Last news in Fakti

10 Април, 2024 06:00 1 553 27

Русия отдавна е цел на ислямски тероризъм. Защо Путин лъже?

  • крокус сити хол-
  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • москва-
  • терористи-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • украйна-
  • ислямисти

Путин несъмнено лъже, когато казва, че Русия не може да бъде цел на ислямските терористи

Русия отдавна е цел на ислямски тероризъм. Защо Путин лъже? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските власти продължават да твърдят, че имало "украинска" следа в терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол. На 7 април руската телевизия показа видеозаписи с нови показания на обвиняемите за терористичното нападение. Този път те директно казаха, че след нападението уж са ги очаквали в Украйна.

Кремъл твърдо отказва да приеме версията за ислямски терористи. "Русия не може да бъде обект на терористични атаки от страна на ислямски фундаменталисти!" – самият президент Путин даде старт на тази пропагандна кампания, която цели да убеди руснаците, че страната им е "уникален пример за междуконфесионална хармония и междурелигиозно и междуетническо единство".

Ислямските екстремисти вече не са враг на Русия?

Може би руският президент си мисли, че вече е "купил" всички ислямски фундаменталисти и радикали от различен калибър. Той си сътрудничи тясно със Саудитска Арабия по формулата „ОПЕК+“ с цел стабилизиране и повишаване на цените на петрола. Путин е приятел с афганистанското радикално движение на талибаните, а руските власти дори търсят начин да извадят бившия си враг от списъка с терористичните организации. Иранско-руските отношения също се развиват по-добре от всякога. Дори терористите от Хамас симпатизират на руската политика в Близкия изток, както с радост съобщава телевизията на Кадирова Чечения.

През 1980-те години обаче САЩ също смятаха, че като поддържат ислямските радикали в Афганистан, ще отслабят Съветския съюз, но в резултат от това получиха Осама бин Ладен. А ислямският свят не се състои само от споменатите дотук лидери и организации. Така например терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) е била и си остава противник на Русия от войната в Сирия насам. Лично Путин през 2018 г. радостно рапортува за разгрома на ИД в Сирия, а през 2022 г. сам призова да се ликвидира тази организация, защото нейните терористи все още представлявали сериозна заплаха.

Точно техни подразделения сега организират терористични нападения срещу талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан и са приятелски настроени към Кремъл. В организацията "Ислямска държава“ - провинция „Хорасан" решаващ глас имат хора, напуснали Таджикистан, където Русия поддържа своя военна база и активно подкрепя настоящата власт, противопоставяща се на ислямистите. Възможно ли е централноазиатските фундаменталисти да не са забелязали, че всичките им най-големи врагове в региона са партньори на Русия? И ако през 2018 година ИД заплаши Кремъл с терористични атаки по време на Световното първенство по футбол в Русия, защо ислямистите сега да са се размислили?

Ксенофобията като държавна политика на Кремъл

Владимир Путин греши, когато твърди, че руското общество може да е пример за "междуетническа хармония и единство". Големите руски градове са пълни с предимно онеправдани и мизерстващи хора от Централна Азия, без които сметосъбирането и строителството нямаше да функционират, както и цели отрасли, разчитащи основно на евтина и неквалифицирана работна ръка. Ще се въздържа да кажа с какви думи конкретно много руснаци наричат тези хора.

А руските власти по-скоро насърчават подобно отношение. Наред с всичко останало, те се държат като колониалисти спрямо страните от Централна Азия: нерядко използват робски труд на мигранти и в същото време директно демонстрират увереност в превъзходството на Русия. Учудващо ли е, че сред тези мигранти има такива, които са успели да намразят страната, в която са принудени да живеят и работят, за да изхранват семействата си?

Брутални репресии

Между народите, живеещи в самата Русия, не съществува "междуетническа хармония". Неотдавнашните протести в Башкортостан, брутално потушени от властите, са пример за „единство“, постигнато чрез арести, изтезания и дори убийства на етнически и регионални активисти, които се опитват да се борят дори не срещу войната в Украйна или управлението на Путин, а само за бъдещето на децата си.

