Last news in Fakti

3 Април, 2024 23:01 2 582 28

Атаката срещу иранското посолство в Сирия: Четири въпроса

  • иран-
  • сирия-
  • израел-
  • ал кудс-
  • сащ-
  • дамаск

Иран обвинява Израел, опасенията за ескалация растат

Атаката срещу иранското посолство в Сирия: Четири въпроса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво точно се случи в Дамаск?

В понеделник имаше мощна експлозия в един западен квартал на сирийската столица. Взривът детонира в консулската сграда на иранското посолство в Сирия и я разруши изцяло. Според последните информации при експлозията са загинали най-малко 13 души, сред които и двама високопоставени представители на иранската Революционна гвардия: Мохамед-Реза Сахеди, командир на страховитите бригади "Ал Кудс", както и неговият заместник Мохамед Хади Хаджи Рахими. За Сахеди се твърди, че е поддържал особено тесни връзки с лидера на Хизбула Хасан Назрала.

В унищожената сграда е била разположена и резиденцията на иранския посланик в Сирия Хосеин Акбари, но по време на взрива той не бил там и е оцелял. По-късно Акбари заяви, че ударът срещу консулството бил извършен с шест ракети, изстреляни от изтребители Ф-35. Според сирийското правителството, атаката била осъществена откъм Голанските възвишения, които са под израелска окупация.

Кои са бригадите "Ал Кудс"?

Обезглавяването на бригадите "Ал Кудс" е тежък удар за Иран. Това специално подразделение на Революционната гвардия се състои от около 5000 души, подчинено е пряко на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей и е специализирано в извършването на операции в чужбина.Бригадите "Ал Кудс", основани по време на ирано-иракската война в началото на 1980-те години и имат задачата да разпространяват целите на "ислямската революция" из целия мюсюлмански свят.

"Ал Кудс" е арабското име на Йерусалим. Това име е избрано не случайно, то е програма за осъществяването на една от главните цели на организация: завладяването на свещения град, който еднакво тачат евреи, християни и мюсюлмани. Иранските бригади преследват тази цел в сътрудничество с други радикално-ислямистки и антиизраелски организации като палестинската Хамас и ливанската Хизбула, които също като бригадите "Ал Кудс", са определени като терористични от САЩ. ЕС засега не е включил "Ал Кудс" в листата на терористите. Високопоставени дейци от иранските бригади често пъти се явяват като „военни съветници“ в държави като Ирак, Сирия или Ливан, където координират военни или паравоенни операции и така увеличават влиянието на Иран в съответната страна.

Защо Израел атакува цели в Сирия?

Израелската армия по принцип не коментира никакви атаки в Сирия – и този път също не направи изявление по въпроса. Независимо от това израелските военновъздушни сили често бомбардират цели в Сирия и в Ливан, чрез което искат да възпрат растящото военно влияние на Техеран. От началото на войната в Газа тези израелски удари зачестиха: само преди два дни израелската армия атакува с ракети един военен изследователски център близо до Дамаск, а два дни преди това в провинция Алепо над 50 души загинаха след тежки въздушни нападения – твърди се, че загиналите са били главно сирийски военни и членове на Хизбула.

Израел и негови съюзници в миналото на няколко пъти целенасочено са убивали членове на "Ал Кудс", които се намират на високи позиции в йерархията. Преди три години армията на САЩ атакува с дронове и уби един от най-могъщите генерали на бригадите – Касем Солеймани.

Колко е голям рискът от ескалация?

Сред различните реакции от Техеран вече се чуват и гласове, които настояват за военен отговор на последната атака. Часове след нападението иранската посланичка в ООН Захра Ерсхади писа до Генералния секретар Антониу Гутериш, че нейната страна си запазва правото да реагира според международното право и Хартата на организацията.

Хамидреда Азизи, научен сътрудник към берлинската фондация "Наука и политика", която е близка до германското правителство, смята, че последните израелски атаки се качват на ново равнище и значително увеличават напрежението между Израел и Иран. Според него някои хардлайнери в Техеран смятат последната атака за директно обявяване на война. Азизи добавя, че израелската армия сякаш променя военните си цели, доколкото доскоро е избягвала пряк сблъсък с ирански цели. След началото на войната в Газа обаче Израел вече атакува високопоставени ирански командири в съседни страни.

