Last news in Fakti

11 Април, 2024 21:01 2 061 24

Какво представлява групировката "Хизбула", подкрепяща "Хамас" срещу Израел

  • хизбула-
  • ливан-
  • газа-
  • израел-
  • хасан насрала-
  • иран

Групировката възниква от сенчеста фракция на тежковъоръжените армейски сили, които имат силно влияние в Ливан и региона

Какво представлява групировката "Хизбула", подкрепяща "Хамас" срещу Израел - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военните действия между ливанската групировка „Хизбула“ и Израел продължават повече от шест месеца, успоредно с войната в ивицата Газа, като подхранват опасенията от разширяване на конфликта между тежко въоръжените противници.

Подчертавайки тази опасност, Израел каза в неделя, че е приключил още една стъпка в подготовката за възможна война по северната си граница.

Следва разяснителна информация какво представлява „Хизбула“ и каква е ролята ѝ във войната:

Какъв е произходът на „Хизбула“

Иранските Гвардейци на Революцията основават „Хизбула“ през 1982 г. по време на гражданската война в Ливан в периода 1975-1990 г. като част от усилията на Техеран да изнесе извън границите си Ислямската революция от 1979 г. и да се бори срещу израелските войски, които нахлуват в Ливан през 1982 г.

Групировката възниква от сенчеста фракция на тежковъоръжените армейски сили, които имат силно влияние в Ливан и региона. Западните правителства, включително на САЩ, я определят като терористична организация. Това правят и сунитските арабски държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия.

„Хизбула“ е шиитска ислямистка групировка и споделя обща идеология с Ислямска република Иран.

Как „Хизбула“ се замеси в тази война

„Хизбула“ е мощна част от „Оста на съпротивата“, съюз на подкрепяните от Иран групировки в Близкия изток, който включва и палестинското ислямистко движение „Хамас“, което стана причина за войната в ивицата Газа, след като атакува Израел на 7 октомври.

В знак на солидарност с палестинците „Хизбула“ започна да обстрелва позициите на Израел в пограничния район на 8 октомври. Оттогава двете страни си разменят огън почти ежедневно, като “Хизбула“ изстрелва ракети и дронове, а Израел засили въздушните и артилерийските удари. Атаките са почти изцяло на или близо до границата, но през последните седмици и двете страни разширяват обхвата на нападенията си.

Около 240 бойци на „Хизбула“ са били убити при израелските удари от 7 октомври насам, сред тях са и висши командири в Ливан. Други около 30 бойци на организацията са загинали при израелски удари в Сирия. Като цяло, броят на убитите през последните шест месеца се равнява на загубите на „Хизбула“ по време на войната с Израел през 2006 г.

До 3 април са убити и най-малко 66 мирни граждани в Ливан, става ясно от доклад на ООН. При нападенията от Ливан от израелска страна са загинали 18 души – войници и цивилни.

Десетки хиляди са изселени от домовете им в Ливан и Израел.

Каква е военната мощ на „Хизбула“

Докато други групировки бяха разоръжени след гражданската война в Ливан, „Хизбула“ запази оръжията си, за да се бори срещу израелските сили, които бяха окупирали населения предимно с мюсюлмани шиити юг на страната.

След години на партизанска война, през 2000 г. Израел се изтегли.

„Хизбула“ демонстрира военен възход през 2006 г. по време на петседмичната война с Израел, която избухна, след като бойци на групировката пресякоха границата с Израел, отвлякоха двама израелски войници и убиха още няколко.

Групировката изстреля хиляди ракети срещу Израел по време на конфликта, при който 1200 души, повечето от които мирни граждани, бяха убити в Ливан, а 158 израелци, повечето от които войници, също изгубиха живота си.

Военната мощ на „Хизбула“ нарасна след 2006 г. Групировката твърди, че ракетите ѝ могат да поразят всяка част на Израел, а арсеналът им включва високоточни оръжия.

По време на войната в ивицата Газа, „Хизбула“ извърши атаки с ракети земя-въздух, оръжие, за което отдавна се предполагаше, че има в арсенала си, но досега никога не беше потвърдено. Групировката също така изстреля дронове с експлозиви срещу Израел.

Лидерът на „Хизбула“ Сайед Хасан Насралла каза, че организацията разполага със 100 000 бойци. Според данните на американското Централно разузнавателно управление до 2022 г. „Хизбула“ е имала на разположение 45 000 бойци, от които 20 000 постоянни и 25 000 резервисти.

Какво регионално влияние има „Хизбула“

„Хизбула“ влияе и оказва помощ на други подкрепяни от Иран групировки в региона, включително иракските шиитски милиции. Тя играе важна роля в подпомагането на съюзника си, президентът Башар Асад, във войната в Сирия, където все още държи свои бойци.

Саудитска Арабия съобщи, че „Хизбула“ освен това се бие за подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси. Групировката отрича това.

Каква е ролята на „Хизбула“ в Ливан

Влиянието на „Хизбула“ се основава както на нейното въоръжение, така и на подкрепата ѝ за много ливански шиити, които казват, че групировката защитава Ливан от Израел. Организацията има свои министри в правителството и законодатели в парламента.

Противопоставящите се на „Хизбула“ ливански партии казват, че групировката е подкопала държавата и едностранно тласка Ливан към войни.

Групировката влезе в ливанската политика през 1992 г., след като оспори изборите, и започна да заема много важна роля в държавните работи през 2005 г., когато Сирия изтегли силите си от Ливан след убийството на бившия премиер Рафик Харири, сунитски политик, който символизираше саудитското влияние в Бейрут.