Още по-ярък пример обаче са опитите за така наречените "еврейски погроми" в републиките на Северен Кавказ. Дори и да приемем, че превземането на летището в Махачкала от ксенофобска тълпа и други подобни инциденти са резултат от някаква мистериозна провокация, пак се оказва, че политиката на Кремъл е довела до ситуация, при която в регион, където евреи и десетки други народи на Дагестан от векове живеят рамо до рамо, вече е достатъчно да се подаде искра, която да запали пожара на етническото прочистване. Да припомня в тази връзка, че държавата по-скоро насърчава, отколкото да предотвратява подобни прояви на ксенофобия. Открито антисемитските изявления на руския външен министър Сергей Лавров са само един пример за това.

Вероятно би било възможно да се работи с етническите лидери и активисти за изграждането на прословутата "многонационална руска нация". Но режимът на Путин през 2020 година премахна от конституцията това, че властта произтича от народа.

Кремъл търси терористи на грешното място

Така че Путин несъмнено лъже, когато казва, че Русия не може да бъде цел на ислямските терористи. Тя беше такава още през 1990-те години, остана такава и през първото десетилетие на новия век, а сега виждаме едно повторение на стари практики. Вярно, движението ИД „Хорасан“ може и да е ново, но идеите и методите му са стари.

Агресията, която сегашният руски режим засилва, неизбежно се обръща срещу самия него. И тя ще продължи да нараства, щом репресивните органи на режима на Путин предпочитат да търсят терористи сред либералните дисиденти. Руснаците обаче трябва да бъдат подготвени за това, че жертви на терористични атаки ще бъдат те, а не представителите на властта.

Иван Преображенски е кандидат на политическите науки, експерт за Централна и Източна Европа и автор на колонка за Руската редакция на ДВ.

Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    45 21 Отговор
    Ми, не! Русия отдавна е цел на САЩ и васалите им. Защо DW лъже?
  • 2 Госあ

    41 19 Отговор
    След доказаното участие на един от убийците в армията на Украйна, бягството им към украинската граница и пълните самопризнания на убийците да връзката им с режима в Киев, според мен по всички международни стандарти делото е приключило. Чакаме присъдата.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 аватар

    27 16 Отговор
    Стига с тези измишльотини!
  • 5 Така е

    14 18 Отговор
    Свикнал
  • 6 Съдия

    20 19 Отговор
    Защото си е лъжец по идеология!
  • 7 Някой

    33 13 Отговор
    Като се започне от Буча има дълга поредица от факти, които показват кой лъже.
  • 8 Гръч

    31 11 Отговор
    Ислямския тероризъм е създаден от запада целия свят знае това.Путин не лъже,но и не казва нищо ново а само това,което отдавна се знаеше а Русия мълчеше
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Специална Военна Опсерация

    16 24 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Путин се прави на улав, понеже терористичният акт в Крокос, е повод за война!
    Още една война!
    Той с една специална военна операция в Украйна не може да се оправи, камо ли да обяви война на Афганистан или друга държава!
    А, колкото до "самопризнанията", и тебе да те бяха "обработили" така и ти щеше да признаеш, че си бягал към Украйна, за да прибереш 500 000 РУБЛИ!
    РУБЛИ в Украйна!
    Само колата им беше по-скъпа от оповестената "награда"!
    Ама ти му вервай на Путин, той изобщо не лъже ;)
  • 11 Ами НЕ

    23 10 Отговор
    И като е цел на ислямският тероризъм това не означава,че в случая с Крокос не са замесени украинците. Просто укро фашистите са използвали радикални таджики -има вече доказателства които са твърди-превода на парите за атентата от Курайна.Съобщенията на телефоните им-показващи украински абоненти и мобилни оператори и т.н...Айде стига оправдавахте украинците-знаем какви ги извършиха с запалването на хората в Одеса...как тепаха на Майдана..как исипваха бомбите над Донбас цели осем години...-и стотици още техни зверства.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Срещу тях

