Last news in Fakti

12 Април, 2024 16:00 1 717 11

Диана Дамянова: За изборите, без сарказъм

  • избори-
  • пп-дб

Готино е да си теоретизирам, но все пак бих направила следното...

Диана Дамянова: За изборите, без сарказъм - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако някой ,теоретично казвам, би ми възложил кампанията на „добрите сили” за предстоящия вот…..

Готино е да си теоретизирам, защото нито те биха ми предложили, нито пък аз бих приела, поради вече доказана несъвместимост в характерите, но все пак ако бих се оказала в това бих направила следното

1. По отношение на сглобката – Опитахме, много вярвахме, че би било възможно да повлияем на процесите отвътре, защото проблемът с липса на справедливост и липса на правосъдие е истинският проблем, който спира държавата. И въпреки че знаехме, че да превземеш отвътре крепостта на мафията е практически невъзможно, опитахме. Не стана! Те не се дадоха, ние нямахме достатъчно добра стратегия и търпение. Може би направихме грешки, много, много грешки, но установихме, че само с желание не се получава. Процесите за превземане отвътре са много трудни, дори невъзможни, поне се оказаха невъзможни за нас. Но ние опитахме.

2.Загубихме голяма част от хората, които ни подкрепяха, защото те не оправдаха този опит – да борим системата отвътре. Може би ще загубим още повече от това, че не обяснихме и не признахме същността на неуспеха си. Но тъжната истина е, че сме били обречени. Армията на статуквото е така подредена, че не може или поне е много трудно, да бъде превзета отвътре. Сигурно и липсата ни на опит и нашето желани да постигнем бърз успех, сигурно те са дали отрицателен сигнал към избирателите си. Поемаме вината за грешките си и признаваме – с нашите средства и възможности, превземане отвътре не бе възможно

3. Незабавно спиране на подкрепата за съмнителни индивиди като главсека, подкрепа която отръфна голяма част от хората и изразяване на надежда и граждански натиск за произнасяне на компетентните институции.

4. Незабавно спиране на рефрена „изборите няма да бъдат честни”. От такава кампания имат полза само герб и дпс, частично бсп и възраждане – т.е. партиите с твърди електорати. Меката периферия на ПП, която е и основната част от гласуващите за тях, има нужда от именно обратното – мобилизиране на гражданска енергия за контролиране на вота, оказване на граждански контрол от доброволци за блокиране на купения вот, контрол върху институциите и превантивно обявяване на места, където има опасност от купен вот, блокиране с граждани на ромските и други критични секции, повтарям организиран граждански контрол. Ако нямаме служби , то имаме граждани. Също, чудесна е идеята за външни наблюдатели, но та е нож с две остриета, защото интелигентният избирател на ПП не би искал да бъде третиран като гражданин на третия свят

5. Усмихване на Кирил Петков. Връщане на оптимизма и чара му. Поставяне в устата му на тези, които обясняват грешките , но и стремежите и надеждите. Изваждане на сабрутевци и искренмителци и настимир /по други причини/ от говорителите на кампанията. Тези хора нанасят вреди, те предизвикват смях у избирателя и ако спояват 5 процентното ядро, то разпадат 60 процентната периферия.

6. Разказът за 121 депутата да бъде редуциран до нула. В политиката трябва да се прави разлика между реалното и възможното. Да, трудно е да се отговаря на въпроса…. Ама с кого бихте… след като сме станали неприемливи за всички, но трябва да се намери разумен аргумент с отговори на тези въпроси.

7. Тезата ГЕРБ и ДПС са едно и също, владеят правителството и службите и тн, макар и напълно вярна, изисква отговор на въпроса: „къде бяхте като правихте ремонта на Конституцията”, щото още тогава Пеевски ви каза, че ще става все по-хубаво. Тук признанието… ами ние не очаквахме толкова скоро избори .. е ахмашко и само показва, че не ставате. Което ми се струва, че не бива да се признава, поне не точно в този момент. Защо не ги наричахте мафия, докато се наричахте с мили имена е също въпрос, който иска отговор.

8. И накрая, спадът който показва социологията не е фатален, макар че е двоен, спрямо общия сбор от 2021 година. Но една позитивна, обединяваща, умерено анти и повече про кампания, със сигурност може да върне поне част от „отклонилия се” избирател. Ама вие това го знаете как се прави… казвам го шлагерно. Сигурно пак ще доведете американски експерт, който и срещу 100 000 долара не и могъл да покаже къде е на картата България и ще очаквате той да ви направи „удачните” послания. И ще рецитирате детските градини и пенсиите до пълно посиняване. И пак няма да проработи, ама поне ще сте опитали. И това е нещо.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    23 6 Отговор
    На тая две ракии са и малко като гледам!

    Коментиран от #11

  • 2 Превъзпитайте си Циганите!

    7 1 Отговор
    Превъзпитайте си Циганите! Долна Крадлива Паплач!
  • 3 Стършел

    9 3 Отговор
    За мафията се знае, че не се дава лесно още от създаването и. Така че нищо ново не се казва, а се правят внушения. Всеки греши, но умния не ги повтаря, а се учи от тях! И малко като оправдание ми звучи всичко написано.
  • 4 флипп

    10 4 Отговор
    Пълни глупости, единствената истина казана от цялата тази Козяшка паплач, беше в оня запис
  • 5 инфо

    10 1 Отговор
    Тези на които Дамянова дава акъл доказаха, че са тъпи, нагли, корумпирани и некадърни. Та, за какво са тези вопли - за поредния опит шарлатаните отново да излъжат...?
  • 6 минко

    0 5 Отговор
    Така е.Истината казва жената и друга няма."Басма не цепи на никой",както казва народа.Има много умни хора но нямат способност да се изкажат.
  • 7 ФЕЙК

    6 1 Отговор
    На 9 юни няма да зачеркваме номера на партии и преференции. Бюлетините ще бъдат от нов тип - ЩЕ СЕ ТЪРКАТ С МОНЕТА ПЪК КАКВОТО СЕ ПАДНЕ !
  • 8 Тази вещица

    6 2 Отговор
    си мисли, че е умна. По- тъпа професия от ПР няма. Комуникацията трябва да е директна с хората и партиите. Трябва да се премахнат и всички озита, които бръщолевят измишльотини.
  • 9 Случайно разсъждение

    1 1 Отговор
    Когато всичко приключи, when the battles lost and won, както казват вещиците в Макбет, може би няма да има голяма разлика в оценката за зомбитата на мафията, разсипали държавата, и за онези разумни граждани, които си викат: на мен цялата тая работа ми е ясна, ами какво да си взимам беля на главата, я по-добре да не се меся.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Я пак ли ще има . То щото не гледам новини от 20 години име ме интересува кво става по светът . И тези ще ги пропусна .
  • 11 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    А после започват виденията.😄