Last news in Fakti

5 Април, 2024 13:05 3 394 32

Татяна Буруджиева пред ФАКТИ: Сега работи парламент, който може да контролира служебния кабинет

  • татяна-
  • буруджиева-
  • кабинет-
  • служебен кабинет-
  • радев-
  • герб-
  • итн-
  • цик-
  • избори

ЦИК да ми каже кога тя ще е готова за дата на изборите, това е тежък нонсенс, казва политологът

Татяна Буруджиева  пред ФАКТИ: Сега работи парламент, който може да контролира служебния кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да бавя политическия процес. Във вторник ще издам 3 указа – за служебното правителство, за европейски избори и за извънредни парламентарни избори „2 в 1“ на 9 юни. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с партиите, на които посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви министрите в кабинета си. Как да гледаме на служебния кабинет… Пред ФАКТИ говори политологът доц. Татяна Буруджиева.

- Г-жо Буруджиева, съставът на служебния кабинет е ясен. Какво виждате на пръв поглед? Имате ли някакви притеснения от имената, които са вътре?
- Ако трябва да бъда честна, а предполагам, че и повечето българи смятат така, не трябва да имаме някакви притеснения от състава на служебния кабинет поради две причини. Първо, служебният кабинет има ясно разписани функции. Второ, сега работи парламентът, който може да контролира служебния кабинет. Тоест, дори и тези, които имат притеснения в момента, трябва да знаят, че вече са налице всички възможности и инструменти да се контролират министрите, от които имат притеснения. Като цяло и самият факт, че остават министри от предишния кабинет, което аз лично не очаквах, но както стана ясно от реакцията на ПП-ДБ това били лични решения на хората, говори, че представителството в този кабинет на политическите сили, които са в парламента, е доста гарантирано.

- Не очаквахте да останат хора от кабинета „Денков“, защото…
- Защото чухме предварителна заявка, че ще бъдат наказани политически. Нормално е това решение да е по-трудно да се вземе на индивидуално равнище.

- Значи все още можем да говорим за съвест в политиците. Така ли е…
- Не знам дали трябва да влизаме в такива морални категории. Когато един човек застане на един политически пост, ние обичаме да казваме, че е на всички. Примерно, че кметът е на всички, нищо че е избран от само някои хора, че президентът е на всички… Когато стане въпрос практически този принцип да се приложи, обикновено не се съгласяваме да го направим. По тази логика всеки министър е министър на България, а не на политическата партия, която го е изпратила на поста. В този смисъл за каква съвест трябва да говорим. На министъра на България е логично съвестта му да е такава, че да остане министър, след като знае какво върши, и след като се оценява, че е вършил това коректно, примерно. Всичко друго вече е предизборна битка.

- Чухме опозицията да казва, че служебният кабинет е „добре балансиран“ и веднага с уточнението между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП -ДБ…
- В интерес на истината, кабинетът е свързан - по един или друг начин, и с ИТН . Визирам министъра на туризма, например. (б.р. – продуцентът Евтим Милошев, който дълги години бе част от екипа на Слави Трифонов) Бих казала, че са защитени интересите на гражданите през представените политически партии в парламента.

- Отиваме на избори „2 в 1“ – предсрочни парламентарни и за Европейски парламент. Това е ясно. Какво очаквате?
- Това бе най-логичното от гледна точка на гражданите, за да не ни мъчат да ходим на два поредни избора.

- А и 100 млн . лева са си 100 млн . лева…
- Аз винаги съм казвала, че най-нелепото нещо, когато става въпрос за избори, е да коментираме колко струват и харчовете около тях. Това е изведено пред скоба в един демократичен процес. А и ако вземем предвид какви милиарди размахват насам и натам от корупция, които сме загубили, голяма работа, че даваме за избори едни 100 милиона лева. С мед да ги помажеш. За мен въпросът не е в парите. Въпросът е в това, че избори се правят, за да може гражданите да изразят волята си и не бива да тормозим гражданите и да им създаваме проблеми в изразяването на тази воля. Второ, самите политици също ще имат затруднения в кампанията, ако трябва да обясняват какво и как се случва. „2 в 1“, разбира се, доста ще помачка темата „Европа“, но партиите, които успеят да свържат националните проблеми и политики, предлагайки решения, и с европейските - може би ще имат повече успех в кампанията. Това не го зная. Но основните новини и проблеми, които ще се разглеждат, ще са националните. Това е проблемът и предизвикателството пред партиите. Още повече, ако изборите бяха в две различни дати, щеше да има голям проблем със самите кампании като цяло. Нека не забравяме, че кампаниите също се плащат от нашите пари, защото финансирането на партиите идва от нас. Така избори в две дати щяха да ни струват много повече и да са по-сложни. За мен „2 в 1“ устройва всички. Единственото нещо, което отново за мен стои като въпрос, е това, че ЦИК в разговорите с президента си позволиха да обясняват кога да бъдат изборите, ако са на различни дати!? Всички ние - като граждани, плащаме години на ред да имаме постоянно действаща изборна администрация. И тази изборна администрация - ЦИК, да ми каже кога тя ще е готова за дата на изборите, това е тежък нонсенс. Просто няма смисъл тогава да плащаме за постоянна администрация. Тя трябва да е готова винаги да направи качествена организация на избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заплатите им текат

