Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2024 09:55 2 209 74

Русия подлага изтощените украински сили на по-малки атаки преди пролетна офанзива

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • херсон-
  • донецк-
  • крим-
  • володимир зеленски

Въпреки предимствата на Москва в огнева мощ и жива сила масирана сухопътна офанзива би била рискована и, според руски военни блогъри и други експерти, ненужна, ако Русия продължи да се придържа към по-малки атаки по цялата фронтова линия, за да изтощи допълнително украинските въоръжени сили

Русия подлага изтощените украински сили на по-малки атаки преди пролетна офанзива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските войски засилват натиска срещу изтощените украински сили, за да се подготвят да превземат още територии тази пролет и лято, след като разкаляните полета изсъхнат и позволят на танковете, бронираните машини и другото тежко оборудване да напредне към ключови позиции в цялата страна.

В момент, когато войната в Украйна навлезе в третата си година, а жизненоважният пакет с помощи от САЩ за Киев се бави в Конгреса, Русия използва все повече планиращи бомби със сателитно насочване (което позволява на самолетите да ги пускат от безопасно разстояние), за да удрят украинските сили, страдащи от недостиг на войници и боеприпаси.

Въпреки предимствата на Москва в огнева мощ и жива сила масирана сухопътна офанзива би била рискована и, според руски военни блогъри и други експерти, ненужна, ако Русия продължи да се придържа към по-малки атаки по цялата фронтова линия, за да изтощи допълнително украинските въоръжени сили.

"Това е като да се плъзнеш по наклонена плоскост, при което може да се стигне до нещо като смърт чрез хиляди малки порязвания или на практика смърт чрез хиляди локални офанзиви", заяви неотдавна в подкаст военният експерт Майкъл Кофман от Фондацията "Карнеги", коментирайки руската тактика. Ако руснаците се придържат към тези множество атаки по целия фронт, добави той, "в крайна сметка те може да започнат да излизат на все по-открит терен".

Контраофанзивата на Украйна миналото лято бе обречена, когато напредващите украински подразделения бяха хванати в капан от огромни руски минни полета и бяха избити от артилерия и дронове. Руснаците нямат причина да допуснат същата грешка.

Миналия ноември украинският президент Володимир Зеленски нареди на силите си да копаят окопи, да изграждат укрепления и бункери зад дългата повече от 1000 километра фронтова линия, но според анализатори тези дейности напредват бавно и са оставили незащитени зони.

"Ако отбранителните линии бяха построени предварително, украинците нямаше да отстъпват по този начин", каза украинският военен експерт Олег Жданов. "Трябваше да сме копали окопи цяла есен и това щеше да спре руския напредък. Сега всичко е изложено на риск и това е много опасно", добави той.

В подкаст неотдавна Кофман каза също, че Киев "значително изостава в ефективното окопаване по целия фронт" и че "Украйна няма добри допълнителни отбранителни линии".

След като превзеха украинската крепост Авдеевка, руските войски са се насочили към разположения на хълм град Часов Яр, който ще им позволи да напреднат към Славянск и Краматорск – ключови градове в контролираната от Киев част на Донецка област в Източна Украйна. Русия незаконно анексира Донецка област и три други области през 2022 г. и Кремъл смята установяването на пълен контрол над региона за свой приоритет.

Жданов каза, че на Украйна ѝ липсва огневата мощ, за да отблъсне руските атаки. "Те обещаха да има отбранителна линия на 10 километра зад Авдеевка, където нашите войски биха могли да се окопаят, но няма нищо", заяви той.

Ръководителят на Европейското командване на САЩ генерал Кристофър Каволи миналата седмица предупреди американския Конгрес, че в рамките на седмици Русия ще установи над Украйна превъзходство в огневата мощ в съотношение 10 към едно, ако законодателите не одобрят още военна помощ.

След като си осигури още един мандат на избори с предизвестен изход през март, президентът Владимир Путин обеща да установи "санитарна зона", за да защити граничните райони на Русия от украински обстрел и нахлувания.

Путин не даде подробности, но руски военни блогъри и анализатори в сферата на сигурността казват, че в допълнение към бавния напредък в Донецка област Москва би могла и да се опита да превземе втория по големина украински град Харков, което Русия се опита и не успя да направи през първите дни на войната.

Един от вероятните признаци на предстояща атака срещу град Харков, който е с население от 1,1 милиона души и се намира на около 30 километра южно от границата, е че Русия засили ударите си срещу електроцентралите в района, нанасяйки значителни щети и причинявайки спирания на тока.

