федерация сега. От 1828 година до сега г. безкрайна поредица от саботажи, намеси и войни срещу нашата родина!
    Ако бяхме още под московско иго, сега нашите синове щяха да гинат на фронта за кефа на едно побъркано диктаторче.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 до цайсатия горе

    23 3 Отговор
    А ти американско дьонме ли си ?
  • 17 Уве

    20 3 Отговор
    Гаранция,че партийните секретари вече на американска издръжка.
  • 18 Бамбука

    9 25 Отговор
    Години наред български политици ни предлагат варианта "полубременна" , подкупени пряко или косвено от изток.
    Медии, телевизии ни натрапват "любов" към Русия. Почти никой не споменава, че през 1989 г. СССР изостави България закривайки Варшавския договор. Сами срещу Турция и Гърция, членки на НАТО, срещу , които трябваше да воюваме. Ако желаеше НАТО щеше да ни прегази за един следобед. Толкова. Който може да мисли, да си спомни кое , как беше.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Живял като човек в България

    29 5 Отговор
    В 1989 година, в която България с лъжливи крясъци за „демокрация“ беше колонизирана и поробена и в която започна безпрецедентен за цялата ни история геноцид над българския народ. 3 милиона българи вече ги няма, но имаме безпрецедентна раждаемост от страна на циганския етнос. Циганизацията и емиграцията са инструменти за унищожаване на българската нация - при това с престъпно съдействие на държавата, олицетворявана от политици, лишени от морал, от достойнство и от любов към Отечеството...
  • 21 зарзаватчията

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    На тебе това ти натрапват а на мене пък ми натрапат покорство и чуждопоклонничество към онези които размазаха София през 1944-45г . и искаха да садят на това място картофи .

    Коментиран от #26, #33

  • 22 Жозеф Игнасий Гилотен

    26 5 Отговор
    Преди 20 години беше се разплакал един майко продавец в лицето на Сюлейман Паси, а днес плачат 80% от останалите живи българи, чиято армия, икономика, образование, здравеопазване и т.н., са съсипани!!! Напълно в синхрон с евроатлантическите ценности, които първо опоскват всичко, като марокански скакалци, а после, после квот дойди !!! А най -важното е ,че има банани, деМОкрация и Сюлейман е щастлив, а Свинтаварът Делян Бей е доволен !!!

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ясно виждащ

    23 6 Отговор
    156 000 армия , 230 самолета , това е само малка част от БНА до 1989година . Сега каке , колко самолета имаме ?

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бамбука

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "зарзаватчията":

    Не така елементарно. Толкова ли си можеш ?
  • 27 ясно виждащ

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бандит Методиев Борисов":

    Дълг от 3 милиарда , обаче в трзора 40 тона злато . Толкова напред сме били , че дори не може да се опише .
  • 28 Край

    11 5 Отговор
    Илюзия е че като имаш договор си защитен. Договор членове и алинеи са хартия. Никой не отива да се бие и да умира за чужд народ и държава щото било имало договор за нещо си. Ако мъжете на един народ не са готови да го бранят и не са въоръжени народа и държавата му са обречени да изчезнат.

    Коментиран от #29

  • 29 А КАК БЕШЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Край":

    С ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР......

    Коментиран от #41

  • 30 И ЗА КВО НИ БЕШЕ ТАКАВА АРМИЯ

    5 17 Отговор

    До коментар #24 от "ясно виждащ":

    При соца......да трепем мирни жители в Унгария и Чехословакия....поне едно конфликтче с турците да си бехменспретнали,,,,да си оправдаем огромните разходи за армията....
  • 31 Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬

    8 26 Отговор
    През 1944 г. след окупация на България бе наложен убийствения руско болшевишки социалистически строй, който ни раздели от Европа и ни върна с поне половин столетие назад в икономическото развитие.
    България освен, че бе осеяна с комунистически концлагери , самата тя бе превърната в огромен руско социалистически колониален концлагер.
    Тук много изразително е сравнението с пет вековното турско робство ,когато българите са могли да пътуват СВОБОДНО ИЗ ЦЕЛИЯ СВЯТ , а през руско социалистическото колониално робство за да се отиде до Петрич ,се изискваше издаване на специален открит лист!
    10.През 1989 година руско болшевишките колониални власти организираха вътрешен болшевишки преврат ,с който донесоха ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА:
    При която с РАЗРУШИТЕЛНА И ГРАБИТЕЛСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ, с жестоки данъци ,мизерни доходи ,с най различни стопански ограничения , тормоз ,глад и мизерия българския народ бе намален с 2,5 милиона души.
    Умишлено бе причинена от руските колониални власти НАЙ ЖЕСТОКАТА ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА В ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ.
    Която директно ни прави вече най малкия народ на Балканите !!!

