Last news in Fakti

10 Април, 2024 23:01 3 439 63

14 октомври 1981

  • социализъм-
  • комунизъм-
  • ивайло цветков-
  • нойзи-
  • българия-
  • нрб

Няма компютри, смартфони, стресът от хиляди стоки, няма молове, двеста вида сладолед, екскурзии. Няма го ужасът от безкрайния избор. Толкова беше хубаво...

14 октомври 1981 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искам да спя, да не излизам никога от дълбокия кладенец на съня. Душичката ми спи, цялото ми малко същество крее, обаче е шест и половина сутринта и баща ми ме е разтърсил безпощадно, за да разтягам едни пружини, донесени от Съветския съюз. Те, впрочем, досущ като самия Съюз, са малко хлабави, не вършат никва работа, само маркираме. Над всичко обаче е България, аз обичам България, това е новата повеля, тя току-що е навършила "пълнолетието" от 1300 години, според официалната линия. Онзи ден баща ми ме води да видя как се строи няква голяма сграда, която почти е готова.

Мама е приготвила закуска, ама надве-натри, защото и тя бърза, великата социалистическа жена, експерт, антрополог и домакиня. Закуската е заводски хляб с две парчета розов мек салам, нещо такова.

Соц-феодализмът в училище

Опитвам се да ѝ съобщя, че училището е малко тъпо, че са ме „назначили“ за отговорник по „културно-масовата част“, щот съм бил прочел най-много книги в целия клас, все едно се състезаваме. Аз не желая да отговарям за никаква културна и масова част, не доразбирам какво се очаква от мен. Подмятам с пълна уста, че приличаме на някакъв феодализъм – според мен съм станал васал на отрядния председател. Майка ми се подсмихва и ми казва: „тва да не си го казал на класната, че не знам“.

Аз съм близо на десет, мъничък фрийк. Едно от любимите ми неща е да ходя с трамвая до „Славейков“ и Столична библиотека, където лелките ме обожават. Пускат ме да разглеждам прашните рафтове, да седя по турски между редовете, докато с любопитство „изследвам“ книги, и към 2-3 следобед учтиво ме гонят.

Към 4 се прибирам. Няма никого. Баба ми чисти входовете на пет блока наоколо, но сега разхожда двегодишното ни бебе, сестра ми, и това е „моето време“, в което си пускам една от шестте касетки (пардон, петте, тази на “Блек Сабат“ касетофончето ми я сдъвка), и си представям, че съм я Робърт Плант, я Мик Джагър. Не съм ги виждал още, освен на неясни черно-бели снимки, натурално разменени срещу цветни топчета. Моят приятел Тони крещи отдолу, налага се да изиграем бърз мач срещу отбора на 13-ти блок, после свиря на пиано, и още по-после почвам да си уча. Вечеряме. Навън вече се спуска нощта. Баща ми е леко свъсен, гледа в една точка.

Забравих нещо ключово: на Кирчо от вход Б, бъдещият финансист и хедж-фонд рейдър Кирил Георгиев, са му купили уокмен, но – за беда – няма откъде да си вземеш батерии. И преди да се прибера, слушам в упование как Дио „вие“ с удебелен глас „Die Young", защото батериите свършват. Ма си е ентъртейнмънт, кво. А Кирчо е със залепени с тиксо очила, защото легнал да чете тухлата „Кръстоносци“ на Сенкевич, ама задрямал и тя паднала върху му и му счупила очилата. После баща му го набил и такива катастрофи.

На парти с "танци"

В петък ще има парти у Станислава. Чакам го както християните чакат „грабването“ в Рая. Ще има малки сандвичета, швепс и запотени от притеснение „танци“ със самата Станислава. Може би дори ще се целуваме, кой знае. И цялата там плява от сорта на „Дейвид Копърфийлд“, нали, но на мен не ми се иска да ровя из нея.

