Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2024 10:01 2 334 45

Войната в Украйна: Иде още по-голяма вълна бежанци?

  • украински бежанци-
  • европа-
  • украйна-
  • бежанци-
  • война-
  • русия-
  • германия-
  • харков

Ако Русия продължи да напредва, а Харков и големите украински градове бъдат разрушени, ще има следваща бежанска вълна към Европа

Войната в Украйна: Иде още по-голяма вълна бежанци? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експертите рисуват мрачно бъдеще, ако Русия спечели войната срещу Украйна. "Ако Путин постигне целите си и Украйна загуби войната, това може да превърне още милиони хора в бежанци", казва в интервю за ДВ Гералд Кнаус, австрийски експерт по миграцията и ръководител на мозъчния тръст "Европейска инициатива за стабилност" (ЕИС).

Русия бележи успехи на фронта

Сега Русия почти ежедневно съобщава за свои успехи в Украйна. Двете страни се обстрелват с ракети и дронове, но предимството е на страната на Русия, която е по-добре въоръжена и дори наскоро започна открито да нарича действията си в Украйна "война", а не както досега "специална военна операция". В същото време международната подкрепа за Украйна намалява.

"Ако Харков и други големи украински градове бъдат разрушени, ако броят на жертвите се увеличи и надеждата започне да се топи, може да се сблъскаме с най-големия бежански поток в света от 1940-те години насам", предупреждава Кнаус. Хелге Линд, вътрешно-политически експерт на германските социалдемократи, не е съгласен с него. Също в интервю за ДВ Линд казва, че не очаква толкова голям брой бежанци от Украйна. Според него това може да се случи само ако бойните действия ескалират. "Засега няма опасност от нова голяма бежанска вълна", твърди той.

В Германия вече има над 1,6 милиона украински бежанци

Когато преди повече от две години Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право, народът на Германия демонстрира искрена солидарност с украинците: и обикновените германци, и политиците подкрепиха бежанците от Украйна. За тях важат сериозни облекчения: на тях им е спестена бюрократичната процедура по кандидатстване за убежище, те могат незабавно да започват работа и имат право на социални помощи, медицински грижи и езикови курсове. От общо 4,3 милиона украински бежанци, прокудени от войната, около 1,65 милиона се намират именно във Федералната република – по данни на Министерството на вътрешните работи от края на март. Броят им продължава да нараства, което тревожи опозиционните консервативни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС). "Ние, европейците, носим специална отговорност за тези, които са дошли при нас от съседните страни, бягайки от войната. Но все някога капацитетът ни ще достигне своя предел", заяви пред ДВ експертът по вътрешна политика на ХДС Торстен Фрай.

Как се разпределят бежанците

След началото на пълномащабната руска агресия първоначално повечето украински бежанци потърсиха убежище в съседните страни от Централна и Източна Европа, най-вече в Полша. Когато бежанската вълна от Украйна достигна своя пик, в Полша имаше 1,6 милиона украинци, избягали от войната. Днес броят им е спаднал под един милион. Сега Германия отчита най-големия брой украински бежанци в абсолютна стойност сред европейските държави. Ако обаче съпоставим броя на бежанците към този на населението, ще получим съвсем различна картина, отбелязва изследователят на миграцията Кнаус. Така например в България делът на бежанците е 3,4%, в Чешката република - 2,6%, а в Германия - само 1,4%. С общо население от около 38 милиона души Полша също поема забележителен дял от грижата за бежанците: около 2,6 процента от населението на страната са бежанци от Украйна.

Призиви за солидарност в Европа

В същото време Торстен Фрай критикува факта, че като абсолютна стойност на бежанците „Германия трябва да изнесе основната тежест“ в сегашната криза, породена от войната срещу Украйна. В тази връзка той призовава германското правителство да издейства по-равномерно разпределение на украинските бежанци в страните от Европа. „Само Баден-Вюртемберг, една германска провинция с население от 11 милиона души, е приела повече украинци, отколкото 68-милионна Франция“, отбелязва той. Хелге Линд от управляващата Социалдемократическа партия допуска, че бежанците ще предпочетат Германия пред Франция, Белгия или Италия – заради по-благоприятните условия, които Федералната република предлага като възможности за трудова заетост и социални помощи.

Готова ли е Германия да приеме още бежанци?

Руската агресия срещу Украйна причинява все повече жертви и провокира нови бежански потоци. Какво ще се случи, ако Путин успее да спечели, ако трайно анексира части от Украйна и продължи да тероризира населението ѝ? "ЕС не е подготвен за най-лошия сценарий, който може да последва", казва Кнаус. Все повече хора от различни страни търсят закрила в Германия, което поставя под силен натиск политиците – и управляващи, и опозиция. Торстен Фрай от ХДС очаква, че през тази година в Германия могат да пристигнат още 300 000 души, търсещи убежище. Много градове вече се оплакват, че са достигнали предела на възможностите си и ако притокът на хора от Украйна "отново се увеличи значително, дебатът за миграцията веднага ще се възобнови в Германия“, казва той. Но Линд, Фрай и Кнаус са съгласни с едно: най-добрият начин за решаване на проблема е да се окаже огромна военна подкрепа на Украйна - за да не се налага още хора да бягат от войната.

