Last news in Fakti

8 Май, 2024 16:16 2 175 30

Пука ли му на Джо Байдън за европейската сигурност?

  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Британските и европейските лидери бяха (с право) критични към предишната реторика на президента Доналд Тръмп спрямо НАТО и европейската сигурност

Пука ли му на Джо Байдън за европейската сигурност? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ ангажирани ли са с европейската сигурност? В европейските столици този въпрос вече не се смята за риторичен или хипотетичен. Освен това се простира далеч отвъд продължаващите въпроси относно оръжията и пакетите с военна помощ. Енергията е също толкова важна, пише за CapX британският депутат Крейг Макинлей, председател на Групата за контрол на Net Zero в британския парламент.

В писмо тази седмица близо 40 парламентаристи от Великобритания, Испания, Холандия, Италия, Полша и други съюзници на САЩ призоваха администрацията на Байдън да отмени паузата си относно одобренията за износ на нови проекти за втечнен природен газ (LNG) в САЩ.

Решението на президента Байдън е шокиращ пример за поставяне на партийната политика над международната сигурност. Без гаранция за бъдещи товари на втечнен природен газ, европейските съюзници на Америка вероятно ще се сблъскат с ограничения на доставките и покачване на цените. Те ще бъдат оставени или да се конкурират с жадните за газ Китай, Индия, Южна Корея и Япония за LNG товари от Катар, Австралия и други производители източно от Суец; или по-лошо, ще бъдат принудени да разчитат отново на руския газ. И ако конфликтът в Близкия изток затвори Ормузкия проток, глобалните доставки на втечнен природен газ ще се свият с 20% за една нощ, тъй като катарските товари остават блокирани в пристанището. Всеки от тези твърде правдоподобни сценарии би подкопал сериозно европейската сигурност.

Паузата на Байдън също би нанесла икономически удар на САЩ. Новите съоръжения за втечняване на природен газ не само осигуриха милиарди инвестиции и квалифицирани работни места около крайбрежието на САЩ, но също така гарантираха, че има експортен пазар за евтиния и изобилен шистов газ на Америка. Това спомогна за поддържането на инвестициите и работните места дори в Северна Дакота и Мичиган.

Има просто решение: решението на президента Байдън трябва да бъде отменено. Ако не, тази историческа грешка ще нанесе ненужни икономически щети на бъдещите поколения, както в Америка, така и в Европа. Единственият очевиден бенефициент ще бъде Владимир Путин, абсурден резултат за един президент на САЩ.

Не трябваше да бъде така. Докато Европа се втурна да се освобождава от пристрастяването към руските въглеводороди след нахлуването в Украйна през 2022 г., САЩ предоставиха съществен спасителен пояс чрез увеличения износ на LNG (увеличение с повече от 140% отпреди войната). Европа имаше късмет, че толкова голям капацитет на САЩ се появи в точното време - резултат от инвестиционни решения, взети преди десетилетие (необходими са много години, за да се изгради завод за LNG).

Въпреки това стратегията работи. Руският газ сега представлява по-малко от 8% от газовия микс в Европа (преди войната беше 38%) и продължава да намалява днес. Европа като цяло (включително Обединеното кралство) сега представлява 60% от целия износ на LNG от САЩ. Тези пратки са невъзпятият герой в отговора на НАТО срещу войната на Путин. САЩ от своя страна вече се превърнаха в третия по големина износител на LNG в света, малко след Катар и Австралия - и двете трябваше да бъдат преразгледани по-късно през това десетилетие, докато Байдън неразумно разреши паузата.

Ползите за американците са много повече от понякога абстрактните концепции за "сигурност" за съюзниците отвъд Атлантика. Тези ползи се измерват в стотици милиарди долари: САЩ печелят значителни приходи от увеличаване на износа за Европа, а работните места и инвестициите в САЩ процъфтяват в южните щати като Тексас, Луизиана и Джорджия и на други места по веригата на доставки.

Това е печелившо - работни места и инвестиции за американците; енергийна сигурност за европейците - може да се циментира за десетилетия напред. Сега наистина съществуват условия, за първи път, Европа да получи достъп до сигурни енергийни доставки от демократичен геополитически съюзник. Европейските предприятия и правителства - в миналото често твърде бавни, за да разпознават стратегическите енергийни заплахи - са се поучили от грешките си. Инвестициите се наляха. Нови и разширени терминали за регазификация на втечнен природен газ за приемане на американски товари скоро ще бъдат налични във Великобритания, Италия, Испания и Германия.