    21 7 Отговор
    Работа никаква. Хранилка с привилегии. Конституцията опорочена за лична употреба на ГЕРБ-ДПС.

    Коментиран от #15, #22

  • 2 Питане

    16 5 Отговор
    Новото ОПГ , трябва ли бъде гласувана от Паразитизма от 240 шкембаци!
  • 3 Хаха

    21 5 Отговор
    МВР започна подготовката за фалшифицирането на изборите, а ЦИКаджиите се разхождат по медиите да обявяват вече резултатите .... какво друго да се каже освен МАФИЯ !
  • 4 Жалка работа

    20 2 Отговор
    Какво ли още трябва да се случи за да разбере населението в територията, че тук държава отдавна няма?

    Коментиран от #13

  • 5 Р.К.И.

    4 12 Отговор
    Криво ми стоят тези кабинети назначавани от президент. Парламентът с 240 избраници назначава кабинет. Не може да се справи, как тогава ще се справи една персона. Вярно че президентът се избира пряко, но е един , а и ние сме Парламентарна република. Не давам рецепта, но да определя един, когато 240 не могат да се справят, не изглежда много умно. По добре кабинетът да държи мандата до новите избори. Имат недоверие, но са отговорни и им се определя срок от 3 месеца, да организират предсрочните избори.

    Коментиран от #12

  • 6 !!!?

    9 6 Отговор
    Ротацията стана - сега си имаме "сглобка" от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, ДПС, ИТН и "3 март"...!!!?
  • 7 нннн

    10 2 Отговор
    Яков и вреден парламент в оставка трябва ли да контролира? В личен план не желая да ме контролира негодник.
  • 8 Анонимен

    10 4 Отговор
    Едни и същи до втръсване. При бай тодор, бе подобие. Едни и същи деди, баби, родители, деца, внуци на ред са след някоя година, до като ви надлъгваха правнуците им. А другите, по заможните журналисти от Лондон завършвайки направо в Щатите
  • 9 А бе той всеки кабинет има

    9 1 Отговор
    А бе той всеки кабинет има ясно разписани Функции! Но Функцията Законосъобразно Управление на Страната никога не се Изпълнява! Нито от Редовните , Нито от Служебните Кабинети!
  • 10 шефа

    15 1 Отговор
    Тази горката как умно и замислено гледа,аха да каже нещо смислено,но все не и се получава хахахахаа жалка,жалка.
  • 11 Прав си

    10 1 Отговор
    Платените ени..чари се появиха.СРА.....М.

    Коментиран от #19

  • 12 Глупости!

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Р.К.И.":

    Глупости! Кой контролира Беззаконието в тази страна? - Парламента ли? - Този който го инициира? Смо погледни законите което е гласувал! И Ще видиш!
  • 13 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жалка работа":

    ми то ско0ро ще се случи ...ПИТАТЕ ЗАЩО ДОНБАС СЕ БИЕ СРЕЩУ УКРО ФАШИСТИТЕ ???МИ ТОЧНО ЗА ТОВА ЧЕ ФАШИЗМА НЯМА МЯСТО В СЪВРЕМЕННАТА ПОЛИТИКА И ОТНОШЕНИЯ НЕ МОЖЕ ЕДНА ШАЙКА КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ ДАЖЕ САНКЦИОНИРАНИ ОТ ГЛАВНИЯ КРАДЕЦ КРАВАРИТЕ
  • 14 провинциалист

    7 1 Отговор
    "голяма работа, че даваме за избори едни 100 милиона лева. С мед да ги помажеш." - ехаа, че сме ларж!!! В развития запад цепят стотинката, ама тука сме с широки пръсти... Тая ако ми е пред очите ще е директно за спешното след 5 минути...

