Last news in Fakti

11 Април, 2024 05:42 1 748 18

Кънчо Стойчев: Каква промяна продължиха ПП?! Забатачиха страната до безобразие

  • кънчо стойчев-
  • политика

България не е корумпирана, тя е ограбвана, смята социологът

Кънчо Стойчев: Каква промяна продължиха ПП?! Забатачиха страната до безобразие - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кънчо Стойчев, социолог, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

"Приключи един провален политически експеримент“ – прав ли е президентът Румен Радев в оценката си за кабинета “Денков-Габриел" или тя се отнася по-скоро за партията “Продължаваме промяната"?

За съжаление, президентът отново се оказва прав. Този гигантски, непоносим компромис, който беше направен с това правителство! Да, случват се подобни ситуации и си струва да се направи такъв компромис, ако бъдат изпълнени определени цели и задачи. Затова и в началото на мандата на отишлото си правителство аз по-скоро бях по-склонен да приема това, което те направиха като мнозинство, с оглед някои национални цели и задачи да се реализират. Всъщност целта за Еврозоната се отлага, нищо не е реализирано. Целта за Шенген също можем да кажем, че не е реализирана, тъй като по въздух се ползва тази система от 10% от българите. Пътуващите българи 90% чакат на опашките на гръцката граница и на румънската граница, така че това не е изпълнено.

Колкото до съдебната реформа, виждаме, че не е изпълнено, Висш съдебен съвет нов няма, нов главен прокурор няма. Да, бяха успешни в свалянето на предишния прокурор, но нищо повече не постигнаха. Но единственото нещо, с което ще бъдат запомнени, е безобразието, което се извърши с Конституцията. Конституцията беше осквернена. Това е един много сложен документ Конституцията, тя не се прави по лаишки начин или след промени, които виждаме съвършено на равнището на третокласник. Това, което се случва в момента с тази променена Конституция, единственото е и само да не се допусне президентът да създаде неутрален преходен кабинет, който да направи изборите. И ние виждаме цената на тази глупост, която беше извършена с квалифицирано мнозинство. Квалифицирана глупост, бих я нарекъл. Тъй като това правителство можем ли да кажем, че е по-неутрално и безпристрастно от предишните правителства на президента? Не, по никакъв начин, даже виждаме и безпрецедентно преливане от подобно правителство на министри в служебен кабинет.

Разбира се, фигурата, която застава начело на това правителство, на мен ми е симпатичен г-н Главчев, но той така или иначе има своята история и биография във върховете на ГЕРБ. Надявам се, че човекът ще спази благоприличието и ще свърши по безпристрастен начин работата си. Така или иначе проблеми имаме. Освен това проблеми имаме и с това, че ще работи парламентът. Какво ще работи парламентът в условия на разбито мнозинство? То затова се стига до предсрочни избори, че няма мнозинство. Какво, ще се пазаруват депутати, ще се прокарват на тъмно закони или ще се води кампания? Ако се води кампания, тези депутати трябва да са извън парламента. Значи, ние ще превърнем парламентарната трибуна в агитационен екран и ще нарушим честността на изборите. То вече я нарушаваме, тъй като всички онези партии, които са извън парламента, и които имат правото по нормален и равнопоставен начин да участват в политическия живот, те ще бъдат ощетени. Не случайно законодателят преди много години беше решил по начина, по който беше решил институцията на служебния кабинет. Това всичкото беше абсолютно безобразно разрушено. Всъщност, с това ще запомним това управление. Провалът е сигурен, той се случи този провал пред очите ни.

Служебното правителство вече е факт. То обаче започва на фона на корупционната митническа вихрушка, която вече заплашва да помете освен директорката на Агенция “Митници" и главният секретар на МВР и депутати, и министри. Ще съумее ли екипът на Димитър Главчев да не бъде въвлечен в този скандал?

Много трудно, тъй като имаме вътрешен министър, който е от предишното управление. И там възникват купища въпроси. Как така главният секретар, който всъщност по функция е полицай № 1 се оказва заедно с как да кажа...