Европейската инфраструктура се изгражда и в този момент. Потребителите печелят. Цените се стабилизираха. Ролята на САЩ като глобална енергийна суперсила е сигурна в дългосрочен план.

Само че... сега не е така.

Решението на администрацията на Байдън да постави на пауза разрешителните за нови разработки хвърля всички тези предимства от двете страни на Атлантическия океан във въздуха. При такава несигурност няма да се правят инвестиции; ще се търсят алтернативи (в новата вълна от мегапроекти за втечнен природен газ в Западна Африка или на гърба на аржентинския шистов басейн Vaca Muerta, например); разходите ще се повишат отново, тъй като растежът на търсенето на втечнен природен газ в световен мащаб - движен главно от развиващите се азиатски икономики - отново изпреварва растежа на предлагането.

Както написахме в писмо до президента Байдън:

"Западният свят не може да изпревари нашите противници, просто като стои неподвижно... ние трябва да планираме напред, да разширим нашето сътрудничество в енергетиката и други области и да се подготвим за предизвикателствата на бъдещето".

Самите ние като политици не сме слепи за ролята на партийната политика във Вашингтон през тази изборна година - но със сигурност опасенията за международната сигурност трябва да се издигнат над пристрастията? Нашите подписи представляват консерватори и либерали, християндемократи и зелени; от атлантическото крайбрежие на Европа чак до източните ѝ граници. В един опасен и несигурен свят някои проблеми надхвърлят идеологическите етикети и географските различия.

Британските и европейските лидери бяха (с право) критични към предишната реторика на президента Тръмп спрямо НАТО и европейската сигурност. Сега е време нашите политици да критикуват регулаторните действия на президента Байдън със същата енергичност, предвид отрицателното въздействие върху настоящата и бъдещата енергийна сигурност. Не е време за двоен стандарт.

Решението за пауза на разрешителните е грешка и трябва да се коригира.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко делчев

    40 2 Отговор
    Защо се занимавате с този старчок... С тази празна кратуна едва ли знае как е името му, пък вие го тормозите с подобни въпроси...

    Коментиран от #6

  • 2 Мъдрият

    36 2 Отговор
    Страшно му пука, направо сън не може да спи, заради евро-гейската сигурност!
  • 3 7428

    28 1 Отговор
    Пука му. И него, и Европа ги тресе амнезия.
  • 4 ИНЖ1

    22 3 Отговор
    Ама ние европейците инфантилни ли сме, та за всичко чакаме на САЩ??? А отгоре на всичко и постоянно ги плюем...

    Коментиран от #28

  • 5 РОМ млад МЕРИНДЖЕИ

    18 2 Отговор
    И ЩО ДА МУ ПУКА В НЮЛАНД ГО КАЗА ОТКОЛЕ- С ОГЛЕД ЕГН то И ЗА ЮСЕИ НЕ МУ ПУКА ====старчето си е ПЪТНИК
  • 6 ФАКТ Е

    2 37 Отговор

    До коментар #1 от "Васко делчев":

    Невероятно, но факт!
    Русия най-много пострада от фашизма и нацизма!
    Днес КНДР и Русия са най-фашистките и нацистки държави!

    Невероятно, но факт!
    комунизмът е фашизъм и нацизъм едновременно!

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Град Козлодуй

    13 0 Отговор
    Според мен не му Пука
  • 8 Гост

    20 0 Отговор
    За краварника, 0йропа е една пречка, която може да послужи като средство, до постигането на целта.
  • 9 Госあ

    20 0 Отговор
    На тоя полумъртвец не му пука за нищо. Към други е насочен този въпрос…
  • 10 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ Е":

    К0муни3ъм не е имало никъде в никоя държава. К0муни3мът няма нищо общо с фа6и3ма и наци3ма. Пообра3овай се, за да не звучиш така нелепо.

    Коментиран от #22

  • 11 Тото

    21 0 Отговор
    За сащ ЕС е само донор на пари и изобщо не ги интересува нашата безопасност и то изобщо!!!!!!
  • 12 Доналд Тръмп

    4 3 Отговор
    От къв зор само американците ще плащат? путин свари Европа по бели гащи!
  • 13 Америка пак спаси Германия и Европа !

    0 19 Отговор
    Иначе Путин вече щеше да е в Берлин!
  • 14 Васко делчев

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ Е":

    Комунизмът и демокрацията са утопии. Никога и никъде не ги е имало. Това са идеологии за наивници. Както "свободен пазар" - също нещо не съществуващо. А що се отнася за фашизма, то той е съществувал и има ясни белези за идентифицирането му. Такива се наблюдават сега в Украйна.

