Last news in Fakti

21 Април, 2024 10:00 1 597 64

Априлското въстание е българската Голгота

  • априлско въстание-
  • българия-
  • османска империя-
  • освобождение

На оръжие се вдигат хиляди – заможни занаятчии и обикновени селяни, заслужили учители и свещеници, стари харамии и образовани младежи

Априлското въстание е българската Голгота - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Красимир Богданов - историк, зам.-председател на ВМРО

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е оня чакан пет века миг на разплата с турския поробител. Огромна е заслугата на Левски, който не доживя въстанието и увисна на бесилото, но изгради гръбнака на националната ни революция. Опрени на неговата комитетска мрежа, новите апостоли продължиха делото. Невижданият ентусиазъм и кипеж в подготовката патриархът на българската литература Иван Вазов справедливо нарече „пиянството на един народ“. В дебрите на Средна гора Оборищкият парламент взе съдбоносни решения, които по своя драматизъм надминават най-ярките образци на древногръцката трагедия и драма. С неподражаемото си перо летописецът на въстанието Захарий Стоянов без преувеличение ги нарича: „Моите оборищки депутати… единствените възнаграждения… на които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде“.

Първата пушка сякаш разкъса непрогледния робския мрак, а прочутото „кърваво писмо“ като мълния разнесе страшната, но и радостна вест над цялата българска земя.

„Сега, когато Ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако Вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище...“, пише разтрепераната ръка на Каблешков.

На оръжие се вдигат хиляди – заможни занаятчии и обикновени селяни, заслужили учители и свещеници, стари харамии и образовани младежи. Своеобразен връх на патриотичния порив стават Хвърковатата чета и черешовата артилерия, а байракът на Райна Княгиня – престолния камък на храмът на свободата. От старопрестолно Търново до Врачанския балкан, от Сливенско до Разловци, в Родопските села и героично Панагюрище народът ни демонстрира единната воля на Мизия, Тракия и Македония, обединени в общобългарското дело. Бенковски, Волов и Каблешков, Иларион Драгостинов и Стоил войвода, Бачо Киро и поп Харитон, Христо Ботев и Таню Стоянов показаха на поробителя как се мре за народния идеал. Те завинаги ще останат в пантеона на българското национално безсмъртие. Заедно с трагизма на Перущица и Батак и твърдостта пред смъртта на Спас Гинев и Кочо Чистеменски осмислиха онзи заветен девиз на българските поборници и революционери „Свобода или смърт“.

За тях никой не може да изрече по силни от Захариевите думи: „Тия, бунтовниците, бяха луди и неразбрани глави, нехранимайковци… Да, но тия бяха честни и непорочни като ангели, идеални, каквито България едва ли ще роди вече втори такива подобни на тях.“

В огъня на бунта загиват 30 000 българи, разрушени са 200 села, с население над 75 000 души. Хиляди от тях са прогонени. Бездомните и сираците са неизброими. Стотици жени и моми са обезчестени или отведени в робство. Жестокото потушаване на Априлското въстанието още веднъж показва несъвместимостта на османския деспотичен и кървав режим с европейския хуманизъм. То събуди гузните съвести в мрачните дипломатически кабинети.

Сякаш заклинание звучат едни от последните думи на пламенния Бенковски, отправил взор към опожарено Панагюрище от височините на Лисец: „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“

И тази рана, тази Българска Голгота проправи пътя към свободата, към българското Възкресение!

Чест и слава на Априлци! Поклон пред подвига и светостта на делото им! Тяхната памет ни задължава да бдим и пазим Родината и да съхраним надеждата, че героизмът и величието на България не са останали в прашните страници на историята. Че народът ни е способен да роди нови достойни свои синове.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селянин

    28 8 Отговор
    1.
    На днешната дата през 1876 г. избухва Априлското въстание. Благодарение на безпримерната саможертва на няколкото хиляди въстаници милиони българи получават шанс за свободен живот, а България възкръсва от пепелищата на миналото.

    В историята няма ако, но замисляли ли сте се какво би станало, ако през 1876 г. нямаше бунт и робството бе продължило? Какво би станало, ако въстанието избухнеше днес?