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Просто Киро

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Заплатите им текат":

    Конституцията ние я променихме! Махнахме главният прокурор и сложихме наш човек на негово място!

    Коментиран от #30

  • 16 Експерт

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Ще ми трябват десетина секунди за да я изпратя в пенсия !
  • 17 Целта Оправдава средствата!

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Целта Оправдава средствата! Особено когато те не са твои!
  • 18 Баце

    11 2 Отговор
    А защо не пишете как Баце Тиквоча и Ивчо Карамански са лежали в затвора Панкрац в Чехия за кражба на коли
  • 19 Те не са си Отивали!

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Прав си":

    Те не са си Отивали! Висят ти постоянно над главите!

    Коментиран от #20

  • 20 На Асен Василев

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Те не са си Отивали!":

    На Асен Василев 10-те % Ряпа да Ядат! Тук процента е неконфигурируем! Ограничение няма!
  • 21 123456

    8 1 Отговор
    От вас чувам за Карамански и Баце. Карамански си бе с Бкпдс бсп, а може и с дпс, но за дпс на идея си нямам, защото бе в началото на 1989, а не ни бе до тях, а до невинните ни малки дечица отглеждани без баби и дядовци, а мъжете ни цяла нощ ви пазиха, да спите спокойно, а днес се гаврите номенклатурата на Бкп Дс кгб с тях, невинните и децата им. Взаимно крадоха. Парите откраднати от обикновени хора са чисти, изкарани с много труд, а вие крадците днес гумите ви едната струва над 2 хил, др си живеят по Гърция, а деца на държавна ще са до над 60 г. Олигархията кво каже. Ние се молим за здравето на единствените ни деца родени по времето на 84та. А вие, които послушахте ердоган и сорос, днес сте Ок. Бъдете здрави и много щастливи мигове в живота с парите от обикновените хора.
  • 22 Росен

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Заплатите им текат":

    Вярно е
  • 23 Анонимен

    5 0 Отговор
    Мвр си е на дпсгербсп. Гербсп дават само химикалки и запалки, а при дпс пари, нареждат се и като писаха, къде точно чакат, прочели са дпс, обаждат се на мвр, и веднага младото заключи и се скри в гаража, а дядо му е баш дружка с дпс от 1984, а и тая явно е.. И с българите, да узнае и каже на доги, как стоят нещата, как да стоят, от турско село е бългаеина директор и земята на тракийците е закупена за 100 лева декар от мохамедани. Друго какво да каже на човека на доган. И кво като каже, минало свършено, хората на цацаров са С, К, Янка партизанка. По ок от дпс и така докато бяла бг е дпс. Баце да гледа тотка, илийчо, с бабата от ямболско сватбарите
  • 24 Буден

    3 0 Отговор
    Подплатено мнение?!!!
  • 25 А Бойко и Пеевски контролират ДАНС

    7 1 Отговор
    за лична финансова и икономическа изгода...завладяна държава
  • 26 Тодов Славков - Циганин Яшарски

    7 0 Отговор
    Тази си е от едно време при нас на комунистическата хранилка.
  • 27 безпартиен

    8 1 Отговор
    Как я докарахме до там,че щерката на АБПФК,ползвала привилегии преди 10.11.1989,да ни дава съвети как се прави демокрация?Ама на ще е след като не приехме като първи закон този за лустрацията и декомунизацията!
  • 28 ИНЖ1

    4 2 Отговор
    аЙДЕ БЕ!? Е нали промените в Конституцията бяха калпави и щяхме да влезем в "конституционна криза"????
  • 29 име

    6 0 Отговор
    Сега работи парламент, който може да си прокарва каквото иска без да му се търси отговорност, още по-малко пък на кабинета може да му се търси отговорност.
  • 30 Просто...

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Просто Киро":

    ти е промит мозъка!
  • 31 До сега не съм видял Парламент който

    6 1 Отговор
    До сега не съм видял Парламент който да контролира какъто и да е бил Кабинет!
  • 32 да де

    0 0 Отговор
    изборите са за парламент и мнозинството в настоящия има предвидимо предимство в гласуването на "закони" които ще прдопределят следващия избор , ала баланиците сервирани от политиците с промените на конституцията не работят за избор , а за продължаване на бандитския модел