Last news in Fakti

15 Април, 2024 13:27 3 379 57

Светлин Тачев пред ФАКТИ: Вървим към тотална криза на демокрацията

  • светлин-
  • тачев-
  • избори-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • главчев-
  • мвр

Европейските избори в България не са особено интересни за българските граждани, казва политологът

Светлин Тачев пред ФАКТИ: Вървим към тотална криза на демокрацията - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предсрочни избори, а не ротация на „сглобката“. В България действа служебният кабинет „Главчев“, а основната тема е какво става в МВР. Какво не се случи… Пред ФАКТИ говори Светлин Тачев, политолог от агенция Галъп и асистент в Института по философия и социология към БАН.

- Г-н Тачев, защо нямахме ротация, а днес ни управлява кабинетът „Главчев“. Отмина време от разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Какво не се случи в тях?
- Разговорите не се случиха, защото всеки имаше собствени интереси. ГЕРБ-СДС установиха, че това е по-добрият вариант за тях и се възползваха по възможно най-добрия начин, за да могат да се позиционират по-добре на едни предсрочни избори.

След това се видя, че промените в Конституцията, които бяха инициирани от ПП-ДБ, са едно недоносче.

А от тях максимално се възползваха от ГЕРБ-СДС. Това отваря една тема за демокрацията в България, за кризата на демокрацията, за промените, които да подобрят качеството ѝ. Идеята е това да се прави така, че да има надграждане, а не осакатяване с конюктурни подбуди на инструментариума ѝ – както стана, защото последствията в момента ги виждаме. А това сме го виждали неведнъж. Например, беше въведен изцяло машинен вот с идеята да се оптимизира изборният процес, а после беше елиминиран. Това и описвам в книгата си „Новият преход: как протестите променят демокрацията“. Кризата на демокрацията в България е още от 2013 година, а преодоляването ѝ трябва да мине през подобряването ѝ чрез нововъведения, които да са от полза на гражданите. Днес кризата на демокрацията я виждаме в едни още по-големи измерения. В тях противопоставянето между политическите формации води до състояние, в което трудно може да функционира политическата система занапред.

- В момента точно виждаме противопоставяне на политическите формации, а акцентът е битката за МВР. Битката за МВР се оказа повече от сериозна. Кой кой е в МВР? Разбрахте ли какво иска министърът и какво трябва да прави главният секретар?
- Вижте, това е епизод от предизборната битка, която започна и която има за цел да ни покаже как ще се позиционират формациите преди изборите, а и след тях. Вероятно става въпрос и за самото провеждане на изборите. Вижда се, че ГЕРБ-СДС се възползва от всяка ситуация срещу политическите си противници да се позиционират така, че да постигнат по-добри резултати на изборите, респективно да поставят в по-неблагоприятна позиция за преговори след изборите другите - най-вече ПП-ДБ. Самият Борисов каза, че само с ДПС не става, а това е важно от гледна точка на ориентацията на политическите формации как те ще се представят пред западните ни партньори.

- В изследване на „Галъп“ давате около 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ… Ще се запази ли тази разлика?
- Тези 10% сега са моментна снимка на електоралните нагласи, но към дните на провеждане на изследването. Важно е да отбележим, че изследването не обхваща последните скандали около МВР и митниците. Така че при едно ново изследване, тези скандали вероятно ще се отразят и ще може да видим какъв ефект имат върху електроните нагласи на избирателите, накъде вървят нещата. Тази ситуация най-вероятно ще окаже влияние върху хората. Имайте предвид, че тепърва започват предизборните битки и има достатъчно време, в което наистина електоралните данни ще се променят.

