Last news in Fakti

11 Април, 2024 19:01 2 997 53

Вече е ясно: ерата на икономическата глобализация приключва

  • икономика-
  • джанет йелън-
  • сащ-
  • китай-
  • продукти-
  • търговия-
  • глобализация

Едните настояват Китай да спре да залива пазарите със свои продукти, а другите се надяват отново да станат "работилницата на света"

Вече е ясно: ерата на икономическата глобализация приключва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на американската министърка на финансите Джанет Йелън в Китай разкри най-вече едно: ерата на икономическата глобализация приключи. Йелън се обърна към китайските си колеги с искането да спрат да заливат световните пазари с техните продукти.

Става дума за произведените в комунистическата държава батерии, соларни панели и електрически автомобили. Си Дзинпин използва тези продукти, за да стимулира икономиката на страната, която беше в известен застой. Това представлява обрат в икономическата политика, тъй като китайският пазар всъщност би трябвало да развие толкова голяма собствена покупателна способност, че Китай вече да не зависи от останалия свят.

Тази идея обаче не беше осъществена. Пандемията и изключително тежките рестрикции, които Китай наложи във връзка с Ковид-19, създадоха усещане на перманентен дискомфорт у китайците. Освен всичко друго се спука и балонът на имотния пазар. Хората вече не вярват в обещанията за просперитет, които Комунистическата партия им дава. Те пазят парите, които са им останали - потреблението като патриотичен дълг е нещо, за което малко хора се замислят в момента. Си Дзинпин, от друга страна, смята, че финансовите стимули, данъчните облекчения или паричните подпомагания за затруднените домакинства са дяволска работа. Вместо това той иска да повтори успеха, на който Китай се радваше преди четвърт век: страната трябва отново да се превърне в работилницата на света.

САЩ и Европа трябва да предпазят пазарите си

САЩ обаче не следва този принцип, защото вече са имат лош опит с него. В началото на века Вашингтон подкрепи включването на Китай към Световната търговска организация (СТО). В замяна САЩ се съгласиха на следната сделка - евтините продукти от Китай им струват работни места на местно ниво, но в същото време потребителите в Съединените щати се радват на евтините продукти, които идват от комунистическата държава. По време на посещението си сега обаче финансовата министърка Йелън бе категорична - САЩ повече няма да толерират загубата на работна сила. В миналото по този начин са загубени около два милиона работни места, сочат изчисленията.

Вашингтон с право обвинява Пекин, че нарушава конкуренцията на пазара чрез предоставяне на недвижими имоти и държавни заеми при изгодни условия. В същото време САЩ и Европейският съюз стартираха програми, които инвестират значителни средства в зелени технологии и изкуствен интелект. За да защитят тези инвестиции, Европа и Америка няма да имат друг избор, освен да заплашат Китай с нови мита върху техните много по-евтини продукти. В момента Джанет Йелън не иска да говори за това. Но това е посоката на мислене - и тя е на километри от оптимизма на епохата на глобализацията, че невидимата ръка на пазара чудодейно ще балансира всички интереси.

Световната търговска организация трябва да реши за субсидиите в Китай

Народната република вече е изградила производствени мощности, които могат да се конкурират със световните съперници по отношение на опита и ефективността. Китай се превърна в реален конкурент и предизвикателство, пред което трябва да се изправи Германия, например, като страна на автомобилостроенето и машиностроенето. Комунистическата партия обаче вече не позволява производство по правилата на пазарната икономика, а по правилата на държавния капитализъм: държавните банки отпускат заеми на (частично) държавни предприятия. Половината от произведените стоки се продават на световния пазар. Това е разликата със субсидиите и инвестициите, които американският президент Джо Байдън определи за САЩ в Закона за намаляване на инфлацията. Те служат за консолидиране на американската икономика и са насочени предимно към обслужване на самите Съединени щати. Не се планира световният пазар да бъде залят с американски продукти.

Както САЩ и Европейският съюз, така и Бразилия и Мексико искат да подадат жалба в СТО срещу практиките на Китай за субсидиране. ЕС обаче също изрази загриженост, че субсидиите в САЩ ще доведат до загуба на работни места в Европа. Това не е останало незабелязано от съответните органи в Пекин - поради това те са подали жалба срещу Вашингтон.

Според съобщения в медиите Джанет Йелън е била посрещната приятелски в Китай. Заинтересованите страни са се договорили да продължат диалога. Най-малкото администрацията на Байдън и ръководството на Си засега не искат да изострят ситуацията. Въпреки това те не са разрешили сложните въпроси, тъй като тяхната бизнес основа вече не съвпада: световният възглед за една глобализирана икономика, чиито правила се контролират и санкционират от Световната търговска организация, вече не се подкрепя от политиката, която е все по-националистическа и изолационистка в много краища на света.

