Last news in Fakti

2 Април, 2024 16:00 3 157 13

Пълното слънчево затъмнение в САЩ на 8 април и защо е тази тревога

  • слънчево затъмнение-
  • сащ

Едно любопитно явление, каквото е слънчевото затъмнение, този път предизвика огромен интерес и тревога, по най-различни причини. За седмици се появиха хиляди филмчета и клипове в интернет, основно на английски, които предсказват катастрофа от най-различен вид, свързана с това небесно явление

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 април ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение, което ще премине през територията на Мексико, САЩ и Канада. В Европа по това време ще бъде 8 часа вечерта, но така или иначе това слънчево затъмнение ще се наблюдава само в Тихия океан, Северна Америка и части от Атлантика.

Едно любопитно явление, каквото е слънчевото затъмнение, този път предизвика огромен интерес и тревога, по най-различни причини. За седмици се появиха хиляди филмчета и клипове в интернет, основно на английски, които предсказват катастрофа от най-различен вид, свързана с това небесно явление, припомнят се древни и не толкова древни пророчества за края на света и неща в този смисъл. Защо е всичко това?

Едно слънчево затъмнение беше любопитно явление и се наблюдаваше с черно или опушено стъкло, едно време, за радост на децата и на възрастните. Но това беше времето преди да се разрази кризата с Ковид 19, преди да започне войната в Украйна и да се заговори за глобален конфликт, преди в интернет да стартира Изкуствения Интелект, преди да се заговори за дигитална валута, която ще се въвежда повсеместно, преди под път и над път да се говори за „дълбоката държава”, която управлява процесите във всяка една държава и неща от този род, които пораждат основателна тревога. Всички тези тревоги сега намериха изражение в предстоящото слънчево затъмнение и неговото очакване.

Действително някои щати и то не целите, а само определени окръзи в източен САЩ обявиха извънредно положение, предвид струпването на по-голямо количество хора, които ще наблюдават затъмнението. Обаче това предизвика конспирации, предвид че досега в САЩ не е обявявано извънредно положение при слънчево затъмнение. Появиха се пророчества за три дена тъмнина, които ще настъпят в определен момент в човешката история, което пророчество е сравнително ново, а не пряко свързано с библейските времена. Появиха се позабравени пророчества за катаклизми от най-различен вид, като земетресения, наводнения, нашествие на скакалци и цикади, разпространение на болести и вируси. Не са подминати и мощните слънчеви изригвания, раждането и жертването на червена юница в Израел, пресъхването на река Ефрат и други явления, които в Библията се свързват с края на света. Срутването на моста в Балтимор преди седмица, което тепърва ще се отрази на американската икономика, всъщност се определя от някои като началото на лошото, което предстои.

Истината е, че глобалната комуникационна мрежа, интернет, която добре обхваща вече цялото земно кълбо, чрез всичките си сайтове и социални мрежи, канали за видео обмен и т.н. успява много бързо да нагнети емоции, тревоги и напрежение. Това тепърва ще се засилва и напрежението създавано ежедневно, ежечасно, ежеминутно от мрежата, в един момент ще стане нетърпимо и може да избие в най-различни посоки. Самият интернет ще е първото, което ще пострада при една глобална катастрофа, от какъвто и да е вид и това ще определи бъдещето на света, на различните негови региони. В някои от тях интернет може да се запази, в други да изчезне напълно, в трети вероятно ще е нещо съвсем различно. Действително има реална опасност в близките години глобализирания и днес свързан по всякакъв начин свят, да се разбие и разпадне на десетки и стотици отделни зони и то с най-различно и специфично развитие. Всъщност всеки голям катаклизъм, от какъвто и да е вид – естествен или създаден от човека ще доведе именно до това – разпръскване на глобалния свят на много парчета в най-различни орбити. А какво ще се случи оттам нататък е трудно да се каже.

Дали ще се притесняваме или не във връзка с предстоящото слънчево затъмнение е без значение. Или както се казваше в един стар виц за потъващия кораб – Спокойно, без паника, вода има за всички. Докато ние хората се веселим на поредния Титаник и си мислим, че сме велики и безсмъртни, опасност винаги ще има.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 6 Отговор
    Вова ще бомби слънцето и после мрак и глад за янкито.
  • 2 Експериментът "Вселена 25"

    24 4 Отговор
    Обитателите на измислената държава
    предусещат края !
  • 3 Мнение

    24 6 Отговор
    Цру седи зад почти всичко гнусно от съвременната човешка история!
    Няма да не учудя, ако и Хитлер е тяхно дело!
    А както знаем, империите на злото се сгромолясват рано или късно, та очаквайте фащ в даден момент да престанат със световната си хегемония!

    Коментиран от #11

  • 4 Маг

    17 5 Отговор
    Казах , и повтарям - САЩ ще познаят какво е страдание! До степен , на която сега никой не би повярвал. Явно Господ се е уморил от тях , защото ще бъдат ударени отвсякъде. Вода ще съсипе западното им крайбрежие , а долу към Мексико , и източното. Финансите им няма да струват нищо до степен смърт на банки бизнеси. За да не пиша имената им поотделно , вижте Блек Рок , който днес дори не вярва , че би могло да му се случи такова нещо! Виждам ноември в САЩ , който ще бъде запомнен от общата човешка история. Улици , по които тичат хора , обляни в кръв. Военни и полицаи! Дали е вътрешна война , бедствие или нападение , ще видим !
  • 5 456

    9 1 Отговор
    Предсказания за слънчево затъмнение и последвалите 3 дни мрак, не го казва само един пророк. И след това хората ще бъдат други. И още някой неща. Но не мисля, че сега ще са 3 дни мрак. Има още признаци който трябва да са налице, а те не са. Потърсете в нета за това има доста инфо.
  • 6 Механик

    18 4 Отговор
    Нека не се тревожат ГМО-бройлерите! Знам един цяр за слънчево затъмнение. Пиеш 100 гр белина и крещейки "the russians are coming" се мяташ най-демократично през терасата.

    Коментиран от #12

  • 7 То е ясно!

    14 5 Отговор
    Наркоманите в Говедария масово ще се убиват и самоубиват нали са Сатанисти😊
  • 8 Какво си написАл,

    10 3 Отговор
    бе тпк. Даа, пиша от сащ. Тук е шаш и паника. Страшна работа. Народът копа землянки , изкупупи водата и храната от мрежата и се учи да не диша.
    Да ти е..
  • 9 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Да идва затъмнението посрещам го s Creeping Death на Metallica на мах ...
  • 10 Мъжа на урсула

    8 0 Отговор
    Слънца ще изгреят по сащиянските земи. Жалко за простите американци които са наследници на европейската измет
  • 11 00014

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Не се чуди. САЩ, помагаха на СССР при индустриализацията, а банките им субсидираха Германия. Защото искаха да скарат отново европейските държави. Май и сега е така, а?
  • 12 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Сега и от моста на Балтимор могат да полетят.Като Батман да станат до един.
  • 13 пешо

    0 0 Отговор
    путин е виновен , скри слънцето на краварите