- Виждаме нова формация „Синя България“, която се създаде в дясното пространство, а БСП също търси обединение в лявото… Появяването на нови играчи може ли да промени драстично картината?
- Според мен не, защото няма някакъв нов голям политически играч, който да се появи на политическата сцена. През годините сме наблюдавали, че повишаване на избирателната активност се получава тогава, когато наистина на терена навлезе нов голям политически субект, който може да обере както протестния вот, така и да събере подкрепа от по-широк кръг избиратели. В случая говорим за формация или формации, които са идеологически ориентирани в определени политически ниши. Да не говорим, че пред БСП проблемите са големи, защото при тях няма обединение с „Левицата“.

БСП е в един процес на разпад от години и каквото и обединение да се направи, проблемите са толкова големи, че много трудно може да се направи нещо, за да се тръгне в обратна посока.

Фактът, че БСП не са поканили „Левицата“, показва колко е голямо раздробяването на лявото политическо пространство. А там процесите продължават и много трудно може да се възстановят. Иначе под голям играч разбирам такъв, който може да излезе на политическия терен и да промени електоралната картина драстично, но към момента подобно нещо не се наблюдава.

- Избори „2 в 1“ – ще чуем ли изобщо нещо за развитието на ЕС в кампанията?
- Европейските избори в България не са особено интересни за българските граждани и това се е виждало през годините, защото регистрират ниска избирателна активност. В Европа в момента интересът е много голям от гледна точка на това, че има възможност популистите да наберат скорост в Европейския парламент. В България вътрешните борби, вътрешното партийно говорене ще е на преден план, а в този случай европейската тема ще остане назад. Но избори „2 в 1“ дават възможност избирателната активност да се повиши поне малко.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    33 6 Отговор
    Вас да не ви бърка, така и така в България никога не е имало демокрация.

    Коментиран от #10

  • 2 В. Борисов

    37 3 Отговор
    И къде я видя тази демокрация?
    Това е само дума, която заблуждава баламурниците.
  • 3 Хохохо

    14 10 Отговор
    Все герб се възползвали ,значи са по умни . Защо трябва да гласувам за тъпанари ,които ми говорят само за морал и демокрация- все имагинерни неща ?

    Коментиран от #25

  • 4 ТаУмВзе

    13 8 Отговор
    Демокрацийка Никога не е имало! Демо Кратус във Атинския полис е Власт на Въоръжените мъже със Право на Глас. После е РИМ де.
  • 5 Да, бе

    25 2 Отговор
    Не може да е в криза нещо, което не съществува..
  • 6 хммм

    8 7 Отговор
    Вървим към това да изхвърлим центристите!
  • 7 Последния Софиянец

    24 8 Отговор
    Група фашисти в Брюксел решават кой ще живее и кой ще умре.
  • 8 Че кога

    19 3 Отговор
    е имало демокрация , господине ?
  • 9 ХАХАХА

    16 3 Отговор
    Те пък в Европата са особено интересни . Пък и дали само в България има тотална криза на демокрацията, а ?
  • 10 така така

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А какво беше през 90-те тогава?

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "така така":

    Перестройка.
  • 12 Хохо Бохо

    12 4 Отговор
    Така става когато тъмночервени унуки на комунисти заедно с мафията си правят конституция. Тъжен жалкопаветен плач. Сакат си мутротолитаризъм от най-див тип
  • 13 Здрасти

    9 4 Отговор
    Тоз плешо за каква демокрация говори? Чуя ли някой да говори за демокрация, нищо добро не съм видял от него.
  • 14 Ако демокрацията беше нещо добро

    11 3 Отговор
    Древните елини нямаше да я отменят преди няколко хиляди години.
  • 15 Сандо

    10 3 Отговор
    А кога имаше демокрация,че тя сега да изпада в криза?Другаде,другаде е заровено кучето,но никой Господар няма да ви даде да се ровите в мръсните им тайни!А тука си продължавайте да разтягате сладките локуми за радост на стадото и за да ощастливявате козячетата.
  • 16 Гост

    14 3 Отговор
    В България, демокрацията беше фалшива и 0п0р04ена от свободията и безконтролното печалбарство. Натресоха ни криворазбрана демокрация. Хората повече няма да повярват в този мит. Същото направиха и с к0муни3ма, навремето. Алчни нищоправци, които само се пребоядисват, като хамелеони и се възползват от тази и онази идея, за да обират народа.

