Last news in Fakti

4 Април, 2024 23:00 1 624 39

НАТО на 75 години и с история, в която има малко известни детайли

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • ссср

НАТО е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха

НАТО на 75 години и с история, в която има малко известни детайли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Организацията на Северноатлантическия договор празнува днес 75-годишно съществуване. По този повод агенция Франс прес представя няколко факта за НАТО.

НАТО е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха. Днес членките на алианса са с двадесет повече, като през годините те далеч не напредват така единни.

Франция се изтегли от военните структури на НАТО през 1966 г., преди да се върне в тях през 2009 г. Но това скъсване на връзките не се забравя и до днес в Брюксел. Нито един французин не е бил генерален секретар на алианса.

Турция често пъти е смятана за страната, пораждаща проблеми в алианса, в който се присъедини през 1952 г. По това време членка на алианса стана и Гърция. Двете съседни страни, дълго време врагове, на няколко пъти накараха съюзниците си да изтръпнат, по-специално относно спора им в Кипър през 60-те и 70-те години.

Турция също така провокира търпението на съюзниците, като блокира в продължение на две години присъединяването към НАТО на Швеция. Скандинавската страна най-после се присъедини към алианса през март, след Финландия, която стана членка миналата година. Присъединяването на двете страни беше последствие от руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Член Пети от договора за НАТО е основа на алианса. Той задължава всяка членка да се намеси в случай на атака срещу една от тях. Член Пети беше използван досега един път в историята на алианса, след атентатите от 11 септември 2001 г. срещу САЩ. Задействането на този член, смятан за стълб на НАТО, преди всичко целеше тогава да покаже солидарността на съюзниците към САЩ без непосредствени военни последствия. Но то все пак доведе до намесата на алианса в Афганистан, където НАТО мобилизира до 100 000 военнослужещи на терен, преди катастрофалното изтегляне през август 2021 г.

Първоначално НАТО е базирана в Лондон, но много бързо, от 1949 г. тя "прекосява" Ламанша, за да се установи в Париж. Изтеглянето на Франция от военните структури на алианса 17 години по-късно обаче принуждава организацията да се мести отново, този път от Париж в Брюксел. Много от чиновниците в НАТО така и не простиха никога на Франция това изтегляне, според дипломат от алианса, пожелал да запази анонимност.

В белгийската столица НАТО от 2017 г. заема чисто нова централа, съставена от четири сгради, замислени да представляват сключени пръсти, символ на единството между страните членки на алианса.

Над 4000 души работят в централата в Брюксел. А посетителите често пъти се снимат пред скулптура, представляваща емблемата на НАТО, избрана през 1953 г. - звезда с четири лъча, представляваща компас, който позволява да се запази правилната посока - тази на пътя към мира, според Лорд Исмей, който е тогавашен генерален секретар на алианса. Днес емблемата е основен мотив на знамето на НАТО.

"Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" - с тези думи Лорд Исмей, първи генерален секретар на НАТО (1952-1957), обобщава мисиите на алианса.

"От доста време казвам, че НАТО има проблеми. На първо място тя е отживелица, защото е замислена преди толкова години", казва пък президентът на САЩ Доналд Тръмп на 15 януари 2017 г. Същото мнение той изразява и по време на предизборната си кампания през 2016 г.

"Преживяваме мозъчната смърт на НАТО", заявява френският президент Еманюел Макрон на 8 ноември 2019 г.

НАТО не разполага със своя собствена армия, с изключение на флотилия от разузнавателни самолети АУАКС и няколко дрона. Организацията разчита на въоръжените сили на членовете си, освен в случая с Исландия, която няма армия.

Но в продължение на години НАТО можеше да разчита на тайна армия от така наречените "стоящи зад кулисите" - нелегални мрежи, координирани от НАТО в началото Студената война. Тези мрежи бяха замислени да бъдат задействани в случай на съветска атака.

НАТО организира редовно военни учения, които всеки път мобилизират различни количества въоръжения. И, за да улесни военните в тази насока, организацията, колкото и да е странно, създаде и тесте с карти. Става дума за 54 карти, представляващи оръжейните системи, използвани от алианса. Тестето цели и да помогне на украинските сили да идентифицират някои от тези оръжия, които получават, казва НАТО.

Превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    31 4 Отговор
    Невярно !!! Детайлите на НАТО са много известни , но , още по много срамни !!!
  • 2 Жица

    31 5 Отговор
    Нато, терористи номер 1
  • 3 Мирослав

    32 6 Отговор
    75 години само убийства, войни, тероризъм и грабеж . НАТО е бухалката на фашистите, които искат да подчинят и плячкосат целия свят и да унищожат всички непокорни и инакомислещи хора , дръзнали да му се противопоставят.
    България вече може свободно да напусне този терористичен съюз, тъй като 20 годишният договор изтече преди броени дни.

