Last news in Fakti

18 Април, 2024 16:00 1 493 34

Евгений Кънев: Как да разпознаете пропагандатора

  • избори-
  • партии-
  • анализатор-
  • пропаганда-
  • кампания-
  • българия

Просто пропагандата и анализът са две различни професии с различна таргет аудитория

Евгений Кънев: Как да разпознаете пропагандатора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В публичното пространство често се бъркат понятията “анализатор” и “пропагандист”. Всъщност, второто не се използва, за да се вкара тази категория хора по ТВ в първата като анализатор - както биват официално представяни.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Все пак тези от нас, които са изкарали детството си като пионери и комсомолци при комунизма няма как да не усетят разликата. Като участник в Националния политически конкурс в гимназиалните ми години бяхме инструктирани да си учим експозетата наизуст, за да се избавим от мисловния процес по време на самите презентации. И да отговаряме бързо, ясно и високо.

Всъщност, това са основните похвати на пропагандата. В единственото ми участие в избори - за Европарламент, имахме спуснати тези, които един политолог беше сготвил и трябваше да ги повтаряме с прикрепени аргументи. Още докато се хващах, че рецитирам тезите, в които се съмнявах, разбрах, че в този тип политика не искам да участвам. Не защото бяха погрешни, а защото даваха една гледна точка, която трябваше да бъде защитавана. А ние икономистите казваме: “от една страна,… от друга …”. Е, бях лишен от другата:). Т.е от анализаторството, което би трябвало комплексно да разглежда едно събитие или явление.

Как да разпознаете пропагандатора:

1. Бори се не за идеи, а за медийно надмощие

Като кандидат- политик - във времето, когато демократите бяха решили да се професионализират без да разбират, че са безвъзвратно закъснели - ни бяха тренирали, че човек си съставя мнение за някой по тв най-вече как говори (85%) и след това какво говори (15%).

За целта, пропагандаторът заучава заготовки (опорки), които трябва да изрецитира бързо, ясно и високо (спомняте си). В случай, че получи силна контратеза от опонента си, той е длъжен да го прекъсва и накъсва, защото важна е не истината, а впечатлението за нея, което се постига с медийно надмощие. А може и да се страхува, че “трудът” му няма да бъде оценен и договорът прекратен.

Анализаторът като говори мисли, прави паузи, търси подходящи думи. Отделно, възпитаните хора не изпитват нужда да се надвикват, за да бъдат чути.

2. Атакува не идеи, а хора

Когато няма идеология, освен тази на кражбата, каквато е на нашето статукво - няма как да има дебат за идеи. Пропагандата започва да се цели в личностите, които проповядват идеи, които да прекратят кражбата. Целта е делата на тези личности да се представят в контраст на идеите, които защитават и така бъдат компрометирани.

Примерно, политик е против корупцията - ще се намерят “снимки, записи, фактури”, които да му бъдат пришити с подтекст “гледай тези наглеци какво говорят, а те били още по-корумпирани”. Тук фактите нямат никакво значение, а тяхното представяне като “факти” от прокуратура и служби, които пропагандаторът вече да обяви като доказателства. Така ББ с пачки вече е равно на нарочен за контрабандист с пачки, който се е снимал с главен секретар или бивш министър - но без… пачките. Но понеже последните са назначени от ПП, значи пачките / корупцията са навсякъде.

Или политик е за съдебна реформа, приета с 2/3 гласове. Всеки проблем с нея не се отнася до предложилия текста с проблема, а до предложилия въобще съдебната реформа. И затова е некадърен, а другите гласували са били подведени.

Всичко това изстреляно с водопад от думи, от които се запомнят с лошо само имената на определени хора.

Анализаторът анализира действия на политиците и не прави квалификации на конкретния политик като корумпиран или некадърен.

3. ЦелИ да предизвика негативна емоционална реакция на омраза в масовата публика към опонента, а не да предлага решения на проблеми

Целта на пропагандатора е да възбуди реакция във възможно най-много хора. В по-редки случаи положителна, когато може да се позове на някаква привлекателна идеология. Когато няма такава, целта е да предизвика активност, движена от омраза. Понеже повечето хора търсят сигурност пред свобода, срещу тяхната лоялност им се предлага силна фигура на вожда. Или завоалирано - “слабите фигури” на опонентите чрез тяхното наклеветяване и омаскаряване.

Разбира се, тази пропаганда най-лесно се разчита именно от хората, за които свободата е по-голяма ценност от сигурността, защото те предлагат умения, за чието търсене е нужна свободата. А тя се гарантира единствено от силните закони за всички, а не от силни вождове.

Автентичните анализатори предлагат именно своите умения, за да се търсят решения на проблемите чрез законите, а не чрез близостта до вожда. Те имат нужда от свободата в медиите, за да бъдат чути от хората, вземащи решения, а не да се надвикват за оценката на публиката.

Просто пропагандата и анализът са две различни професии с различна таргет аудитория.

Който се бори за гласове, трябва да умее изкуството на пропагандата.

