Last news in Fakti

4 Април, 2024 13:00 4 790 36

Кеворк Кеворкян: Зловещо послушание

  • уестингхауз-
  • пп-дб-
  • аец козлодуй-
  • ядрена мощност

Ядрените мощности обаче са нещо друго – при толкова неразбории около „Уестингхаус“, сън не трябва да ни лови

Кеворк Кеворкян: Зловещо послушание - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Е, начесаха си крастата, наговориха се, нахитруваха се, налудуваха се. И ще продължават. Готови са на всичко. Умъртвиха още от общото Време - те се отнасят към него като към най-омразния си враг, понеже знаят, че не могат да очакват никаква милост, никаква пощада – заради мискинлиците им ще бъдат забравени незабавно и завинаги.

Сметките и калташките им игри около „ротацията“ бяха обидно прозрачни. Това коментира във "Фейсбук" Кеворк Кеворкян.

Кирчовци се опъваха за всичко. Тия се имат за някакви богове на измамата – макар че отдавна никой не им вярва за нищо.

А словото им е направо безподобен талаш, преметен няколко пъти по пода на вонлива кръчма. Талашословие. Радой би го нарекъл „Евнусловие“ – това е от „Неочаквани думи“, отпечатани са през далечната 1976 година в „Литературен фронт“. Той би ги „насърчил“ и другояче: „Интригангстери“/ пак оттам.

Атанасов/генералът пък искал да докара слънцето, за да не се разпадне „сглобката“, която отдавна, а може би и никога не е съществувала реално. Бойко си е народен артист, това е ясно на всеки. Атанасов си вярва, че краставите магарета през девет баира се подушват. Тая се свърши обаче.

Българинът може лесно да се обърква пред поредната Истина – но все още разпознава лъжата. Омръзнало му е от дребни хора, които, понеже от години трамбоват по политическата сцена, вече хвърлят дълги сенки върху Истината.

Боже милостиви – сенки от дребни хора… Които, отгоре на всичко, са заети с невъзможното - да се изградят отново въз основа на лъжа, както казваше един автор.

В калните битки около „ротацията“, те съсипаха, осмърдиха всичко, до което се допрат. Ясно е, че не бива да сме особено придирчиви. И друг път е ставало дума, че в политиката всеки спи с всеки, това е добре известно – обаче тия предлагат пълно разгащване, показват ни публичен дом, където всички са компаньонки и клиенти в същото време.

Повечето от нашите измамници са си просто едни катили – и им е хубавко да са си такива. Юнг ли беше? – казваше на едно място, че се хваща за масата, за да не излезе от себе си. Нашите „изплискват легена“ непрекъснато – изобщо не се прибират „в себе си“, нямат такова място.

В някои отношения няма особена разлика между едните и другите. Това твърдение изглежда преувеличено, но не е. Защото в послушанието са си еднакви. В невнятното си послушание – като покорството на пациент, натъпкан с тройна доза диазепам.

Вижте, какво се случва в Парламента – тихомълком, с почти скотско покорство. Преди няколко дни, на 22 март, той ратифицира окончателно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждането на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и по Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари тази година.

Ей, порасна ни работата – навремето закрихме два блока на Централата, почти единствено с усилията и самоинициативата на Кунева – Госпожа Съгласие. Сега ще строим с гаранцията на цяла една държава.

Няма да си направите труда да потърсите стенограмата от парламентарното заседание – а тя е прелюбопитно четиво. Ще научите доста пикантни подробности около строителството, доставката и въвеждането в експлоатация на ядрена централа с технологията АР1000.

В залата се чуха доста смущаващи неща – някои от тях направо опасни.

Технологията АР1000 може да бъде осъществена само от една компания -„Уестингхаус“. Според официалния ѝ сайт, по тази технология работи единствено централата „Вогъл“/САЩ - от месец юли миналата година, построена е със закъснение от девет години.

Четири реактора има и в Китай, на които обаче са направени хиляди промени - от идейния проект до реализацията. В Европа няма нито една действаща централа по тази технология, включително и в най-предания съюзник на Съединените щати – Великобритания, там отказват да работят по АР1000.

На 20 март тази година е извършена промяна в българския Закон за безопасна ядрена енергетика – и вече е възможно по идеен проект да се получи разрешително за строеж, макар че даже един стандартен жилищен блок не може да се построи по тази начин.

