Last news in Fakti

6 Април, 2024 21:01 3 854 105

Как Русия се възползва от нестабилността в Либия

  • либия-
  • русия-
  • сащ-
  • африка-
  • муамар кадафи-
  • кадафи-
  • путин

Ако наистина изгради своя военноморска база на либийския бряг, Русия без съмнение ще извърши значима стратегическа крачка

Как Русия се възползва от нестабилността в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Муамар Кадафи падна през лятото на 2011 година. Оттогава Либия не може да се усмири. Тази северноафриканска държава страда от хроническа нестабилност, към която се добавят избухващите отново и отново сражения между въоръжени групировки, тежките икономически проблеми и последиците от опустошителните наводнения през миналата есен. По всичко личи, че Русия все по-активно се възползва от това положение, пишат Флориан Фладе и Райко Пинкерт в обществената медия ARD.

Русия явно разширява влиянието си в Либия, става ясно от един вътрешен документ на германското Министерство на външните работи, с който разполагат обществените медии WDR и NDR, част от групата ARD. От документа става ясно, че германското правителство се тревожи заради политическата парализа в Либия, а също така и от „продължаващото да се разширява руско присъствие там". Изказва се предположението, че страната все по-често се използва като „транспортен разпределител".

Планове за руска военноморска база в Либия

По-нататък научаваме, че дипломатическата служба на ЕС наскоро е потвърдила „засилените доставки на тежки материали и възможните планове за руска военноморска база".

Ако наистина изгради своя военноморска база на либийския бряг, Русия без съмнение ще извърши значима стратегическа крачка: това ще бъде второто пристанище за руски бойни кораби в Средиземно море, редом със сирийското пристанище Тартус. При това една такава база географски ще бъде разположена директно до южната граница на НАТО, в държава, която играе ключова роля за насочването на мигрантските потоци към Европа.

Враждуващи фракции

Откакто беше свален Кадафи, в Либия управляват различни фракции. В западната част властта държи едно правителство на „националното единство" - временен кабинет начело с Абдул Хамид Дбейба, базиран в Триполи. Това правителство получи международно признание и възникна с помощта на ООН. Една от държавите, които активно го подкрепят, е Турция.

В Южна Либия обаче управлява друго правителство начело с Осама Хамад. Този кабинет на „националната стабилност" със седалище в Тобрук получава подкрепа от така наречената „Либийска национална армия" на генерал Халифа Хафтар. Той беше сред най-високопоставените военни при Кадафи, после изпадна в немилост, емигрира в САЩ и дори взе американско гражданство.

През 2011 година генерал Хафтар беше една от ключовите фигури в бунта срещу Кадафи и последвалата гражданска война. Навремето съюзник на САЩ, днес той получава подкрепа от Русия. През последните години генералът на няколко пъти беше в Русия, за последно се срещна с Путин през октомври 2023, припомня ARD.

Западни наблюдатели предполагат, че Русия обещава на генерала нова военна подкрепа, срещу което очаква, че ще може да разшири присъствието си в Либия. В случая допълнителна роля сигурно играе и евентуалният достъп до природните богатства на Либия, сред които са златото и петролът. Според документа на германското Външно министерство само контрабандата с либийски петрол годишно носи близо 12,8 милиарда долара.

Либия като врата към Африка

В Либия вече от няколко години действа и руската наемническа армия „Вагнер". Още тази пролет нейното присъствие в северноафриканската държава ще бъде разширено. С руска помощ генерал Хафтар наскоро изгради нова военна база в централна Либия, а неговите войски вече контролират големи територии в южната част на страната.

Руската армия вече използва няколко летища на либийска територия, които са под контрола на генерал Хафтар. Москва явно използва Либия като гара-разпределителна за транспорта не само на суровини, но и на оръжие – примерно в подкрепа на определени въоръжени групировки в Судан.

