Last news in Fakti

12 Април, 2024 19:02 1 423 12

Как Европа иска да намали броя на бежанците

  • бежанци-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • европейски съюз

Привържениците на пакта твърдят, че по-строгите правила и процедури, които водят до по-бързи депортации, ще имат дългосрочно възпиращо действие

Как Европа иска да намали броя на бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС реши: броят на бежанците трябва да бъде намален, а процедурите по връщането им ускорени. Европейският парламент прие съответните закони. Как точно ще функционират новите правила? Тук обясняваме:

След осем години трудни преговори с 27-те държави членки, Европейският парламент одобри реформа на процедурите за предоставяне на убежище в ЕС. Така нареченият пакт за миграцията се състои от осем закона и има за цел преди всичко да намали броя на новопристигащите, да ускори процедурите за предоставяне на убежище и да ги премести на външните граници на Общността. По данни на статистическия орган на ЕС Евростат броят на молбите за убежище през миналата година е достигнал 1,14 милиона. От четири години насам той непрекъснато нараства. Освен това от 2022 насам в ЕС са приети около четири милиона украинци, бягащи от войната.

Какви ще са процедурите на външните граници?

Лицата, търсещи убежище, както и бежанците следва да бъдат ясно идентифицирани при пристигането им по суша, море или въздух в рамките на седем дни и да бъдат регистрирани в разширената биометрична база данни "Евродак" (Eurodac).

Мигрантите от държави с процент на признаване на статут под 20% ще бъдат задържани на границата за срок до 12 седмици. В тези лагери, които трябва да бъдат създадени в Гърция, Италия, Малта, Испания, Хърватия и Кипър, ще се решава кой да бъде върнат обратно в родната си страна, без да бъде допълнително проучван. Това засяга само малка част от пристигащите. Капацитетът на тези лагери трябва да позволява настаняването на общо 30 000 души.

Мигрантите от държави с по-висок процент на признаване ще участват в нормалната процедура за предоставяне на убежище. Тези процедури, които понастоящем могат да отнемат години, ще бъдат съкратени. Отхвърлените кандидати за убежище ще бъдат връщани директно от външните граници на Общността.

Как ще бъдат облекчени страните по външните граници?

Страните, през които пристигащите влизат в ЕС, трябва да могат да прехвърлят част от признатите кандидати за убежище или мигрантите, които имат големи шансове да получат убежище, в други държави от Общността. Въвежда се един вид задължителен механизъм за солидарност. А страните членки - като Унгария например, които не искат да приемат хора, ще плащат обезщетения или ще изпращат оборудване и персонал в страните на "първа линия" (които основно приемат мигранти). Компенсацията за всеки неприет мигрант е 20 000 евро. Тази система за обезщетение обаче не е уредена със закон, а трябва да бъде договаряна от държавите членки за всеки отделен случай. Ако някоя държава се чувства претоварена, тя може да смекчи много от правилата и да поиска повече солидарност. Всичките 27 държави решават заедно кога възниква такава "кризисна ситуация". Ще рече, че има широко поле за политически спорове.

Как ще бъдат облекчени страните, които са крайна цел на мигрантите?

Много от търсещите убежище се стремят да се доберат до Германия, Австрия, Франция, Нидерландия или Белгия. Това важи и за отхвърлените кандидати за убежище. Досега първата приемаща страна, примерно Италия, бе длъжна да приеме тези хора обратно. На практика обаче това не се случва. Новият пакт за миграцията сега преразглежда тези правила отново така, че стимулите за вътрешна миграция в рамките на Общността, да бъдат отслабени - примерно чрез единни за целия ЕС обезщетения и условия за прием.

Ще връщат ли по-лесно отхвърлените кандидати за убежище?

Пактът предвижда в бъдеще хората да бъдат връщани по-бързо в страните, от които те идват или през които са преминали, ако те са категоризирани като сигурни държави. За тази цел Европейският съюз се стреми да сключи повече споразумения с трети страни, така че те да приемат обратно отхвърлените мигранти. Последното споразумение с Тунис често се посочва като пример за това. В замяна на икономическа помощ Тунис се съгласи да приема обратно своите граждани. Тунизийското правителство обаче не иска да допусне обратно в страната хора от Субсахарска Африка, които са минали транзит през Тунис по пътя им към ЕС. Споразумението с Турция от 2016 доведе до намаляване на броя на сирийските бежанци, пристигащи в Гърция, за период от 4 години. Това споразумение обаче вече не е в сила, тъй като Турция вече не приема сирийци, връщани от Гърция.

Как да бъде предотвратен нежеланият "туризъм" с цел убежище?

