Last news in Fakti

5 Април, 2024 21:00 4 774 60

Иво Сиромахов: Малограмотният Бойко Борисов поръча на общинарите си да гласуват срещу паметник на Иван Иванов

  • борисов-
  • иван иванов

Борисов е пътник и ще си отиде. От него ще остане само неприятния спомен за една простовата улична мутра, попаднала случайно в политиката и извършила само безобразия и мерзости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера беше извършено едно тежко престъпление срещу българската историческа памет.

Малограмотният Бойко Борисов написа в страницата си във фейсбук следното: "Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия.“

Тази тежка глупост едва ли е сътворена от невежия и необразован Борисов. Неговите исторически познания се изчерпват с историята на БКП, за която е държал изпит, когато е бил приет в любимата си партия.

Той друга история не знае. Но явно и тези, които му пишат изявленията във фейсбук са глупави и необразовани хора.

Ако не бяха такива, щяха да знаят, че инженер Иван Иванов е най-успешният кмет в историята на София. Периодът на неговото управление (1934–1944) е наричан „златните години на столицата“. По това време са построени Телефонната палата, Съдебната палата, сградата на Българската народна банка, зала „България“, къпалнята „Мария Луиза“, сградата на Министерството на отбраната. Модернизирана е Борисовата градина, коритата на Перловската и Владайската река са облицовани с камък. През 1941 година е открита първата тролейбусна линия – от Горна баня до Княжево. Много от софийските улици са павирани, засадени са хиляди дръвчета и София става един от най-зелените и чисти градове в Европа.

Инженер Иванов построява сгради с работнически жилища, кухни за бедни. След съдебни дела софийската община си връща обратно електроснабдяването, което било дадено с неизгодна концесия на белгийска фирма.

През 1939 година под ръководството на инж. Иванов започва грандиозният проект язовир „Бели Искър“ и водопровода Рила-София, който снабдява столицата с питейна вода.

Но след преврата през 1944 година на власт идват каскетите и изправят инж. Иван Иванов пред Народния съд. Осъден е на смърт, а впоследствие присъдата му е заменена с 15 години затвор. Семейството му е изгонено от собствения им дом на бул. „Евлоги Георгиев“, цялото им имущество е отнето.

Каскетите обаче нямали капацитета да завършат „Бели Искър“ – те били неуки и необразовани хора. Наложило им се да го извадят от затвора, за да може язовирът да бъде построен. И така „врагът“ Иван Иванов продължил работата си със същата страст и всеотдайност, с каквато служил на софиянци през годините, когато бил кмет. Язовирът е завършен и столичани започват да пият чиста рилска вода.

През 1947 година започва строителството на язовир „Сталин“ (днешният язовир „Искър“). Ръководител на проектантската група отново е инж. Иван Иванов. На тържественото откриване на язовира инж. Иванов не е поканен и името му изобщо не се споменава.

По-късно участва в изграждането на язовир „Жребчево“ и каскадата „Белмекен – Сестримо-Чаира“.

Ето на този светъл българин е отказал да бъде почетена паметта Бойко Борисов. Какви са причините? Можем само да гадаем. Дали е гузна съвест? Дали е срам от факта, че годините, в които Борисов беше кмет на същия този град, изграден от инж. Иван Иванов, ще бъдат запомнени само с кражби и корупция? Или пък е чиста омраза, с която съпартийците на Борисов от БКП, в която се е клел, са преследвали всички способни и трудолюбиви хора?

Няма как да знаем. Но едно е сигурно – Борисов е пътник и ще си отиде. От него ще остане само неприятния спомен за една простовата улична мутра, попаднала случайно в политиката и извършила само безобразия и мерзости.

А паметник на големия българин инж. Иван Иванов рано или късно ще има.

Неизбежно е.

Защото народната памет не може да бъде заличена от някакви самозабравили се партийци.

Времето отсява достойните.

И ще въздаде на инж. Иван Иванов заслуженото признание.

