Last news in Fakti

15 Април, 2024 13:40 2 751 37

Евгений Кънев: Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ?

  • кирил петков-
  • пп-дб-
  • избори-
  • реформа-
  • парламент-
  • българия-
  • европейски избори

За да бъдат ефективни новите предложения е нужно

Евгений Кънев: Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ - ако допуснем, че е реална.

Може, но при две условия. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Първото е просто - честни избори. Понеже това изглежда немислимо при тази грандиозна подготовка за тяхното фалшифициране през последния месец - ПП-ДБ нямат друг полезен ход, освен да призоват своите поддръжници активно да участват в тяхното наблюдение и преброяване под различни форми. И още отсега да се обърнат към ЕС и ЕК (още повече че става дума И за европейски избори) с молба за тяхното наблюдение от организации като OSCE (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа). По доклад на последната за изборите в Унгария през 2022 г бяха спрени еврофондовете и усилен натиска върху ЕК за прилагане на чл. 7 от Лисабонския договор за отнемане правото на глас. (Заради членството на Орбан в ЕНП все още не е факт). Но такъв ход няма как да не въздейства на нашия ЕНП Атлантик. Иначе няма смисъл лидерите на ПП-ДБ постоянно да твърдят, че изборите са нагласени и нищо да не правят - освен още повече да намаляват изборната активност.

Второто условие е по-сложно: много по-привлекателно предложение (value proposition) към избирателите. Като цяло досега те бяха две - по-високи доходи за бедните на ПП и съдебна реформа на ДБ.

ПП си изпълниха обещанието и надали може още много да направят през бюджета за доходите без да е за сметка на инвестиции, финансова стабилност и Еврозона. Но с формулата за постоянно качващи се осигуровки са големи длъжници на средната класа. Тук са нужни ярки послания и отваряне за предложенията на малкия и средния бизнес - без непременно всичко да приемат.

ДБ винаги са имали много важна цел, но едновременно трудно разбираема като ползи за малкия човек и трудно приложима без самото статукво да я пожелае на практика - което се оказа невъзможно. А и дори в идеалния случай да сложим добросъвестни хора за ръководители на системата, тя пак в идеалния случай ще чисти с години десетилетния негативен подбор в нея.

Тогава какво?

Според мен:

(А) като основа и приемственост - е нужно продължаване на последната оферта само към ГЕРБ - правителство само при условие за реформа в регулаторите, службите и съдебната система на мерократичен принцип.

Критичният момент и сила на ПП-ДБ е да докажат на всички в българското общество, че ББ е зависим от ДП и че предпочита провал на реформите за европейска държава пред своята сигурност. И че правителство ще се окаже невъзможно, защото ББ е слепен с ДП. На всяка цена е нужно окончателно скъсване с ДПС, докато то не смени водещото си лице. Принципът е ясен и трябва да бъде твърдо отстояван - с лица по Магнитски не преговаряме. И да се отчете грешката досега.

(Б) надграждане на програмата с ангажименти за ново законодателство, което директно да решава проблеми в злободневието на хората и така да дава коренно ново качество на техния живот по-бързо, от която и да е абстрактна за тях съдебна реформа. Както закона срещу домашното насилие.

Примери за такива проблеми: хазарт, наркотици, жертви от катастрофи, състояние на пътищата, мръсния въздух, безплатни лекарства за тежкоболни, задължителна профилактика за достъп до безплатно лечение и пр.

За да бъдат ефективни новите предложения е нужно:

(1) по-добро таргетиране на възможните гласоподаватели с прости послания:

“По-малко корупция (повече бандити в затвора) - по-високи доходи “

“Който не работи, не трябва да яде”

“Който е дал на държавата сега ще получи от нея”

Таргет са всички почтени хора в България, които си изкарват прехраната с честен труд.

Задължително трябва да се промотира липсата на корупция за 10 месеца - в ярък контраст с Турски поток и десетки корупционни сделки на ГЕРБ - щом като всички служби и прокуратура с цялата си враждебност стигнаха едва след сглобката с акции срещу назначения на промяната с подозрение за съдействие на недоказани контрабандисти.

(2) повече комуникатори - да се покаже широка скамейка от лидери на промяната. Най-добрите лидери са тези, които делегират и не стоят непременно винаги на първи ред.