Политологът, който е от ирански произход, смята, че в момента Техеран се намира в цугцванг, защото ако не реагира, сериозно ще отслаби позициите си в очите на своите партньори и ще изложи своите командири на опасността от нови нападения. Ето защо Азизи предполага, че Иран ще отговори по военен начин. Как точно обаче не се знае.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Гурион

    7 15 Отговор
    " Според последните информации при експлозията са загинали най-малко 13 души, сред които и двама високопоставени представители на иранската Революционна гвардия: Мохамед-Реза Сахеди, командир на страховитите бригади "Ал Кудс", както и неговият заместник Мохамед Хади Хаджи Рахими. За Сахеди се твърди, че е поддържал особено тесни връзки с лидера на Хизбула Хасан Назрала."

    Въпроси?

    Коментиран от #6, #8, #28

  • 2 Пич

    34 8 Отговор
    Тези са най големите идиоти на света !!! Ако арабите тръгнат , жив израелец няма да остане !!! Но ще предизвикат и световна война !!!

    Коментиран от #4

  • 3 ЩЩД Веле

    33 4 Отговор
    Двойни стандарти. ООН ? О, Не, Не!

    Коментиран от #21

  • 4 Бен Гурион

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    "Ако арабите тръгнат"

    Май привържениците на Остта на Злото нищо не са научили от историята.

    Коментиран от #9, #15

  • 5 ха ха

    3 1 Отговор
    Тези сладури на снимката как си носят сгъваемите автомати без ремъци?!

    Коментиран от #10

  • 6 Въпрос

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Определението "се твърди" достатъчно основание ли е за убийство на 13 души без съд и присъда?

    Коментиран от #7

  • 7 Бен Гурион

    7 22 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос":

    Израелците винаги сме били привърженици на мяра според мяра.

    На терористи не дължим правосъдие.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 чафут

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    Имам два, кога ще се прибирате в Египет и ще оставите палестинците на мира?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 :-)

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Ти как си носиш пластмасовата краставица без ремък, държиш си я пъхната вътре?
  • 11 Зеленски

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бен Гурион":

    То по-големи терористи от вас ционистите няма!

    Коментиран от #12

  • 12 Бен Гурион

    4 14 Отговор

    До коментар #11 от "Зеленски":

    Приятелю не оставяй омразата да те води. Виж докъде ги доведе тя шефовете на Ал Кудс.

    Коментиран от #26

  • 13 Така

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бен Гурион":

    Само дето "Ал Кудс" по класификацията на ЕС не са терористи, както сигурно можеш и сам да прочетеш, това прави убийството им углавно международно престъпление, а извършителите безцеремонни убийци... И още нещо, въпреки убеждението ви, че можете да да убивате хора по света безнаказано, ние мислим, че законите важат за всички, включително и за вас...

    Коментиран от #14

  • 14 Бен Гурион

    7 16 Отговор

    До коментар #13 от "Така":

    Не е ли очарователно, как привържениците на всякакви мракобесни режими говорят за правосъдие и международно право?

    Коментиран от #16, #22

  • 15 Пич

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бен Гурион":

    Бъркаш , ако мислиш , че имам нещо против израелците ! Но имам много против глупостта ! Разглеждай нещата като да кажеш на свой приятел , че трябва да спре цигарите , за да не умре , а той продължава да пуши ! Такава глупост е за порицание !
  • 16 Даа

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Гурион":

    Логиката ти сериозно издиша, ако изобщо някога я е имало. Понеже не можеш да отговориш смислено на въпроса, започваш да хвърляш общи обвинения срещу хора, за които няма как да знаеш дали изобщо са подръжници на нещо друго освен на международното право... Или и муждународното право е мракобесен режим?
  • 17 Артилерист