    12 12 Отговор
    Факт е ,че Русия има добри отношения и с арабите,и с персите,и с талибаните,и с Турция и това предизвиква уртикарии в Запада. Факт е,.че и Ал Кайда,и Ислямска държава са творения на ЦРУ, а Хамас на Израел, както и е факт, че творенията им се обръщат срещу тях.
  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 7 Отговор
    ПУТЛЕР ЛЪБЕ , ZAЩОТО ИСКА ДА ZГРАБИ УКРАЙНА .............. ФАКТ !
  • 15 това е пропаганда

    8 7 Отговор
    И аз се чудя, как може да има жив български националист, който да не носи москва в сърцето си?
  • 16 Пак ли?

    6 3 Отговор
    Постоянното потвърждаване на поговорката за крадеца от велещите лъжци е безсмислено! Ясни сте до болка и тази нова, нискоинтелигентна тирада го потвърждава.
  • 17 DW и някой си Лилов??

    6 7 Отговор
    Гьобелсова пропаганда, Фейкове и Маниполации!! Опитват се да оневинят Англетата и Хохлите, спретнали Масовите Убийства в Залата край Москва!!
  • 18 цялата клетка от 12 души е хваната

    2 6 Отговор
    а ако юса не са искали да ги хванат . служби които откриват клетки ги избиват . с украински паспорт , а и бивш боец в окопите . Признават как в таен коридор са ги чакакли на границите с беларус и украйна за да ги водят в киев при парите . Да . Ако всичко е фейк , защо да го тиражират , а и видео имат . Едва ли е . То информация събират всички . Ако зелиски знае къде са чакали радикалите и къде и кой ще им дава пари , може да ги хване . По лесно е да отрича . Ами ако има и други терористи .
  • 19 Трифон зарезан

    5 1 Отговор
    Ще стане вътрешен раздор мюсюлмани срещу християните.
  • 20 Зеле с праз

    7 5 Отговор
    В СССР половината републики бяха "ислямски", а тероризъм почти нямаше. Защо DW са толкова тъпи?
  • 21 Объркано Атлантиче

    6 2 Отговор
    Мосад наричат себе си ISIS (Israeli Secret Intelligence Service - Израелска тайна разузнавателна служба)

    Какво невероятно съвпадение, че Ислямска държава използва има същата абревиатура - ISIS (Islamic State of Iraq and Syria)
  • 22 Зелето не можа да се сдържи

    5 3 Отговор
    да пусне поредните си опорки. Това някогашната "Правда" ряпа да яде пред излиянията на западните мейнстрийм медии. Освен всякакви внушения не се свенят да разпространяват безогледни лъжи. А между другото, сега се оказва, че следите на парите водят към онази прословута украинска енергийна компания "Буризма", с която беше забъркан преди години Хънтър Байдън. Интересна връзка се получава.
  • 23 пътник

    3 3 Отговор
    Кремъл винаги е подкрепял диктаторите по света,за да оправдава своите властови средства.Продължава историческият /бавен/ процес на разпадане на РФ.Лошото е,че по стечение на обстоятелствата се стига до разпалване на религиозния фанатизъм,който винаги довежда до огромни човешки жертви.
  • 24 Като Франкенщайн

    1 0 Отговор
    Хамас и Ислямска държава воюваха срещу Башар Асад като проксита на САЩ и Израел , но те са изклесавци на ислямския свят и ручат пари от всеки, който им даде до време... а после като Франкенщайн ръфат създателя си.
  • 25 Руснаци

    2 1 Отговор
    Бандитите, които убиха хората в Крокус, предадоха всички връзки и те се изтеглят в Украйна. И укрите признават това.
  • 26 зелките били

    1 0 Отговор
    Уф, как се подлъгах! Това било от дойче зеле! Да си четат "Канцлер акт" - и да си траят, че ще се повтори!
  • 27 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Путин винаги си е бил един лъжльо.
    Явно си го има вродено, а после е било умишлено култивирано в КГБ, за да получи пълен разцвет начело на Рашистан.