(3) по-голяма гласност на постиженията до момента (а не да се признава тотален провал, както вече се случва) и обещания за постигане на цели, а не заблуждаващи избирателите некоалиции, което да ги отблъсква.

Това са само щрихи на един откровен и честен диалог с всички избиратели, които искат да живеят в европейска държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    44 27 Отговор
    ПП/ДБ са в историята. Правилният въпрос е, ДПС кога ще е първа политическа сила.

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    56 16 Отговор
    Без площада ПП и ДБ отиват в канала.
  • 3 Да, бе

    50 6 Отговор
    Можеше, но нямат тяхно мвр и достъп до машините, тъй че.... Не може.
  • 4 ХАХАХА

    45 9 Отговор
    Малиий ако изборите са честни ще гледат старото НС откъм ..... на коня на Батюшка, а може и отвън портите на Партийния дом ,който деца и внуци на бивши партийни велможи много харесват. ХАХАХА
  • 5 ха ха

    32 19 Отговор
    Празни приказки.
    1. Смяна на ръководството в ПП-ДБ.
    2. Нова по-умерено глобалистка линия. Откъсване от зелени сделки, истанбулски конфекции и шорошки мурафети.
    3. Напускане на ЕНП.
    4. Подкрепа на Герб срещу смяна на ръководството.

    Тогава може и да стопят преднината.
  • 6 ХАХАХА

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Скоро ще е ! Мечтата на отричащите турското робство! ХАХАХА

    Коментиран от #8

  • 7 Ужас безкрай

    15 23 Отговор
    Това няма как да стане с този народ обхванат от Стокхолмския синдром. ББ и ДП им прилягат най-много.
  • 8 честен ционист

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    А Делян Министър-председател.
  • 9 Евгений

    36 11 Отговор
    Кънефф де събере с Ефгений Дайнофф,да се таргетират с някое уисче, може и да родят нещо по-смислено от тази простотия.
  • 10 Гласуващ

    24 47 Отговор
    Открай време мафията се опитва да удави демократичните сили в капка вода. Това не се случи досега и няма да се случи тепърва. Дали са 400 000 или 700 000, хората които гласуват за ППДБ имат ясна и твърда мотивация и това е стремежът към справедливо и преуспяващо общество. Толкоз.

    Коментиран от #13, #25, #26

  • 11 ГЕНЧУУУУУУ МАМИН

    31 10 Отговор
    ДО КАТО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СА ИМ ЕЛЕКТОРАТ НЕ Е ВЪЗМОЖНО
    НЯМА КАК ЕДНА ШЕПА МИСИРИ ДА СА ПОВЕЧЕ ОТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ГЕНЧУУУУУУ
  • 12 То бива

    36 12 Отговор
    простотия, ама чак пък толкова.. ПП и ДБ заедно на избори са бита карта.След токова лъжи и корупция едва ли някой ще гласува за тях
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тези

    33 10 Отговор
    още не са загубили изборите, а почват да реват. Пак целият свят им крив, те пак най-умните и най-хубавите!
  • 15 Млого са тривожим

    29 11 Отговор
    Туй пепедебито дали ша скочи 4% бариерията...
  • 16 Точен

    19 7 Отговор
    Кънев Генчо, то Възраждане ще ви бие, вие сте лъжци, уж Боко в затвора, то Боко ти си ни гуруто.
  • 17 Ами да... възможно е

    24 8 Отговор
    Га цъфнат налъмите на про100кирчо....
  • 18 герб

    6 15 Отговор
    се спомина.
  • 19 Избирател

    12 16 Отговор
    Докато българския избирател не проумее че с хора от типа на Банкята ,Делчо Дебелянков, Агата- Сава няма как да настъпи промяна в управлението на държавата и ако действително искаме да променим нашата държава трябва масово да се излезе и гласува и подкрепят действително хората представляващи партиите искащи истинската Промяна за да заживеем по честно и почтено спазвайки закони и правила заложени в истинските Демократични държави
  • 20 Тагарев Тошко

    15 6 Отговор
    Не ПП се хлъзнаха сами на динена кора, напротив до изборите ще се увеличи. Минаха ги с двеста че и повече да ходят да ближат рани.
  • 21 Тотал провал