След смъртта на Евгени Пригожин, начело на „Вагнер" застана генерал Андрей Аверянов. Под негово командване в Африка действат наемници, известни там с имената „Експедиционен корпус" или „Африкански корпус". Миналата година Аверянов посети няколко африкански държави, в това число и Либия, като разговорите са били посветени на по-нататъшното военно сътрудничество и на съответните споразумения.

Аверянов дълги години работи към руското военно разузнаване ГРУ. Смята се, че той е ръководел печално известното подразделение 29155, за което се подозира, че е вършело атентати и саботажи извън Русия. Сред акциите на 29155 вероятно са опитът за отравяне на един български търговец на оръжие и покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Едно ново журналистическо разследване на няколко западни медии посочва подразделение 29155 като предполагаем извършител на редица акустични покушения срещу американски дипломати и шпиони по цял свят, за които се писа под обобщеното наименование „Хавански синдром".

САЩ се завръщат в региона?

За да се противопостави на руското навлизане в Либия, Държавният департамент на САЩ планира завръщане в тази африканска държава. Американското посолство в Триполи беше затворено през юли 2014 година, след като едно ислямистко терористично нападение срещу американското консулство в Бенгази, източна Либия, отне живота на посланика на САЩ и още трима американци.

В бюджета за 2025 година Държавният департамент предвижда 12,7 милиона долара за откриване на посолството и допълнителни мерки по поддръжката. Аргументите, цитирани от новинарския канал СиЕнЕн, звучат така: „Предвид нарастващото влияние на Русия по южния фланг на НАТО, присъствието на САЩ в Либия е от решаващо значение за опазване на нашите дългосрочни интереси по сигурността."

В отговор на запитване на ARD по тези въпроси, руското посолство в Берлин отговори, че по принцип не коментира „спекулации и слухове в медиите".

Флориан Фладе (ARD) | Райко Пинкерт (ARD) | Александър Андреев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логика

    120 3 Отговор
    Западът разруши Либия с бомби, а Русия е виновна, че МОЖЕ БИ Е ВЗЕЛА ЕДНА ОТ ТУХЛИТЕ, останали от разрушеното!!!
  • 2 Помак

    93 3 Отговор
    ..хи хи ..нали Русия беше слаба , с аналогови оружия бе....е как властва от северния полюс до либия ,сирия ,Рюа ..и по средата укря
  • 3 Калпазанин

    75 4 Отговор
    И на тази северноафрикснска страна с един истински лидер/и както и на Ирак Сирия и е.................. И ако не е Путин света щеше да стане фащ и останалите.
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    76 2 Отговор
    В ЛИБИЯ ОСНОВНАТА СИЛА Е ЕГИПЕТ....
    .. РУСИЯ ЩЕ ДЕЙСТВА С ЕГИПТЯНИТЕ ЗА ДА УСТАНОВИ МИРА ТАМ
  • 5 3.14К

    102 2 Отговор
    За ликвидирането на Либия като държава са виновни Обама и Хилари Клинтън!
  • 6 Пролетна забава

    38 3 Отговор
    Каботажния руски флот превзема Средиземно море
    Ето това ако не е новина
  • 7 Хохохо

    106 3 Отговор
    А кой унищожи Либия и либийския народ.отбранителния саюз НАТО беше май или не помни Дойче веле
  • 8 Някой

    92 3 Отговор
    А защо либийците не се обърнат към "освободителите" си? Англичани, французи, италианци, американци... Явно либийците видяха каква е помощта от споменатите... Сега се ориентират правилно.
  • 9 Читател

    54 1 Отговор
    Франсетата ги боли.
  • 10 ХА ХА ХА

    79 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ОТ ЛИБИЯ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА КРАВАРИТЕ СВАЛИХА КАДАФИ , КОИТО УЖ ГО ПАЗЕХА ФРАНЦУЗИТЕ , ЧЕ ИМ БЕШЕ ДАЛ МНОГО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗАЕМ ! А КРАВАРИТЕ ОТКРАДНАХА ВСИЧКИ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ И ЗЛАТО НА ЛИБИЙЦИТЕ !