    Коментиран от #47

  • 32 ИЗБОРИТЕ ПОКАЗВАТ ДРУГО

    3 15 Отговор

    До коментар #22 от "Жозеф Игнасий Гилотен":

    Днес плачат...путинистите....
  • 33 ЩОМ СИ ВЪВ ВОЙНА СЪС САЩ

    3 10 Отговор

    До коментар #21 от "зарзаватчията":

    Какво очакваш......и русия размаза Варна и Балчик през 2014г....ама айде....
  • 34 ОТ НАТО ПОЛУЧИХМЕ НАЙ ВАЖНОТО

    4 18 Отговор

    До коментар #11 от "DW смърди":

    СИГУРНОСТ.....САМО ПРИ 25 000 БЪЛГАРСКА АРМИЯ....и никой не смее да ни пипне....Путин също...

    Коментиран от #95

  • 35 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    12 3 Отговор
    Това требе да пише на...парламента....
  • 36 ДААА! ВЕРНО...

    16 4 Отговор
    ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО НЕ Е ПРОСТО ГАРАНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ ТО Е ГАРАНЦИЯ ЗА ГРАБЕЖ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН! ГАРАНЦИЯ ЗА ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ! ЗА ПЪЛНО ОПРОСТАЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО!!! СЛАВА НА РУСИЯ!!! МАКАР, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИЗТЪРВА И ТОЗИ ВЛАК.... А И ГАРАТА И ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДААА! ВЕРНО...

    14 2 Отговор
    ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО НЕ Е ПРОСТО ГАРАНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ ТО Е ГАРАНЦИЯ ЗА ГРАБЕЖ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН! ГАРАНЦИЯ ЗА ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ! ЗА ПЪЛНО ОПРОСТАЧАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО!!! СЛАВА НА РУСИЯ!!! МАКАР, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИЗТЪРВА И ТОЗИ ВЛАК.... А И ГАРАТА И ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!

    Коментиран от #40, #59

  • 39 БСП НАТОВЕЦ

    3 7 Отговор
    Изкарах шест месечен стаж на АМЕРИКАНСКИ самолетоносач......не ми се връщаше в "родната казарма".
  • 40 ТЕБЕ ПЪК С КВО

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "ДААА! ВЕРНО...":

    Те ограби и опростачи НАТО....че нещо не се разбра...
  • 41 Край

    16 3 Отговор

    До коментар #29 от "А КАК БЕШЕ":

    Варшавския договор натъпка България с оръжие. И 35 г. по -късно още сме си с него. Че и пари печелим от него.

    Коментиран от #44

  • 42 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    2 4 Отговор
    Ако има някой, който да помогне на нашта циганизирана и корумпирана страна.
  • 43 НАТОВЕЦ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    4 10 Отговор
    Благодарение на НАТО....видях свят....
  • 44 И КВО КАТО СИ ИМАЛ

    7 8 Отговор

    До коментар #41 от "Край":

    Оръжия при соца...стигна ли ЗАПАДНИЯ стандарт на живот.....щото като падна Тошо....масово се изнасяхме на..ЗАПАД.

    Коментиран от #48

  • 45 УЖ В НАТО БИЛО ЛОШО

    8 10 Отговор
    Що ли още държави искат да са в НАТО, а не под руски ботуш....

    Коментиран от #46

  • 46 ТАКА Е

    7 10 Отговор

    До коментар #45 от "УЖ В НАТО БИЛО ЛОШО":

    Я как шведи и финландци набързо се напъхаха в...НАТО.
  • 47 Грешиш

    21 12 Отговор

    До коментар #31 от "Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬":