    Първо, БРЦК щеше да бъде обявен за терористична организация от демократичния свят. После щеше да има пълна подкрепа за териториалната цялост на Османската империя. Бенковски, Стоянов, Волов, Стамболов и всички останали апостоли на въстанието щяха да бъдат обявени за руски агенти и пуснати за издирване от Интерпол. Логичната руска намеса в помощ на поробените българи щеше да бъде заклеймена като агресия, а на Русия щяха да бъдат наложени санкции. Накрая Османската империя щеше да получи многомилиардна помощ под формата на оръжие, боеприпаси и чуждестранни военни наемници. Разбира се през цялото това време щеше да се посочва как българите не искат да се освобождават и как всъщност се борят срещу руските агенти и нахлуващите руски окупаторски войски.

    Коментиран от #12, #17

  • 3 Селянин

    20 4 Отговор
    2.
    Колкото и да е абсурдно, някои от тези неща наистина са се случили през 1876 г. и последвалите 2 години на Руско-турската освободителна война. По време на войната в състава на турската армия се бият хиляди чужди доброволци, основно англичани, но и немци, французи и австрийци. Английският флот превозва по море армията на Сюлейман паша, за да може тя да извърши кланетата в Тракия. Бейкър паша е командир на Орханийската дивизия, Сенклер (Хидает паша) създава цяла башибозушка армия в Родопите, която изколва хиляди българи, а броят на другите европейци, станали офицери в турската армия, надхвърля 100. През цялото време на войната в английската преса върви пропагандна кампания, обясняваща как мюсюлманите са жертва на българския фанатизъм и руските зверства.

    Като финал не липсват и българските предатели. Стоян Чомаков развежда делегация от чужди журналисти, съставена от турското правителство, която да се увери, че кланетата над българите са мит, и че българите всъщност сами са запалили къщите си и са се избивали помежду си, подклаждани от руските агенти. Захари Стоянов пък описва една незабравима сцена, когато след залавянето му е отведен в Тетевен, където един местен, наречен Петко, иска от заптиетата да му го предадат, за да го убие със собствените си ръце, тъй като се осмелявал да посяга на султана.
  • 4 Селянин

    21 6 Отговор
    3.
    Общо взето Стоян Чомаков, одиозния Петко и всички останали знайни и незнайни предатели от онази епоха имат своите изцяло пълнокръвни аналози в днешната парламентарна група на ППДБ и част от нейните избиратели.

    Предатели винаги е имало, има, и ще има. Но същото важи и за героите. В нашите вени тече кръвта както на едните, така и на другите. От нас, и само от нас, зависи чий път ще изберем да следваме. Историята може да ни осъди, може да ни презре, може да ни забрави, а може и да ни възвеличае. Бъдещето на България е в нашите ръце и то ще е такова, каквото го създадем!

    Поклон пред героите на Априлското въстание! Поклон пред онези, които умряха, за да живеем ние, и да живее България!

    Костадин Костадинов

    Коментиран от #29

  • 5 Руското робство още ни държи

    6 19 Отговор
    Време е всички да се осъзнаят

    Коментиран от #19

  • 6 Иван

    1 21 Отговор
    Имал съм гадже от Панагюрище - казва следното - "Всички мъже се изпокрили по таваните", така че - какво да кажем, нормално е.

    Липсата на военна мисъл е грешката - трябвало е офицери да проведат операцията. Турците е могло да бъдат победени, ако имаше военна тактика, всъщност има отделни огнища, а не целенасочено, ние не действаме с флангове - което е било модерното тогава, освен това - не трябва да се струпват на едно място един вид - поделенията ни.

    Жалко - че никой не е схванал какво е направил Хан Крум - изтеглят се, после разгъват фланговете.

    Трябвало е да се обединят в една голяма ударна групировка - няма значение - липсата на артилерия, пехотата решава всичко, после - леки атаки турците са плашливи.