Автор: Фолкер Витинг


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тревогата е обоснована

    61 4 Отговор
    Ще погладуват в Европа и ще се върнат заредени с руски патриотизъм и излекувани от западолюбието си.
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦

    44 2 Отговор
    Истината е че на Америка не може да се разчита

    Коментиран от #20

  • 3 DW - Пропаганден машинен

    54 2 Отговор
    Ще има укрогражданска война за шезлонгите на първа линия!
  • 4 Джамбaза

    46 5 Отговор
    Сага пък плашат с бежанци.
    А какво стана с бежанците от нападнатите Литва и Латвия?

    Коментиран от #32

  • 5 Ивицата Газа

    44 1 Отговор
    Нищо, ще им направят една Украйна на атлантическия бряг.
  • 6 Хохо Бохо

    38 2 Отговор
    Колективните се притесниха от бежанска вълна от €бливиУкраинки, и хич не им дреме за мургавите дето се изселиха от страните, които колективните разрушиха. Що тъй ве колективни? Да не сте с неориентиран садомазо уклон?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами

    32 2 Отговор
    В кибуците на роднините на Зеленски търсят хора!
  • 9 Алфа херинга

    52 3 Отговор
    Пак лъжи. Руснаците възстановят завзетите места, защото това вече е тяхна територия и съответно не искат жителите им да тънат в мизерия. Ще избягат малко украинци с по промити мозъци, но другите ще останат да си живеят нормално.
  • 10 АРЕС Z

    42 3 Отговор
    Скоро в украйна ще има само тъмнина и тишина,а щом поляци ,румънци,кравари ,шваби и всякаква друга измет им помага с оръжие ще им помогне и като си отглеждат укрофашистчета.
  • 11 Лоша работа!

    36 2 Отговор
    Иран нападна Израел, и никаква пропаганда.
    Що така мълчат кокошарниците? Какъв вой беше на 24 февруари, помните ли?
  • 12 Владимир Путин

    35 2 Отговор
    Точно така ще бъде,след ПОБЕДАТА нямаме намерение да отглеждаме фашисти,подаряваме ви ги .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАХАХА

    33 1 Отговор
    Укрофашагите пак започват със заплахите! Ама вече не хващат дикиш ,юдеята е по важна за ФАЩ, а и да има ново нашествие от укри няма да бъдат посрещани както допреди година и щат не щат ще си седят в осрайнината.
  • 15 Борислав

    27 1 Отговор
    Защо ,ще бъдат разрушени,това не са евреите в ивицата Газа?!Отвратителното зеле,никой не го чете!
  • 16 Емигрант

    26 0 Отговор
    В Германия има много млади и здрави украинци, които се укриват от военна мобилизация. Повечето нямат адресна регистрация, работят на черно и си живеят добре.
  • 17 Тонката

    27 1 Отговор
    "Ако Русия продължи да напредва...."

    Не знам дали все още някой се съмнява или така е наредено да се пише, но е време това "ако" да бъде заменено с когато"....А тези в Европа трябва да се притесняват от бежанската вълна от Близкия изток, а не от Украйна. От там избяга всички, който можа ...Тези, които останаха, просто няма къде да отидат, а и вече са на възраст за рестарт на живота си, така че.....

    Коментиран от #34

  • 18 D W Фабрика за Фейкове и Маниполации!!

    21 1 Отговор
    Не се чете!!
  • 19 Дадада

    15 2 Отговор
    По-добре бежанци от Украйна, отколкото разни талибани!!!

    Коментиран от #35

  • 20 Здравей колега

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Казваха ви англичаните, че имат "само вечни интереси" , американците , които подчиниха целият западен свят на интересите си, ама вие - не, ще ставате демокрация. Раздадоха ви бисквитки, устроиха ви преврат и изведнъж станахте европейци. А кой ви пречеше да се правите на послушни и да си гледате собствените интереси. Ама - не- "шче не вмерла Украина". Е, гответе се за неизбежното.
  • 21 Разговор

    20 1 Отговор
    Щеше ли да има бежанци, ако Зеленски беше казал "Няма да влизааме в Нато"

    Сега Украйна е 18-20 милиона. Бежанци на изток и на запад по 7 млн. Преди това 10-12 млн работеха в Европа и не се върнаха в началото на войната
  • 22 нннн

    24 1 Отговор
    Бежанците не бягат от Путин, а от Зеленски. Не щат на фронта. А градовете и селата се разрушават, защото ВСУ ги превръщат в крепости. Да си правят отбранителните линии в полето, а не в населените места!
  • 23 гост

    23 0 Отговор
    Бежанци са ако останат в съседно на страната си държави, А ИМАТ ЛИ ПРЕТЕНЦИИ КЪДЕ ДА ОТИДАТ СТАВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ С ПРИВИЛЕГИИ ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ В СЪОТВЕТНАТА СТРАНА.