    Фактите са:
    Русия е най-добрият и единствен добродетел и доброжелател на България през последните 150 години (с редки изключения).
    1. Освободи ни от тежкото турско робство. Без нея щяхме да говорим турски, както бившите българи от Одрин.
    2. През 1908 г. осигури De Jure признаването от Турция независимостта на България. Русия заплати/опрости на Турция милиони златни франкове.
    3. Русия защити, по време на разговори с Рузвелт и Чърчил, отнемането на Родопите ни от Гърция и югоизточна България от турците
    4. Осигури разширяване на територията на България със Южна Добруджа — България бе единствената страна, загубила войната, с такава привилегия.
    5. България все още съществува едва – едва, и то благодарение на постиженията на лошия комунизъм — соца:
    6. С помощта на Русия (СССР) бяха построени струкуропределящите Козлодуй, Нефтохим,
    ПАВЕЦ Чаира, Язорир Искър, Проходът на Републиката даже НДК --то беше построено и наречено "Людмила Живкова" и мн. др. Метрото бе започнато при Тошо.
    Напишете името на друга държава, .дала толкова на България. ЕС и Нато дадоха на БГ само раздуха.

    Коментиран от #50, #57, #90

  • 48 Край

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "И КВО КАТО СИ ИМАЛ":

    А сега като нямаш оръжие да защитиш страната си - стигана ли западнияя стандарт на живот. Не те ли притеснява, че българите от Украйна и Молдова даже и при война не идват да живеят в евроРододината ни.

    Коментиран от #51

  • 49 Според тоя

    6 2 Отговор
    Чвор, това което каза от името на запада е , че НАТУууу е гаранция за въвличането ни във война!

    Коментиран от #53

  • 50 Край

    13 8 Отговор

    До коментар #47 от "Грешиш":

    Русия не просто Освобождава България. Русия реално СЪЗДАВА третата българска държава. От нищото. След 500 г. турско робство българите не сме имали и спомен за държава. Не сме имали обучени хора и институции. Русия създава българската държава от нулата - на голата поляна. От поща, през полиция и армия, през Банка и емитиране на лев, през съдилища и здравеопазване та до министерства и народно събрание и Конституция и законодателство. Всичко това е направено с руска помощ. Само един Господ знае каква щеше да е България ако българите бяхме лоялни към Русия и не водихме и загубихме 2 световни войни срещу тях.

    Коментиран от #55

  • 51 ЗА КВО СА ТИ ОРЪЖИЯ

    4 10 Отговор

    До коментар #48 от "Край":

    За 25 000 армия......която изпълнява главно охранителни функции......затова сме в НАТО.....колективна сигурност с многомилионна армия....а запада ша го стигнем, когато значително намалеят промитите и бетонирани комунистически мозъци в България....

    Коментиран от #56

  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    НАТО ни пази, ЕС не храни, ние само лежим и пардим - лайф

    Коментиран от #54

  • 53 НЕ ЗНАМ НАТО ДА ВОЮВА С НЯКОЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Според тоя":

    Днес.....
  • 54 ИМА НЕЩО ВЕРНО

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Даже вече за нас работят араби,авганци...РУСКИНИ.
  • 55 даммм

    6 6 Отговор

    До коментар #50 от "Край":

    Какво намекваш путинист безумний. Тези които създадоха това путинистите ги избиха след 1917г.

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТАКА ДЕ

    7 6 Отговор

    До коментар #47 от "Грешиш":

    То и затова бай Тошо предложи да станем 16та република на СССР.....да затрие от лицето на земята 1300 години Българска държава.....
  • 58 СТИГА БЕ

    2 7 Отговор

    До коментар #56 от "Край":

    20 години сме в НАТО.....не виждам някой да ни заплашва....що требе да храним 125 000 тумбаци пазещи СОЦИАЛИЗЪМА и накрая СОЦИАЛИЗЪМА да се срине без нито един изстрел...

    Коментиран от #61

  • 59 аее

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "ДААА! ВЕРНО...":

    Вчера изнесоха на площада хубав концерт. Въобще не ми липсва блатния казачок с подскачащи като жаби блатници.
  • 60 Край

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "даммм":

    За нищо не намеквам. Който си мисли че българите сме си направили Третата държава сами много бърка. Да прочте за периода на временното руско управление след 1878г. И хубаво да си даде сметка, че доколкото е имало образован българин тогава то той е учил в Русия със стипендия от Русия. Да си даде сметка че когато 500 г. няма държава един народ той няма и идея как се организира и функионира тази организация.

    Коментиран от #63

  • 61 Край

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "СТИГА БЕ":

    Когато един българин не поиска да си купи хляб в Кърджали с думата "екмек" и не му дадат и удари два шамара на продавачката ще разбереш кой ни заплашва...