На Украйна не ѝ достига противовъздушна отбрана, за да защити Харков и други градове и постоянните руски удари са част от стратегията на Москва "да го задуши" като унищожи инфраструктурата му и принуди жителите му да го напуснат, каза Жданов.

Пенсионираният генерал-лейтенант Андрей Гурулев, който сега е член на Комисията по отбрана в долната камара на руския парламент, призна, че превземането на Харков е огромно предизвикателство и прогнозира, че военните ще се опитат да го обкръжат.

"Той може да бъде обкръжен и блокиран", заяви той и добави, че превземането на Харков би проправило пътя за напредък във вътрешността на Украйна и за него биха били необходими още руски войници.

След като заповедта на Путин за "частична мобилизация" на 300 000 резервисти миналата есен се оказа толкова непопулярна, че стотици хиляди хора избягаха през границата, за да избегнат призовките, Кремъл опита друг подход. Той обеща относително високи заплати и други придобивки, за да укрепи силите си с доброволци. Този ход изглежда е бил успешен, тъй като министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че въоръжените сили са набрали 540 000 доброволци през 2023 г.

"Няма планове за нова мобилизационна вълна", заяви заместник-ръководителят на комисията по въпросите на отбраната в горната камара на парламента Виктор Бондарев в коментари, публикувани от държавната новинарска агенция РИА Новости. "Справяме се добре с военните способности, с които разполагаме", добави той.

Превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    47 10 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава!Месете погачите!

    Коментиран от #22, #53

  • 2 Излъгани

    67 10 Отговор
    Да се биеш за интересите на евреите и западните им слуги, безценно. Украинците се оказаха рядко неумна част от руския народ.

    Коментиран от #23

  • 3 но аналог

    18 9 Отговор
    "Пенсионираният генерал-лейтенант Андрей Гурулев, който сега е член на Комисията по отбрана в долната камара на руския парламент, призна, че превземането на Харков е огромно предизвикателство и прогнозира, че военните ще се опитат да го обкръжат."
  • 4 Днес се очаква помощ от 60 милиарда

    9 47 Отговор
    Да бъде гласувана, какво ли очаква Руската армия?
    Може би поредица от Победоносни отстъпления, в комбинация със панически рев на Руската Пропаганда из целият свят

    Коментиран от #6, #7, #21, #51

  • 5 Фикрет

    7 34 Отговор
    Ще чакам талпи от Рускини у нас
    Зетьове из махалите има за всяка Руска жена

    Коментиран от #58

  • 6 Софиянец

    33 9 Отговор

    До коментар #4 от "Днес се очаква помощ от 60 милиарда":

    Мечтиии, за всеки мършав бандеровец 😂🇺🇦🐖

    Коментиран от #28, #30

  • 7 Каквото беше и досега, tупане

    42 9 Отговор

    До коментар #4 от "Днес се очаква помощ от 60 милиарда":

    Контранастъпление след контранастъпление от страна на украинската армия.
    В посока запад.

    Коментиран от #14

  • 8 КОТарАК

    37 8 Отговор
    Даже "елитните" наци бригади избягаха от фронта, зелето и сирски изпуснаха магарето 😁
  • 9 Дедо

    17 2 Отговор
    А защо украинците не правят и те огромни минни полета?
  • 10 Путин ще се Бие до последният Руснак

    7 39 Отговор
    Запомнете това Русофили,Русороби,Про пасивни Русофили,Зомбирани Русофили и всички подразделения на Про Руската Измет!!!

    Коментиран от #12, #20, #25

  • 11 Българин

    36 8 Отговор
    Чичо ви Сам се изпразни в употребената окрайна и я захвърли в кофата, сега се чуди как да излезе от положението на тотален лузър, хахахах

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Напиши в Гугъл

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Сколько лет пидору?
  • 14 Джанкюой

    6 36 Отговор

    До коментар #7 от "Каквото беше и досега, tупане":

    Явно си забравила Паническото отстъпление при Харков 15000 квадратни километра или това не се брои?
    Или бягството от покрайнините на Киев?
    Или и това не е вярно?
    Или 68 километровата колона от техника която изчезна безследно в посока Киев? Или и това е Монтаж?
    😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😂😂😅😅😂😂😄

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Ей писачите

    7 29 Отговор
    Вчера имаше пленени ватенки около с.Кринки.От началото на год.до сега от 3000 са останали 300.С такива загуби напредва Великата Русия.Като във ВСВ.висок разход на човешки материал.