    Коментиран от #20

  • 11 Ехааааааа

    66 1 Отговор
    Дойче зелето пак лъже !!!!! Нека напише колко бази имат янките при швабите .....и колко оп света !!!!!!!!
  • 12 Жица

    71 3 Отговор
    Още с първото изречение велето лъже. Кадафи не падна , а го свалиха и убиха натовците. На татък не четох....
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    47 1 Отговор
    ПОМНЯ КАК ПОКОЙНИЯ ВЛАДИМИР ВОЛФОВИЧ ЖИРИНОВСКИ ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА ПУТИН ДОЙДЕ В ТРИПОЛИ ОБГРАДЕН ..
    .. И ОПРОСТИ 2.8 МИЛИАРД ДОЛАРА ДЪЛГ НА ЛИБИЙЦИТЕ :)
    КАДАФИ БЕШЕ ОЩЕ ЖИВ
  • 14 Гориил

    42 1 Отговор
    Ще има руски бази в Африка. Вече е неизбежно. Руските бази винаги се появяват там, където обстановката е напрегната и напрегната.
  • 15 Суккка блиааат

    6 22 Отговор
    Африкански корпус..военни маневри в Средиземно море..коя година е 1942 май че
  • 16 Калпазанин

    56 3 Отговор
    И само да питам за нестабилността което е меко казано в Либия Сирия Ирак и сега Палестина пак ли Русия е виновна

    Коментиран от #22

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    47 2 Отговор
    В АФРИКА И БЪЛГАРИЯ КОНЦЕСИИТЕ СА
    96% ЗА ЗАПАДНИЯ РОБОВЛАДЕЛЕЦ И 4% ЗА НЕГРИТЕ
    . .
    ЗАТОВА АФРИКАНЦИТЕ СЕ РАДВАТ КАТО БЪЛГАРЧЕ НА ВЕЛИКДЕН КОГАТО РУСНАЦИТЕ ИМ ПРЕДЛОЖАТ 70% ЗА НЕГРИТЕ И 30% ЗА РУСКАТА ФИРМА
    ..... А ОТДЕЛНО ЧЕ С ПАРИТЕ СИ АФРИКАНЦИТЕ КУПУВАТ РУСКИ ЖЕЛЕЗА :))

    Коментиран от #23

  • 18 Българин

    6 53 Отговор
    Русия е държава терорист.
  • 19 А50

    51 2 Отговор
    А кой идиот направи Либия нестабилна, едни умнозеленокрасиви се радваха на арабската пролет обаче кой им е обещал на организаторите, че спокойно ще ограбят поредната Африканска държава
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русофил

    4 46 Отговор
    Ама май овчарите му работихте на Кадафи срещу долари, които ви ги взимаше държавата. Какво унижение,работиш за диктатор за да може да се възползват комунягите. С доларите- купони си купуваш руска кола от кореком.
  • 22 Русофил

    5 33 Отговор

    До коментар #16 от "Калпазанин":

    А кой! Кой? Рашистан,барабар с братските съветски народи
  • 23 Пич,

    43 0 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    За нeгpитe може и да си прав, обаче за българите много си се объркал.
    При нас е 99% за западния робовладелец и евентуално 1% за България. От който 1% са и подкупите за местните продажници.

    Коментиран от #26

  • 24 Любопитен

    7 52 Отговор
    Има ли ЕДНА държава, където руския ботуш да е стъпил и да не е ПЪЛНА МИЗЕРИЯ?

    Само ЕДНА!

    Коментиран от #27, #74, #101

  • 25 Млад и красив атлантик.

    37 3 Отговор
    Обаче как боли когато бившата колония ти бие шута!
  • 26 Българин

    3 42 Отговор

    До коментар #23 от "Пич,":

    Само хора които нямат никаква стойност твърдят, че могат да се продават евтино.

    Всички рублофили до един твърдят, че ги купуват на кило за без пари, дори когато не го осъзнават, защото твърденията им, че "99% били за западния робовладелец" оозначава, че техния СОБСТВЕН ОПИТ е такъв. Т.е. ТЕ са се продали за БЕЗ ПАРИ.