Подкрепяният от ООН съд обвини задочно трима членове на „Хизбула“ за убийството. Групировката отрече да е замесена и окачестви съда като инструмент на враговете ѝ.

През 2008 г. борбата за власт между „Хизбула“ и ливанските ѝ политически съперници доведе до въоръжен конфликт, след като правителството обеща да предприеме действия срещу военната комуникационна мрежа на групата. Тогава бойци на „Хизбула“ превзеха части от Бейрут.

През 2018 г. групировката и съюзниците ѝ, които подкрепят правото ѝ да разполага с оръжие, спечелиха парламентарно мнозинство. То беше изгубено през 2022 г., но „Хизбула“ все още има силно политическо влияние в Ливан.

Обвинения за атаки срещу западните интереси

Ливанските власти и западното разузнаване казаха, че групи, свързани с „Хизбула“ са извършили самоубийствени атаки срещу западни посолства и цели, както и отвличания на западни граждани през 80-те.

САЩ смятат, че „Хизбула“ е отговорна за самоубийствените атентати през 1983 г., които разрушиха щаба на американските военноморски сили в Бейрут, при което загинаха 241 служители, и срещу френски казарми, при които бяха убити 58 френски военни. Вашингтон също каза, че „Хизбула“ стои зад самоубийствения атентат срещу американското посолство в Бейрут през 1983 г.

В коментар за тези нападения и вземането на заложници, лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла каза в интервю през 2022 г., че те са извършени от малки групи, които не са свързани с групировката.

„Хизбула“ също така беше обвинена за военни атаки на други места по света. Аржентина обвини групировката и Иран за смъртоносен бомбен атентат срещу Център на еврейската общност в Буенос Айрес, при който загинаха 85 души през 1994 г., както и за атаката срещу израелското посолство в Буенос Айрес през 1992 г., когато бяха убити 29 души.

Групировката отрече да носи отговорност и за двете нападения.

Превод от английски език: Валерия Динкова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Електрик

    2 7 Отговор
    те са Терористи а Войните са кървав Бизнес
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕВРЕЙН

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    тогава да разпорят жена и дъщeря ти арабите ,глу пак

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    14 3 Отговор
    Не мисля, че само Хизбула и Хамас се борят срещу Израел.
    Крадците на земи и геноцидаджиите са презрени от много други хора. Не органзизации, а прости, обикновенни хора, които искат децата им да имат правото да съществуват, а не да паднат убити при поредното израелско нахлуване.
    Юдите ги чака голям рев на стента на плача и много, много несполуки.
    Кофтито е, че пак ще го отнесат обикновените евреи, а не ционистите.
    Преди и по време на Втората Световна, ционистите предаваха, продаваха и убиваха евреите си и от това излязоха 1000 пъти по-богати.
    И сега ще е така за съжаление.

    Коментиран от #16

  • 13 Руснаците

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Извънредно":

    И Китай ги чакат само да шавнат за да си доведат до температура на топене на волфрама.
  • 14 Инкогнито

    8 3 Отговор
    НАТО на ФАЩ са ционистка терористипна групировка
  • 15 Бесен-_ Язовец

    11 1 Отговор
    Вервайте на сороските медии като DW и Ройтерс
  • 16 Град Козлодуй

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Така е Механик
  • 17 Професора

    13 1 Отговор
    Какво представлява САЩ една еврейска колония която върши черната работа на ционистката секта.
  • 18 Времето

    5 1 Отговор
    На паразитите, крадците, мошениците и терористите започва да изтича. Все още са силни, но процесът за щастие, е необратим. Един ден всички, правещи се на мъже в името на оцеляването на страхливите душички ще се опитат да измият набързо кръвта на милионите убити от ръцете си и ще се възползват от едно от достиженията на "цивилизацията" за да си сменят пола и външността за да могат да доизживеят животеца си спомняйки си колко са били велики. Други нямат толкова време защото поредното кихане може да стане последното ярко действие в живота им. Трети преди да се гътнат искат да се убедят, че никой няма да ги надживее. На последните искам да пожелая да не ги стига инсулт защото ще трябва да гледат с опулени очи как плановете им се сгромолясват , а те не могат даже да мигнат, или да кажат нещо.
  • 19 ЧАКАЙ ..ЧАКАЙ ДА ПРОЧЕТА ОТ ПАПКАТА..

    0 2 Отговор
    ...А ДА...И ТИЯ КАТО ОНИЯ
    ЩЕ ГЛАДАТ КЪДЕ СЕ ИМ БИЛИ КЪЩИТЕ САМО
    ..ОТ ГУГАЛ МАПС,МАЙ....
  • 20 Прелюдие

    1 2 Отговор
    Всичко идва от това че не познавате исляма. Това са религиозни войни между сунити и шеити и др. Ислямската революция в Иран е направи Англия за да има влияние там. Но го и....ха. Ислямистите искат да върнат величието на исляма както през 7 век. Готови са да унищожат света. Иран не са араби те са перси.
  • 21 Анализи

    5 1 Отговор
    А Ройтерс защо не ни разясни какво представляват Ционистите?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЗОРО

    3 1 Отговор
    Дайте статия за ционизма!!!
  • 24 Да бе , да. ! 😜

    2 1 Отговор
    Лъжа още в заглавието ! Хизбула не само не подкрепя Хамас , а воюваше срещу съюза на Хамас ,Сащ и Ислямска държава в Сирия . Това че е срещу израелските анексии на палестински територии , не значи , че е с Хамас . Статията е лъжа , за да се оправдаят бомбардировките на Израел срещу Ливан и Хизбула .