    Коментиран от #48

  • 16 горски

    32 6 Отговор

    До коментар #14 от "Джанкюой":

    Пилците се броят наесен....
    Във всяка война има провали и възход....накрая за този който е спечелил, всичко се превръща във възход,а за загубили е- и възхода е поражение.
    Виж ВСВ....Как Райха печелеше ,а СССР губеше.....и после......После си АБА мамата...
    Русия имаше само една загуба-Бакалея....и околностите на Харков.Останалото бяха изтегляния .Едното за да може да се сключи мирен договор/Истанбул/ и тактическото отстъпление от Херсон,заради нестабилна логистика.

    Това са фактите....За емоции,предразсъдъци и зависимости и липса на трезв поглед , си има друго лечение

    Коментиран от #19

  • 17 Сметах, сметах,

    21 6 Отговор
    след каро превзеха Курск и Белгород, Укровермахта трябваше да е вече във Владивосток.
  • 18 Ами нищо от това не вярно!

    35 5 Отговор

    До коментар #14 от "Джанкюой":

    Руснаците се изтеглиха заради преговорите в Истанбул! Нацистката пропаганда много по късно обяви това за победа! Важното, е че всички ще бъдат денацифицирани!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сменяй, хапчетата, пич,

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Путин ще се Бие до последният Руснак":

    тия са ти вече слаби
  • 21 Очаква се

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Днес се очаква помощ от 60 милиарда":

    пак да ревеш от скръб тук в форума и отвреме на време каро те поотпусне депресията да се опитваш бодряшки да обясняваш загубата на Украйна за победа.Демек все същото.
  • 22 Zахарова

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    На входната ти врата е,отваряй и давай да граби да не ти разбие вратата

    Коментиран от #54

  • 23 Zахарова

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Излъгани":

    Точно,като теб с бистрата ти супа в главата
  • 24 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Ракетите са на привършване ..Затова намаляват бомбажа ..Ахахаха .
  • 25 Zахарова

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Путин ще се Бие до последният Руснак":

    Значи да включваме и теб
  • 26 Zахарова

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Я пак! За изпразването говоря! Синдромът на даун ви преследна с тати Путин,миличкият ти
  • 27 Диванен стратег

    13 3 Отговор
    ,,На война - като на война." Донбас е гъсто заселен и всяко село е превърнато от ВСУ в крепост. Като добавим и кал до колене в момента, голямо настъпление е глупост. А и по много причини струпване на войници се избягва.

    Коментиран от #31

  • 28 Госта..

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Абе човек оставиги да си помечтаят ,какво друго им остана.А на 4-ти какво ще правят с тези 60 милиарда ???складовете са празни ,ще организират производство ли ??? СЯдат на масата и преговори друго няма.

    Коментиран от #41

  • 29 Чичо Сорос

    5 2 Отговор
    Мук какана мои верни слуги мук
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахаха хахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Диванен стратег":

    Кво ВСУ бе шушляк, руската армия го изби това ВСУ отдавна

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мишел

    19 2 Отговор
    Малките руски атаки са нещо относително. Вчера само с 6-7 управляеми крилати авиобомби ФАБ и ОДАБ 500 руснаците унищожиха укрепленията на втората отбранителна линия при Часов яр и гарнизона им, в който имаше много чужди наемници. Загубите на руснаците са нула.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Радев

    2 14 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    Предаде по вътрешния канал Мутрофанова

    Коментиран от #42

  • 38 Радев

    1 11 Отговор
    Ооо,имали сме софиянец,интересно. Вашите са сигурно бивши кремиковски герои,панелизирани в Люлин. Само че в събота и неделя хонорари не изплащам,а рублите нещо не ги искат даже в китай. Тъй че запази енергията за през седмицата,иди до село,купи си ариана от аванти,почивай
  • 39 Има още,

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха хахаха":

    Но една голяма част, да, да кажем повечето, останаха по-малкото.Понижиха със закон наскоро в Радата възрастта за мобилизация.Няма месо.

    Коментиран от #43

  • 40 Иван

    6 0 Отговор
    Дано това да прекрати войната, в крайна сметка - българите имаме също деца и не е практично да ти убият дете - на 18-20 години, все пак.
  • 41 Мишел

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госта..":

    Ако бъдат гласувани, от тези 60.75 милиарда Украйна получава 12 милиарда като заем с държавни гаранции. Останалото остава в САЩ за американската армия.