    Смятай!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анонимен

    45 0 Отговор
    Либия някога беше най богатата държавата в Африка! България има концесии за добив на нефт там.... младоженците получаваха безплатен апартамент за да живеят .. допълнително пари и не е било важно кога ще върнеш кредитите и няма мутри събирачи на дългове.... Съжалявам че съвсем малко се пише какво е било преди не само в Либия но и в Сирия и Ирак ... нещо като цензура има и относно тези държави.
  • 29 Любопитен

    1 14 Отговор

    До коментар #27 от "Гориил":

    Не прочетох отговор на въпроса ми.

    Посочи ЕДНА такава държава.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    2 20 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    Приятелю, като нямаш никаква представа за какво пишеш защо се напъваш?

    Казва ти го някой, който е живял в Либия по времето на комунизма.

    Дори сред арабите/африканците, либийците пораждаха презрение заради пословичната им ц я и мизерстване.
  • 32 Механик

    28 3 Отговор
    Дайте да си го кажем както си е!
    Запада от алчност и арогантност се самопогреба.
    Самопогребването започна в края на 90-те години, когато падна Източния блок и запада реши "е те сега ша пада яко чанч на народите и яко обиране. Вече няма кой да ни прави забележка."
    Така си помислиха, а сметката се оказа без кръчмаря.
    А с отношението си към Русия, просто сбъркаха много фатално държавата и ще си понесат последствията.

    Коментиран от #34

  • 33 Шарли Ебдо

    6 17 Отговор
    Дадада,нашите му работиха на извратеняка и сексманяк Кадафи,дето си имаше харем
  • 34 Българин

    9 28 Отговор

    До коментар #32 от "Механик":

    Странно, защо всички народи от бившия "източен" блок, без България не искат и да чуят за "прекрасното" ви комунистическо минало, щом така ги "грабят"?

    Единствено в България, още контролирана от руските служби чрез ДС олигарсите, руската пропаганда вихри лъжите за "лошия" Запад.

    Коментиран от #35

  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    20 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    ЗАЩОТО И ТЕХНИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ И БЕЙОВЕ СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ В ЗАПАДНАЛИ БАНКИ

    Коментиран от #37

  • 36 Истината

    6 20 Отговор
    Разни нискочели диктаторчета,дета на две магарета сламата не могат да разделят,като муамар,Садам,Путин ,бин ладен,сулеймани,се самопогребаха
  • 37 Българин

    7 20 Отговор

    До коментар #35 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какви "техни мутри" те гонят?

    Ти стъпвал ли си дори в Румъния?

    Те бяха на ГОДИНИ след нас, сега ни се смеят с глас, че сме такива продажни руски наколенки и сами се закопаваме само и само да слугуваме на Кремъл.

    Сравнение с Румъния държавата ни е пълна ко на.

    Коментиран от #38, #92

  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    20 6 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    ХАХАХА ПРЕЗИДЕНТА НА РУМЪНИЯ - ГЕРМАНЕЦ , НА КОГОТО РОДИТЕЛИТЕ МУ ( БАЩА ОФИЦЕР ОТ ВРРМАХТА) ОТИВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ СЛЕД ПАДАНЕТО НА ЧАУШЕСКО
    ... ТОЙ ОТИВА С ТЯХИ СЕ ВЪРНА ЗА ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ
    .... ГРЕШЕН ПРИМЕР :))

    Коментиран от #43

  • 39 ханс

    25 3 Отговор
    Кадафи не е паднал, а бе жестоко убит от гнусни бандити от сащ.И същите сащ вече никъде нищо не могат да направят.Много мека китка са вече. Изобщо тъпизмите на вкиснато зеле нямат край
  • 40 Дън Бай

    15 1 Отговор
    Откакто разрешиха марихуаната, съвсем се развинти на зелето фантазията.
  • 41 Читат

    19 1 Отговор
    "През 2016 г. бе публикуван доклад, установяващ, че намесата на (НАТО)британските, френски и американски въоръжени сили в Либия през 2011 г. не се е основавала на точна информация. Докладът също така посочва, че военните действия, които уж бяха за защита на цивилното население от властта на Муамар Кадафи, са се плъзнали в посока опортюнистични политики за смяна на режима, резултатът от което е бил “политически и икономически колапс, междуфракционна и междуплеменна война, хуманитарна и мигрантска кризи, повсеместно погазване на човешките права, разпространение на оръжия из целия регион и разрастване на ИДИЛ в Северна Африка”.
  • 42 В.В.П.