    Коментиран от #27

  • 17 Айде

    9 1 Отговор
    На Тачев ще му изпратя концепция за постигане на демокрация в България, за да разбере, че в криза е псевдо демокрацията и измъкване е възможно само чрез коренна промяна на политическата система в България така, че властта реално да бъде в гражданското общество, а не в партийните вождове от парламента! За сега изход не се вижда!

    Коментиран от #22

  • 18 Ако т.нар.демокрация беше нещо добро

    14 1 Отговор
    Американците нямаше да я налагат с огън и меч навсякъде по света
  • 19 Няма никаква криза

    7 2 Отговор
    Демокрацията в класическият си вид е управление на народа, а не на робите. Робите както тогава, така и сега нямат никакво отношение към демокрацията в частност и към каквато и да е крация обобщено.
  • 20 Гост

    9 1 Отговор
    Строй, в които работещите са тероризирани от далавераджийте, данъкоплатците са неглижирани за сметка на пр0дажният електорат, а образованието и производството само пречат на вносът и ха3артът, няма как да е добър строй.
  • 21 нннн

    12 1 Отговор
    Ако демокрацията е власт, даже диктатура, на демократите, късай и хвърляй! Хич не ни е нужна ТАКАВА ,,демокрация". А пък либерална демокрация с бежанци - талибани и с 30 и повече пола - хич!
  • 22 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Айде":

    Нама как властта да е вгражданското общество, когато се забраняват референдуми. Това са диктаторски похвати, не демократични.
  • 23 Светльо

    4 0 Отговор
    То тая демон крация я немо от 33 години.ОСТАНАХА САМО ДЕМОНИТЕ
    НА ДЕМОКРАЦИЯТА. КРАДЦИТЕ И МУШЕНИЦИТЕ. НО СВЕТУЛКА ИМА ТАМ ДОЛЕ ДЕМОНИ КОИТО ЧЕКАТ ТАКИВА ОТ ТЯХ ПРАТЕНИ ОТ ГОСПОДА НАШ. ДАНО АМИН
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хохохо":

    Едно е сигурно по-нахални са. Само нахалник може да се обяви за безалтернативен.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Андрей Луканов

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Когато сложих бай Тошо в затвора се радвахте. Сега си искате бай Тошо. Няма угодия!

    Коментиран от #32

  • 28 Име

    4 1 Отговор
    Който е успял да се махне от обстановката - яде - останалите - гледаме.

    Аз не мога повече - то не беше - БКП, ЦКС, Цола Драгойчева, сега - СДС, сутринта - днес или вчера дадоха и Надежда Михайлова, Нейнска, та съвсем да ти "тръгне" деня, ненаяли се - комунистите - разбираемо - бяха бедни - въпреки това - нещо свършиха.

    СДС са доста скромни откъм успехи.

    Всъщност - не им се работи и на младите - аз забелязвам фактор - "мързел".
  • 29 Сталин

    12 3 Отговор
    Демокрацията е единствено за бананови републики от колониален тип ,класически пример е България.Ако Сащ признаят една държава за демокрация ,това е парола и означава че тази държава е под тотален политически контрол на Сащ,същото е признаването на една държава за пазарна икономика,това е парола че икономиката на държавата принадлежи на западните мародери и е под техен контрол.
    Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела.На всеки 4 години Сащ сменят агентурата си от политически про ститутки чрез изборен процес и ако някой национално отговорен лидер не работи за интереса на Сащ бива сменян чрез платени протестери и цветни революции,пример са правителствата на Петър Младенов,Жан Виденов и Орешарски и някои политически лидери като Волен Сидеров биват тормозени.САЩ обикновено подбират агентурата си от доказано пропаднали компрометирани типове и нищожества ,като Тулупа и Киртака които разиграват театър за пред простолюдието,а зомбираните български овце от българските медии на ЦРУ изпадат в екстаз от тези "лидери"/ нищожества.Единствената бюлетина на българина за по добър живот е куршума за агентурата на тези западни мародери,но тъй като българина е същия мишок като "лидерите" си това едва ли ще се случи,така че надежда всякаква вие оставете и продължавайте да блеете на празна демократична поляна