    Коментиран от #64

  • 62 Сандо

    3 3 Отговор
    Ще добавя само,че членството ни в натото е гаранция за нова национална катастрофа.Но това ни най-малко засяга минчев и минчевци,те си мислят,че островите в океана са вече на тяхна разположение.А на нас,които ще останем на тази територия и Господ няма да ни помогне!

    Коментиран от #66

  • 63 даа

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Край":

    Ноо, онази Русия няма нищо със сегашната Путрусия с имперските мераци на едно КГБ джудже да пороби половин Европа и да възроди СССР.

    Коментиран от #71

  • 64 Живял съм в кърджали

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "Край":

    И това което казваш е истина.....вътрешен проблем..такива проблеми има във почти всички държави......но никой не напада България с въоръжена армия...като Путин......

    Коментиран от #68

  • 65 Русия попиля НАТО

    11 5 Отговор
    “Каква беше армията ни, когато България бе член на Варшавския договор, и каква е сега, след като вече 20 г. сме в НАТО? Иска ми се да не политизираме въпроса, да говорим само с факти и сравнения. Мнозина са чували, че наричаха войската ни „ прусаците на Балканите.“ Казваха още, че само три нации в света раждат истински войници: това са българите, германците и руснаците. Така беше, но вече не е.

    Наистина по времето на соца армията ни беше страховита сила. Тогава, когато бяхме член на Варшавския договор, ЦРУ постави следната оценка за българската войска: „Тя е №1 на Балканите, половината от армиите в Европа не могат да ѝ се опрат и ако тръгнат да воюват срещу нея, ще загубят“. Това не го твърдя аз, а ЦРУ, което рядко бърка в оценките и прогнозите. Сега в момента на Балканите по мощ на Въоръжените сили България е на предпоследно място, след нас е само Северна Македония. Тази година специализираният военен сайт Global Firepower, базиран в САЩ, постави Българската армия на 67-о място в света от общо 145 държави. “

    Евроатлантически срам, голям !

    Коментиран от #70, #72

  • 66 КЪДЕ Е ТАЗИ НАЦИОНАЛНА

    3 6 Отговор

    До коментар #62 от "Сандо":

    Катастрофа, че нещо не се вижда......НАТО ни брани, ЕС ни храни....ние си живуркаме и сами си създаваме проблеми....

    Коментиран от #101

  • 67 Обективно

    5 0 Отговор
    Военните съюзи увеличават, а не намаляват риска за националната сигурност на която и да е държава. Най-добрата защита за една държава не са железата и оръдията, а умната и добронамерена външна политика. Конкретно НАТО е военна организация насочена срещу Руската федерация. Като такава е била създадена и такава остава и до днес. Защо някой ще иска да членува в организация която е насочена срещу ядрена държава. Луда работа е това.
  • 68 Край

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Живял съм в кърджали":

    И Кипър мислеше че има само "вътрешен поблем" пък сега има два кипъра.
  • 69 Абе

    3 0 Отговор
    Проблемът с тези военни организации е, че всеки от страните членки е изложен на риск от война, като последица от агресивно, провокативно и откровено глупаво поведение на всяко едно правителство в пакта. Правителства не могат да се контролират едно, друго във външните си дела.

    Коментиран от #73

  • 70 СТИГА БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Русия попиля НАТО":

    Когато соца падна......пак щатите ни казаха че имаме остаряла,морално срината и технически западнала армия....че руското ни оръжие и СС ракетите са морални остарели и само даваме излишни милиони за поддръжка.....всеки с изискванията си......
  • 71 Край

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "даа":

    Да бе България нищо общо ли няма с България от 1878г.
  • 72 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    1 5 Отговор

    До коментар #65 от "Русия попиля НАТО":

    Не натовска....кой ли треперашистите
  • 73 ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ В НАТО

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Абе":

    Колкото искаш.....важно е че натовските страни живеят в мир и просперират....и задно са доста силни...
  • 74 НАТО....

    1 3 Отговор
    Наша гордост, наша чест.....
  • 75 Идеално

    4 0 Отговор
    Ами ако Макарон все пак изпрати френски войски да се бият в Русия и в резултат на това му съборят Айфела с една свръхзвукова ракета, ние ли ще ходим да се бием за макаронената кауза. Изглежда доста глупаво и лишено от логика. Значи излиза, че Макарони, вместо да минимизира риска за нашата сигурност, поставя под опасност живота и здравето на българите, които не са съгласни да изпращат войски в Руската федерация. Трябва отново да ги премислят този Вашингтонски договор. Щото и американците вече казаха тях да не ги броят за инвазия в Русия.