Александър Гьорлах | Мина Киркова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    10 51 Отговор
    Споко. Китай ще продава на русията и БРИКС бе. Въпросът е какво ще получава - рубли, рупии....

    Коментиран от #3, #10, #23, #41

  • 2 Дръпнат

    12 28 Отговор
    След посещението на Йелън, китайски компании отказаха вноса на половин милион тона пшеница от САЩ, както и на един милион тона пшеница от Австралия. Вместо това изглежда имат намерение да внасят от ЕС (руското зърно по някаква причина не им допада).
  • 3 Пръц

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Бе не знам.Като гледам населението на ЗАПЪДА и останалото.Кой ли ще продава повече?

    Коментиран от #25

  • 4 мддаа

    8 47 Отговор
    Права е Йълън! Китайски боклучета.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    60 9 Отговор
    ХАХАХА ДАЖЕ В УСЛОВИЯТА НА ФРИЙ МАРКЕТ
    ...
    ПРЕИМУЩЕСТВАТА НА КОМУНИЗМА ИЗЛЯЗОХА НАЯВЕ :))
    ...
    БАЙ ДЪ УЕЙ БОИНГ Е В КРИЗА НЕ ЗАРАДИ КИТАЙ
    АМИ ЗАРАДИ НЕОБРАЗОВАНИ АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕРИ И РАБОТНИЦИ:))
  • 6 Червената шапчица

    15 15 Отговор
    Филм за Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" - В лентата е запечатано как Тръмп прави секс с Мария Бакалова в МОЛ-а и сега Мария Бакалова го съди за 175 милиона долара, защото след секса не е била удовлетворена...
  • 7 Шаранчета с телефончета

    52 6 Отговор
    Нивото на образование на запад и на изток ще решат изхода от битката. За съжаление на западналите те от две поколения са изоставащи и разликата расте. Ясно се вижда и у нас. Ценностите дават резултат и затъпяването и инфантилизацията растат с геометрична прогресия.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    32 5 Отговор
    И ОЩЕ ПО ЛОШО ЩЕ СТАВА ЗА ЗАПАДНАЛИЯ СВЯТ
    .....
    СЪБУДИХА И МЪРЗЕЛИВИТЕ ИВАНУШКИ
    . ...
    КОИТО ДОСЕГА КАРАХА НА ПРИНЦИПА " ЩОМ МОГА ДА ПРОДАМ ГАЗ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ И ДА КУПЯ ТЕХНИКА, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ?"
  • 10 Ццц

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Китай ще продава на Индия ориз и евтина електроника, а Индия ще продава на Китай ориз и евтина електроника. Ше стане работата. : )
  • 11 Сталин

    30 6 Отговор
    Русия трябва да спре да се занимава с куците коне от БРИКС и да започне да иска да се плаща в злато за всичко което изнасят и на другия ден западните мародери фалират и приключват заедно с ционисткия финансов кабал

    Коментиран от #14, #39

  • 12 Мфм

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шаранчета с телефончета":

    Имат си една приказка на Запад - "Като си толкова умен, къде са ти парите?!".

    Коментиран от #51

  • 13 !!!

    6 36 Отговор
    БВП на глава от населението в България е по-високо от на всяка една държава в БРИКС, дори и най-богатата.
  • 14 123

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Може да започне да иска да се плаща и в космически галактики, само че, който плаща, той поръчва музиката.

    Коментиран от #16

  • 15 ха ха

    18 13 Отговор
    Китай не е затънал, а просто е концентрирал/монополизирал огромно количество производства. Това си е целенасочена политика за овладяване на веригите на доставки. Проблемът е, че започва реално да печели от политиките на Запада. Това не се харесва на глобалистите. Деду Шори и деду Шваб се провалят в установяването на световния куманизъм. Пример са зелените сделки, където парите отиват за перки и панелки от Китай. Ние само предлагаме земята и обираме негативите... което е крайно тъпо. Нещо подобно се получи и с електрокарите.
    Сега ще има десетиления не преориентиране и реорганизация на веригите на доставки. Пак няколко лагера, сфери на влияние и прокси войни. Дано не се сбием накрая.
    За България е полезно. Ще има много възможности и засега сме от правилната страна. Дано само петата колона не успее да вземе властта и да ни хвърли в обятията на Блатната империя.
  • 16 Сталин

    30 2 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Ами като не плащат в злато на Русия ще стоят гладни и на тъмно и студено,като българите много скоро като тока излезе на борсата и евреите започнат спекулата

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Русофил

    6 28 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Токът на борсата е с отрицателни цени бе. Плащат ти да консумираш.
    В русията и токът ще стане кът скоро, като бензинът.

    Коментиран от #18, #22, #44

  • 18 Сталин

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Абе хайванин ти на коя планета си

    Коментиран от #21

  • 19 Кхъ

    5 26 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Не знам от коя деревня пишеш, ама България е износител и на ток и на храни.