А пък утре е четвъртък, 15 октомври. Още един ден. Той вероятно ще ми донесе повече удовлетворение. Само трамваят да дойде навреме. Но днес е 14-ти и след пружините почва моят детски саундтрак на апокалипсиса – „от кога се е, мила моя майно льо, зора зазорила“, точно в 7 и петнайсет. Това е моментът, в който тръгвам за училище – пеша, без значение дали е минус сто, плюс нещо или пък е паднал метеорит.

В двора на училището участвам в поредната масова организирана тъпотия, в нашия случай наречена „ведрина“, при която почти цялото полузаспало училище размахва вяло ръце, имитирайки учителя по физическо, който се е изтупал в чисто нов „анцуНг“ от ЦУМ, соц-имитация на „Адидас“, ма с две, а не три ленти на канта. И после се почва една, да не ви разправям – купища безсмислици по най-различни предмети, които евентуално, ама много евентуално повишават общата култура, и нито грам практичност или поглед в бъдещето. На фона на великата българо-съветска дружба, която славим до възбог, както и некви заблудени партизани. Hell on wheels - дет вика Стивън Кинг в най-великата си книга - „Гняв“.

"Защо детето нещо не е в ред"

Обаче соц-феодализмът (не послушах мама и го казах на некво пионерско сборище и ми намалиха поведението, даже извикаха баща ми да се обяснява защо детето нещо не е в ред, пък той не се ядоса, даже ме прегърна и май се насълзи) иначе си го бива. Имам безформени кафяви „джинси“ (тогава така им викахме на corduroy pants, некви рипсени панталони), цветен плакат на моя тогавашен идол Марио Кемпес от световното 1978 как се радва, петте касетки и три плочи (без приказките) – две на Моцарт (Хафнеровата и неква друга със серенади) и една на Райна Кабаиванска, която смятам за най-красивата жена на света, с черна шейсетарска прическа на корицата, пее контесата в „Дама Пика“ и май Мими на Пучини, не помня точно.

А, притежавам и един малък Тоблерон.

Господи, колко е хубаво, викам си, но веднага се сепвам, защото Гъдуларова по физика каза, че няма господ.

Ама, честно, не е ли? Утре пак ще играем футбол, ако се съберем достатъчно хора, пак ще трябва да обичаме бебето, което животът ти е натресъл и ваште вече не ти обръщат внимание, пак ще молиш „биоложката“ да ти пише поне 4. Има защо да се живее.

Да. Плюс книги, понякога кино (даже дават „Империята отвръща на удара“, аз съм Ландо Калрисиан и съм предател, ама харесвам принцесата), пуканки от чичо Влад на Орлов мост, малко борба за рок-музика (баща му на Борко от нашия блок бил в Унгария на почивка и му донесъл плочата “Emotional Rescue”на Стоунс, много тъп албум).

Толкова беше хубаво?

В центъра, на площад „Ленин“, даже продавали „Кока-Кола“, ще идем да опитаме. И по-красивото: няма компютри, смартфони, стрийминг-платформи, Интернет, купища футболни мачове през уикенда, стресът от хиляди и хиляди стоки, няма молове, дрехи, чудеса, двеста вида сладолед, екскурзии до Рим, Мале или Кавала.

Няма го проклятието на неограничеността, непоносимата лекота на самостоятелните решения, ужасът от безкрайния избор, красотата на личното мнение.

Толкова беше хубаво.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    112 25 Отговор
    Нямаше и такива като тоя да ни занимават с тъпотии.