    20 1 Отговор
    ПЪРВО,,,МУАМАР НЕ Е ПАДНАЛ.!!.,ПАДНАХА ГО ,НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ...ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ .УБИХА ГО .С МАСИРАНИ АТАКИ..И ПОСЛЕДВАЛА ГРАЖДАНСКА ВИЙНА ...ДО СЕГА .. ТОВА Е ЗА НАЧАЛО
  • 43 Българин

    4 24 Отговор

    До коментар #38 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Рублофилите, като им посочиш как кремълските им господари превръщат България в африканска територия и започват да се правят на лу ди. Стандартна реакция за отклоняване на вниманието.

    Коментиран от #78, #80

  • 44 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Янките и франсетата ги изгониха от всякъде ..Ев Донбас ги залостиха като плъхове ...Никой не казва колко американски у френски военни има в лагери ..Само в България ги обичат ..и им вървят по акъла..
  • 45 Фен

    25 2 Отговор
    Либия е поредната, и една от многото страни, които НАТО попиля. За интересите на САЩ.

    Коментиран от #46

  • 46 Всъщност

    1 11 Отговор

    До коментар #45 от "Фен":

    В статията са ти обяснили кой я "попилява".
  • 47 В.В.П.

    13 1 Отговор
    Когато янките не крадат в някоя държава,ги посочват като террористи и диктатори ..И Рузвелт е бил 20 гид на власт ,но ТОЙ НЕ Е ДИКТАТОР...УМИРА ВНЕЗАПНО .АПРИЛ 45 ТА ..ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА СТОИ ДО ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Щирлиц

    16 2 Отговор
    През където минат, демократичните американски проповедници. Всяка държава започва да става, хронично нестабилна!

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Великия англосакс

    4 19 Отговор
    Англосаксите Рузвелт и Чърчил ,подписват атлантическата Харта ,на една лодка в открито море,строго секретно,и така ликвидират чучелото Адолф ,иначе сега в руспия щяха да шпрехат немски
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 В.В.П.

    13 3 Отговор
    Сащ ,означава мизерия война ,инфлация ,глад ,смърт ..Злоба ,терриризъм..Преди това са били майка им Англия така ..Тумор в тумора ....Окропите го разбраха по трудния начин..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Италия зазля много през 2011..Бензина скочи два пъти..До ден днешен...Саркози и Берлускони си имаха дослука с Муамар.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Хафтар им пречи много.Муамар беше постигнал някакъв по висок стандарт в Либия ..Имаше прилични отношения с Европа...Това за сащ е удар в диафрагмата..Всички трябва да гледат сащ, умирайки за тяхната пъклена демокрация. .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Путин е виновен че янките са некадърни аматьори.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Харакиро

    16 4 Отговор
    Май забравихте, че САЩ, Англия и Франция направиха така, че Либия да започне войната и активно ги бомбардираха.
    Сега Русия им била виновна и реват...
    Га ядахте кифтета ни ривахте
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 В.В.П.

    13 2 Отговор
    Сащ не могат да позволят някой в света да живее добре .. Трябва да страдат .само посочени от тях диктатори..
  • 73 В.В.П.

    13 2 Отговор
    Сега сащ снабдява усилено Чафутите с оръжие и муниции,да изтребват палестинците ..Арабите трябва да знаят че англичаните ги мразят ..Всъщност янките мразят целия свят ..