    Коментиран от #23, #25

  • 15 Пецата

    2 1 Отговор
    На мен не ми пука 😆
  • 16 Търновец

    9 0 Отговор
    Джо е кукла на конци и пудел на Израел, Германия трябва да преотвори ядрените реактори, а повишаването на цените на газта ще затрудни продажбата на Европейски стоки в САЩ
  • 17 Пейтриът

    8 0 Отговор
    На дядо Байдън не,но на военно-промишлемия комплекс ДА.
  • 18 Джо

    9 0 Отговор
    Не, а кучето му хапе сенатори от републиканската партия.

    Коментиран от #20

  • 19 С две думи

    10 0 Отговор
    Не...на америте никога-ама никога не им е пукало за Европа--за това и двете световни война са на Европейският Континент...И трябва да си много наивен та да задаваш такъв въпрос-отговорът е очевиден и исторически доказан...
  • 20 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Джо":

    Бай Дончо беше функционер на демократите но натрупа дългове а не успя дори сенатор или губернатор да стане и парашутира при републиканците и стана президент, има стари сметки, Роналд Рейган от Звездни войни също беше демократ но не проби и парашутира при другите.
  • 21 кхкхк

    5 0 Отговор
    Що да му пука бе?Ние,тъпанарите в Европа,сме пушечно месо.Никой ли не го разбира?
  • 22 Слушай старото

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Дето в гимназията е учило "Основи на комунизма".
    Цитирам: "Социализмът е първата фаза на комунизма".
    Което ще рече, че сме били в комунизма - демек в първата му фаза.
    Добре е, че се прекъсна фазоразвитието му, щото на последната му фаза, щяхме да бъдем канибали.
    Верно е различен от фашизма и пр. идиотии.
  • 23 007

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Васко делчев":

    Боже, все пак има и нормални хора в БъЛхария.
  • 24 РАЗБИРА СЕ, ЧЕ МУ ПУКА

    0 4 Отговор
    НАЛИ ЕВРОПА Е ПАЗАР.
    ЗАТОВА СЛЕД ВОЙНАТА СРАБОТИ И ПЛАНА МАРШАЛ И САЩ ПОСТРОИХА ОТНОВО РАЗРУШЕНА ЕВРОПА.
    Трябва да си улав да си унищожиш пазарите.
    Между другото, Русия покрай войната не баптиса ли пазарите си на въглеводороди в Европа?
  • 25 МАЛКО ОБЪРКА НЕЩАТА

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Васко делчев":

    Сега ще те светна.
    Комунизъм никога не е имало. Прав си. За щастие, опитът бяха неуспешен.
    Демокрация - Да. Светът е демократичен, с изкл. там на Сев.Корея, Венецуела, Русия, в Африка и пр. развиващи се държави.
    Фашизъм е имало само в Италия в началото на 20-ти век. А сега, който не е угоден на комунистите го наричат фашист. Без да знаят генезиса на термина.
    Свободен пазар - имало го е винаги в човешката цивилизация. Само през соца се опитаха да го отменят и го замениха с планирана икономика. За щастие - пак неуспешно.
    Учи дете, то сляпото окато прави!

    Коментиран от #29

  • 26 дядо поп

    4 0 Отговор
    Нещо да забелязвате напоследък , че никъде не го показват неадекватния старчок.
  • 27 Абе тоя не знае,

    0 0 Отговор
    Жив ли е, вие задавате въпроси от друго измерение.
    На всеки е ясно, че деменцията няма как да е президент на САЩ. Показват ни някакъв евтин театър за тъпи. Дълбоката държава там ръководи всичката им политика. Този е просто за показване, ама и за това не става вече.
  • 28 Не сме инфантилни

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИНЖ1":

    Прости роби сме. Не ни дават да се месим изобщо. Но от друга страна, какво е Европа? Не е една страна за да има единна политика за каквото и да е. Отделно сме слаби, за да играем в първата лига. Там са сащ, Русия и Китай.
  • 29 Малко разбираш

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "МАЛКО ОБЪРКА НЕЩАТА":

    Най-добрата икономическа система, която сме виждали до сега беше социализма. Друг е въпросът, че хората не бяха доволни от него. Като цяло, това беше иделна система, за всички. Капитализма е вълча система. И за това се самоизяжда.
  • 30 666

    0 0 Отговор
    Дреме му на дрътия х@й