    Коментиран от #9, #10, #14, #16, #51, #55

  • 7 Българин

    17 5 Отговор
    Априлското въстание стана причина Русия да обяви война на Турция и да ни освободи
  • 8 пламен

    11 9 Отговор
    Истината е съвсем друга.
    По това време, въстание има в Босна. Там е редовната османска армия.
    Тук ,,въстанието,, трае 4 дена. Огромното болшинство от българите не искат да имат нищо общо с това.
  • 9 След дъжд качулка

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    "След като се преобърне колата, пътища много" - българска поговорка.
    -Ако имахме "Южен поток", щяхме да сме царе на газта.
    -Ако имахме АЕЦ Белене, щяхме да сме царе на тока.
    -Ако не си подарявахме златото, щяхме да сме позлатени.
    -Ако бяхме суверенна държава-ама не сме
    И т.н...............
  • 10 Пенчо

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Пич, хвърковатата чета е 40 човека ... Какви флангове и военни тактики бълнуваш ? Въстанието е брутално потушено от башибозук, затова са и толкова много жертвите. Илинденското въстание примерно, което като мащаб е х10, има доста по-малко мирни жертви, защото пращат редовна турска армия. А турците викаш, плашливи били ... Па как тогава са ни превзели ?
  • 11 Героичен Батак

    16 2 Отговор
    е Хеопсовата пирамида от детски кости върху които се построи България/Иван Вазов
    Батак е определен в Оборище за център на въстанието.Ървбвало е да дойдат въстаници от Пещера, Брацигово, Радилово , Неврокоп, Драма и т.н.
    Никой не е дошъл.
    Сами батачани правят 500 души конница и 800 души пехота.
    Но ги обграждат над 4000 помаци башибозук водени от Ахмед Ага Барутанлията.
    Колят жестоко жени и деца над 1800.
    По късно Османското правителство награждава Ахмед Ага с орден Меджидие което доказва поощрението на това клане.
    Доспатските помаци вече са потурчени и избраха Пеевски с 99,99%
  • 12 Вуте

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Благодаря ти за чудесните три поста.
  • 13 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 8 Отговор
    Българската Голгота не е само една.

    Червения терор между 1944 и 1989 г. също е българска Голгота.

    Даже има такава книга "Българската голгота" от пастор Харалан Попов. Описваща живота му в комунистическите арести и след това в лагерите, най-вече в Белене.
  • 14 Тактика

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Брейййй, как пък Бенковски и Волов не са случили на един такъв като теб ! И за Хан Крум да им разкажеш, и за вуйчо му ако трябва, и на стратегия и на тактика да ги светнеш........язък !
  • 15 История...

    8 18 Отговор
    Априлското въстание е организирано и финансирано от Русия.Целта им е била колкото се може повече българи да бъдат изколени за да може после западът да каже,е много жертви даде християнското население и трябва да бъде освободено.Кой може да направи това,естествено Русия която е изконен враг на Турция.Така,че от противници на руснаците и приятели на турците на запад нещата се обръщат и Русия спокойно напада.Вижте с колко пари са разполагали въстанниците.Откъде са дошли освен от Русия.Жалко но е така.Българския народ много умело е използван за решението на руската политика.И затова много българи са се отдръпнали защото са знаели това.

    Коментиран от #18, #21

  • 16 Хаирсъзина

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Готин,да беше се родил тогава,да им доставиш артилерия и да ги учиш на военно дело.

    Коментиран от #31

  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Факта, че Вашингтон и Брюксел са зло, не променя факта, че Москва също е зло.

    Левски: "Този, който ни освободи, той ще ни пороби."

    И османския султан и руския цар са били робовладелци. Едните роби са ги наричали "рая", другите роби са ги наричали "крепостни селяни.

    Коментиран от #33, #49

  • 18 Монте

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "История...":

    За тоя тъпанарски пост,началниците ти и две стотинки няма да ти платят.
  • 19 Монте

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Руското робство още ни държи":

    Осъзнай,че американското робство по яко ни държи.
  • 20 Нафто

    9 0 Отговор
    Поклон пред апостолите на революционния окръг осъществили въстанието. Историята да презре апостолите на Врачански и Търновски окръг,които след като замирисва на барут, единия бяга с женски дрехи,а другия се крие в мазета и тавани в хорските къщи.
  • 21 Точно така...