(Материалът е от фйсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 130 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОЛУ

    36 43 Отговор
    МОЧАТА
  • 2 Тиква Стайл

    125 8 Отговор
    Тиквата е безкрайно малко човече и не иска някой да хвърля сянка на величието му. А той се има за велик- в това число и велик кмет на София. Затова И. Иванов не може да има паметник, защото Тиквата е най-великия кмет на столицата, според него.
  • 3 Иво,Ивооо

    32 5 Отговор
    Получен е приказ.
  • 4 Иван

    15 52 Отговор
    Иво говори за история която никой още не иска да знае,за сегашното поколение Борисов е антика а инж.Иванов е динозавър
    За Сиромахов не знам дали са чували може би покрай другата антика Слави
    Хубаво ги пишете тези неща но има някой който ще обясни обратното
  • 5 КОТарАК

    62 11 Отговор
    малограмотният тарикат от Банкя ви разказва играта 30 години , и ШИШИ е другата звезда / на този много препатил и мъдър народ , му трябва ТРИО с КОЦЕТО , да се научи

    Коментиран от #8

  • 6 бай село

    10 74 Отговор
    Ти ли си грамотен бе малоумник 2 и 2 ги събираш на пръсти.Егати простака.Никой не ви слуша и гледа ще ви покъса глада.

    Коментиран от #9

  • 7 РЕАЛИСТ

    18 122 Отговор
    Не съм фен на Бойко Борисов, ама този театрал прекали . Чак да е малограмотен е обида към българската образователна система. Бойко е завършил висше образование, когато това значеше нещо, а не след промените, като Иво Сиромахов, когато това не значи нищо. Завършил Иво за актьор, пък се прави на историк и защитава някакъв фашист. Всички присъди от Народния съд са съгласувани със съюзниците.
  • 8 Ц.Плюнката

    9 21 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    КОЦЕТО ТРОИЙКИ,ли прави вече?

    Коментиран от #11, #23

  • 9 Георги от село

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "бай село":

    Дърпай към кофите.
  • 10 Ако написаното в

    81 10 Отговор
    статията отговаря на истината, всеки който е против този инженер заслужава показен разстрел!

    Коментиран от #16, #41

  • 11 КОТарАК

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ц.Плюнката":

    винаги е готов за приключения / палавник си е
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хохо Бохо

    77 6 Отговор
    Щом ви харесва Винету, гласувайте пак за него и не ревете, че мафията си има държава...

    Коментиран от #18

  • 15 ХАХАХА

    42 8 Отговор
    Ама що се косите бре .? Я реститутите какъв хубав паметник вдигнаха на реститут номер 1 срещу БСФ ,я погледнете как почетоха тези ,които за една бройка не превърнаха София в картофена нива със паметник на пилотите ,то паметник на Рейгън с големи заслуги за България ,вие сега искате паметник на българофил да се издигне ,еее няма да стане.
  • 16 Същото и за

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ако написаното в":

    За посегателите на ПСА...
  • 17 Толкова му е манерката проста

    55 5 Отговор
    Ако бяхте предложили да издигнете паметник на идианеца Гойко Митич като Винету или Оцеола , Борисов щеше да разреши . Това е единствената книга дето е чел , толкова му е манерката .Борисов знае да рекетира и краде школата СИК .За друго не става , вижте какви окрадени магистрали направи , от откриването направо за основен ремонт .
  • 18 Мунчо

    12 30 Отговор

    До коментар #14 от "Хохо Бохо":

    Ти за кой ще гласуваш, ако не е тайна...?! Може би Костадинчо, който плюейки по всичко и всички си прибира парите и продължава със строенето на внушителни имоти (иначе е честен, ама в ушите, май🤣).... Или за кака "Корни", която също страда много и за нея Запада е много пропаднал, нищо че синчето ѝ не учи в Русия.... или пък може би за Славчо, който доказа що за "мъж" е.... или пък не, май се сетих за кой ще пуснеш гласчето... ПП и двамата, които са "възпитаници на Харвард"... придружени от един не много "висок" генерал, с много голямо желание да стане председател на НС(явно му е детска мечта 😂)....
    Ама, избирайте ги и си блъскайте главите в стените след това, като разберете, че тези крадат повече от всички, които са ви управлявали досега... УСПЕХ 😭

    Коментиран от #22

  • 19 Хитлер си заслужава паметник

    16 15 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен-_ Язовец":

    Единствената му грешка е ,че нападнал СССР и усетил Руския 👊
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Айвън

    17 21 Отговор

    До коментар #18 от "Мунчо":

    Смешковците от ПП са по-малкото зло от Боко и Шиши. Просто нямам избор, с погнуса ще хвърлям за тях.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ха ха

    13 20 Отговор

    До коментар #22 от "Айвън":

    И на мен са ми неприятни, нооо... Мафията се строява за путинистите, което е крайно опасно за страната. Ще трябва спешна мобилизация на всички сили и ресурси.