Контрабандисти, каналджии?

Да, поначало фактът, че ние живеем в страна, в която всички знаят, кои са контрабандистите, основните и никой не ги арестува, е покъртително. Но още по-покъртително е, че не само те не са арестувани, а така общуват си с властта, с вътрешно министерство и с политически партии. Трудно ще се излезе от този скандал. Това, което виждам към момента, е лъжи от всички посоки. Ние даже не можем да се ориентираме, но фактът е факт. Става дума за гигантска кражба, кой точно и как я е извършил, за това съдът трябва да се произнесе. Именно става дума за кражба, а не за корупция. Тук се говори, че България е била корумпирана и не знам си какво, това са глупости на търкалета. В България истината е, че не е корумпирана, голямата корупция е там, където са големите пари, те не са в България големите пари. България е ограбвана. Когато разбиеш една банка и я ограбиш, ти не си корумпиран, ти си крадец.

Ами какво се случва на митниците? Това е наша, на нас гражданите банка, там ние събираме пари за образование, за здравеопазване, за каквото ги събираме като държава. Ами то беше ограбено, то за никаква корупция не става дума, директна кражба. Тоест, става дума за крадци, които освен това са толерирани. Освен това се потвърждава и за съжаление тъжното правило, че няма голям скандал, няма голяма кражба, в която вътрешно министерство да не е замесено. Ако не ме лъже паметта, 68 000 души храним там. Това е най-голямата структура в държавата. Нито армията ни е толкова голяма, нито учителите ни са толкова много, нито лекарите са ни толкова много. Тоест, ние храним една огромна, най-голямата структура с най-много пари за какво, за да живеем по-добре? Не, за да бъдат подпомагани крадците. Това се установява, за съжаление.

Подборът на служебния кабинет обаче се оказва съвсем безинтересен на фона на арестите в “Митниците" и все пак, това ще са хората, които ще управляват България през следващите няколко месеца. Вие какво доверие им гласувате?

Винаги трябва внимателно да подхождаме, това е едно начало, на пръв поглед един личен състав. Във всички случаи, този състав, който виждам в служебния кабинет, е по-добър от състава на кабинета, който си отива. Независимо, че Димитър Главчев има минало в ГЕРБ, мен не ми е известно той да е забъркван в неприятни сцени като тези, които коментираме. По-скоро става дума за един трезв, нормален и отговорен човек, така че това дава определени шансове. Но сбъркан е моделът, пак ще кажа, сбъркан е начинът, по който това всичкото се случва. Заради променената Конституция, заради безобразията, които се извършиха с тази Конституцията. Още повече, че президентът Радев доказа с множество служебни кабинети, че е способен да излъчва неутрални фигури и да провежда честни избори.

Бяхте от малцината наблюдатели, които още при първите трусове в преговорите за съставяне на Сглобка-2 прогнозирахте: “Отиваме на избори". По какво познахте, че тези хора няма да се разберат? Какво у тях се оказа по-силно от желанието им за власт?

По основния скрит спор, който се води. Значи те пред обществото говореха какви ли не неща, димни завеси. Основният спор, който се водеше, е кой, кого да арестува. А това е спорът за съдебната власт и за главния прокурор, кой да бъде главен прокурор. В момента, в който две страни спорят кой кого пръв да арестува, очевидно е, че няма как да се постигне съгласие. Всичко останало бяха лъжи, там преговорите за това, онова, тези позиции, онези позиции - чисти лъжи. Спореше се само за прокурорската власт. И както виждаме от събитията, които последваха, не случайно се спори за тази власт. Тоест, имаме едни хора, които сега си отиват, които имаха безобразието, наглостта и глупостта по един безпардонен начин да арестуват Бойко Борисов. Казвам безпардонен и глупав начин, тъй като това беше съвършено необосновано и глупаво извършено действие. И за които най-вероятно каквото почукало, това се обадило, така че нищо чудно сега да видим арести и в обратна посока.

