Last news in Fakti

27 Юни, 2014 13:32 4 737 0

Замълчете, "разбирачи" на финансовия риск

  • банки-
  • разбирачи-
  • финансовия риск
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано в "24 часа"

През последния месец много политици - и парламентарни, и извънпарламентарни, говориха за това, че е застрашена финансовата стабилност в държавата, имаше даже вот на недоверие по тази тема, говореше се, че се увеличават много дълговете, че едва ли не България ще фалира. Факт е че вече шеста година имаме бюджетни дефицити и постепенно се увеличава задлъжнялостта на България, но това става с малки темпове.

Всъщност сериозен бюджетен дефицит имаше само през 2009 г. Но единственото обективно доказателство дали една държава е във фискален риск е резултатът от предлагане на нейни облигации на международните капиталови пазари.

Вчера в Лондон бе пласирана българската еврооблигация и без да знаем конкретните числа в момента, в който пиша резултатът ще е изключително добър, доста по-добър от всякакви очаквания, които публиката имаше.

Направих допитване във фейсбук - попитах хората с които си кореспондирам и които имат мнение, с каква доходност ще бъде пласирана българската облигация и с какъв купон и повечето, които отговориха, бяха много по-песимистични - прогнозираха годишна лихва, която България ще трябва да плаща от 3,5%, 4% че даже и 5%. А моите очаквания са за около 3% (днес стана ясно, че доходността е 3.055% - бел.ред.). Това, което се случва с пласирането на българската еврооблигация, показва, че фискалната стабилност не е застрашена, страната се приема като стабилна от международните капиталови пазари и всички политици, независимо от кои партии са, които са говорили, че има проблем с фискалната стабилност, дължат едно голямо извинение. И не толкова на техните политически противници, колкото на техните симпатизанти, които им вярват често безпрекословно.
 

Не искам да кажа, че няма проблеми в икономиката на България. Визирам конкретен случай, и то много важен - българските държавни финанси са стабилни, няма проблем с това, че ще има предсрочни избори и поради това може да няма приемане на бюджета за 2015 г. по срока по бюджетната процедура.

Апелирам към политици от всякакъв спектър да престанат да заблуждават хората, включително в чужбина - няма проблем с фискалната стабилност и

който и да е новият финансов министър,

ако продължи да следва политиките, които следват всички финансови министри от времето на Муравей Радев насам, от гледна точка на фискална стабилност няма да има никакъв риск държавата да фалира. Даже намалението на кредитния рейтинг на България от "Стандарт енд Пуърс" не е резултат от проблеми в последните месеци, а на факта, че някъде от средата на мандата на тройната коалиция бяха спрени всички структурни реформи (описани впрочем много ясно и от "Стандарт енд Пуърс", и във всякакви доклади на Световна банка, на Европейската комисия). И апелирам към политиците, които ще влязат в новия парламент и правителство, да се вгледат в тези проблеми. Те са спряна пенсионна реформа, спряна реформа в здравеопазването, проблем с образователната реформа и намаляването на чуждестранните инвестиции. Което е резултат от това, че приватизацията е абсолютно спряна, концесионирането на големи обекти също, от непрекъснатото

тормозене на чуждестранни инвеститори

Колкото до случващото се с КТБ, то не е проблем за финансовата стабилност по една проста причина. Щеше да е проблем, ако голяма част от раздадените кредити бяха лоши. А това не е така и то ще се види, когато квесторите си свършат работата. Проблемът с КТБ дойде от това, че няма банка в света, която да не закъса, ако се наредят само 5% от хората и фирмите, които имат пари, да си ги теглят. Средно за ЕС съотношението в банковата система кеш към депозити на фирми, население и институции е под 7%. Българската банкова система е много по-добре капитализирана, защото минахме през нашата голгота преди 17-18 г. ЕЦБ въведе наскоро като регулация капиталовата адекватност за европейски банки да стане 8%, а в България тя е около 20%. Това, което се случи с КТБ, е, че се създаде паника, хора и фирми си изтеглиха пари, а банката сама поиска подкрепа от БНБ и спазвайки законите и международно признати добри принципи на добро централно банкиране, такава подкрепа й бе дадена. Това не е нещо, което може да се прехвърли върху други банки, освен ако не се създаде изкуствена паника.