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "История...":

    Турците са го знаели това и затова са пращали български помаци да колят вместо редовна войска та после да се оправдават,че българите сами са се изклали.Вижте Перущица.Клането е било преди да дойде редовната войска.Тогава свършва всичко.Помаците са бързали преди да дойдат низамите.Всичко това е описано от очевидци.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Който може да мисли

    9 12 Отговор
    Опитайте се да мислите и си задайте въпроса:
    Как така, след цели 12 руско-турски войни за Проливите на Босфора, изведнъж руснаците решават да ни „ освобождават“ ? Айде бе! Опорки за наивници! Руснаците имаха прекрасна възможност да ни освободят 1829г.! Защо не го направиха? Тогава имаха пълна победа над Османската империя! И българите вярват, че руснаците много са ни обичали и ей така се вдигат и идват да ни освобождават! Айде, моля ви се! Руснака без интерес не прави нищо просто така!

    Коментиран от #24, #25, #35, #39, #53

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 8001

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Който може да мисли":

    "Руснака без интерес не прави нищо просто така!"
    Американеца прави всичко без интерес,просто така! Айде бе.

    Коментиран от #26

  • 26 Бг тъпунгер

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "8001":

    Има малка разлика. Американците не са ни "асвабаждали". Ние сами се набутахме при тях.

    Коментиран от #30, #54

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 IT специалисти , а не герои

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Дори и да се намерят герои , те не могат да попречат да бъдат ала бала изборите, това могат да направят само политиците от опозицията.те са с достъп до изборния процес и хората , които могат да алабализират крайния резултат . Да си намерят свястни IT специалисти , които да следят дали се прави алабала с крайния резултат , ако трябва от чужбина хакери да си докарат , но да разкрият , ако има намеса в цифрите, които излизат като краен резултат .
  • 30 8001

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бг тъпунгер":

    Още по зле. Направихме го без никакъв интерес,
  • 31 Той се е родил

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хаирсъзина":

    ама в Русия, бил е Суворов.
    Или Кутузов.
    А може и в предишния си живот да е бил маршал Уелингтън.
  • 32 Стефан Стсмболов

    5 1 Отговор
    Не вдига нито Старозагорско, нито Търновски въстание.
    Когато 4 окръг се сражава и умира, той праска кючеци с циганките в Търновските лозя.
    Стамболов е бил агент на Османското разузнаване Предал е единствената снимка на Левски и плана на въстснието.
    Когато става премиер предлага на Султана даде върне България в имоерията.Забранява ВМРО и сключва договор със Сърбия.Избива маса поборници против турците.

    Коментиран от #36, #42, #50

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 8001

    1 3 Отговор
    Продължение на изказване на Захарий Стоянов:
    От американский камчик повече боли от Османский и Руский камчик.

    Коментиран от #38

  • 35 Тъфунгер, а кой друг въобще

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Който може да мисли":

    направи нещо?
  • 36 Монте

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Стсмболов":

    Така е.Нека да го разберат,тези които считат Стамболов за добра личност.
  • 37 Българин

    4 3 Отговор
    Каква "голгота" е априлското възстание? Разбунили две села срещу могъщата Турска Империя и заради тях са дадени десетки хиляди жертви?!? Имали са какъвто и да шанс за успех? Не! Само луд кариерист, изпълнявайки чужда воля, може да тръгне срещу 500 годишна империя! Не случайно всичките комити са били масони. Това е истината!

    Коментиран от #40

  • 38 Захарий Стоянов

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "8001":

    Ек.Борба...Народе на колене трябва да посрещнем братята овободители
    ......
    З.Стоянов доставя изгнил фураж на руснаците и те го шкартират
    След това го вербуват за масон в Португалското отклонение.
    Това е причината той да съкрати Комитета за освобождение на Македония, Одринско и Румелия само до Румелия.
    В центъра на Пловдив големия революционер Христо Македонски го заплюва и нарича предател

    Коментиран от #44

  • 39 Мисля

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Който може да мисли":

    Според теб ни освободиха Гойко Митич и армията на Конфедерацията,подпомагани от опълчението на племената сиукси,чероки и апахи.Да живей братската американска помощ!
  • 40 С бе фес рязан

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Ако не се бе проляла кръв никой нямаше да чуе че тук има българи.
    По паспорт сме били националност османлии
  • 41 БРАВО

    4 4 Отговор
    След това поредно възстание, поредното потушено с кръв, руснаците за пореден път правят война с турците, в резултат на която ни създават държава. Да платили сме им, но получаваме държава със всички структури и няколко години руски войски ни защитават от евентуалто турско нападение. А новите ни евроатлантически партьори германистан и лондонстан, подкрепят турците. Френските галфони също не се кефят на засилващото се руско влияние но оне не дават оръжия на турците. Знам че много козяци не се кефят, че са ги освободили, но за тях Анадола е винаги отворена!