    Коментиран от #42

  • 2 ХАХАХА

    105 19 Отговор
    Добре, че беше соца да те изучи в класическата гимназия ,основана от комунистите ,та сега след като разказа за душевните си терзания в ареста ,където попадна пиян като ........ та стана автор на дзелето ,което умрЕ за пасквили като твоя.
  • 3 Шопо

    81 12 Отговор
    Тоя пак е в алкохолен делириум
    Свършен индивид

    Коментиран от #25, #31

  • 4 ХАХАХА

    80 9 Отговор
    Какво парти бе сноб ? Купон се наричаше ,купон ,а по преди си беше отивам на терен . Да те и в сноба.
  • 5 ха ха

    13 30 Отговор
    Яко!
  • 6 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    70 7 Отговор
    Нямаше ги фалшивите полеви тестове за наркотици! Никога не съм си и помислял, че бих могъл да стана обект на такава проверка! Ама аз, за разлика от теб, господин Нойзи, никога не съм сядал зад волана пил! Нито дрогиран, а това, защото никога не съм виждал, нито помирисвал наркотик!
  • 7 Ивайло Крейзи Цвеклов

    74 12 Отговор
    Гола вода е Нойзи. Не е схванал главното, говори за материалните неща-сладолед кока-кола, молове, салам, заводски хляб и пр. Не съм комунист и никога не съм бил, винаги съм поддъържал "десните", които се провалиха тотално, но по онова време имаше по-справедлива оценка на хората, назначаваха хора проверени, с морал, възпитаяние, знания, чужди езици, интелект, без далавери и др. Сега-който донесе парите и го правят я министър, я депутат и после разбират, че бил мошеник. Е, кога е по-справедливо, защото това е истинската оценка за един обществен строй.?
  • 8 Айси

    52 6 Отговор
    Марш обратно в панделата.
  • 9 В.В.П.

    51 7 Отговор
    Хагах..Егати и бокллука..Нойзитто...
  • 10 Това леке

    52 4 Отговор
    Пак е пиян и надрусан
  • 11 В.В.П.

    54 5 Отговор
    Братле ,тегли си един пълнител в тиквата ..Кръгъл идиот си .
  • 12 В.В.П.

    41 4 Отговор
    Гледай в някой делириум да не си посегнеш Нойзи...!!!.Ахаха ..нешастник
  • 13 По- голяма тъпня

    52 6 Отговор
    Не съм чел!
    А Нойзо, е леке
  • 14 На кратко

    52 5 Отговор
    Жалки хора, които нищо особено не са постигнали в съвремието, могат само да плюят по миналото с надеждата, че ще бъдат забелязани.
  • 15 патето Яки

    59 10 Отговор
    Този така наречен Нойзи е бил някакъв заблуден зубър...... Имаше кебапчета по 22 ститинки , бира по 30 стотинки , истински шоколад Крава без палмово масло, луканка за 3.60, шпеков салам от месо, бензин по 15-35 стотинки, тока 2 стотинки дневна 1 стотинка нощна , нафта 6.5 стотинки, купона в студентския стол 60 стотинки, почивка на море всяко лято и много други глезотии. Сега има всичко но е скъпо за раята.

    Коментиран от #34

  • 16 В.В.П.

    31 9 Отговор
    Шопите са отврата на България..
  • 17 ХАХАХА

    49 5 Отговор
    Каква лекота имаше в самостоятелното ти решение да седнеш зад волана пиян като .... ах каква лекота ! ХАХАХА.
  • 18 име

    44 7 Отговор
    Странно от къде тези касетки с Мик Джагър, нали били забранени? И колко гадно било да ходиш на училище пеш в сняг, дъжд и слънце! Сега по-добре ли е на някои хора, като си карат децата с коли и кесат по половин един час след работа да си вземат 15 годишните мамини синчета.
  • 19 слаб текст

    48 7 Отговор
    Вярно, по онова време нямаше същинска свобода, макар че , който бе кадърен, намираше начин да изрази знанията и уменията си-книги, които се пишеха, картини, постановки, драматургия и пр. А сега-чалга, простащина, липса на критерии, на норми, на възпитание, на ред, на правила Липса на интелигенция..Затова виреят такива като Нойзи и неговата-на знам дали е още негова- Игнатова ли е , каква е там?.....

    Коментиран от #24

  • 20 Нямаше наркомани

    55 7 Отговор
    Като този.

