Last news in Fakti

8 Април, 2024 09:22 3 506 37

Проф. Милена Стефанова пред ФАКТИ: Да откаже Радев да подпише указа, означава да вземе страна

  • милена-
  • стефанова-
  • герб-
  • кабинет-
  • служебен-
  • избори-
  • радев-
  • президент

Не МВР прави изборите честни или нечестни, казва политологът

Проф. Милена Стефанова пред ФАКТИ: Да откаже Радев да подпише указа, означава да вземе страна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Избори ще има, а до ротация не се стигна... Служебният кабинет ще има правомощията на редовното правителство. Какво да очакваме в следващите седмици на работа на парламента… Пред ФАКТИ говори политологът проф. Милена Стефанова.

- Проф. Стефанова, имаме предложен нов вид служебен кабинет. За кои е удобен и за кои – не…
- Да, по нов начин се сформира служебният кабинет. Когато приемаха промените в Конституцията, едва ли си представяха колко скоро ще се наложи процедурата да бъде проверена в практиката. Не мога да проумея и да приема като нормално напускането от ПП-ДБ на консултациите при президента, защото разговорът отново се завъртя около личностите на някои министри. Можеше да си кажат възпитано и аргументирано всичко, което искаха да си кажат.

Но чак да се фръцнеш и си тръгнеш без да чуеш какво мислят другите, е не само невъзпитано, но и погрешно.

Тезата „Ако нямаме в МВР и Министерството на електронното управление наши хора, то изборите са нечестни“ е несъстоятелна. Такова поведение руши държавността и институциите. Сходно е и поведението на БСП, които въобще не уважиха тези консултации. Не е коректно да говорим за удобството или неудобството на предложения служебен кабинет за едни или за други. Това намерил, това предложил избраният от президента кандидат за служебен премиер. И прави впечатление, че е търсил хора с опит, балансирал е състава на правителството, осигурил е приемственост и поема отговорност. Историята помни случаи, в които министър от служебен кабинет след това остава такъв и в редовно правителство. И обратното също не е новост. Освен това, служебното правителство ще работи и при условията на парламентарен контрол, което също се случва за първи път. Да го контролират!

- Президентът Радев се дистанцира, но каза, че ще подпише указ. Има ли друг ход?
- Президентът Радев непрекъснато изтъква, че той се съобразява изцяло с Конституцията. Някои млади политици и изследователи намират за нормално президентът да откаже да подпише указ на назначаване на служебно правителство, защото ПП-ДБ не го харесва. Да, но в Конституцията не е записано, че служебният кабинет се назначава след постигане на консенсус, а след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Консултациите бяха проведени едновременно с всички и аз приветствам този избор на президента. Както са си приели текстовете, сега да се съобразяват.

Президентът намери поне един от „домовата книга“, който се нагърби да състави служебен кабинет.

Главчев го състави и оповести в разумни срокове. Президентът даде срок до понеделник вечер, ако има промени в състава да го уведомят. И във вторник ще издаде указ със състава, който му е предложен. Всички останали ситуации са плод на нездрави и недопустими очаквания. Да откаже Радев да подпише указа, означава да вземе страна в спор между политическите партии и да наруши Конституцията, която му вменява да е обединител, а не разделител на нацията.

- Името на вътрешния министър Калин Стоянов, който остава, предизвика скандали. Ще имаме ли честни избори, гарантирани от МВР?
- Не МВР прави изборите честни или нечестни! Да твърдиш това е направо глупост! МВР може да служи като гарант, че няма да се правят компромиси със схемите на партиите и корпорациите за купуване на гласове. А от нас – гражданите, зависи дали ще се поддадем на натиск от някои партии. На местни избори купените гласове винаги имат по-голяма тежест – с по-малко купени гласове можеш да спечелиш кметското място. На парламентарни, а още по-малко на европейски избори контролираните гласове не могат да окажат кой знае какво въздействие. Разбира се, трябва да излезем и да гласуваме по съвест. Споровете в МВР, митниците и в службите оставям без коментар. Твърде скоро е, има много въпроси без отговор все още, а поведението на премиера в оставка Николай Денков е недопустимо!