    Коментиран от #76

  • 74 Хохо Бохо

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    То ми кажи една в която е стъпила Русия. Една ми кажи. Аз ще ти кажа поне 10 газени от краварски ботуш. Па да го сравним а?
  • 75 да питам

    0 1 Отговор
    Къде го оня , с плюсовете , мислил бил , че не му харесва да мисли ?! 🤭
  • 76 Г. С. Г.

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "В.В.П.":

    Группа Сектор Гаага ...👍
  • 77 Гориил

    5 2 Отговор
    Крокус и мостът в Балтимор. Европа се опитва да настрои САЩ и Русия едни срещу други. Нарцисистите от Стария свят са сигурни, че Америка трябва да плати за всичките им желания
  • 78 Ужас(истински)

    22 1 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    А русофобите се правят на луди, когато им припомниш, каква процъфтяваща държавата беше България преди 45 50 години, когато беше построена, с решаващата безвъзмездна помощ на Русия и каквато никога повече няма да бъде...

    Коментиран от #83

  • 79 ежко

    14 0 Отговор
    Гадната Русия се възползва от нестабилността в Либия ,която демократините държави начело със САЩ предизвикаха!Бреййййй!
  • 80 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Планът Ран-Ът , не е на Русия ❗
    А за Либия - видя какво става с ком.❗

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Чшшш

    1 11 Отговор

    До коментар #78 от "Ужас(истински)":

    Я припомни и златните франкове , които платихме за окупационните ни задължения ..
  • 84 Гръч

    9 1 Отговор
    Как САЩ и нато се възползваха от наивноста на окраинците,които скоро ще изчезнат?
  • 85 Демократ

    5 17 Отговор
    Русия - империята на злото,лъжата и смъртта е огромна и затова 100 години нанася щети навсякъде по света,където се е разпростряла. Краде природните богатства на държавите и така им пречи да печелят и да се развиват и ги използва за свои военни бази,, за да бъде света във вечна война. Разруши Сирия и я превърна в своя огромна военна база на Средиземно море и й открадна природния газ, не дава на Иран да мръдна напред в развитието си,за да е военна и терористична заплаха за района и света, всички африкански държави, богати на природни богатства,в които е нахлула Русия се раздират от граждански войни, защото подкрепя диктаторските и военни режими, които тероризират населението. Южна Америка също е съсипана от Русия, най-богатата на петрол Венецуела е в най-дърбока мизерия и обучения от Путин Мадуро сега завзе най-богатата територия на съседна Гвиана. Куба е в пълна мизерия и хората живеят с купони за храна, цари глад и безработица. Северна Корея е най-голямата военна заплаха за Азия и най-жестоката диктатура за хората. Докато това размирно зло не бъде ликвидирано , няма да има спокойствие на света.

    Коментиран от #102

  • 86 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    През 2021 година Петко Кирилов беше една от ключовите фигури в бунта срещу Борис Бойков и последвалата гражданска война. За тези заслуги беше номиниран и дори получи канадско гражданство.. Навремето съюзник на Канада, днес той получава подкрепа от САЩ. Създадените от него тежки икономически проблеми и хроническа нестабилност в цветуща държава с хилядолетна история, генерира по силни мигрантски потоци от Т2 към Европа. В отговор на запитване дали това е вярно той отговори, че по принцип не коментира „спекулации и слухове в медиите".
  • 87 Стамболов

    4 13 Отговор
    Щом руснаците са се настанили в Либия, нищо добро не я очаква, най-много да стане като Сирия. Където стъпи миризливият руски ботуш, там и трева не расте. Само американците могат да отърват света от руската сган, но те са се вгледали в собствения си пъп.