    Коментиран от #34

  • 30 Читател

    4 1 Отговор
    Такова животно демокрация не е имало няма сега и никога няма да има.
  • 31 бай Бончо

    8 0 Отговор
    Демокрацията е толкова некадърна , че дори не можа да опази направеното от социализма , а още по-малко да копира успешните модели .

    Коментиран от #42

  • 32 Бай Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Андрей Луканов":

    А ти защо ме сложи в затвора? Отиде при онзи предател Горбачов и той ти каза: Зелена светлина, бай Тошо е бита карта! И ти веднага събра ония бандити неблагодарни Младенов, Джуров, Станко и компания и донесохте Демокрацията. И ДеСето и те неблагодарни дето толкова години ги храних и сега са милионери. И Бойко Борисов дето уж ме "пазеше" !!!! Доносник, всичко ви изпя.
  • 33 минзухар

    8 0 Отговор
    Виждам , виждам аз демокрацията , под мостовете на Лос Анджелис , или около Сена , много демокрация виждам и по улиците на Филадефия . Изобщо .....демокрация да искаш
  • 34 Жан Виденов

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Сталин":

    Благодаря на Сталин. Знаех си , че поне един човек ще оцени свършеното от.мен!
  • 35 Путин гол до кръста на кон

    2 9 Отговор
    Елате в най-демократичната страна Руzzия! Ако не ви харесва, може да идете при Дневални. Това е толкова демократично!

    Коментиран от #38

  • 36 визионер

    6 0 Отговор
    Викащ много е демократично едни хора за крадат от общите пари , да живечт като царе , а цял народ да мизерства .Това ви е новия строй , не можахте да се докоснете дори до постиженията на социализма и решихте да ни го развалите , това е истината . Ако малко не ме слушаше главата , досега да съм почнал .....
  • 37 БЪЛГАРИН🇧🇬

    6 2 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА.
    ТОЧКА.
  • 38 Истината е:

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Путин гол до кръста на кон":

    Русия е много по-демократична отКОЧИНАТАни.

    Коментиран от #44

  • 39 Деций

    10 0 Отговор
    Вървели сме към тотална криза на демокрацията!,ти къде видя демокрация бе момче,къде?Това е една изпразнена от съдържание думичка, също както Свободният пазар и пазарната икономика!В тези кухи фрази вярват само тежки наивници!Ти не виждаш ли ,че на всякъде са монополи и картели,тотална дезинформация,и различните(неудобните ) мнения и въпроси се цензурират!Тези разминаха и комунистите!
  • 40 Кютек

    3 0 Отговор
    в грузинския парламент по време на обсъждане на закон за чуждестранни агенти.
  • 41 Срамота

    3 1 Отговор
    Борисов и ГЕРБ са виновни.
  • 42 Затова

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "бай Бончо":

    пък има кока кола, пържени картофки , складове от пенополиуретан , боя която да прикрива недостатъците и много други "супер пупер придобивки". Едва успяваше да си похарчиш парите и хоп - затрупат те с нови...кредити.
  • 43 Виждащ

    5 0 Отговор
    Демокрация е измислена дума за заблуда на необразованите и немислещи животни. Създава се впечатлението, че ти избираш нещо, но на практика получаваш същото. Едни групи тарикати теглят милиарди дългове, след това си ги разпределят помежду си във вид на проекти, а за народа остава да изплаща дълга заедно с лихвите. Това е новото робство.