Не можеш да говориш публично, че по слухове, които са достигнали до теб, там нещо се случва. Това е скандал! Значи от теб премиер не става.

Или не си бил истинският, а подставения премиер.

- В служебния кабинет "Главчев" има силни политически фигури. Това добре ли е, или не?
- Аз лично не виждам нито една силна политическа фигура. Всеки има своята професионална биография, която по някое време го е поставила в полезрението на една или друга партия. По-правилно е да се говори дали има или няма обвързаност по партийна линия. Има/имаше такава при министър Гвоздейков с ПП. Изявени партийни кадри, обаче не виждам. Важно е да няма обвързани с някой мафиотски кръг.

- Каква кампания очаквате. Ясно е, че вотът за европарламента ще е на втори план…
- Ако въобще станем свидетели на европейска кампания във всеки смисъл на това понятие, ще е чудо.

Мръсна и кална ще е кампанията.

Само дето този път мантрата „ГЕРБ и ДПС са лоши“ няма да сработи. Когато си се „сглобявал“ и си работил заедно, макар и само 9 месеца, вече нямаш оправданието, че си чист и неопетнен. Съветът ми е да се обърнат към реалните проблеми на държавното управление и да спрат с популистките приказки и действия. По-малко опорки, които кандидатите да повтарят като папагали, често без да ги разбират. Пък ако някоя формация ни каже и как вижда ролята на България в ЕС след европейските избори, би било проява на отговорност и надскачане на детинското в днешния ни вътрешен политически живот.

- „Синя София“ прераства в обединение „Синя България“ (Вили Лилков, Петър Москов). Нови други политически играчи очаквате ли?
- Ще има нови субекти, които ще се появят и в лявото пространство, и в дясното, и в патриотичното крило. Всички те ще са някакъв тип коалиционни формации, доколкото време за поява и налагане на бранд на нова политическа партия няма, а няма и изявен харизматичен лидер, както беше навремето с НДСВ, например. Разочарованието на обикновените гласоподаватели е толкова голямо, че ниши има.

Дясното е твърде замъглено в момента,

колкото и да се опитват да олицетворяват дясното с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и двете коалиции не отговарят изцяло на дефиницията за дясно. Нито с програмите си, нито с действията си като управляващи. Четох внимателно обръщението на лидерите на „Синя София“ (да припомним, че те се явиха на избори в Столична община като коалиция от партии КОД, Демократично действие – Д3 и БДФ) и имат представителство от трима общински съветника в СОС. Напълно възможно и за мен очаквано е към тези партии да се присъединят и други, така че на предстоящите избори да има една по-широка коалиция вече под името „Синя България“. Засега тези формации са единствените, които говорят за християнски ценности и консервативно поведение. Такава ниша безспорно има.
В лявото също текат процеси, които ме навеждат на мисълта, че БСП този път няма да успее да разпери крила над многобройни формации, които влизат в коалиция с тази партия, но гласът им се губи някъде. Сформираното движение „Бузлуджа“ е една такава възможност. Появи се информация, че ще има и друга лява листа, освен тази на БСП, за европейските избори. Та, ще видим и там какво се случва.
Обявеното вече движение „България може“, отъждествявано с лицето на Кузман Илиев, е всъщност нещо като ВМРО, ама по-иначе. То ще се опитва да събере „родолюбци и можещи българи“. Доколко и как би се сформирал един нов патриотичен блок или съюз, предстои да видим.