    Коментиран от #31

  • 4 Объркано Атлантиче

    35 4 Отговор
    Какви са резултатите на НАТО през последните 75 години? Под ръководството на САЩ военният съюз подкопава „териториалната цялост и суверенитет“ на безброй страни. След разпадането на Съветския съюз, силите на НАТО водят непрекъсната война за икономически и геополитически интереси. Не само големи части от Близкия изток и Централна Азия бяха превърнати в развалини, но „териториалната цялост и суверенитет“ на цели държави също бяха унищожени в Европа. През 1999 г. НАТО, с активното участие на Германия, проведе опустошителна бомбардировка срещу Сърбия, за да наложи отцепването на Косово.

    Сегашната военна офанзива е продължение на тази политика. Силите на НАТО провокираха реакционната инвазия на Русия в Украйна. Сега те продължават да ескалират войната, за да предотвратят колапса на украинския фронт и да постигнат своята безумна цел да победят военно ядрената сила Русия. Ненормалници, но нямат друг път, иначе се разпадат.
  • 5 Русия попиля НАТО

    37 5 Отговор
    "НАТО е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха"

    ЗАЩО лъжете ?

    Каква съветската заплаха? Русия на два пъти кандидатства за член на НАТО - при създаването на НАТО ( преди да създаде Вършавския договор) и след разпада на СССР и на два пъти е отхвърляна, щото атлантиците са алчни за природните и ресурси.
    И къв е тоя велик съюз като Русия ви попиля тотално.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фен

    27 4 Отговор
    Едва ли в историята на света има терористична организация, избила повече цивилни, от НАТО.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    7 5 Отговор
    ПЪРВИЯ ОПИТ НА НАТО ДА ПРЕВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ 1205 ГОДИНА БЕШЕ НЕУСПЕШЕН
    ..
    НО 800 ГОДИНИ ПО КЪСНО 2004 УСПЯХА
    . ...
    ЕХ РОБИ РОБИ :))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха хааа

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Остана сал дежурния ...🤭😁 .. свърши смяната , а ... 🤭
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    20 3 Отговор
    НАТО Е СЪЮЗ КОЙТО ПАЗИ НАГРАБЕНОТО
    ОТ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ
    И В НАШ ПЛАН НАГРАБЕНОТО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ БЕЙОВЕ И ГЕЙОВЕ
  • 13 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Фен":

    КПСС?
  • 14 Много слаба

    8 2 Отговор
    Статия.
  • 15 Правоверен Евроатлантик

    13 2 Отговор
    НАТО е колос на глинени крака. Не само не е гарант за ничия сигурност, ами и активно я руши в света, включително и в момента. Русия сложи край на Варшавския договор, сега е на път да сложи край и на това недоразумение.
  • 16 Абе остаре ама акъл не им дойде

    13 2 Отговор
    Не мирнаха за тия години... уж отбранителни, а само агресии и нападения сторват!!!
  • 17 И що сториха за тия години

    15 3 Отговор
    „Найголемият агресор САЩ (а ФАЩ е НАТО и НАТО е ФАЩ)са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.
    Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ („Washington Free Press”), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: „Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила” („Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower”) и „Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война” („Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II”),
    Списъкът на Блум съдържа:
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие
    • Интервенции на САЩ – срещу 67 суверенни държави
    • Бомбардировки на САЩ – срещу 25 суверенни държави
    • Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави
    • Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави
    • Прилагани изтезания - в 11 държави
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие.“

    Коментиран от #20

  • 18 Ти си алкаш, глупако

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Скимтиш ли алкаш":

    Човекът добросъвестно е извадил шефове на НАТО -наследници на фашисти-като пример за фашисткия манталитет на НАТО. НАЙ-ДОБРИТЕ ОФИЦЕРИ СА РУСКИТЕ-ТЕ ПОБЕДИХА ГЕРМАНСКИЯ ФАШИЗЪМ-но глутницата от НАТО не иска Русия в своите грабителски редове, ЗАЩОТО ТЯ Е НАЙ-ЖЕЛАНИЯ ИМ ОБЕКТ ЗА ОГРАБВАНЕ.
  • 19 Уса

    8 2 Отговор
    Детайлите отдавна са известни независимо,че в тяхното прикриване участват много платени мисирки по целия свят.В началото нато е частна организация създадена от Сорос по молба на фашистките наследници успяли да се докопат отново до политиката.Днешното нато е ЛГБТ секта,след като основополижниците са одъртели до изкукване а техните наследници са третополови извратеняци
  • 20 Артилерист

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "И що сториха за тия години":

    Благодаря ви, колега. Вие, Обърканото атантиче, и още 2-3-ма вдигате нивото на форума и правите влизането в него полезно. Четете, атлантици! Това са САЩ!
  • 21 Пояснение

    1 10 Отговор
    Фашисти и комунисти са едни и същи! Нормално е след разбиването на фашистите нормалния свят да се пази от комунистите! Справка Путинова Рассия наследника на тртия райх!