    Колкото и да хвалите упадъка на последните 34 години, ние сме му свидетели и отраснали в него. Не помним нищо от соца, защото не се бяхме родили тогава. Само знаем мизерията на "демокрацията", или както там академично се казва - постсоциализма. Мен ме е яд на старите, че са си поживели добре навремето. Гнус ме е, че живея сега в тази разруха, че ме управляват тия животни откакто се помня. Дано Господ да избави България, че вече няма на кой да се надяваме, освен на него.

    Коментиран от #32

  • 21 МАМИНОТО СИНЧЕ

    37 4 Отговор
    се издигна до издател на списание "ЕГОИСТ". какъвто си е бил от малък. На такива и земята им е крива...

    Коментиран от #28

  • 22 Щастливеца

    40 4 Отговор
    Нойзи е паразит. Той ще си остане такъв, независимо в кое социално и и държавно устройство вегетира. Паразит, готованко, мързел, парвеню.Вярно, претенциозен, но това не отнема от същинското му качество- паразитно вегетиране.

    Коментиран от #37

  • 23 Приключил

    27 3 Отговор
    Да отиде да продава пуканки на Орлов мост.
  • 24 Курлапова

    28 3 Отговор

    До коментар #19 от "слаб текст":

    Беше ужким и с него. С кой ли не е била? Възползва се от капитализма - трупа капитал лапайки пuшки. Нали така е на запад.

    А тоя наркоман ще завърши с някоя статия за него, че внезапно yмpял. Я от инжекция, я от прах. Едва ли ще доживее до цироза.
  • 25 Тц, тц, тц!

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "Шопо":

    Забравил е за бананите! Алкохолна деменция!
  • 26 БАШ ТОЯ НЕХРАНИМАЙКО

    36 7 Отговор
    да ми обяснява какво било при социализма. Че то сега даже не е феодализъм, а робовладелско общество. Утре ще издаде заповед Посолството и робите ще заминат на Източния фронт. Но не и тарикатите, дето скачаха под викове "Кой не скача е червен". А после гушнаха милиони от приватизацията
  • 27 В.В.П.

    31 5 Отговор
    1981 год Щуреца ,Кирил и компания издадоха най добрата плоча..Вкусът на времето..Никога повече не изкара по добро творение ...Кирил седесарса ,при ,смотаните,,комунисти изкара най доброто ..Как става ??

    Коментиран от #36

  • 28 ХАХАХА

    24 2 Отговор

    До коментар #21 от "МАМИНОТО СИНЧЕ":

    Че това списание "Егоист " съществува ли още ? Те залязаха още преди 5 ,6 години или простоидиотите поддържат нещо ей така от снобизъм ?
  • 29 Цвятко Ивайлов

    42 7 Отговор
    Тогава имаше писатели, а сега само един Стефан Цанев ни остана, но и той- да е жив и здрав! - е на 88 години. Йордан Радичков, Богомил Райнов, Павел Вежинов, Иван Радоев, Станислав Стратиев, Георги Мишев, Радой Ралин и още много други. Сега лансират парвенюта-соросоиди като Жоро Господинов от Ямбол-"големият " писател.....
  • 30 В.В.П.

    28 3 Отговор
    Нойзи е един некадърник..шопски несретник.
  • 31 Aлфа Bълкът

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шопо":

    15 000лв гаранция плати за да не го изнасилят в ареста (сякаш умрял някой за него) и колата му конфискуваха, тъй че от тоя няма да има отърване 1г. Тя гаранцията май ще му я върнат, ама когато реши държавата.
  • 32 Иван

    25 3 Отговор

    До коментар #20 от "Нямаше наркомани":

    Ние при комунизма се стремяхме към чистота на отношенията - най-богатият в квартала имаше - примерно "Лада".

    Друго беше - изграждаше се човешката душа, аз не съм ударил човек през живота си, честно - както и да е, какво е другото - да имаш пълноценен поток на мислите - да си забавен сам на себе си, да не ти е скучно - когато чакаш жена си пред Мола, но както и да е.