    Коментиран от #77, #80, #82

  • 76 Абе

    7 2 Отговор
    НАТО създава фалшиво чувство за сигурност.

    Коментиран от #79

  • 77 За Макарон

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Идеално":

    Никой няма да ходи да мре. Нито за Байдън, нито за Урсули и всички други джендърля...
  • 78 Никакви

    4 0 Отговор
    Съмнителни "съюзи" не ни трябват. България трябва отново да бъде самостоятелна, суверенна и просперираща държава, която сама да кове законите си, а не да приема чужди закони от Брюксел.

    Коментиран от #81

  • 79 ЧЕ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР

    0 3 Отговор

    До коментар #76 от "Абе":

    Кво чувство за сигурност ни създаваше......само дето СИГУРНО СЕ РАЗПАДНА.....
  • 80 Кажи честно ...

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Идеално":

    Кой ще ви вземе да воювате такива, които си onиkaвaтe всеки път пантофите ?!
  • 81 А БЕ КАУН

    1 5 Отговор

    До коментар #78 от "Никакви":

    Как ша са защитиш сам от когото и да е било....
  • 82 НЯМА....АКО

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Идеално":

    То и комунизЪма АКО беше дошъл....ама нейсе.
  • 83 Петрова

    4 7 Отговор
    Ако не членувахме в НАТО, Русия ще окупира за трети път България и НАШИТЕ синове ще воюват в Украйна, Дагестан, Казахстан, Афганистан ... всички, които русия смята да "освободи" от правото си на свобода и суверенитет, докато децата и внуците на фашистката върхушка в Кремъл купонясват на запад ?
    Няма по голяма трагедия за една майка, от това да убият детето и.
    Това се отнася за стотиците хиляди майки, които загубиха синовете си заради Путин, заради един болен човек обсебен от Сатаната .

    Коментиран от #87

  • 84 Тома

    3 3 Отговор
    Минчев го познаваме още от комсомола.Беше влюбен в идеите на социализма и така се издигна.Иначе е просто момче от село
  • 85 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    ДА, ЧЛЕНСТВОТО В НАТО ГАРАНТИРА
    ПАРИТЕ И РАХАТА НА НАЙ МЕЪСНИТЕ БЪЛГАРСКИ МУТРИ И БЕЙОВЕ :))
    .... ТАМ Е ЗАРОВЕН ТРУПА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #100

  • 86 Боже еее

    6 0 Отговор
    Няма да ходя да умирам заради маниите на байдъновци, макарони и урсули да унищожавали Руската федерация. Да не съм луд. Пътища много, хубави топли държави, колкото щеш. Хем евтино.
  • 87 САТЪРА НА ХАНА

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Петрова":

    ЧЛЕНСТВОТО В НАТО НА БЪЛГАРИЯ
    ФАРАНТИРА НА ФАШИСТИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЧЕ МОГАТ ДА СМУЧАТ ПРИРОДНИТЕ НИ БОГАТСТВА

    Коментиран от #99

  • 88 Мунчев

    3 0 Отговор
    си е комуняга от развития соц. Той ако не се заяви, че принадлежи на някой не може да живее спокойно. Просто е особеност при някой индивиди, но няма смисъл да ги мислим. Те ще слугуват на който и да е...
  • 89 Нито

    4 1 Отговор
    Американците, нито т.нар. "европейци" са ми мили, че чак да ходя да мра за техните обсесии. Пълна глупост са военните съюзи. Средновековна отживелица.
  • 90 Хм Хм

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Грешиш":