    Коментиран от #28, #29

  • 22 Варшавския договор

    3 1 Отговор
    Поздравява НАТО за неговия юбилей от...отвъдното
  • 23 20 години под крилото

    1 5 Отговор
    На НАТО....и никой не смее да ни пипне
  • 24 Кажи кои са командирите

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    На ...Варшавския договор....

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 дядото

    4 1 Отговор
    военен съюз е,но не отбранителен.
  • 28 Още пояснения

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пояснение":

    Фашистка България плащаше по 50000 лв за отрязана партизанска или яташка глава.
    Бучеха отрязаните глави на колове и ги разнасяха за назидание на населението.
    Бесеха с тел и гориха живи в пещите хиляди леви интелектуалци начело с Гео Милев.
    Без съд и присъда застреляха в упор 12 г.децацв Ястребино у Белица.
    Грешка е Народния съд.Трябвало е ликвидация на фашисти без съд и присъда както те правеха.
    Тупан козяшки кога при комунизма са набивани отрязани глави на кол.
    Къде са концлагерите с пещите за горене на хора.
    Марш в Украйна за тор
  • 29 А добро утро

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пояснение":

    Естествено е фашисти и комунисти да са едни и същи. И двете - Комунизъм и Фашизъм са западни идеологии.

    И не Путинова Рассия е наследника на Тртия райх, а НАТО - по-горе даже са ти изброили нацистите от Третият райх в НАТО
  • 30 А добро утро

    4 1 Отговор
    А, коментар - 6, в който бяха имената на нацистите от Третия райх в НАТО изчезна ?!

    Що бе, пропагандата и лъжите иначе не вървят ли?
  • 31 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мирослав":

    В НАТО се влиза трудно(100% "о кей" на членките) и се излиза много лесно без много пречки (пример Франция;Гърция)
    Хунтата в Гърция напусна и веднага турците се настаниха в Кипър...после изтрезняха ама трябваше да чакат преврата през 1980 та за да даде Кенан Еврен " о кей" за връщането им .Ако България напусне,балканските чакали чакат.След като изтрезнее и ако оцелее няма и кой да даде "о кей" за връщане... става директно "палестински" проблем на Балканите!!!...Ако България излезе по собственна инициатива от НАТО значи доброволно се обрича на гибел.Трябва да почака... НАТО сама да се разпусне... и тогава ще се обяви за необвързанa... но докато чакa трябва по някакъв начин да си възтанови войската и ако е остало нещо от военната промишленост...не забравяйте ако нямаш свои ракети , никой няма да праща ракети на някъде заради тебе !
    ..Всички казват невъзможно е НАТО да рухне...То и Варшавският пакт също изглеждаше че ще е вечен, ама отдавна е на сметището...Европа без руските енергийни ресурси е обречена... Русия играеше "номера на китайката" за да накара Американците да ускорят източно средизеноморския газопровод.Байдън влезе отдавна в капана : - 1.Отказа се от (East Med),гръцкият вариант на газопровода, защото е нерентабилен.
    -2.Седна на скута на Ердоган и Израел, но дори и да ги навие за турския вариант на East Med ,"тюркиш страйм" ще е с предимство.
    -3.Тъй като вижда че ще загуби България и Румъния се мъчи да отбие вектора на East Med от

    Коментиран от #32

  • 32 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българските турци":

    продължение


    -3.Тъй като вижда че ще загуби България и Румъния се мъчи да отбие вектора на East Med от Турция,през Гърция към Северна Македония,затуй Киро дойде в България.
    -4.За да могат да четат всичко това Българите трябва да си регулират наново изкривените и развалените от Херо Мостафа настройки на българските призми и огледала !
    5.България трябва да бърза , защото пак ще се окаже ограбена,измамена и с голо d-упе на Балканската поляна.