    16 7 Отговор
    Бла-бла-бла. При честни избори ПепеДебетата ще се борят за 4-5-то място. С по-добрите оферти приключиха, защото като морал се провалиха тотално.
  • 22 Отшелник

    6 4 Отговор
    Св.Библия: Който не иска да работи, не трябва да яде.
    Евгени Кънев и Ленин: Който не работи, не трябва да яде.
    Автогол - разбрахме го на кой господ се моли.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гений Кънев

    8 11 Отговор
    Май също е на пици с кристали....... При честни избори ПП-ДБ няма да влезат в парламента !!!!!! При честни избори Възраждане става първа сила и следва спасяване остатъците от българската ДЪРЖАВА И НОВО НАЧАЛО
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 да ти кажа мила пп дб са тотал щета

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гласуващ":

    за каква мафия говориш тази на пудела начело с кокорчо ли или с часовниците за 50к по почивки и раздадени милиони за тази мафия ли хаха .кирчо активизирал троловете но няма да се получи
  • 27 Делян

    3 1 Отговор
    Евгений Кънев!!??!!! Та това се отнася за всички партий! В БГ. всеки обещава, от 35 години! И като дойде на власт нищо от обещаното, не е факт! Освен постоянната корупция, шуробадженащина и клиентелезъм! Това е отразено във всички европейски доклади за България! Затова и хората ходят за гъби в изборния ден! Явно сте на петайсет и още вярвате в дядо Коледа!
  • 28 Диамантената ръка

    6 2 Отговор
    Възможно е. Въпросът е, и след това какво? Боко и Пеевски си търсят патерица да управляват (разбирай крадат) както последните 15г...
  • 29 Хехе

    8 3 Отговор
    Г-н Кънев,кощунство е точно ти да си мислиш за разлика във вреда на ПП! Ти си от онези техни глашатаи, които винаги някак търсят печалба от загубите ! Но щом изобщо си повдигнал дума за разлика,значи положението никак не е софийско-розово за Промяната!
  • 30 НЯМА ДА ИМА РАЗЛИКА

    4 2 Отговор
    ПП ДБ ЩЕ СА ПОД 4 ТЕ ПРОЦЕНТА
  • 31 българка

    3 2 Отговор
    Българинът си мисли, че той разбира от всичко - като се почне от футбола и се стигне до изкуствения интелект, а си избира доказани мафиоти да го управляват 12+ години, да го баламосват, крадат, да убиват бъдещето на това и следващите поколения! Както казваше Жорж "Не ме гледай умно, българино", защото си ГЛУПАК!
  • 32 Светльо

    3 3 Отговор
    Абе май повече хора с къса памет си харесват ГЕРБ. Дали защото за толкова години ГЕРБ ни окрадоха, а тия дето ги харесват станаха повече ама и за тях има. Страшни глупаци сме и бързо забравяме

    Коментиран от #34

  • 33 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Кънев 10% разлика ама преди скандалите в МВР и митници , а до изборите има време Бойко да ви изкара още кирливи ризи... с 200 сте минати от един дето е чел една книга, нали така беше!?
  • 34 Според мен

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Светльо":

    Голяма част от хората в Герб са инициативни, амбициозни и работливи, но им липсва разбиране за политиката, която е обществено дело, и може би им липсва по-дълбока култура. Всеки си дърпа чергата към себе си и накрая всички са повече или по-малко в мизерия.
  • 35 Жалкият грантаджия

    5 2 Отговор
    пак се е напънал в евтина пропаганда и глупости! Каква разлика ще топиш бре? Истината е много проста! За да влезат тези лъжци крадци, лицемери и национални предатели ПП и ДБ в парламента, трябва да има достатъчно прост народ! А дали ще има толкова глупаци, да гласуват за лъжци и крадци? Особено като гледаме и такива като теб!
  • 36 ПП-ДБ ще се Борят да стигнат 4%

    2 1 Отговор
    Борисов и Пеевски са Обиграни Б. О. К, Л. У. Ц. И и срещу такива нямат Стойности никакви дипломи от Харвард!? ПИНОКИО И Гнома, дозакопават ДБ, но като Лобисти правят Пачки, като за Последно, заят че си Отиват!!
  • 37 Моряка

    0 0 Отговор
    Ваня Григорова ще ги измете и Боковци и Кирчовци.Повервайте ми.