Как ще завърши криминално-политическият сюжет и ще окаже ли влияние на предизборната кампания?

Няма да завърши. Живеем в такава среда, в среда, в която се краде. Среда, в която тези, които са призвани да правят по-качествени закони, правят по-лоши закони. Среда, в която непрекъснато ни призовават да гласуваме за някакви хора, които щели най-сетне да направят необходимите закони, а не това, което трябва да правим - да гласуваме за хора, които ще изпълняват законите. Така че дай Боже най-сетне на 10-ия, на 12-ия, на 15-ия път да се научим, че ние трябва да избираме хора, които да спазват законите, на първо място.

Г-н Стойчев, но защо вторачването ни в публично разигравани политически трилъри отмества любознателността, интересът ни към това: как се управлява държавата и как ще се управлява занапред?

Знаете ли, то всичко е сбъркано. Цялата тази сглобка не само, че е сбъркана, тя ни вкара в съвършено безсмислени дебати и погрешни действия. През всичкото това време това, което за мен лично е скандално и покъртително, по-скандално от всичката кражба, която виждаме пред очите си, е, че никой не сяда да говори сериозно - ние имаме ли икономика? Какво правим с нашата икономика? Как да спечели нашата икономика повече? Как нашият бизнес да има облекчени условия? Защо хрантутим 650-700 хиляди души на държавната трапеза? Да, там има лекари, учители, ние тях ще ги храним, но защо не съкратим 50-60 хиляди души администрация, тъй като и без туй в страната има огромен глад за работна ръка. Няма да имаме безработица. Тези хора веднага ще бъдат поети от бизнеса. А в това време бизнесът се чуди как да внася работна ръка от чужбина, при крайно утежнени и глупави условия. Никой не мисли за намаляване на тежестта върху бизнеса, а само това може да ни спаси. Само това може да донесе пари в страната и забогатяване на всички през труд, а не през шашми.

Забравихме за електронното правителство, нещо се започна и там си остана, там си замря. Ако щете даже страна като Русия вече има повече електронни услуги, отколкото ние имаме, които сме в Европейския съюз. Защо? Защото електронното правителство, електронните услуги ще изолират политическата класа от намеса в процесите. А те искат да са навсякъде на хранилката. Никой не говори за икономиката. Ако попитам, по какво се различават партиите, които сега ще кандидатстват на новите избори, в икономическата проблематика, която е ключовата, най-важната, това е съдбата на България? Никой няма да може да ми отговори, защото те не само че не се различават, те и не мислят в тази посока.

Те не ни казват нищо.

Те мислят само, нищо не казват. Те мислят само как да натаманяват някакви закони в своя полза, каквото направиха с Конституцията. Просто на някой му хрумна, че президентът му пречи и натамани Конституцията, това не е просто някакъв закон, това е Законът на законите. И после обясняват, че “Ами ние после с подзаконови актове щяхме да обясним, щяхме да донаправим Конституцията". Нищо не можете да донаправите от Конституцията, защото това е върховният закон. Да, след върховният закон има други закони, които урегулират процесите и нещата, но в съгласие с Конституцията. Така че ти като сбъркаш Конституцията, ти си сбъркал генерално и завинаги.

И какво ни очаква след 9 юни? Нереализирането на Сглобка-2 втора серия. Това ли?

Чак такова нахалство не ми се вярва. По-скоро два варианта виждам аз. Единият вариант е съставяне на някакво по-широко, “експертно" професионално правителство, като че ли другите са непрофесионални, но за съжаление, такива термини се използват, тоест с размита политическа отговорност, нещо такова тяло. Тъй като очевидно няма да имаме победител отчетлив на изборите, който да може да състави самостоятелно правителство и да поеме политическата отговорност. Вторият вариант, не по-малко вероятен, е да се тупа топката в напразни опити кабинетът Главчев да изкара 5-6-7 месеца и тогава да се отиде на нови избори.