    Има смисъл в другарството на хората.
  • 33 Сатана Z

    34 7 Отговор
    Нечистоплътният пияница сякаш не е излизал от контейнера за отпадъци в продължение на 34 години.Пропаднал тип.

    Коментиран от #35

  • 34 минало заминало

    10 22 Отговор

    До коментар #15 от "патето Яки":

    Цените дето си изброил са от времето когато заплатите бяха средно по 75лв на месец.
  • 35 Ха ха ха

    7 33 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана Z":

    Пропадналият си ти. Той е изключително интелигентен. И да , тази сива безрадостна картинка беше соц-а. Време е децата да го научат.
  • 36 Най-добрите творби

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "В.В.П.":

    се раждат в най-голямото страдание. Затова.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    31 3 Отговор
    Усещам някаква ирония в разказа. Аз обаче ценя всичко, което е хубаво и в миналото и в настоящето. Детството, такова каквото е било, тези времена няма да се върнат. Записвах Пърпъл, Блек Сабат, Форинър, Уайт Снейг, какво ли не, с един миникасетофон Унитра от лампово радио Ригонда. От предаванията Музикална стълбица и Пулсиращи ноти. Понеже Унитрата беше с недобре филтрирано захранване, имаше мрежов брум и оставаше на записа. Затова при запис изключвах мрежата и записвах на батерии. Като че ли вчера беше. Хубавото на днешното време са компютрите и чудесното качество на телевизорите. GSM са уникално постижение, повечето хора дори не знаят защо, в технически смисъл защо са нещо уникално. Защото не разбират от техника, от нищо не разбират. Хаос е днес, голям хаос!

    Коментиран от #48

  • 39 Дечев

    18 5 Отговор
    На И. Костов се оплачи, боклукът кога го събират?
  • 40 Айде , лека

    15 2 Отговор
    На най- трезвените ,..ше го нойзите ..🤭😁
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Всъщност,

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Докато атлантистите ни налагат в пресата тяхната субективна оценка за това колко лошо е било всичко при Социализма, нашето общество ще остане силно политизирано и разделено. Да имаше дефицит на някои качествени стоки, но нямаше дефицит на индустрия, селско стопанство и разнообразни работни места по райони. Нямаше дефицит на лекари и качествено образование. Днешните търговски вериги и качествени стоки са почти всичко, което Западът инвестира в България, така че финансовите поддаяния с които трудно си пълним мизерния колониален бюджет, да се връщат безусловно там откъдето идват. Да, наистина не са малко хората в Източна Европа днес, които презират онова което са изгубили в името на "неограничеността" от сини джинси и Кока Кола продукти
  • 43 Еееех така беше 1-ва част

    30 6 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси
  • 44 Еееех така беше 2-ра част

    30 6 Отговор
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ
  • 45 Еее нойзевци нямаше

    31 6 Отговор
    Имаше
    едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!

    Коментиран от #47, #54, #60

  • 46 Станислава

    8 4 Отговор
    Изнъсилена работа. Мене мендзиса ми дойде през 1982г., нема как да съм се целувала на 14 окт. освен със коректора Нойзи, един еврейн и пелераз.
  • 47 Станислава

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Еее нойзевци нямаше":

    Тва е Сатъра на Хана, познах, нали?
  • 48 Станислава

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ай с-тир, щом с качеството на звука лягащ и ставащ!!!!
  • 49 Порно

    13 0 Отговор
    Ама дрегери за алкохол и тогава имаше. Нямаше условни присъди, хванат те да караш пил и 15 дни в тухларната
  • 50 12343211

    15 1 Отговор
    Да така беше...,какво ли ще си спомнят днешните деца?!
  • 51 Дъра бъра

    17 4 Отговор
    Е да ама сега си мислиш че си някой.Караш пиян,водиш Мара Общата за жена и чат пат те дават по телевизията.Е па издигнал си се !
  • 52 Мистър Рипли