    Коментиран от #46

  • 42 Вуте

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Стсмболов":

    Стамболов подкокороса старозагорци да вдигат въстание и избяга в Русчук да "гледа" сеир. Това е "героя".

    Коментиран от #57

  • 43 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Саможертвата е Велика, но трябва да е Поука за Ръководителите. Въстанието Избухва Преждевременно поради Характерно Предателство. Какви Грешки бяха Допуснати: 1. Не бяха реално продължени Идеите на Левски. Левски подготвяше Вътрешната Организация за Готовност във Вдигане на Всенародно Въстание. В Хода на тази Подготовка, Той обръщаше голямо Внимание за Външно Дипломатическо Въздействие, включително и Подкрепата на Америка. 2. Търсеше Средства за Закупуване на Съвременни Огнестрелни Оръжия защото беше убеден, че с Кремаклийки не става. 3. Предупреждаваше, че всред Българите не Всички са с готовност за Саможертва. С Емоция Власт не се сваля. Последната Дума отбелязана в неговото Тефтерче са: "Народе....." 5. След Обесването на Апостола, не бе отчетен Спада в Ентусиазма на Българина. Гюргевския Революционен Комитет нямаше Рална Представа за Вътрешното Състояние и Евентуалната Външна Подкрепа. Ботев тръгва с 200 четника след Погрома на Въстанието. Единствено Бенковски е бил наясно, което изразява от връх Лисец гледайки Опожареното Панагюрище. Последните Думи които казва, са "....А на Русия, нека Заповяда!".
  • 44 8001

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Захарий Стоянов":

    Не знаех тези подробности.
  • 45 Стилян

    1 1 Отговор
    Фейк.Всичко е Измислици првмислици
  • 46 Какво Русия плаща и какво ние?

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "БРАВО":

    Русия била против Съединението?
    Гимнастическите дружества,въоръжение,обучение е по идея на ген.Скобелев.
    Никой не си задава въпроса как Българската войска от Турската граница на Румелия напусна позициите и отиде на Сръбската граница А Турция не влезе в своята Румелия?
    Султанът казва: Или връщайте Румелията ,или я плащайте ,или влизаме.
    Руският император по договор е имал да взима от Турция 82 млн.златни франка контрибуция.
    Опрощава я и сключва договор с България да върне като кредит 62 млн златни франка за 45 години.Договорът се нарича Манифест и оригиналът е в Нац библиотека.
    През 1918 г.комунистът Ленин, Председател на Съветска Русия анулира договора и не плащаме.
    Соросите бъкел не казват по този въпрос.Тсзи година за пръв път официално ги съобщи професор от БАН и показа договора и анекса на Ленин.
    Де Факто Русия дава огромни жертви и плаща Южна. България и Независимостта
  • 47 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор
    Ай стига бе, тук са писали за "турския поробител" !
    Ни мой да бъде !?
  • 48 Гедер

    3 0 Отговор
    Интересен факт е ,че в Копривщица четниците , събират 70-80 турчеещи се роми , водят ги на една поляна и ги изколват всичките , само с ножове. Участва и Тодор Тумангелов ,който е бил по занаят касапин.
  • 49 Якото турско "съжителство"

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    1) "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби" не са думи на В.Левски.Това е фалшификат. Фразата е писана от Захари Стоянов във художествено произведение, няма нищо общо с твърдението, че това го е казал Левски.
    Късният Захари Стоянов като председател на Народното събрание, е вече русофоб като Стамболов. До Съединението всички българи са русофили.

    2) Има важни разлики между робството и крепостничеството. Робството описва система, в която човек може да бъдат купен и продаден като собственост. Класифицирането заробени хора като добитък е типичен по времето, по което е писан този закон; робите не са били считани за хората.