    Искаш факти? Има страшно много, но ще ти дам само тези след 1978 г.:
    1878 г. - на Берлинския конгрес, Русия взима от Румъния южна Бесарабия, като в замяна я компенсира с българската Добруджа. Руски войски не стъпват в Македония, защото Русия я е предвидила за Турция, както граф Игнатиев обещава на Цариградската конференция.
    1885 г. - България обявява Съединението, а Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и провокира султана да въведе армията и да прекрати Съединението или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България. Турция е заплашена от Англия и отказва.
    1885 г. - Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб, след като е изтеглила целия офицерски състав още преди Съединението
    1886 г. - Русия организира преврат в България за сваляне на княз Батенберг и го и пращат към Русия. Стамболов като председател на Народното събрание прогонва превратаджиите. Руският императорски пратеник в България генерал Николай Каулбарс връчва нота на българските власти, с която настоява за освобождаване на арестуваните детронатори, отмяна на извънредното положение и отлагане на изборите за Велико народно събрание, което трябва да избере новия княз.
    1886 г. - След избора на Фердинанд, Русия скъсва дипломатически отношения с България за 10 години
    1888 г. – След нота на руския посланик в Цариград Александър Нелидов султанът обявява избора на Фердинанд за български княз за незаконен.

    Коментиран от #105

  • 91 Хм Хм

    3 4 Отговор
    1889 г. - Руски убийци отравят Захари Стоянов. През 1978 г. по нареждане на ЦК на БКП е направена аутопсия, която отхвърля версията за руско отровителство.
    1895 г. - Платени от Русия убийци убиват Стамболов
    1903 г. - При избухването на Илинденско-Преображенското въстание Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта, съгласно Райхщадското и Будапещенското споразумения.
    1909 г. - Русия прехвърля турския дълг към България в размер на 82 милиона златни франка или 26 тона злато. Подписан е българо-руски протокол в Петербург, съгласно който България поема дълг към Русия в размер от 82 милиона лева, платими за 75 години при лихва от 4,75 %, без да се обвързва с гаранции и да отстъпва контролни права. Русия приема за основа 125-те млн., която сума изплаща пряко на Високата порта, като я приспада от турския дълг по контрибуциите от войната 1877 – 1878 г., дължими на Русия, и които не са изплащани от 1878 г.
    Източник - История на външния държавен дълг на България 1878 – 1990 г.
    1913 г. - Русия подкрепя Сърбия и Гърция да задържат окупираните български територии. Русия грубо и безцеремонно нарушава и не изпълнява подписаната от нея Военна конвенция с България от 1902 г. за защита срещу Австро-Унгария и Румъния, като подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България.
    Източник - Изследването на Андрей Тошев "Балканските войни" Том 2. Пловдив—София, Книгоиздателство „Хр. Г. Данов“, 1931 г.
    1915 г. - Ру

    Коментиран от #107

  • 92 Брей

    8 2 Отговор
    Минчоолу,

    1. На изток от България е Грузия, а не Украйна.
    2. Не Москва ни съсипа армията, а точно съюзниците от НАТО и такива като теб - техните слуги у нас (не си въобразявай, че не помним как от висш кадър на БСП стана директор на Институт Отворено общество и яростен платен евроатлантик).
    3. За да имаме силна армия са необходими най-малкото 3 неща, с каквито ние вече не разполагаме и то пак, благодарение на такива като теб:
    - силна икономика;
    - нормална демография, а не ужасяваща демографска криза
    - готовност на хората да се сражават и да се жертват, но и това няма как да стане - никой не иска да умира заради такива като теб и управляващите ни политически пасмини (кой знае защо наречени партии, а не ОПГ) или заради западноевропейците, които според изследванията изобщо не искат да воюват дори за собствената си родина
  • 93 Хм Хм

    3 7 Отговор
    1915 г. - Русия напада вероломно България и бомбардира с кораби жилищните квартали на Варна.
    1916 г. - Русия извършва морски обстрел на град Балчик.
    1923 г. - СССР организира Септемврийското въстание.
    1925 г. - Агенти на СССР извършват атентат в църквата „Света Неделя“.
    1944 г. - СССР напада България, инсталира марионетно правителство и отнема целият резерв на Българската народна банка без никаква отчетност и без да съгласува нито едно свое действие с Политбюрото ЦК на БКП.
    1946 г. - Под давление на СССР е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и „македонска“ история през прочита на зараждащата се македонска историография.
    1959 г. - целият златен резерв на България е изнесен в Москва.
    Източник - Сборник документи. Т. V. 1948–1990 г. В четири части. стр. 35
  • 94 Търновец

    3 1 Отговор
    Естествено е че примерно Папуа няма да нападне НАТО, нито пък Алжир или Тунис. Има си обаче по сигурни начини да се нападне НАТО - примерно нелегалната миграция и верските призиви на някои имаме че:...." Европа била земя на Исляма още от 1683..."походът към Виена

    Коментиран от #98

  • 95 Не са решили, не са ни пипнали

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ОТ НАТО ПОЛУЧИХМЕ НАЙ ВАЖНОТО":

    Спомняш ли си когато имаше напрежение между Гърция и Турция?
    И тогава НАТО какво каза на гърците-оправяйте се сами?