Какво се случва около президента? Виждаме, че той не се е примирил с отредената му роля на гумен печат, съдейки по изявленията му тази сутрин, които бяха доста остри и критични?

Тук не става дума за примиряване или не примиряване. Истината е, че президентът се оказа исторически прав. Той преди промените на Конституцията казваше: “Не го правете", докато го обсъждаха, казваше “Не го правете", после знаем, той обжалва тези промени. И ние виждаме несъстоятелността на тези промени. Проблемите, които пораждат и всъщност от една далеч по-добра Конституционна среда в момента се намираме в една затлачена, безумно объркана конституционна среда, която е бременна с много сериозни конфликти в обществото. И в крайна сметка, с продължаване на нарушението на държавността. Поне има едно нещо, което като държавност стоеше и никой не смееше да оплюе и да разруши с пръстите си - Конституцията! Сега и това няма.

А дали ще се направи скоро такъв политически проект, за който се говори отдавна, и който споделя идеите на държавния глава? Някои го наричат президентска партия, но едва ли ще бъде точно така?

Не, няма да се направи такъв проект, тъй като президентът Радев много ясно, нееднократно е декларирал: докато той е на поста президент, той политически партия няма да прави. Това е военен човек, трябва да разберем, това е дисциплиниран човек, това е човек, който много сериозно се отнася към задълженията си и към функциите си. Такъв човек няма да тръгне просто ето така с лека ръка да политиканства. Той ако искаше да го прави, той имаше златен момент, когато помним вдигнатия юмрук, тогава той щеше да вкара и 50% можеше да изкара на изборите. Щеше да поведе всички, защото всички стояха зад него. Не, той изпълнява своите функции такива, каквито са му разписани по Конституция. Той се е клел в тази Конституция и като военен човек най-вероятно до край ще си изкара мандата.

Имаме един мълчалив зрител, г-н Стойчев, народът. Как изглежда в неговите очи това, което се случва?

Още по-голямо отвращение, то да говорим за пропаст между управлявани и управляващи вече е скучно, тъй като тази пропаст е такава, тя не е пропаст, то не се вижда хоризонта, нищо не се вижда на хоризонта. Дано тези скандали да не доведат до нов отлив от гласуване, тъй като е необходимо да се гласува. Знам, колко е трудно човек да реши за кого да гласува. Аз за себе си трудно решавам този проблем, а камо ли, ужким минавам за някакъв анализатор, трудно е да се реши. Но независимо от това, трябва да се гласува, защото без да гласуваме съвсем оставяме нещата на произвол. Но хората са отчаяни, хората не искат. Ето, поредната надежда “Продължаваме промяната" - каква промяна продължиха тези хора? Забатачиха страната до безобразно равнище. И завърши всичкото това храбро управление, завърши с такъв гигантски скандал, който още години ще отеква в политическото пространство. И сега, тези хора, все едно, че нищо не е било, ще сложат връзките и костюмите и ще искат отново народното доверие. Трудно, трудно ще бъде избор човек да направи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1234

    11 15 Отговор
    Да отдадем с минута мълчание почит на Радев, който ни ги натресе.....

    Безплатно, заблуден, наивник но разполага с подчинени служби.....Лошо Радев

    Финасво стимулиран - още по-лошо
  • 3 Ужас без край

    8 20 Отговор
    На коя партия човек да се довери , ами на никоя, всички са крадци и лъжци. Единствено остава надеждата да се гласува за ВЪЗРАЖДАНЕ, няма други алтернативи.
  • 4 Иван

    10 9 Отговор
    Аз не съм съгласен да се "реабилитира" ГЕРБ под никаква форма - работил съм с мошеници, това не се лекува, такива се раждат и така си и умират.

    А пък този социолог е "Седнал бръмбар на трънка и започнал да врънка".

    ГЕРБ е един измислен проект, който - всъщност беше необходим в началото - но към 2010-2011 година вече се "изхаби", не става тази работа.