    27 5 Отговор
    Обърнете внимание как подло започва материала на DW. Съвсем нищоказателно: в понеделник имало експлозия някъде си!?!? Дойче веле не знаят, че това са съвсем целенасочени удари на израелските варвари по иранското посолство, което съгласно Устава на ООН има имунитет. Второ, не израелските варвари са разрушили сградата с целенасочен ракетен удар, ами "някаква си" експлозия била ДЕТОНИРАЛА и разрушила сградата на иранското посолство в Сирия. Колко души разбират що е това "детонирала" и има ли разлика с експлозия? Трето, в друга статия руснаците дават много коректен пример, как би реагирал Запада, начело със САЩ, ако те, руснаците, ударят с ракета и разрушат украинското посолство в Полша? Четвърто, има версия, че Израел е извършил провокацията, по нареждане на американците, за да въвлече Иран във война, американците да се включат, Русия да се притече на помощ на Иран и...да започне световна война. Това е твърде конспиративно, но е доста вероятно и логично на фона на очертаващата се загуба на войната в Украйна срещу Русия чрез укронацистите. Четвърто, дойчовците се занимават надълго и нашироко с Кудс, ще реагира ли и как Иран и прочие, но НЯМА КРИТИКА ЗА ИЗРАЕЛСКОТО НАПАДЕНИЕ!? Тоест, според дойче веле нападението на Израел е съвсем в реда на нещата. А да поставяме ли въпроса за двойните стандарти на американците и въобще на англосакската пропаганда? Безсмислено е! На тях всичко им е разрешено.
  • 18 Хелоу

    12 2 Отговор
    Войната по принцип се води с проксита. Но явно евреите са решили да ескалират. Всяко посолтство е територия на държавата на която е. Де факто Израел удари на Иранска територия и уби високопоставени военни. Това е декларация на война. Ако Иран не отговори ще се изложи много, ако отговори както трябва се започва яко.

    Коментиран от #19

  • 19 Бен Гурион

    4 19 Отговор

    До коментар #18 от "Хелоу":

    Всеки терорист е законна мишена, независимо зад какво се прикрива. Ако заради него загинат невинни хора, това е негова вина.

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Хелоу

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бен Гурион":

    Мхм той и един чичко с мустаци така е говорил пред 70 или 80 години...
  • 21 Анализи

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЩЩД Веле":

    Терористите като извършват атентати, после поемат и отговорността. Ционистите обаче, не считат за необходимо да правят дори това. Трепат без да се обясняват. После, защо арабите................
  • 22 Гаро

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Гурион":

    Симпатизирам на малката ви, но велика държава. Има вероятност освен откритите ви врагове да имате и скрити и те да ви организираха всичко това.
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    ПЯСЪЦИТЕ НА САХАРА ПОКРИХА МИЛИОНИ КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРИ , И ХИЛЯДИ ДРЕВНИ ГРАДОВЕ И ОАЗИСИ
    ....
    СЪЩОТО Е И С АРАБИТЕ И ЕВРЕИТЕ... ИЗРАЕЛ БЯМА БЪДЕЩЕ ЗАЩОТО СА ОАЬИС В МОРЕ ОТ МЮСЮЛМАНИ
    ..... НЯКОЛКО МИЛИАРДА СРЕЩУ 10 МИЛИОНА:))
    ... А ЗА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ - АМИ И ПАКИСТАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ ИНАТ :)
  • 24 Израел

    5 4 Отговор
    Е симпатична държава но

    Атаките с прецизна хирургическа точност по цели в други държави предполагат изключително разузнаване което знае във всеки момент кой високопоставен къде се намира дали пътува дали е в някоя сграда И какво прави в момента

    Считам че няма как Израел да не е бил информиран за атаката на хамасс и да се е оставил нарочно да бъде атакуван за да има претекст да ликвидира ивицата Газа
  • 25 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бен Гурион":

    Всеки чифуд ще носи отговорност, за всеки един убит невинен и за всяка измама. Аушвиц чака непокътнат !
  • 26 Вярно....

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бен Гурион":

    До там ще доведе и путинистите... Слава на Израел!!! ✌️
  • 27 Слава на Израел!

    3 7 Отговор
    13 терористи по-малко!
  • 28 Божидар

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Гурион":

    БЕН ГУРИОН
    Я отвори историята и прочети какви са ги правили твоите прадеди в Стара Загора...
    Отвори по-стари истории и прочети племето евреи какво е в същността си...
    А сега с болните мозъци от САЩ,които подкрепят идиотизма се мислите за нещо повече от половината свят...
    ВИЕ СТЕ РОБИ ПО РОЖДЕНИЕ!!!