    Коментиран от #96, #97

  • 96 СТИГА БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "Не са решили, не са ни пипнали":

    Това не бе ли преди 50 години.....
  • 97 ТО ВИНАГИ

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "Не са решили, не са ни пипнали":

    Е имало напрежение между Гърция и Турция....не виждам да са се изтрепали....
  • 98 НЕЛЕГАЛНАТА МИГРАЦИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Търновец":

    Към НАТО е нон стоп....но мирно-подмолна....не знам да 7ма военна такава....
  • 99 КВОТО ТИ ИЗСМУКВА НАТО

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Освен твоя промит комунистически мозък....
  • 100 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ААА, не говори това за нас....
  • 101 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "КЪДЕ Е ТАЗИ НАЦИОНАЛНА":

    Не я виждат козячетата,чиито очи са затворени от грантчетата,а мозъчетата им са полиране от непрекъснатото политкоректно облъчване.А тези,които знаят и могат отдавна са наясно със ситуацията.Впрочем същото се отнася и за някогашния връх на цивилизацията Европа.И не се надявайте да ни се размине,както се е случвало понякога в историята ни.Не и този път,най-малкото защото и ние участваме в съсипването на над 1300-годишната ни държава.

    Коментиран от #103

  • 102 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Членствотоу ни в НАТО не е никаква гаранцция за сигурност !! То просто ни прави мишена на противниците на НАТО. Както сме "опрали пешкиря" зимата 43-44 година , така е напълно възможно историята да се повтори с обратен знак. И това го разбират и им е напълно ясно на всички "тагаренговци" и плашат простосмъртните!! И с право.......Колкото Б.Филов е питал народа за съюза с Германия и за обявяването война на САЩ и Англия, толкова сегашните "мъдреци" ги интересува мисълта народна. Било за НАТО , било за ЕС........ Особено пък за любимия ЕС, който не иска да ни види и чуе в Шенгенското пространство и си прави майтапи с нашите пишман-политици.
    Но враговете на агресивното НАТО не спят. Неблагоразумните и неблагодарни ръководители винаги са докарвали беда на народа€ Таке ще е и сега !!

    Коментиран от #104

  • 103 КВА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА БРЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #101 от "Сандо":

    Магазини пълни, всичко има за всички...за нас работят араби, авганци...РУСКИНИ....най бедна държава, ама в клуба на богатите....имаме мир, сигурност...само да бачкаме...
  • 104 НИЕ СМЕ НАТО, НИЕ СМЕ ЕС

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "Шаран БГ":

    Бранят ни, хранят ни, поят ни.....друг е въпроса че ние сами си създаваме проблемите....пък и ЩО ЛИ ОЩЕ ДЪРЖАВА ИСКАТ В НАТО И ЕС ?????...щом е толкова лошо....
  • 105 Отговор 90-47

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "Хм Хм":

    Фактите ти са преднамерено избрани или полуистини. В първия ред аз писах , че съществуват редки изключения.
    Днешната територия и икономика на БГ е осигурена от "окупатора", съдавайки с негова помощ струкуропределящите Козлодуй, Нефтохим,ПАВЕЦ Чаира, Язорир Искър, Проходът на Републиката даже НДК --то беше построено и наречено "Людмила Живкова" и мн. др. Метрото бе започнато при Тошо.
    Напишете името на друга държава, дала толкова на България. ЕС и Нато дадоха на БГ само разруха и обезлюдяване.
  • 106 Другото Оги е от ДС с рякор Академик

    3 2 Отговор
    Оги, само за теб и то временно! Ако плюеш още по обилно срещу Путин и Русия, те ще забравят, че си бил преподавател по научен комунизъм и временно ще те забравят! Така, че плюй Оги, храчи!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Огито ренегата