    Коментиран от #29, #45

  • 20 ТаУмВзе

    8 28 Отговор
    Глобализмът или по-точно Американският ред на земята води до създаване на огромно богатство, което многократно надвишава сумарното богатство, което би се създало от национални държави. Баснословното богатство на Британската Империя в миналото е създадено най-вече от търговията през океани и континенти. Свободното движение на хора, стоки и капитали е много, много по-могъщо в производителните си и творчески сили от всяко национално затворено стопанство. Затова, Глобализмът няма алтернатива и да знаете - епохата на националните държави приключи. Европа ще се превърне в нещо като Съединените Щати, макар и бавно, но тенденцията е определено в тази посока. И това е в интересите на 80% от хората.

    Коментиран от #47

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Те нямат яйца и хляб ватите, бият се на кофите за храна като бегекопейките, кокво остава за ток и гориво, Зеленски приключи блатная за няма и две години❗❗

    Коментиран от #31, #34

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Разбираемо

    14 1 Отговор
    Производството на коли..електроника е едно..но базово соларните панели са еднакви..произведени с едни и същи материали и при евтината работна ръка в Китай и държавните им субсидии директно закриват американското и европейското производство..и това е в момент когато се наливат големи числа от правителствата за да стимулират производството на зелена енергия
  • 25 Хахахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Продава се на тези които купуват, а купуват тези които имат пари. Сега виж кои държави имат пари!
  • 26 Уса

    19 5 Отговор
    Никой не иска да работи в производството за малко пари,особено на запад,каквито производства са оцелели се крепят на чужденците.В момента в който заплатите на изток от сащ скочат драстично с ЕС е свършено.Сащ имат още живот,защото имат своя система,която ЕС само копира,но никога на 100%.ЕС са фашисти
  • 27 Хахахаха

    7 20 Отговор
    Още доста отдавна писах, че запада създаде Китай и запада може да го срине. Е, като китайците не искат със запада, да се надяват рашистите да им купуват стоката. Само, че първо да видят колко пари са печелили от запада и да си видят търговията с раша и пак да решат.

    Коментиран от #35, #40

  • 28 Госあ

    16 2 Отговор
    Това е добре да климата и аз съм съгласен. Като цяло ще означава по-малко потребление ! Най вече за Европа и сащ. Китай би трябвало също да наложи пълно ембарго на европейски и американски стоки и вече всеки четвърти Мерцедес нема да се продава у Китай, а също и разните дрежки и парфюмчета. Днес си купих китайски маратонки на марката, която поддържа атлетите им на олимпиадите - по леки и по евтини от найк. От опита ми със зимните китайски обувки, които поддържат алпийските им и арктически експедиции съм сигурен, че съм направил правилния избор. Та, нема лошо. Особено за климата. А вътрешния им пазар дойчето да не го мисли, ковида не ги е съборил, а също така би трябвало и целия БРИКС да качи стандарта си, ограничавайки западните стоки.

    Коментиран от #32

  • 29 Сталин

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кхъ":

    Беше
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    22 1 Отговор
    ПРОБЛЕМА НА ЗАПАДА Е ЧЕ КИТАЙСКИТЕ ФИРМИ ПОЧНАХА ДА ПРОДАВАТ ДИРЕКТНО НА МНОГО ДЪРЖАВИ
    ....
    А ПРЕДИ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА , ЗАПАДНАЛЯКА КУПУВАШЕ КИТАЙСКАТА СТОКА ЗА 1 ДОЛАР, СЛАГАШЕ И 1 ДОЛАР ЛОГИСТИКА И Я ПУСКАШЕ
    В ЗАПАДНИТЕ МАГАЗИНИ ЗА 3 ДОЛАРА
    ..... А АКО КИТАЕЦА ПРОДАВА ДИРЕКТНО
    НЯМА СЛАНИНКА ПОД КОЖАТА НА ПРАСЕТО :))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Госあ

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    А, и още нещо, зелките май са пропуснали че 80% от редките метали са в Китай. А сащ едва ли ще скъсат връзките си с тях, както не го направиха и с Русия. Както е писал друг, фашагите от западна Европа ще го отнесат зверски. Пак.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор
    ПРИ НАД ИМА ЕДИН КАНАЛ НА УОРНЪР ХОУМ ЕНД ГАРДЪН ... 24/7 РЕМОНТИРАТ И ОБЗАВЕЖДАТ
    ДЪРВЕНИ БАРАКИ
    .....
    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ 70% ОТ ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ ЗА РЕМОНТА СА ПРОИЗВЕДЕНИ В КИТАЙ :))
    ....
    АМЕРИКАНСКИ ИЛИ КАНАДСКИ СА САМО БИЧМЕТАТА , ГИПСОФАЗЕРА И ЧАТ ПАТ ИЗОЛАЦИЯТА :))

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 име

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    В БРИКС търговията се върти с националнити валути на страните-членки, не с долари. Няма смисъл да се плаща в злато.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Порно

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    В Индия платежоспособното население е повече от населението на ЕС. Това, че стотици милиони живеят в неописуема мизерия не значи, че страната е бедна.