- Борисов каза, че дори ГЕРБ и ДПС да имат 150 депутати, двете партии няма да управляват заедно. Защо?
- Думите му бяха, че няма да управляват само двете партии заедно, а това дава друг прочит на казаното. Разбираме, че ДПС е възможен партньор за ГЕРБ, но в по-широка коалиция. Да си припомним, че по решение на конгрес на ГЕРБ има ясна позиция, че само с БСП не се допускат съвместни коалиционни действия. Тъй като думите на Борисов бяха по повод на изречени от ПП-ДБ обвинения, от казаното се разбира също, че ДБ и донякъде ПП са по-желан партньор от ДПС. Всъщност ДПС е фактор в управлението на страната от дълги години. И това обстоятелство го прави възможен участник в коалиционно управление. Но поради заемането на лидерската роля от Делян Пеевски, върху когото тегне силно негативен образ от „списъка Магнитски“, от наследството от Доган с „обръчите от фирми“ и други неща, правят не съвсем приемлива коалиция само с ДПС. И това е валидно не само за ГЕРБ-СДС, а и за останалите политически играчи. Обективността изисква да отбележа, че ДПС доста често има по-рационално политическо поведение от ПП, например.

- И след мъглата, пак мъгла. Това ли да очакваме след вота на 9 юни…
- Надявам се времето да е ясно и слънчево. С временни бури и превалявания. Но в политически план ще е горещо, доколкото има обреченост на коалиционно управление. Към днешна дата се очаква отново ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да са играчите, които могат да сформират управление на страната. Всичко зависи обаче от изборните резултати, а тях ги определяме ние, избирателите. Нека видим дали някой от новите субекти, които се заявяват, няма да поднесе изненада и да стане възможен коалиционен партньор на някоя от “големите“ сили. Но каквито и да са резултатите, коалиция ще управлява България. Задължително е тази коалиция да се сформира по правилата на политиката и да не е от двама играчи, които се хващат за гушите при всяко предизвикателство. Балансьор би помогнал за по-нормалното управление.

- Трябва ли вече да се страхуваме, когато чуем, че партия ще прави „Конституционна реформа“…
- Конституцията е основният закон. Тя не трябва да се променя често, още по-малко промените да се правят на парче, текстовете да се пишат на коляно. Не е въпрос на страхове от партии, които заявяват някакви Конституционни промени. Към такива заявки трябва да се подхожда внимателно и съдържанието им може да бъде индикатор доколко сериозни и работещи за публичния интерес са въпросните партии. За съжаление, не видяхме тази компетентност и сериозност при последните промени. Ние имаме един много опорочен законодателен процес. И тук визирам именно процеса, а не съдържанието на поправките. И аз по-скоро се притеснявам какви законодателни действия и решения ще се вземат от парламента, докато в нажежената вече предизборна ситуация депутатите работят.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електорат

    18 4 Отговор
    На политолози и социолози вяра да нямате. Платени от партийните централи и Шорош пропагандатори.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 А без свикване на Велико

    12 8 Отговор
    Народно Събрание да се извършват промени в Конституцията, какво е? Е ли са законни всички местни и меж. договори сключени при управления със съмнителна легитимност. За кодовете, алабала, странни протоколи на материални носители да не говори. Имало ли е честни избори след 1945 г. в България?

    Коментиран от #4

  • 3 Парадокс Бг

    11 14 Отговор
    "Да откаже Радев да подпише указа, означава да вземе страна." А да подпише указа Също взема страна, само че страната на Мутрите срещу които уж вдигаше юмручето си преди 3 години, а сега им се подмазва.

    Коментиран от #13

  • 4 Пфуй

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "А без свикване на Велико":

    Айде като не разбираш от политика и Конституция не се обаждай!
  • 5 УРА, УРА

    11 8 Отговор
    Радев ще подпише указа, защото Боко и Шиши са му по близки от ПП. А правителството е редено от новия бос в политиката, човека на Доган.
  • 6 Руснаков

    7 9 Отговор
    А стига...дали ще е за първи път на Радев да взема страна...взема всеки път и знаем чия страна взема...
  • 7 нннн

    15 4 Отговор
    Ха, ха, ха... Умнокрасивите искат президентът да да не подпише и още три месеца да ни мирише на мишa мъpшa... Пък, според мен, много хубава ротация се получи!
  • 8 Аман от дърти