    2 0 Отговор
    А какъв комунист бях преди години!
  • 109 Българските турци

    1 0 Отговор
    Лицемерието в"играта за стратегическо съюзничество" между Турция и "локомотива" на НАТО САЩ и самото НАТО е в своята кулминация ! Пукнатината, която съществува между първите две конвенционални военни мощности в пакта, вече отдавна се забелязва с просто око ! Тъкмо когато всички членове на алианса се бяха обнадеждили ,че Украинската война изкарва НАТО от комоциума в който беше изпаднал..видяха, че има още много травми, които са били замаскирани по някакъв начин досега.Турското вето беше само импулса който предизвика да излязът наяве всичките симптоми на болестта в НАТО..Противниците на "най престижния военен пакт на планетата" вече един по един заемат стратегическа позиция "ЛЕШОЯД"! ! !.Отровата на арогантноста и чувството за превъзходство обхванало и обладало НАТО след краха на Варшавския договор и през годините прекарани без съществен опонент...само химери като "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" ги е заслепило до такава степен, че вече не чувстват нужда дори да се камуфлират зад универсалното клише "ДЕМОКРАЦИЯ"!Сега САЩ си мислят че успяха да "сатанизират" Путин и Русия и че си имат ново "кречетало" за подплашване на "дивеча" в Европейската "гора"...но полека лека ще започнат да усещат, че всъщност са настървили безтуй раздразнената "Руска мечка"!...Ако Русия и заелите позиция "Чакал и лешояд"успеят да отцепят Турция от НАТО,тогава ще настъпи обрат на събитията в "Световната джунгла" !...

    Коментиран от #110

  • 110 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "Българските турци":

    Ето и един възможен сценарий !... След отцепването на Турция , Сащ напуска нато ! Запазва си всички американски бази на натовска територия ! Сключва двустранни военни споразумения с определени страни от НАТО по подобие на споразуменията с Гърция и Швеция ! Започват преговори с РФ и Китай за реконструкция и "перестройка" на световния порядък и за изграждане нов световен режим !
    Някой може ли да попречи на САЩ да осъществи това ?!... А кои и колко държави с удоволствие биха ги подкрепили в една такава инициатива ?!... Познайте как би реагирала Бълтария !?...

    Коментиран от #111

  • 111 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Българските турци":

    Тя Турция си е "изолирана" в алианса вече от доста дълго време...А"дали НАТО и Турция трябва да се разделят" е проблем повече на НАТО отколкото на Турция!
    Турския аскер е най мощната и официално всепризната военна сила с полумесец на флага си...и всички които си мислят че Ердоган вече 20 години си прави само туристически разходки до държави с такъв полумесец са в жестока заблуда !...
    .Когато САЩ включат в листата на "CAATSA" някого значи че те са вече враг на САЩ независимо че официално са стратегически "съюзници" !

    Коментиран от #112

  • 112 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #111 от "Българските турци":

    Правилното е че Турция винаги е заемала позиция като съюзник от НАТО...въпреки двойния стандарт,въпреки санкциите, въпреки доказаните вмешателства във вътрешната и политика, въпреки явната измяна и лицемерие...Турция и турският аскер винаги е бил на първа линия във всички мисии на НАТО...от Корея ...Косово и т.н. до Афганистан 2021... И сега е на ясна, точна и твърда позиция, но не защото прави тънки сметки за да избира "правилната" страна а защото е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия !
    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни, имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !

    Коментиран от #113, #114, #115

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 реконструкция 113

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Българските турци":

    След 5 минути започват избори в Турция ! Отивам да избирам с ясно съзнание и без да забравя ,че НАТО има обвързващ кодекс, който е валиден за всички членове на този пакт и че правилата му не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ !... Отивам да избирам без да забравя , че кръвта на турският аскер, която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция !... Никакъв "управителен съвет" и никакви "велики генерали " не могат да решават, къде и за кого ще воюва и жертва живота си турският Аскер и всички ония които са се приютили под гръмкото име на НАТО !!!... Тия които виждаха и търсеха измяна в Турското ВЕТО , нека се опитат да пресметнат, на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 30 члена !!!
    Някои ще те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ?! ! !...
  • 116 фашистки рашастан в изолация

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Леле":

    Ти се радвай,че си в НАТО и ти е гарантирана свободата и сигурността,че сега да можеш да пишеш на спокойно от вас,а не да си на фронта диванен хулиган! Ако България беше с Русия в момента ти вече щеше да си на фронта,а България щеше да е въвлечена във войната! Русия има един приятел в Европа,който е Беларус и Беларус вече е въвлечен във войната от руснаците и е легитимна цел на всички! Ти това ли искаш да си бе мъpлuвец неблагодарен ?