    Коментиран от #88, #90

  • 88 Ццц

    10 3 Отговор

    До коментар #87 от "Стамболов":

    А след чия инициатива "Либия стана нестабилна?" Някой май им донесе демокрация от 10 000 км и те цъфнаха и вързаха, точно както всяка друга "демократизирана" държава. Как е възможно да има такива сле(глу)пци?
  • 89 Бай той Толстой

    10 1 Отговор
    Естествено,че ще изгради военни бази в Либия.Трябва отговор на големия полумесец!А арабите ще ви го поставят одма.
  • 90 Бай той Толстой

    11 1 Отговор

    До коментар #87 от "Стамболов":

    Руската армия извади дедо ти от приказките на Елин Пелин.Даже ви направи столичани.А вие сте си едни дървени шоои,Вуте!
  • 91 САЩ са Злото

    13 1 Отговор
    Където се намесят, остава разруха и страдание. Либия е само една от многото унищожени от краварите страни.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Азиим

    14 1 Отговор
    Александър Андреев/редактор/ сяксл не знае какво се случи в Либия, как ”падна” Кадафи и държавата бе разсипана. Но и на стари години човек може да се орезили за едните пари.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ХиХи

    6 0 Отговор
    Падането на Кадафи беше последно за лбгт тралалуните на шорош, ся чичо ВВП ги довършва
  • 96 Хаха

    8 0 Отговор
    Кадафи "паднал" в Либия и оттогава страната не можела "да се усмири". Някакви природни явления е описал автора.
  • 97 1234

    8 0 Отговор
    зелето пак лъже - Муамар Кадафи не падна а беше свален с бомбандировките /определени като престъпление срещу човечеството/ на нато. да не забравяме саркозито - заради финансиране от Кадафи нападна Либия. " Оттогава Либия не може да се усмири. " меко казано звучи като гавра. нато унищожи една добре развита светска държава и я върна векове назад.
  • 98 дядо поп

    7 0 Отговор
    Какво добро са видели Либия от НАТО. 500 години под Турско , мачкани от Англия , занулени под милион от Италия , ограбвани системно от САЩ. По време на ембаргото наложено от САЩ , същите си имаха рафинерия в Рас ла Нуф , където работеха американци и имаха американско градче с кръчми , (въпреки сухия режим в Либия). За сметка на това руснаците по време на американските бомбардировки над Либия изведоха Кадафи от резиденцията му минути преди бомбите да завалят и убият дъщеричката му. Иначе е лесно да пишеш глупости и да намериш балами да ги четат и да им вярват!
  • 99 Чета внимателно

    4 0 Отговор
    СМЯТА се, че той е ръководел печално известното подразделение 29155, за което се ПОДОЗИРА, че е вършело атентати и саботажи извън Русия.

    Обаче за да има прочетохте ли откъса
    СМЯТА СЕ. ПОДОЗИРА СЕ

    ТИЯ ХОРА КОИТО ПИШАТ ТАКИВА СТАТИИ ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ РАЗЧИТАТ ДА БЪДАТ ПРОЧЕТИРИ ОТ ДЕБИЛИ
  • 100 СрАЩ

    4 0 Отговор
    Ще създаде ново местно бюро на ЦРУ " предвид нарастващото влияние на Русия по южния фланг на НАТО " . Правилно. Защо да се крият, след като отдавна са разконспирирани като държава - световен жандарм и да оставят на вечния си враг възможност да използва ресурсите , които само сащ имат право да използват. "Северноатлантическият алианс" също отдавна е не само южноатлантически, но и индотихоокеански . Сащ помнят също, че в Китай и Индия има много човешки ресурс, който също само те могат да използват и за това им помагат партньорите им от Израел. Все пак не случайно еврейската общност е най- многочислена именно в САЩ.
  • 101 Има ли ЕДНА държава

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    където краварския ботуш да е стъпил и да не е ПЪЛНА МИЗЕРИЯ?

    Само ЕДНА!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Е НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ

    2 0 Отговор
    А КОЙ ДЕСТАБОЛИЗИРА ЛИБИЯ
    АЛООООО СТАТИЯ ЗА ДЕБИЛИ
  • 104 Кранчето спира

    1 1 Отговор
    И кво сега, Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания и Сащ от къде ще заграбват? Африка е освободена от западните ценности.
  • 105 Същият

    0 0 Отговор
    Либия е разграден двор в който краварите свършиха доста глупости дори затриха Кадафи.Сегс е ред и руснаците да се облажат.