    Коментиран от #25

  • 25 Време е за

    20 21 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Правата лопата

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Време е за":

    Ще,ще..Ще ви дойде времето.По-рано отколкото го очаквате.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    28 8 Отговор
    Главни виновници за тази мерзост е ционистката, масонска анти-българска организация Шалом и ционистите във властта, водени от Лорер. По тяхна инициатива е употребен тиквата, който отдавна е техен агент от простотия. Измислиха на инженера дежурното клише антисеметизъм и расизъм! Това е човека направил най-много за столицата и всички кметове, взети заедно не могат да му се качат на малкия пръст!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фънки

    39 3 Отговор
    Какъв народ трябва да е тоя който гласува 15 години да го управлява бандит

    Коментиран от #34

  • 31 СТАРАЗАГОРСКОТО КЛАНЕ

    17 6 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    БАТАШКОТО КЛАНЕ СА МНОГО ,,БЛАГОРОДНИ ДЕЛА ТВОЙТЕ БОСОВЕ ОТ ТУРКИЯ....
  • 32 Ззззз

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен-_ Язовец":

    Ей тва комунягите големи сравнения правите . Къде е Хитлер къде е И. Иванов .
  • 33 Александър

    36 4 Отговор
    Делата на инж.Иван Иванов още работят...а Боко Сахера си е една проста тиква...

    Коментиран от #36

  • 34 Опааа

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Фънки":

    Да,да! Видяхме ППеееее ааа стите!
  • 35 Фактъ

    19 5 Отговор
    Мутропитека Боко Тиквата скоро ще яде паветата .
  • 36 Перо

    25 2 Отговор

    До коментар #33 от "Александър":

    Делата на инж. Иван Иванов още работят, а за тъпата и криминална мутра, тиквата, работи само къщата в Барселона!
  • 37 дон

    26 3 Отговор
    Не може след среща с еврейската общност някой крайно зависим корумпиран престъпник в дрехите на политик решава кое е важно за столицата и кое не.

    Ето затова уважаеми зрители зависимите хора трябва да бъдат разкарани от властта.

    Борисов е толкова зависим от толкова много хора че вече отдавна няма собствено мнение, марионетка на зли сили.
  • 38 Монте

    26 4 Отговор
    Достоверна статия и отлично написана. Феновете на Бойко Борисов най после да преосмислят защо са му фенове.
    Инж. Иван Иванов е ненадминат по качества като кмет и специалист. Качествата на Борисов като кмет и премиер клонят към нула.

    Коментиран от #39

  • 39 Хаирсъзина

    21 3 Отговор

    До коментар #38 от "Монте":

    Феновете на Б.Борисов страдащи от идио тизъм. За тях една личност колкото е по нахакан, навъсен и плещи простотии, толкова е по готин.

    Коментиран от #46

  • 40 Коментар

    9 12 Отговор
    Не на Иван Иванов,а на Иван Фурнаджиев,който е бил свидетел по делото срещу Левски си направете паметник...трябва да държи една фурнаджийска лопата и на нея да пише:"Платено от НПО".
    Излагате се!Ако сложим паметник на бивш нацист ще ни осъди даже Германия.Вие сте същите,които бяха против българското знаме в Рожен и искате да махнете даже Шипка...

    Коментиран от #42

  • 41 Вуте

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ако написаното в":

    Готин, написаното в статията е абсолютна истина.
  • 42 Нафто

    21 4 Отговор

    До коментар #40 от "Коментар":

    Ти с всичкия ли си? Къв нацист е бил Иван Иванов?

    Коментиран от #43

  • 43 Коментар

    5 27 Отговор

    До коментар #42 от "Нафто":

    Бил е подлога на нацистите,което е достатъчно.По тяхно време е бил на власт кмет и им се е мазнел.