    Коментиран от #45

  • 44 Путин гол до кръста на кон

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Истината е:":

    Така е разбира се! Къде са ви журналистите в затвора, нямате. Къде са опозиционерите в затвора - нямате. Каква демокрация сте тогава?

    Коментиран от #47

  • 45 Бай Тошо

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Виждащ":

    По социализъма не беше така. Аз кредитите дето ги бях изтеглил, ги открадна Андрей Лукано. Да прави частни банки и червени милионери. Гнида.
  • 46 Това не е новаст!

    4 0 Отговор
    Това се прави в България от 34 години насам! Явно Загнездилия се тук Феодализъм Иницииран от НС и Българската Държава дават увереност на политиците , че могат Още! И Още! Нека тези претенденти да се запознаят с Конституцията и Българското Законодателство за да видят какво са из -- с --- р --али като Нормативна база тук! Този Феодализъм не се търпи!

    Коментиран от #48

  • 47 Че къде са Журналистите?

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Путин гол до кръста на кон":

    Че къде са Журналистите? Има ли въобще такива? Или просто сервилни слуги! За да си такъв трябва да имаш поглед и познание! Къде ги?

    Коментиран от #49

  • 48 Феодал

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Това не е новаст!":

    Ние нямаме ли си имена феодалите? Защо така анонимно? Обидно е!

    Коментиран от #52

  • 49 Путин гол до кръста на кон

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Че къде са Журналистите?":

    Ами моите са по затворите! Един го светнахме на един мост в Мацква. Една джурналистка даде фира в асансьора....това са по-нашумелите...
    Вашите не знам. Ама като ви освободя и те ще търкат наровете и ще хранят.червеите!

    Коментиран от #55

  • 50 ИНЖ1

    3 1 Отговор
    Криза на дИмокрацията-бг вариант. След 35г. "преход", проведен от КГБ/ДС - това са резултатите. Незнам защо забравяме неслучилата се Децентрализация??? Много важен елемент.
  • 51 Не си погледнал нормативната база

    2 0 Отговор
    Не си погледнал нормативната база по която работи Държавната машина! За да Видиш , че Демокрацията одавна е Изчезнала! Законноста също!
  • 52 Явно не е!

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Феодал":

    Явно не е! Щом се спотайват!
  • 53 партокрация

    1 1 Отговор
    Не вървим! Ние сме! У нас се вихри разюздана ПАРТОКРАЦИЯ! Цялата държава е подчинена на няколко партийни велможи, които назначават партийни калинки навсякъде! Всички назначения са по Партийна линия! Докато не се премахнат тези привилегии на партиите, ще затъваме все по-дълбоко!
  • 54 Не "криза а демокрацията",

    2 0 Отговор
    а самата "демокрация" е криза. Защото под "демокрация" се разбира "всичко, което ми е угодно" - като почнеш от докопалите се до властта, самоназоваващи се "управляващи" - и стигнеш до образуванието "Европейски съюз", зад чиято благовидна фасада се крият /а напоследък и не се крият/ комплексите и амбициите на САЩ. Остава да си зададем въпроса "Може ли по-иначе" - и да си отговорим с "може"...
  • 55 Единият от симптомите

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Путин гол до кръста на кон":

    на цитираната криза са подобни просташки духовитости, в които се оглежда халът на интелигентността, до която това, което се самопредлага като "демокрация", ни доведе през последните трийсетина години...
  • 56 Уса

    3 0 Отговор
    Демокрацията е в криза от 20 години.Не сте я усетили,защото живеете в постоянна криза,която сте възприели като нормална,но на запад се усеща все повече и повече се доближаваме до българския модел на недоразвита демокрация
  • 57 бабаяга

    0 0 Отговор
    Бленувайте под капитулация тези които ви дават средства фондове и т.н. да не перат пари! Много яко са се объркали перачоте на пари. Колко повече терор ви очаква военен съюз под капитулация още от съветски времена. Това което чака другите народи за вас свърши.