    18 6 Отговор
    Не знам кой какво си спомня от соца, но истината е, че хората тогава бяха далеч по-толерантни, независимо от цялата цензура и контрол.
    Погледнете си коментарите, само омраза и деконстуктивна критика. До никъде не се стига така драги коментатори. Лесно е да критикуваш, трудно е да съзидаваш.
  • 53 Хм Хм

    5 11 Отговор
    Нойзи - класа. Обожавах да чета Егоист.
  • 54 Аман

    5 15 Отговор

    До коментар #45 от "Еее нойзевци нямаше":

    Ако тръгна да описвам какво още нямаше щеше да излезе том колкото библията.
    Ти наистина ли не осъзнаваш колко по-добре живеем сега?
  • 55 мдаааа... душичката му спи

    13 3 Отговор
    Ами удари 5 ракии, една две линии и щъ ти сфетне... това поне го знаеш, а и го има днес... на времето беше трудно!!!
  • 56 Емил

    13 3 Отговор
    Дори не разбрах какво е искал да каже автора, освен че е полит- коректен!?!?
    А как едно 10 годишно дете е разбирало от политика и е слушало рок ми е много странно?
    Важното е да се плюе по соца?!
    Тогава също имаше едни автори които плюеха политкоректно по това което е било преди 9ти септември 1944г.
  • 57 Кой какво

    4 11 Отговор
    Браво,добра ретроспекция на соца
  • 58 Кой какво

    5 10 Отговор
    Браво,добра ретроспекция на соца
  • 59 Неговият “Егоист” БЕШЕ

    11 1 Отговор
    куха, бездарна, претенциозна, самовлюбена, параноична снобария. Голям кеф, че този балон фалира. Но егоистът продължава да ни ръси мозАк
  • 60 Може

    2 7 Отговор

    До коментар #45 от "Еее нойзевци нямаше":

    ама хора нямаше, само облъчени отЧернобил нещастни крепостни.
  • 61 Ами като плюем по соца

    10 2 Отговор
    Да плюем малко и по капитализма Царство България, когато сме били много напред преди Гърция, така осветлението е с газени лампи , каруците най- масовото превозно средство, да ядеш сиренето е деликатес, като и захарта. Стандарта на живот сравнен със соца даже няма нужда от коментар, ако няко се съмнява произволно взема единкласик от онова време и му става ясна цялата мизерия и бедност. Та така де, когато се сравниват два различни исторически периода
  • 62 Дерзайте

    9 1 Отговор
    Типичен шорошки из . лесавец . При това доказан шизофтеничен алкохолик. И пак гьонсуратски ни ръси мозък. Каква по-добра антиреклама на либерастнята! Дерзайте шматароци.
  • 63 Гост

    8 1 Отговор
    И без да го показвате на снимка се сещам що за 40век е. Я кажи бе, 0бла4е ле бяло, имаше ли смартфони някъде по света, през 1981? Или и ти си мислиш, че технологиите са откак свят светува? А, компютри в България имаше през 80-те, но както сега, така и тогава, Б0нг0вците не знаеха що е то компютър. А България беше един от водещите производители на компютри - 20 модела правехме, все наши и изнасяхме. Сладоледите бяха два вида и от истинско мляко. Еским0 беше толкова пълномаслен и тежък, че ти втрисаше, ако го изядеш по-набързо. Днешните ви 200 вида сладолед са прахове и вода. Явно си от онези, които препдочитат количеството пред качеството. Днес, можеш да избираш кой да те краде, кой да те лъже, какви б0клуци да ти пробутат в магазина, но не можеш да избереш нищо качествено, защото превърнахте страната ни в щанд за всичко втора употреба. Преди се ходеше редовно на екскурзии до Полша, Чехия, Унгария..... още от училище. Днес, половината българи не могат да си позволят 10 дена на остатъците от морето ни.