    4 7 Отговор
    комунисти и все "професори" и професориЦИ! И какво зависи от червен Мунчо??? Има си конституция и хиляда съветници той "слушка и папка"! Самостоятелно тоя и словото за нова година не може да прочете!!!
  • 9 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Електорат":

    да включиш и руски пропагандатори...
  • 10 Как е възможно

    10 7 Отговор
    тази да бъде професор, та тя няма хал-хабер от свобода на мисленето ! Значи Радев според тази измишльотина каквото и да направи ще вземе страна, той значи няма право на мислене ? Толкова глупав професор не е възможно да съществува ? Отказва - взема страна, подписва - не взема страна ???? Значи няма изход Президента, той няма право да мисли, ако иска да бъде президент, че за какво ни е тогава президент като такива като тази имитация на професор ще му поставя условия ? Излиза, че според такива "професори" за президент може да стане и всеки Хасан или Шукри стига да могат да се подписват ! До това дередже на СИРОМАСИ сме стигнали, защото "учените" ни сме допуснали да си помислят, че наистина са умни !

    Коментиран от #14, #21, #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    10 5 Отговор
    Радев е длъжен да вземе страна, длъжен е да вземе страната на народа, а не страната на мафията или на Москва.
  • 13 Хохо Бохо

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Парадокс Бг":

    Ми точно умнокрасивият планктон седеше в скута на мафията и сърбаше мазно, турско кафе докато приемаше промените в конституцията. Конституцията, за генерал гном и харвардският планктон може и да е пожелателен документ, с който може и да не се съобразяваш но за президентът е върховен закон и той е длъжен да се съобрази независимо от терзанията на харвардските илитерати. Панимаеш? Разлика в класата е очевадна и огромна, за това всички мразят и се страхуват от президента

    Коментиран от #25

  • 14 Възможно е!

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "Как е възможно":

    Крадеф фатмака и мислене? А руския поп като дойде и хоп под расото..........
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 "Центаджия" ще

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "българин 777":

    викаш на баща си, ако случайно научиш кой е! Копейка с петолъчка м/у рогите.

    Коментиран от #36, #37

  • 17 Абе танк ръждясал

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "българин 777":

    ходи да "думкаш" из сибирската пустош !
  • 18 ТАКА ЛИ

    8 2 Отговор
    всичките с научни титли пращите от акъл та и давате.... пък и искате да управлявате държавата ни това че сте с научни титли не ви прави можещи
  • 19 Мдаааа дааа

    7 1 Отговор
    "...по решение на конгрес на ГЕРБ има ясна позиция, че само с БСП не се допускат съвместни коалиционни действия."

    Е да де, ноооо НЕкоалиция или СГЛОБКА сигур ще може!!!
  • 20 мдааа

    7 1 Отговор
    Човек който дава ракия значи, че има ракия!!!
    Човек, който дава акъл значи, че няма ракия!!!
  • 21 Ама ти май не си умен...

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Как е възможно":

    Това място и действие в конституцията му натресоха умнокрасивитета от сглобката!!!
    Нашият обичан от народа Президент само я изпълнява!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Деси независимата

    4 5 Отговор
    ами да вземе страната на мутрите. Друго не му остана на президента в тази мутризирана най-бедна държава. Само г-н калашников ще оправи държавата, ама нямаме и армия.

    Коментиран от #28

  • 23 М Константинович

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Как е възможно":

    ами те всички "професоря" калинки са направени по гербавия калъп, направен от един мижав "професор" египтолог, които за нищо не стават дори ръцете си не могат да извият гъъъъза да си изтрият. Пълно е с такива полуграмотни "професорчета" направени от вузовете по платена под масата процедура, политически или по сексзаслуги.
  • 24 НЕУМНИЯ си ТИ,

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ама ти май не си умен...":

    какво означава Конституция знаеш ли, за какво е и трябва ли да се изпълнява от Президент ? По-голяма глупост не можа ли да напишеш, знаеш ли какво означава да не спазваш Конституция, да не я изпълняваш ? Вие копейкаджийските комуната съвсем сте били необразовани ?

