Last news in Fakti

12 Април, 2024 13:00 848 15

Люба Йорданова: За последните пет години 11 пъти избори и нула реформи в образованието

  • избори-
  • образование-
  • реформи

Без добро образование нито една друга реформа няма да е успешна

Люба Йорданова: За последните пет години 11 пъти избори и нула реформи в образованието - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти. През юни предстои деветият път. Ако включим и изборите за евродепутати, общият брой на вотовете набъбва до 11.

Преди всеки от тях сме свидетели на предизборни кампании, а след почти всяко обявяване на резултатите – на преговори между основните политически партии. По време на всички тези разговори за посоката на България и бъдещето на страната отсъства една ключова тема – качественото образование.

За тези пет години и скоро 11 вота не чухме какво ще направят политическите лидери, така че от училищата да излизат хора, които са подготвени както за своя успешен живот, така и за това да допринасят за развитието на България.

Не чухме по какъв начин ще се гарантира, че всяко едно дете в страната получава качествено образование, което отговаря на изискванията на съвременния свят. Освен че не чухме нищо по тази тема по време на кампаниите и преговорите, не видяхме и стъпки за цялостна реформа в образованието от нито едно правителство и нито един парламент.

Ако тези стъпки не бъдат предприети, няма да видим промяна и в останалите сектори, някои от които са на масата за преговори. От това какви хора излизат от училищата и университетите, от техните умения и ценностна система, зависи как ще изглеждат правосъдната и съдебната система, здравеопазването, икономиката, държавната администрация, изкуството, науката.

От днешните гимназисти зависи и как ще изглеждат изборните резултати след само пет години. И дали чуждестранни бизнес компании ще искат да инвестират в България.

Истинската и цялостна реформа в образованието е трудна. Изисква много политическа смелост, решително лидерство, дългосрочност и упорито отстояване на посоката пред силите на статуквото. В други държави, в които през последните години са проведени истински промени в сектора, като Полша например, се е стигало и до протести.

Но държавниците там са поставили бъдещето на учениците пред политическия имидж и броя гласове на изборите. Извървели са стъпките докрай без значение, че плодовете от усилията им ще се видят след пет-десет години – когато партията, инициирала реформата, може дори вече да не е част от политическия пейзаж. В тези държави фразата “образованието е приоритет” е изпълнена със съдържание. В България е просто предизборно клише.

И очевидно нищо не е в състояние да промени това. Нито фактът, че повече от половината от 15-годишните ученици са функционално неграмотни, т.е. не разбират смисъла на това, което четат, не могат да разчетат таблица или да направят логическа връзка между две свързани събития.

Нито това, че средният резултат на НВО по математика след седми клас е слаб (2) в 181 общини (по данни на Институт за пазарна икономика). Нито десетките училища, в които всички ученици до един имат двойка на матурата след 12-ти клас. Нито липсата на достатъчно социално-емоционални и други ключови за 21 век умения в младите хора.

(Авторът е част от екипа на "Заедно в час")


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Само пред избори се сещат за народа.Трябва постоянно избори през три месеца.

    Коментиран от #7

  • 2 Още пари ли искате

    2 1 Отговор
    Половин година официална отпуска
    а заплатите само на депутатите скочиха повече през последните години.
  • 3 Гост

    2 1 Отговор
    Ама заплатите им ги направиха двойни за 5 години, нали? Защо? И пак не били реформирани, ама пък са платени двойно, нали?
    И учениците прости, за тройка не знаят, нали? Що зеят..., а ходят на полето!!!
  • 4 Само в образованито ли?

    2 0 Отговор
    Само в образованито ли?
  • 5 Единствените реформи са свързани само с

    2 1 Отговор
    Единствените реформи са свързани само с достъпа до твая Джаб!
  • 6 Веселяка

    1 0 Отговор
    Аз пак ще гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆
  • 7 пръв на село

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За теб и на избори никой не се сеща.
  • 8 Я пък ти

    5 0 Отговор
    Как без реформи - нали дремахте няколко години учейки от телефоните? После променихте учебниците по история и литература, децата решават задачи, в които се говори за ге…ве?! Забранено е вече да му се направи забележка дори ако се нас..ере до ушите от наглост и невъзпитание. Сигурно и оценките ще забраните за да не се нараняват нежните души. Малко ли ви е?
  • 9 Трол

    3 0 Отговор
    По-скоро 11 реформи в образованието и нулев избор.
  • 10 Глупости!

    3 3 Отговор
    То не бяха Ре форми , то не бяха ЗА плати... Но изводът е , че не може с ПРОСТИ учители да направиш умни ученици. Вижте около вас самите кой е днес учител- най- простия от твоето поколение. Само претенции за пари!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Доктор

    3 0 Отговор
    Соросоидна фондация вредна за българското образование. Това представлава "Заедно в час".
  • 13 Сандо

    1 0 Отговор
    За да се спаси образованието в България първо трябва да се спасим,т.е. да се отървем,от новите ни Господари.Всичко друго са празни приказки.
  • 14 Мнение

    2 0 Отговор
    Това защото правителството по същество е едно и също, спуснато от посолството!
    Затова уж много избори и правителства се смениха, а политиките по унищожаване на държавата, за сметка на народа, не само че продължиха, а даже се и ги ускориха!

    Евроатлантик става дума равна на фашист и нацист!
    Да се знае!
  • 15 От Варна

    1 0 Отговор
    О, направена е голяма реформа! Учителските заплати стигали до 3000 лв( от публикувано проучване)!От учениците се изисква минимално, препитване само с тест, който с известно налучкване ще събере минималните точки да успешешност. Не се говори пред класа при изпитване, а това са първите и важни уроци по публична реч.Не се развиват теми, не се четат книги , не се учат стихотворения на изуст. Оценяват се някакви “проекти” с налепени снимки по темата, изпринтирани от Интернет. А ученикът не знае по същество темата. Повечето учители четат от учебника по-важното според тях и децата записват. И нищо не обясняват чрез преподаване на материята. Фалшифицират успешни изпити чрез предварително назубряне на правилните отговори. И всичко това-дванадесет загубени години! Кого лъжат? Резултатите ще се товарят със страшна сила върху икономиката на страната след не много време.