Цената на мощностите в „Козлодуй“ е изчислена именно на база идеен проект – посочена е сумата от 14 милиард, без да има технически и работен проект. В Съединените щати по този начин, на идеен проект, е изчислено, че централата „Вогъл“ ще струва 14 милиарда – но накрая сумата нараства до 35 милиарда долара.

От 15 години различни анализатори и политически деятели, които сега са в сглобката, твърдят, че завършването на Белене, което е оценено на 5 милиарда евро, е изключително скъпо начинание и не може да се реализира. Този проект бе закрит, за да се отвори вратата за нещо, което най-вероятно ще струва над 30 млрд. долара.

Дали хубостниците, временни квартиранти във Властта, не благословиха преди няколко дни една Черна дупка, която никога няма да се засити да изсмуква бедняшките ни пари?

Компанията, която е избрана да достави реакторите за 7-и и 8-и блок в Козлодуй, през 1999 година е продадена на англичани. След седем години, през 2006-а, и те се отказват – не могат да се оправят с „Уестингхаус“. Не могат да решат редица технологични и технически въпроси по реакторите. Японската „Тошиба“, която от 2006 г. до 2018 г. е собственик на „Уестингхаус“, също се изправя пред банкрут. Явява се една фирма, която купува „Уестингхаус“, това е канадска фирма, специализирана в придобиването на фирми „боклуци“ - купува ги евтино, опитва се да ги стабилизира и да ги продаде с печалба.

Ей такива неща се чуха по време на заседанието, когато се обсъждаше споразумението със САЩ. Но то бе ратифицирано с 161 гласа „за“, 56 „против“/БСП и „Възраждане“ и трима въздържали се. Рапорт – даден, рапорт – приет.

Сглобиха набързо една съмнителна сделка. За „Козлодуй“ не отделиха и една стотна от енергията, която похабяваха месеци наред около срамната далавера, наречена „ротация“.

„Уестингхаус“ ще остане класическият пример за това, че нашите политици нямат никакъв усет за голямото, значимото, за онова, което предопределя Народната съдба. Те си падат по келешлъците, нищо повече.

„Уестингхаус“, ако се доверим на изговореното в Парламента, е името на поредния ни провал, на образцовото ни всесъглашателство. Вече не сме в състояние да приемем/поемем нищо от нормалния свят. Всеки идиот
може да ни залъже без никакви усилия, ние сме диваците, които докрай ще си падат по мънистата. И по бананите, разбира се – великият символ на Българската Свобода.

Повечето медии не проявиха никакъв интерес към критичните твърдения за сделката. Това не се полага на прислугата. Вече трябва да сме сигурни, че дори на надзирателите от „Америка за България“ им се гади от нея.

И друго се чу. На заседанието на Енергийната комисия, състояло се преди ратификацията, Кирова/ГЕРБ, заместник председател на Парламента, без да знае, че микрофоните са включени, казва: „Ако я вкараме утре точката, да не се усетят“?!

Да не се усетят – тя има предвид ония, които все още държат изправени гръбнаците си в парламентарния буламач. И какво, като се усетят…

Далеч по-важно е, Народа кога ще се усети – и възможно ли е това вече?

Думите на Кирова са много по-скандални от тези на Вежди за късно еманципираните уличници. Но ще останат без всякакви последици – какво да се прави, някои уличници открай време са по-привилегировани от други. Пък и по-сръчно рапортуват.

Патилата на „Уестингхаус“ трябва да ни подсетят да се запитаме, защо една държава/САЩ става гарант по едно келяво споразумение. Липсва обичайната симетрия за една търговска сделка, „жестът“ на американците е прекомерен и може да засили притесненията и дори подозренията, вместо да ги разсее.

Няма как да не се сетим за фантомните самолети Ф-16/блок 70 – в подобни сделки Конгресът решава колко самолета се полагат за един кротък сателит - завеян провинциален идиот, посочва се и минималната цена на сделката.

„Минаха години, а ние все още имаме привилегията да пазим небето си по цървули.

Ядрените мощности обаче са нещо друго – при толкова неразбории около „Уестингхаус“, сън не трябва да ни лови.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ли

    28 59 Отговор
    Агент Димитър на Държавна сигурност пак се е разпуснал да мисли за демокрация.