    В момента сме най-бедните в Европа - включете си в интернет нещо по темата - ние сме "изтърбушени", но и с просто око се вижда - къде сме. Селата са изоставени.

    Бойко Борисов не може да упражнява никаква професия, освен тази, а ние - трябвало - да работим.
  • 5 ТаУмВзе

    9 8 Отговор
    Приключенията на Галя от Посолството, наречени Кире и кокорка ли. Бухахахах Приключили сме Вчера и тва е.
  • 6 Гарван

    1 11 Отговор
    За Бога, братя, не гласувайте!
  • 7 Тоя е точно толкова социолог

    10 3 Отговор
    Колкото Джаба Да Хът е демократ. Да си гледа именията и винарните и да не се прави на ощипана мома!
  • 8 Макс

    12 2 Отговор
    Много е жалко , когато милионери като К.Стойчев се жалват за собственото си забатачване .Е, все някога незаконното забогатяване свършва .
  • 9 Веселяка

    2 5 Отговор
    Аз пак ще гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆

    Коментиран от #16

  • 10 пламен

    10 1 Отговор
    Комуниста с голф игрищата и хотелите, че и социолог с най фалшивата агенция.
    Цървул
  • 11 няма материал

    9 5 Отговор
    Ндаа , този съсел многократно е доказал , че за никакви прогнози не го бива , но (в случая) съм принуден ( с неудоволствие) да се съглася с него . ПП/ДБ са най голямото разочарование , което се е качвало някога на българска политическа сцена . Имахме очаквания (ние - наивниците) , че тези ще са "други" (по млади , некорумпирани , образовани , милеещи за България , успели зад граница , не-меркантилни и не-популисти , знаещи и можещи , не-даващи празни обещания и не-крадливи) , а то какво се оказа - оказа се , че тези (не само са) същите , като предишните , ами са и на квадрат (или на куб) по зле от тях . Изводът е , че (поне на този етап) - няма да се гласува (чисти и просто - няма за кого) .
  • 12 Как

    7 4 Отговор
    Четири хилядниците се развихриха. Този никога не е критикувал баце Бойко!
  • 13 Социосмок

    5 8 Отговор
    Кънчо, редовният червен мрънка! Яд го е, че точно ПП за пръв път направиха доста за пенсионерите. България беше забатачена точно от червените, помните ли Виденовата зима, хиперинфлация ? Върви ли хотелски комплекс, а Кънчо ? Сигурно от много вино така червене...
  • 14 Коментар

    3 1 Отговор
    На следващите избори гласувайте,а не ходете за гъби,за да не ни управляват някакви на халюцигенни гъби с ала бала!Те не могат да подправят всички гласове,а ако гласуват повече хора купените гласове ще са капка в морето.
    За Продажните Пицари си беше ясно,че обслужват доставчиците на кристални пици и се грижат да си правят доставките необезпокоявано.По разширените зеници им личеше...
  • 15 Иван

    3 1 Отговор
    Харесвам платените анал лизатотори.
  • 16 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Веселяка":

    Трябва да си много про ст, за да гласуваш за майтап. Явно искаш майтапчиите да определят бъдещето на децата ти, ако имаш такива.
  • 17 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Неслучайно бяха прекръстени от воле на продължаваме подмяната,тия нови партийки дойдоха на вълната на протестите и ги обяздиха,а после постепенно ги превърнаха в тяхното отрицание.Радев докара поредните юпита,нахални ,самонадеяни и опиянени от перспективата да се накрадат до насита,помните ги как сладко се подхилваха,нали!?Просто се отдадоха на клептоманси разгул,държавата се забатачи още повече и сега отново е призван боко с неговото герберско войнство и в съюз с дпс ,уж да оправят нещата.А всъщност ще докарат военна диктатура,с оглед целите на войната срещу Русия и включването ни в нея.
  • 18 Казуар

    0 1 Отговор
    Кънчо, какво забатачиха ППДБ, я обясни, или и ти се страхуваш от промени. Да не би да ти олекне паницата.