    Крепостните , обаче, са били хора по силата на закона, въпреки че те са с далеч по-малко права от свободните селяни (бедни земеделци с нисък социален статус). Свободното движение на крепостни е ограничено, техните права на собственост са ограничени, и те дължат всякакъв вид ренти на господарите на земята.
  • 50 Хаирсъзина

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Стсмболов":

    Накрая си получи заслуженото.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ВМРО

    1 1 Отговор
    "Жестокото потушаване на Априлското въстанието още веднъж показва несъвместимостта на османския деспотичен и кървав режим с европейския хуманизъм. То събуди гузните съвести в мрачните дипломатически кабинети."
    И кои по-точно "съвести е събудило". На немците , на французите или може би на англичаните. Бродили са из османската империя единични писари ,които са опитвали да си донесат слава пишейки за страданията на абсолютно чужд народ. Имало е и милосърдни хора ,но колко правителства са се трогнали и на чия страна са били. Не е хубаво с такива лъжесвидетелства да правите ниски поклони и масажи на ерогенните зони на евроатлантиците ,които нямат нищо общо със свободата на България. Може да попитате когото поискате от очевидците . Не можете. Значи можете да дрънкате врели- не кипели ,все едно никой няма да ви съди. Но историята има свойството цикличност. И това ,което се е случило неизбежно ще се повтори по един или друг начин. Освен това поради ограниченото въображение на политиците подобни примери можете да намерите навсякъде. Не е необходимо да се напрягате толкова. Аа да , Вазов е русофил ,как така ще му позволите да ви "опетни" евроинтеграцията
  • 53 Якото турско "съжителство"

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Който може да мисли":

    "Руснаците имаха прекрасна възможност да ни освободят 1829г.! Защо не го направиха?"

    Да приемем, че е така, но го направиха през 1878г.
    А !! Още през 1853 г., когато България е под "турско съжителство", в Източна България се разполагат тиловите поделения на англо-френските войски, десантирали в Крим ( и печелят Кримската война), ЗАЩО но не ни освобождават (и никога не са искали), а ни задържат под "якото турско съжителството".?!?

    Коментиран от #58

  • 54 Ако бяхме се набутали сами

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бг тъпунгер":

    Щеше да има референдум .
  • 55 инж. Ганчо Илков

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Както Ти, така и Гаджето от което черпиш Информация, сте много грешно Запознати. По време на Потушаването на Въстанието, Панагюрци са отстоявали Свободата с безпримерен Героизъм. Първо, отпор са дали в м. "Маньово Бърдо" където в днешно време има Паметник, а в подхода съм местността е Мемориалния Монумент "АПРИЛЦИ". Всяка Къща е била превърната в Крепост. Панагюрци са водили Бой с Редовна Армия и Башибозук. Срещу Турските Топове, те излизат с Черешови Топчета и "Кантар Топузи". Никой не се е Крил а се е Защитавал с Достойнство и Чест.
  • 56 Край

    1 0 Отговор
    ЦИТИРА Бенковски този така: „Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“ а ИСТИНАТА е че той завършва фразата така : "А Русия - нека заповяда".
    Ама пусто не ще да го напише. О неразумиии поради що се срамиш да признаеш, че апостолите на българската свобода се оповаваха на Русия за освобождението на България. Ч е пустите клисурци бяха станали МОСКОВЦИ а Панагюрци - Донски казаци. За таксасци и нюйоркчани нито дума ...
  • 57 Милчо лаков

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Вуте":

    Не в Русчук,а в с.Самоводене.Историците още спорят дали се е крил 6м.или една година...Да се беше записал поне опълченец.От тогава си върви-шмекерите отпред.Илия Минев е затворника с най-голяма присъда,след Мандела.Не го допуснаха до СДС,да каже една дума.
  • 58 Милчо лаков

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Якото турско "съжителство"":

    Защо не питате проф.Пантев,а умувате за неща,които не знете?

    Коментиран от #59

  • 59 Якото турско "съжителство"

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Милчо лаков":

    Щом знаеш, че не ги знам, значи ти ги знаеш.

    Я обясни?
  • 60 КАРАДЖАТА

    2 0 Отговор
    ЩЕ ИМА ЛИ АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НАРОДА ЩЕ ВЪСТАНЕ ЛИ НАД ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ ГЕРБ И ДПС
    БУНТ БУНТ НА УРУЖИЕ БРАТЯ ДА ЖИВЕЙЙ БЪЛГАРИЯ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.