    Коментиран от #44

  • 42 бандер тв..

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Радев":

    В часовяр бандерите вече минаха на московское времени..до 2-3 дена вече 1/3 от укрофашагия ще е на имперята.

    Коментиран от #45, #52

  • 43 Zахарова

    2 8 Отговор

    До коментар #39 от "Има още,":

    Хвала на бг нцузите,които се сражават за матюшка Рус. Хвала и на теб верна,преданна и неостъпна диагоналка. Всички вие сте участници в томболата за нов москвич,червен,но първо да го произведем. Успех!

    Коментиран от #49

  • 44 россиян..

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мишел":

    Зеленио джугачь..вече си е опънал бандерската гуша,а зелена просекинья ще му помага да я натъпче.

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Zахарова

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "бандер тв..":

    Ами давай черпи! В Аванти приемат и рубли

    Коментиран от #50

  • 46 Zахарова

    0 5 Отговор

    До коментар #44 от "россиян..":

    Какво въображение,и какъв нереализиран живот,кофти брато
  • 47 Zахарова

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "россиян..":

    Какво въображение,и какъв нереализиран живот,кофти брато
  • 48 Мишел

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ей писачите":

    Фантазираш. В Кринки има четиридесет до петдесетина украински морпехи, чиято единствена грижа е да се крият в мазета и миши дупки, за да оцелеят. Те изобщо не помислят да вземат някого в плен, защото до руските позиции води единствен път през непроходими блата. Плацдармът в Кринки е месомелачка за украински морпехи и досега струва на ВСУ над 2000 жертви. Руснаците атакуват селото с артилерия и авиобомби и минават без жертви.
  • 49 мачок..

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Zахарова":

    Един от козяшките сглобкаджий..а бе тоо със свастиките се подлъга че зеления давал нов запорожець на всеки бгбандерець ако иде в окопо..к сажалению он не вернулся из боя.

    Коментиран от #59

  • 50 россиян..

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "Zахарова":

    Медведевь..след одесса-одессос,и трети път никакво освобождение на пришълците дошли с конската опашка.
  • 51 Тато

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Днес се очаква помощ от 60 милиарда":

    Ако е вярно Зеления ще захлеби, отъня му сметката. Отдавна не крал както трябва, 5 ти палат купи, а свежи приходи няма. Срамота на Саш, да оставят човека без 4-5 милиард. Наистина срамота.
  • 52 ТИР

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "бандер тв..":

    Ако нашите се бяха усетили можеха да не сменят часа защото (партньорите) могат да се усъмнят в тяхната лоялност,,,
  • 53 россиян..

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Козяшко бандерско зелено бгпапагалче,дека помагало на тиквунь да копа турецкий поток през бг,със советцкая газ директно за австро-унгария.
  • 54 Оооо

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Zахарова":

    Така 1989 година отворихме вратата ,махнахме оградата,и стана тя каквато стана,,,,Държавата бе оглозгана,,,
  • 55 Хохо Бохо

    5 1 Отговор
    Руснаците с нетърпение чакат новата краварска помощ. Ако сега пометат ловеният по улиците саловермахт няма да има краварски оръжия за утилизация. Та за тва ги бавят. Целта им е пълно разоръжаване на нато и обедняване на колективните. После на преговорите ще е лесно
  • 56 Мишел

    5 1 Отговор
    В Англия МИ-6 е докладвало, че до края на май Русия ще има на фронта още 10 бригади, които са вече сформирани, въоръжени и обучени.
    Времето на малките атаки минава.
  • 57 Иваааан

    5 2 Отговор
    Едва ли Русия бързо ще спечели тази схватка Путин е много мек и ХУМАНЕН и това е против него Хитрите хамериканци ще унистожът ВСИЧКО не само ТУ 22 но и авиация а им .Те като ли не участват в тази война но всички терори и диверсс потапане на корабли е именно тяхна работа
  • 58 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фикрет":

    Ал Баба й
  • 59 Zахарова

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "мачок..":

    Каква бравурна мисъл на подтиснат мозък. Завмъглено,бедно и скодоумно съзнатие,плод на бедна култура и липса на натрупване. Земята не е плоска,след границата ни има и други светове,ОПОЗНАЙ ги час по скоро за да изплуваш от пропагандната наркоза
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.