    Коментиран от #50

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    В БЪЛГАРСКИТЕ МАГАЗИНИ И САЙТОВЕ
    ИМА 3-4 ГЕРМАНСКИ И АВСТИЙСКИ ФИРМИ
    ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА РАБОТА Е ДА ПРЕПРОДАВАТ
    КИТАЙСКИ СТОКИ ПОД АВСТРИЙСКИ И ГЕРМАНСКИ ТЪРГОВСКИ МАРКИ.
    .... ТОВА Е ПРОБЛЕМА
  • 44 име

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    В момента тока и газта в ЕССР са евтини заради стагнацията в икономиката. А тя идва заради желанието да се икономисат наши пари, които да се наливат в продънената каца ООкрайна. В момента в който политиците в Брюксел се сменят (изборите са скоро) и парите започнат пак да се наливат в ЕССР, икономиката ще живне, а цените на ток и газ пак ще скочат в небесата. Поради това че се определят на борсов принцип,а дори малките деца знаят що е борсова спекула, за разлика от теб. Такъв беше случая с газта и тока от газови когенерации през 2021 и пак ще се повтори. Тогава естествено Путин беше виновен, след някоя година ако пак същите марионетки управляват в Брюксел, пак Путин ще им е виновен. По незнайно какъв начин, щото газта не е от Газпром, ама ще измислят нещо да се оправдаят.
  • 45 име

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кхъ":

    Изнасяме от време на време ток, но за храните много грешиш. Ние не можем да се изхранваме.
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 10 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 47 име

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТаУмВзе":

    Тази мантра се върти от поне 15г. и както виждаш, нещата вървят в обратната посока. Все повече държави поумяват че без държавна политика няма устойчиво развитие, а "стратегическите инвеститори" си събират куфарите когато другаде им стане по-изгодно да работят.
  • 48 Сократ

    10 1 Отговор
    Пирът на вампирите приключва. Стига вече. Колко столетия грабят и убиват за тяхна изгода.
  • 49 Човек с очи

    7 1 Отговор
    Икономическите врузки между страните не са задължителни. Ако на някоя страна не и харесва цената на някои вносни стоки, може да им сложи мита, или въобще да забрани вноса им. Засега БРИКС се справят с взаимната търговия без истерии, молби или заплахи.
  • 50 Русофил

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Порно":

    Платежоспособните индийци са в UK. Иди в Индия да видиш ... популация.
  • 51 Дядо Петко

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мфм":

    Като гледам при нас, тия дето имат много пари не са много умни , а много крадливи. Примери бол.
  • 52 Наркос

    4 1 Отговор
    "всъщност би трябвало да развие толкова голяма собствена покупателна способност, че Китай вече да не зависи от останалия свят" - това е невъзможно и китайските лидери много добре го знаят от поне 3000 години насам.

    Като преписвахте онзи ден от Financial Times защо не направихте елементарна справка, че Антверпен-Брюж са падписали хиляди документи за сътрудничество с Китай. За това колите им ще седят там колкото дълго си искат! Имат пристанища и складове във всяка точка от света включително и България...също и схеми за избягване на акцизи, данъци и такси като прехвърлят стоки на местни фирми управлявани от техни фронтмени.

    Това ако е провален план все така да ми се провалят плановете. Не съм очаквал от редактора да падне под нивото на подчинените си...или може би ги е страх вече, защото статията от 12.06.2021 беше актуална и без излишни глупости
  • 53 сашо

    10 2 Отговор
    Защо Китай е вече проблем за Запада. Обикновено никога окупаторите не инвестират в колонии или толкова колкото е нужно за грабене на природните й богатства . Китай беше различен огромен човешки ресурс , добра инфраструктура, огромен пазар евтини ресурси огромни печалби-- Но ? Трябваше някои нови технологии да бъдат внедрени за да стане Световна фабрика с огромни печалби. И това продължи с години , тъй като колониите никога нямали и не могат да имат собствени технологии--защото нямат изградена инфраструктура най вече човешки ресурси - винаги остават зависими от окупаторите които владеят високите технологии. Но забравиха, че Китай е била Империя дълго време и има над 1000 открития -- от барута до порцелана - така ,че Китай е способна да се развива в много отрасли които самостоятелна които изискват високи технологии- като ядрената енергетика , космоса, военната област и т.н. Не допускаха ,че Китай може някога да се разбива в някои технологи по добре от тях . Проблема сега е как да спрат Китай икономическият и бум ?