В бъдеще граничната охрана на ЕС трябва да регистрира всички пътници без изключение и да съхранява биометричните им данни в разширено досие, достъп до което ще имат всички органи в Европа. Целта е да се установи дали мигрант, на когото е отказано убежище, например в Гърция, не подава молба за убежище, да речем в Австрия или пътува през няколко други държави. В такъв случай този търсещ убежище ще бъде по-лесно върнат в страната, през която е влязъл на територията на ЕС или в страната на произход на лицето. От 2015 насам вече са правени няколко опита регистрацията да стане задължителна. Предишната база данни, в която се съхраняваха само пръстови отпечатъци, имаше значителни пропуски и технически недостатъци.

Защо Пактът за миграцията продължава да бъде противоречив?

Привържениците на пакта твърдят, че по-строгите правила и процедури, които водят до по-бързи депортации, ще имат дългосрочно възпиращо действие. Просто ако шансовете им за оставане в ЕС са по-малки, много хора изобщо не биха тръгвали на такова пътуване.

Критиците на пакта пък казват, че правото на убежище в ЕС ще бъде подкопано и тези, които наистина се нуждаят от закрила, ще бъдат отхвърляни в бъдеще. А смъртните случаи на хора, избрали пътя през Средиземно море, ще продължат.

Какво следва сега?

Съветът на Европейския съюз, т.е. представителството на 27-те държави членки, трябва да даде отново своето одобрение в края на април, което се счита за формалност. Дали след това различните закони и разпоредби на пакта за миграцията ще станат правно обвързващи, ще зависи преди всичко от това дали и как държавите членки ще изпълняват новите си задължения. Ще създаде ли например Италия функциониращи затворени лагери по границата? Дали северните и източните държави членки наистина ще проявят солидарност и ще приемат мигранти или поне ще ги финансират? Прилагането на новите правила ще отнеме до две години. Следователно едва след няколко години ще стане ясно дали броят на търсещите убежище действително ще намалее.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Родител 6

    10 0 Отговор
    Най-лесно е като спре да ги нарича бежанци.Почват да ги наричат приятелчета и хооооп готовооо.Толкова промити има,че ще им се вържат веднага.
  • 3 фрау шмеркел

    5 0 Отговор
    елате при баба кафеви сладури
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DW - Пропаганден машинен

    11 2 Отговор
    Поредната лъжа и манипулация на Гьобелс Веле! Никакви "бежанци" т. е икономически имигранти не иска да намали Европа!!! Единственно богатите "западни" най-вече Райха искат да отсяват и задържат само това, което им е нужно, останалите да ги разпределят в бедните държави по периферията в нещо като колонии, а който не е съгласен трябва да заплати на Райха по 20000 Ойро на глава! Нещо, кото ще бъде абсолютно непосилно за бедните държави!
    Това са фактите, а какво ви лъжат и внушават Гьобелс Веле няма особенно значение!
    Вашият и животът на вашите деца вече е изтъргуван от Райха на Урсула и компания!
  • 6 Може да бъде намален единствено

    1 2 Отговор
    Относителният брой на бежанците и единственият начин е местните да почнат да се размножават....
  • 7 Перо

    5 0 Отговор
    С новите промени ще напълнят БГ с боклук от Азия и Африка! Като първа гранична зона на ЕС ще ни налага джендърията и НПО-та на чичко Шорош да приемаме примати, чрез корупционната гранична полиция и тези мигранти не могат да търсят убежище в Западна Европа и ще останат тук! В БГ корупцията няма да допусне връщане на мигранти и данъкоплатците ще ги издържат! Нв виждам къде е положителното в промените!
  • 8 Момчил

    3 0 Отговор
    Аз мигрирах (избягах) от България на свои разноски и никой не ми е помагал, а наопаки. Тези са ги трапаньосали там и им дават помощи. Е що така?!
  • 9 Докато стигнах до тук

    2 0 Отговор
    ...и да ги премести на външните граници на...
    Повече надолу не четах.
    Разбрахте ли защо ние сме нужни на общността???
  • 10 Това го пиша от 2015г.

    1 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 11 ЕС сам си е виновен.

    1 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 12 Щом ни ги карат

    1 0 Отговор
    със самолет значи доказано са пресекли нелегално границата на България и по нашия закон 1г. затвор. Излежаването може да стане в бежанските лагери като всеки ден работят по почистването на Странджа замърсена от тях. През това време се уреждат документите за екстрадация в съответната държава. Взимане на отпечатъци и сбогом. При следващо нелегално преминаване на границата 5г. затвор. Ако това се направи ще спрат да идват повече почти от раз.