Който се стреми към намиране на решения на проблеми, трябва да умее изкуството на анализа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 34 Отговор
    Да се чете аналлизатор и путинист

    Коментиран от #30

  • 2 Пич

    14 3 Отговор
    Ти лично , докато се бръснеш пред огледалото !!!
  • 3 Съдията Дред

    39 8 Отговор
    Лесно е Женя, пропагандатори сте ти и останалите, дето се опитвате да ни пробутате хората на ПосолствоТО.
  • 4 ТаУмВзе

    25 6 Отговор
    Когато Соросоидчето Описва, своята Врътка ли! Нема такъв Смех ей!
  • 5 МНООО ПРОСТО

    21 6 Отговор
    ПО ИМЕТО
    КАЗВА СЕ ГЕНЧО
    А В КВАРТАЛА МУ ВИКАТ ГЕНЧО МОЗЪКА
    ЖЕНА МУ МУ ВИКА МОЯ МУХ....ЬО
    ДЕЦАТА МУ ВИКАТ ОНЯ
    О ТАКА
  • 6 Щи кажа, Генчу, как

    24 6 Отговор
    Гледаш фактите.
    Факт-НАТО е на границите на Русия и разполага ракети.
    Факт-когато СССР искаше да направи същото в Куба светът беше на 15 минути от ядрена война.
  • 7 дфмхййд

    10 0 Отговор
    жабта е скочочила
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емил Боев

    18 0 Отговор
    Баба ти Вуна не знае що е "таргет аудитория". Тя работи на село и не си вади ляба с англицизми.
  • 10 дфмхййд

    5 0 Отговор
    смолета е изллетояла
  • 11 йцкййнь

    2 0 Отговор
    .кй б.цхз
  • 12 шефа

    25 5 Отговор
    Аз веднага ги разпознавам,например Евгени Кънев е соро.... пропагандатор и най долна соро.... гняз.
  • 13 фдфуиксътлил

    2 0 Отговор
    моих;ги
  • 14 Запознат

    18 3 Отговор
    В България не имало комунизъм, а развит социализъм само пропагандистите на Сорос наричат комунизъм социализма.
  • 15 зрител

    16 3 Отговор
    когато ти говори кънев, не е, ама ако е костадинов, е злостна проруска пропаганда ! 😂
  • 16 гост

    18 3 Отговор
    Що е ЕвгениЙ - всичкото е ПРОПАГАНДАТОР /КАНДЪРМА БАБАИТ / Това Къ-нев, Дай-нов, Михай-лов, всичките са на хранилката на чичо САМ. Имаше един друг ЕвгениЙ Бакърджиев-бомбаджиев, но шейтана скоропостижно си го прибра!
  • 17 ХАХАХА

    13 4 Отговор
    Ами само като прочета името му и знам ,че четивото е пропагандаторско! Ей така лесно се разпознават.
  • 18 Лесно е

    20 4 Отговор
    Гледаш името - Евгений и си 99% сигурен, че става въпрос за пропагандатор, ако фамилията е Кънев или Дайнов процентите са вече 100.

    Коментиран от #20

  • 19 Факт

    13 2 Отговор
    Само името и медията са достатъчни за да разбера пропагандатора манипулатор.Изобщо не ги чета.Ако знаят колко русофили са произвели с пасквилите си,американците щяха да им спрат парите още преди 10 год.
  • 20 Има по-лесен начин

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Лесно е":

    Всички путлерофили са. пропагандатори и потенциални руски шпиони.
  • 21 Крадлата

    10 1 Отговор
    Много просто е различаването.Ако е нает от НПО,финансирано от чуждестранна централа и е абониран във всички канали.Едни и същи противни мутри.
  • 22 Мдааа Дааа.... прав е

    12 2 Отговор
    "Политически анализатор"?!
    Обществена тайна е, че у нас няма такова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...

    Коментиран от #23

  • 23 Мдааа Дааа.... не си прав

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мдааа Дааа.... прав е":

    От руснака волгин ли ще чуем обективното.
  • 24 През екрана

    6 1 Отговор
    Пък аз анаБЛИЗаторите ги подушвам и през екрана щото устата им мирише лошо.
  • 25 Красен

    17 1 Отговор
    Пропагандатора се познава много лесно. Трябва само да се погледне пътят на парите или на недвижимите имоти. Например Андрей Райчев и Румяна Коларова получиха недвижими имоти до Голф игрището на Топола скай, като подарък ,за да приказват това което се иска в една пропагандаторска телевизия. Това е.....Но по принцип всички политолози и анализатори ...са ПРОПАГАНДАТОРИ. Защото всеки получава отнякъде пари....много пари.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ххххххххххххх

    4 1 Отговор
    По-добре връщай парите инвестирани в теб. Не те бива в тая работа.
  • 29 ОБЕСНЯВАМ

    3 1 Отговор
    ГЛАВАТА МУ Е КВАДРАТНА
    ИМА МАЛКИ СВИНСКИ ОЧИЧКИ
    ГЛЕДА ТЪПО НО ХИТРО
    С ЗЛОБНА ПРИСВИТА УСТИЧКА
    АЛЧЕН И БЕЗСКРУПОЛЕН Е
    ПОСРЕДСТВЕН И ГОТОВ Д
    А СЛУЖИ НА КОЙТО И ДА Е ДО КАТО МУ ПЛАЩАТ
    И НА КРАЯ КАЗВА СЕ ЕВГЕНИ КЪНЕВ
  • 30 Анализатор

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ето, ти веднага атакуваш обидно личността Путин съвсем извън контекста, значи си един "банален" атлантически пропагандист.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Няма нужда пускаш

    1 0 Отговор
    Радиото или телевизора и готово. Толкова е лесно!
  • 33 Андрей Райчев поне е приятен

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Красен":

    За слушане. Такива пропагандатори уважавам, но не и говорителите, без наченки на собствена мисъл, кукли на конци с лице и уста от която излизат предимно угодно, чужди тези ако могат да се нарекат така и си живуркат такива, че прах се вдига.
  • 34 Ксения

    0 0 Отговор
    🍓 Г­о­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­и ­­­о­­ч­а­­к­­­в­­а­­т 👉 ­­𝗡­­­𝗨­­­𝟮­­𝟭­­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