    Коментиран от #36

  • 24 име

    15 1 Отговор
    Така е, а посляe щe дойдат и руснаците и ще ви изядат. Така че хащайте пътя и се спасявайте отвъд океана, сopосоидни чуми
  • 25 С това Беззакони тук .....

    8 0 Отговор
    С това Беззакони тук ..... С тези Продажници ... Тук май ще си умрем!
  • 26 Да питам

    14 1 Отговор
    Защо украинките до 30 години ги пращате в сащ и Канада,до 40 в Западна Европа,а тук оставате дъртите?

    Коментиран от #44

  • 27 Политика

    13 1 Отговор
    Значи ЕС е готов да приеме милиони от Африка, но не и от Украйна? Защо,бе? Тия.по е са европейци ,имат пари и работят. Ония само ги хрантутим!
  • 28 със сигурност

    9 3 Отговор
    ще има голяма бежанска върна - може би целта на Русия е с жестоко отношение към украинците да ги принуди да напуснат страната си и впоследствие да бъде населена с руснаци,с което да се превърне изцяло в руска територия завинаги
  • 29 Българин

    11 3 Отговор
    Тъжно е, но по-добре украински бежанци, отколкото мюсюлмански.

    Коментиран от #40

  • 30 Име

    7 0 Отговор
    Трябва да се осъзнаят украинците - че няма как НАТО и Русия - да са в близост.

    Както и да е, за неспокойните бебета - има ядрени биберони.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Боро

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбaза":

    Ех, Джамбазе, ами те трите прибалтийски републики имат общо 7 милиона население. И всичките да отидат в Германия, пак ще са по-малко от украинската вълна, която се очаква. Според някои анализатори, след капитулацията на Украйна, Западът ще трябва да приеме над 17 милиона бежанци от там. Това ще е вследствие на жестокия лов на вещици и гонения. Ще се появят нови Сталин, Берия и Дзержински. Всеки втори украинец ще бъде заплашен от разследване като терорист или помагач на бандеровците.
  • 33 факуса

    9 0 Отговор
    да отиват в сащ,,бежанци не са у нас,нямаме граница,сащ ги нахъсаха да си ги гледат
  • 34 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тонката":

    Ооо Тонка има има. Питай Тагаренко и компания, така наричестите се (евро Атлантичи всъщност властолюбци. Само да припомня. Някой не им ли го казва се? Много ми е интересно тези слуги) от сутрешните блокове и псевдо журналистични фейкове как ще имат доблеста да се изправят срещу президента обвинявайки го че е путинист и нарушава конституцията. Кои всъщност нарушават конституцията. Знам някой казват ама той ги лансира. Еми, има една поговорка (не се радвай на малко прасе че не знаеш каква Свиня ще излезе.
  • 35 Опа

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дадада":

    Просто някой псевдо хуманисти и идея си нямат колко сте прав
  • 36 Опа

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Опа, много точен коментар
  • 37 Няма лошо

    7 0 Отговор
    Засилване на славянския елемент в Европа няма как да бъде нещо лошо. Може да бъде само хубаво. Още поне толкова дано да идат при германите.
  • 38 Като

    9 0 Отговор
    си разрушиха държавата и поминъка от лекомислие и суета сега ще ходят по четирите края на света и ще започват начисто. Като катун са. Всяко действие има своите последици. Дадоха им държава, а те вместо да я пазят и развиват тръгнаха да си търсят чужди господари на запад. Сега едно, две поколения ще живеят като емигранти в любимия запад. Житейски избори са това...
  • 39 Аноним

    10 0 Отговор
    Проблема не е,че ще дойдат още,проблема е,че не искат да работят.Само стоят и консумират докъто българина работи за да ги храни и издържа курорта по морето
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Христо

    6 0 Отговор
    Обикновените германци, пращат украинците да се връщат в Украйна и им казват, че не им е мястото в Германия!
  • 42 За какво реват

    6 0 Отговор
    Добре деее..., дойчовците за какво реват? Нали им трябва работна ръка? Ама не работели - като им спрат помощите ще проработят.
  • 43 Констатираща

    3 0 Отговор
    Когато някой "мъти водите" и предизвиква войни, трябва да предвижда и последствията. Естествено, че бежанците ще се увеличават все повече и повече, а така се получава естествено преразпределение на хората по политическа ориентация, защото тези, които очакват свободата, те не бягат, а другите ще отидат там, от където е предизвикана войната и това ще е добро възмездие за инициаторите. Жалко, че са доста далеко и изглежда на това са разчитали, защото при тях най-късно може да стигнат бежанците, а и затова има призив да се дават повече оръжия, за да измрат повече хора и да останат по-малко бежанци. "Добро" предложение!
  • 44 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да питам":

    Изглежда, защото най-младите са подходящи за "най-великата" страна, а най-старите са като за най-глупавата, най-бедната и сервилна страна.
  • 45 цензурата е диктатура

    2 0 Отговор
    Ама има ли още вярващи, че Русия ще загуби войната ? Пределно ясен е изхода, Харков ,Одеса, Киев са Руски градове ! А Русия още не е започнала. По 40 хиляди за денонощие са доброволците за Руската армия от цяла Русия !