    Коментиран от #28

  • 2 персийския синхал

    16 45 Отговор
    да реве за неговия йеривански вилает
  • 3 Хаха

    24 52 Отговор
    Личи си комунистическата школа която е завършил с отличие.
  • 4 Да ама не

    41 11 Отговор
    Това са национални предатели.

    Коментиран от #19

  • 5 ТИКВА

    14 29 Отговор
    Всичко което пише си го слагам под възглавницата. Много го уважавам защото вярваме в Комунизма и далаверите!
  • 6 Б.Б

    44 14 Отговор
    Много е прав !
  • 7 ССС

    22 48 Отговор
    Празни думи от празен човек. Ти не остаряваш, като катедрала, ти остаряваш като яне-то, като барече-то, като слави-то. Активират те и почваш да "чешеш". Не бива да забряваме, че разбираш от всичко, от ядрена енергетика включително, проучил си всички гореспоменати дружества познаваш в детайл историята и проблемите им, детайлно си анализирал ядрената технология, за която става дума.

    Но пък от друга страна ти си най-великият интервюиращ на света, при това и агент на ДС, така че за теб невъзможни неща няма.

    Да, остаряваш, но по-скоро приличаш на престарял неудовлетворен човек, с нереално висока оценка за самия себе си. Ти си просто агент на ДС и нищо друго няма значение.

    Коментиран от #9, #12, #24

  • 8 Роза

    53 13 Отговор
    Кеворк може да е имал много грехове в миналото,но в случая казва нещо,което всички го знаем-че нашите политици не струват нищо и са национални предатели.Утре,като натрупат достатъчно пари и поостареят,ще се махнат от БГ-какво ги е еня кой ще остане тук и как ще живее?!Само че от неговото казване ползата е нула,защото всичко си продължава по старому!
  • 9 Евала

    13 24 Отговор

    До коментар #7 от "ССС":

    По-добре не може да бъде казано.
  • 10 !!!?

    24 7 Отговор
    Конфуций: Един благороден човек обвинява себе си, а незначителният - другите !
    !!!?

    Коментиран от #20

  • 11 ЕвроАтлантическа проказа

    36 9 Отговор
    Евроатлантическото слагачество и корупция ни погребва.
    Комунистическото такова бе цвете за мирисане пред тях.

    Коментиран от #14

  • 12 НИТО КИРО НИТО АСЕН

    22 9 Отговор

    До коментар #7 от "ССС":

    СА агентина Дс ама ХИИИИИИИЧ НЕ СА ПОЛЕЗНИ ДАЖЕ СА МНОГОЗЛОВРЕДНИ.КЕВОРК МНОГО ХОРА НЕ ГО ХАРЕСВАТ МО ТОЙ Е КЪДЕ КЪДЕ ПО МАЛКОТО ЗЛО ОТ СЯШНИТЕ ХАЙДУЦИ
  • 13 Кеворк ДС агента

    10 26 Отговор
    Квот ми каже Мутрофата Путлерона това пиша.
  • 14 Путинофилщината

    10 26 Отговор

    До коментар #11 от "ЕвроАтлантическа проказа":

    пък ще ни занули трайно. Русия от 19 век се стреми да унищожи българите.
  • 15 ИНЖ1

    14 29 Отговор
    И агента на ДС Кеворк стана спец по изтребители и ядрени реактори....

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Само питам

    20 10 Отговор

    До коментар #15 от "ИНЖ1":

    Що бе , ти специалист по какво си ? По навеждане стойка Г ?
  • 17 Ходещ некролог

    6 12 Отговор
    Носи се го в джоба.
  • 18 козленцата рипат яко

    5 7 Отговор
    Всички един ден ще минете през сатъра.
  • 19 123

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    Сглобкаджиите ли имаш в предвид точно такива са и са за Белене ама острова
  • 20 МИ ТО НИИИИКОЙ НВ Е ЧУЛ

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    ДА СЕ САМОБВИНЯВАТ ОТ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ НАСАМ ПОЛИТИЦИТЕ КОЕТО ЗНАЧИ И ПОТВЪРЖДАВА КОНФУЦИИ ЧЕ ТУКА ВСЬО Е БУГАР ТРАШ КЪМПАНИ....
  • 21 българка