    Коментиран от #26, #35

  • 25 КОЙ

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    Кой стои зад Президента? Президентът се прави на безпомощна безгласна буква, от която нищо не зависело, но Не е! Той може да не подпише Указа!!!!!

    Коментиран от #32

  • 26 само истината

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "НЕУМНИЯ си ТИ,":

    а ти като си много умен какво ще кажеш за конституция променена и правена от хора като ШИШИ и БОКО ТИКВАТА които трябва да са в ЦСЗ до живот за геноцида на който подложиха българския народ.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Хап

    3 3 Отговор
    Президентът може да не подпише указа за служебния кабинет на Главчев, тона е в правомощията му! Но той е толкова лично засегнат и обиден, че му отнеха правото да състаня безконтроло служебно пранителство, че ше направи напук и ще го подпише. Подписвайки го, Президента застана зад правителството та Мутрата Боко, който му изпрати преди време прокурори да нахруят в президентството да го сплашат!
  • 28 Армия не ни е нужна,

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Деси независимата":

    А НАРОД ЗА Г-Н КАЛАШНИКОВ ! Ние сме една сбирщина от "многознайковци" и "умници" които имитират героизъм, но се крием като черковни мишки когато е нужно да сме смели ! Погледни днес какво става в Унгария, Орбан измамникът ще го свалят и съм сигурен, че ако не избяга при Путин ще го вкарат в затвора, при унгарци, чехи, поляци, словаци няма "тън-мън" излизат на улицата и не ги интересуват шайки, всички заедно защитават собственият си живот, а ние хамавите овце, се борим кой за Тиквата, кой за Пеевски, кой за Копейкин, кой за Петков и т.н. и никой не се бори против собственото си мизерно съществуване ! Проsт народ - слаба държава и колкото и да си повтаряме тази поговорка няма да я разбереме защото сме проsти !

    Коментиран от #33

  • 29 Бухалките на Шиши

    6 2 Отговор
    Помните ли Постановката на Прокуратурата при нахлуването в Президентството?! С такжва постановки Службите за уж сигурност действат като заплаха и за изнудване. После се оказа, че прекратяват дела и всшчко и мълчат.
  • 30 А кой позволи

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "само истината":

    тази Конституция бе "умчо", нали това световно известно стадо което само мрънка и скимти и се чуди кого да обвини и как да си изпъчи гърдите имитирайки "героизъм" ?
  • 31 Ей многознайко,

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "само истината":

    а кой ще ги вкара в затвора тези престтпници като на територия България има изключителна ЛИПСА НА НАРОД ! Какво само се правиш, че разбираш, защо не се направиш на герой и да излезеш на площада ? Всички сме виновни за собствената си съдба, седим си тук пред компа и се правим на знаещи, можещи и разбиращи, но да покажем смелост не ни стиска ! Млъквай, че дразниш с простотията си да търсиш вината там където никога няма да я намериш !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Цицоманов

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Армия не ни е нужна,":

    Ей проsтия ! :)) Стига си ревал !

    Коментиран от #34

  • 34 Абе СУКАЛЧЕ,

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Цицоманов":

    преди да си се насукал не се опитвай да разсъждаваш, аз не рева, а констатирам, познаваш ли тази дума ? А съм изложил факти за които явно не ти достига разсъдък за да ги осмислиш ! По-добре се прибери в обора и нахрани животните за които отговаряш, човешките разсъждения не са ти подходящи !
  • 35 Потвърждаваш упорито и сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "НЕУМНИЯ си ТИ,":

    Ти си АБСОЛЮТНО НЕ УМЕН...

    Ако беше нещо друго да ти се набие... ама то акъл, трудно ще стане!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.