    Коментиран от #45

  • 44 8001

    15 4 Отговор
    Разликата между инж. Иван Иванов и Бойко Борисов по скала 0 - 10 е, Иван Иванов е на 10, а Бойко Борисов на 0,6
  • 45 Нафто

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Коментар":

    Би ли посочил източника на тия сведения за които пишеш.
  • 46 Не, беее

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хаирсъзина":

    Просто другите са ПО-ЗЛЕ
  • 47 Долу БгКлепоПартийците БКП

    12 4 Отговор
    По времето на инж. Иван Иванов е възложен, изработен и приложен градоустройствения план на София от проф.Мусман от Мюнхенската политеника, който е автор и на градоустройствените планове на Мюнхен и на Виена! Този план действаше до към 1990те! С идването на власт като кмет на Б.Борисов и с активните действия (и в Общ.Съвет, и в Парлмента) на Вили Лилков, Иван Сотиров и прочие, всичките изключително добри в архитектурно, техническо и юридическо отношение европейски положения на Плана "Мусман" бяха загърбени и заменени с въвеждането на мутро-рекетьорски бюрократично-корупционни норми и "правила", залегнли в новия ЗУТ и новия Градоустройствен план на София! Така София се првърна от град подобен на Мюнхен и Виена в един шопско-циганско-банкянски селски KEHEФ с НАЦВЪКАНИ АРХИТЕКТУРНИ ПРЕЗАСТОЕНИ ДЖУНГЛИ, отговарящи на "интелектуалните", "естетически" и клепто-"управленски" инстинкти на създателите си! В настоящия предизборен момент същите тези РУШИТЕЛИ на София (Борисов, Лилков, Сотиров, ...) започват един публичен двуличен и манипулативен "идеологически" спор за паметника на инж. Иван Иванов - с цел отклоняване на вниманието на гласоподавателите от реалните умишлено съдадени проблеми и беобразия от тези бивши тъмно-червени днешни мутро-"евро-атлантически" "герои на нашето време"!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 пламен

    20 3 Отговор
    В тв предаване Винету се удиви че Южна Добруджа в даден период е била румънска...представяте ли си каква проста тиква е била министър председател. Този човек е позор за всички българи

    Коментиран от #50

  • 50 Ежко Бежко

    18 2 Отговор

    До коментар #49 от "пламен":

    Най-ппзорното е, че гласувахте за него. Сиромаха не е прав, че Борисов е случайно попаднал в политиката. Той е избиран многократно на демократични избори. Това не е томбола да печелиш случайно. Българи, осъзнайте най-после че вината за положението си носите самите вие.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Доротея

    4 1 Отговор
    Носителят на орден Ломоносов още от малък се е Борил срещу нацизма
  • 53 Кирил

    16 2 Отговор
    Толупа разбира от кражби проститутки и чекмеджета. Разбира че ако не е на власт ще е в затвора, затова отиде при пеевски
  • 54 Бамбука

    14 3 Отговор
    Поздравления ! Браво Иво ! Изключително достоен коментар в отговор на тиквата.
  • 55 Историк

    5 5 Отговор
    Бойко Борисов като прави такива твърдения да каже защо уж големите борци срещу "нацистите" - комунистите, отменят присъдата на инж. Иван Иванов и след това работят с него за изграждането на язовир Искър, защото не някой друг, а точно Иван Иванов е ръководителя на изграждането на този проект.

    Впрочем, начина, по който се е изказал Борисов е ТОЧНО реториката на съвременния путинистки режим - който им пречи го обявяват за нацист/фашист. Борисов отдавна е разкрит като пионка на Кремъл.
  • 56 евроатлантик на куково лято

    5 2 Отговор
    Банкянският крадец и лъжец по този начин почита паметта на дядо си убит от комунистите.

    Коментиран от #58

  • 57 Наглецо

    5 0 Отговор
    Това е така. Въпроса е защо шефа на Сиромахов целуваше задните части на мутрата, чак го величаеше и го влачеше по плевенско да се хвали, че са приятели?
  • 58 друг

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "евроатлантик на куково лято":

    Убит от разярени селяни за дето им е закачал булките докато са били на фронта.
  • 59 Голямата глава не значи ум

    3 1 Отговор
    Тиквата не е виновен, такъв се е родил!
  • 60 Сиромахов,

    2 0 Отговор
    Що се правиш на улав, че не знаеш защо Боко ги говори тези българофобски гадости? Че нали и другото тъпо милиционече Гешев тичаше по САЩ да си общува с местни ционистки организации за да запази поста. Сега явно заради Потока на Путин и Тиквата търси еврейски защитници за да избегне Магнитски. А това поведение на шепа евреи в България е толкова противно и отвращаващо.