    5 12 Отговор
    Доносникът е мръсен човек. Измамникът също е мръсен човек. Предателят е мръсен човек. Що за изчадие е този, който притежава горните "добродетели"? За съжаление мнозина попадат в тази кохорта.
  • 22 Азззззззз

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИНЖ1":

    Тъпак! Не четеш какво казва, а кой го казва и хейтиш.Тъпи ченгесарски номера.
  • 23 Поумнял

    19 4 Отговор
    Прав е човека ! Ама , какво от това?!
  • 24 Демократ

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "ССС":

    Мислех си че във форума няма по - дърт от мен , ама ти си !:) Признай си !:) Кой набор си?!:) В кое управление си?!:)
  • 25 бай Даньо

    24 1 Отговор
    Кеворк отново в десятката но в България не останаха хора да чуят ....
  • 26 ссс

    3 12 Отговор
    Кеворк е руска подлога, която милее за отминалия СОЦ.

    Коментиран от #27

  • 27 може

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "ссс":

    Когато Кеворк критикуваше СОЦА , СССР комунистите и го сваляха от телевизиите , ти явно още си бил на баща си в кесиите !
  • 28 Агент Димитър ти казва едни факти

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пак ли":

    А ти, флупако, като не те устройва истината върви си бери лайката.
  • 29 Артилерист

    12 1 Отговор
    Отлично аргументирано писание. Има вой какъв е автора, но нищо по същество. Това за Уестингхауз съм го коментирал. То вони на корупция и слагачество. Обръщам внимание на казаното от тази Кирова. Щом те пробутват точка, за да правят на балъци депутати, може да си представим за какво баламосване на народа -и особено атлантическата част от него-става дума. Кеворкян казва, че никой от журналистите не е обърнал внимание на изтърваното от тази Кирова, но същото се случи и със записа от сбирката на Подмяната. Там директно се казваше, че няма да се спазва ЗАКОНА, а само всичко ще се съгласува с посолствоТО. Полягането на американците за Уестингхауз е нищо в сравнение с предателството на колониалната ни власт към България...

    Коментиран от #36

  • 30 Денчо

    3 8 Отговор
    Омръзна ми да виждам , публикации от демендясал папардак. Това е пример как може да напишеш много редове ,без да кажеш НИЩО. Интересното е защо му ги публикуват? Може би финансово подпомагане от ДС , която все още командва парада.
  • 31 Оракула от Делфи

    3 11 Отговор
    Кеворкян ,от кой прашлясал гардероб те извади "Хунтата" , да агитираш за тях не разбрах!
    Я сега разкажи на тези "неверници-българи не- комунисти ", как вкарвахте родителите им в затвора ,
    че носеха дънки и слушаха" Битълс" , "Ролингстоунс," и радио "Свободна Европа",
    как беше през комунизма , когато такива като тебе
    съсипваха живота на различномислищите българи , жадуващи за една елементарна свобода,
    като доносничехте и ги стрижихте голи глави за да ги омерзите
    и наказвате , че не спазваха диктатурския строй на комунизма!

    Кеворкян, не е морално такива като теб, да ни учат на демокрация !

    Скрий се , комунизма няма да се върне !
    Сега е на мода Олигархията и мафията!
    Не бъди, , собственост на "Хунтата"!
    Два пъти роб в живота си!
  • 32 Денят започва

    1 0 Отговор
    РоТацията стана роГация -
    едни си показаха рогата,
    други тръгнаха с рогата напред,
    на трети започнаха да никнат рога.
  • 33 Възмутена

    6 0 Отговор
    Много сте прав, г-н Кеворкян!!!!!! Бийте още по-силно камбаната!!!!!
  • 34 Путин гол до кръста на кон

    0 0 Отговор
    Харесвам КаГеБеркян! Вдигнете му заплатата!
  • 35 Радой

    0 0 Отговор
    Знаеш ли къв шут ще ти бия пък на тебе, бе, Ченге!
  • 36 Мутрафонова

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Артилерист":

    Ей, артилериста! Вземи малко си оправи мерника, недей да стреляш сватбарската, че ме изнерви. Какво е съгласувано с пасольствоТо бе? Нема да ме месиш в задунайските ви тъпни.