    Коментиран от #33

  • 33 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Гърция има сключени договори със Сащ отделно и отделно с Франция , които явно са насочени срещу Турция !...А всичките вкупом са уж "стратегически"съюзници в НАТО , нали ?!... Албанците са умни хора и нямат предразсъдъци към годините прекарани заедно с турците в рамките на Империята !...Знаят турците и видяха и как става без турците, и затова си връзват потурите с двустранни споразумения , защото балканите не търпят "юнаци с на голо тупе с чифте пищови " !... Взимайте пример !... Идват разгулни времена и не се надявайте , че някой ще идва от америка или европа да ви брани с член 5 или с каквото и да било , от когото и да било !!! ...

    Коментиран от #34

  • 34 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Лицемерието в"играта за стратегическо съюзничество" между Турция и "локомотива" на НАТО САЩ и самото НАТО е в своята кулминация ! Пукнатината, която съществува между първите две конвенционални военни мощности в пакта, вече отдавна се забелязва с просто око ! Тъкмо когато всички членове на алианса се бяха обнадеждили ,че Украинската война изкарва НАТО от комоциума в който беше изпаднал..видяха, че има още много травми, които са били замаскирани по някакъв начин досега.Турското вето беше само импулса който предизвика да излязът наяве всичките симптоми на болестта в НАТО..Противниците на "най престижния военен пакт на планетата" вече един по един заемат стратегическа позиция "ЛЕШОЯД"! ! !.Отровата на арогантноста и чувството за превъзходство обхванало и обладало НАТО след краха на Варшавския договор и през годините прекарани без съществен опонент...само химери като "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" ги е заслепило до такава степен, че вече не чувстват нужда дори да се камуфлират зад универсалното клише "ДЕМОКРАЦИЯ"!Сега САЩ си мислят че успяха да "сатанизират" Путин и Русия и че си имат ново "кречетало" за подплашване на "дивеча" в Европейската "гора"...но полека лека ще започнат да усещат, че всъщност са настървили безтуй раздразнената "Руска мечка"!...Ако Русия и заелите позиция "Чакал и лешояд"успеят да отцепят Турция от НАТО,тогава ще настъпи обрат на събитията в "Световната джунгла" !...

    Коментиран от #35

  • 35 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Българските турци":

    Eдна наведена държава няма как да размишлява от позицията на силна и суверенна държава. Затова Bи се струва, че Турция се колебае между изтока и запада. Турция не се колебае, а стои здраво на собствената си позиция и ту западът, ту изтокът се опитват да я привлечат към себе си. Турция е с този с когото интересите и съвпадат. Може да си го позволи защото има всички предпоставки за да го прави и го прави доста успешно.

    Коментиран от #36

  • 36 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българските турци":

    " Избуява ли - подкастряй !...Увяхва ли - поливай !" Това е доктрината на Сащ към всички свои сателити ! В момента подкастрят избуелите в ЕС ! И си мислят , че изтощават РФ с Украйна !...Изгубиха контрола над Турция и си мислят, че като си отиде Ердоган пак ще окошарят турците!...Ако не успеят до 2025 да им наденат отново намордника и да ги върнат в кошарите на краварника , с Ердоган или без Ердоган , никога няма да могат вече нито да ги подкастрят , нито да ги поливат !...

    Коментиран от #37

  • 37 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българските турци":

    Правилното е че Турция винаги е заемала позиция като съюзник от НАТО...въпреки двойния стандарт,въпреки санкциите, въпреки доказаните вмешателства във вътрешната и политика, въпреки явната измяна и лицемерие...Турция и турският аскер винаги е бил на първа линия във всички мисии на НАТО...от Корея ...Косово и т.н. до Афганистан 2021... И сега е на ясна, точна и твърда позиция, но не защото прави тънки сметки за да избира "правилната" страна а защото е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия !
    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни, имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !
  • 38 Българските турци

    0 0 Отговор
    В резултат... в предстоящата нова" стогодишна война" НАТО ще се освободи от оксидиралия си боеприпас и ръждясала техника , ще наложи тотална отбранителна зависимост на демилитаризираната част на членовете си и ще ги използва само като жива сила( примерно очаквайте в близко бъдеще натовски поделения където турски офицери ще обучават български младежи) !
    А "Великите сили" ще седнат пак някъде в някоя Ялта и ще оформят пак новото разпределение на света!!!...

    Коментиран от #39

  • 39 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българските турци":

    A c "башибозук" скалъпен от Европейските "ПРАЙДОВЕ" не е далеч денят когато ще се спука и балонът "НАТО - ОТАН" както се спука руският балон надуван по парадите на Червения площад ! Видя се че с демонстрация и реклама на свръх модерна военна техника може само да се правят паради или търг панаири за разпродажба !
    Популярен постулат е че с най доброто оръжие , техника или технология може да се спечели сражение или битка,но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия !!!