Last news in Fakti

30 Юни, 2014 11:01 3 189 1

Хърсев: Няма банкова криза, има банкова паника

  • хърсев-
  • няма-
  • банкова криза-
  • банкова паника-
  • банков сектор-
  • ликвидност-
  • ек

Българските банки не са натрупали загуби, напротив те работят с една печалба, те са едни от най-печелившите банки в ЕС

Хърсев: Няма банкова криза, има банкова паника - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕК подкрепя механизма по отношение на банките, за който вчера бяхме уведомени и от политическите сили, а именно, че българската държава ще застане зад всички български банки, които са поставени под атаките на откровено клеветнически твърдения и създадената паника. Ние имаме банкова паника, а не банкова криза. Това заяви за Факти.бг финансистът Емил Хърсев по повод официалното съобщение на ЕК, че ще подкрепи българските банки.

Българските банки не са натрупали загуби, напротив

те работят с една печалба, те са едни от най-печелившите банки в ЕС.

ЕС е подкрепил българското правителство за това, че този механизъм е съвместим, той не е регламентирана, не разрешена от общността държавна подкрепа, т.е. не е заобикаляне на закона, който изисква от държавите да се въздържат да фаворизират едни за сметка на други фирми. Това е едната страна на нещата. От друга страна не случайно се споменава за европейския механизъм, т.е. има и финансова страна в това съобщение. Т.е. след него

европейските механизми за финансова стабилност са достъпни за българската държава

при положение, че на нея не и достигнат собствените в момента налични средства във фискалния резерв. Разбира се, тези пари, за които става въпрос 3,3 милиарда лева държавата ги има във фискалния резерв. Но все пак достъпа до европейския механизъм за финансова стабилност също е даден с това решение. Ние бихме могли, грубо казано, тези пари да ги вземем от европейските фондове и да не харчим парите на самата българска държава. Не става въпрос за финансиране от ЕК, това не е дългосрочно финансиране, не е финансиране на дефицит, това са пари, които се ползват за подкрепа на финансовия сектор и след като се потуши въпросната паника, те ще бъдат върнати.

По света паниката трае от една до две седмици и максимум в най-тежкия случай е траяла подобна паника един месец, говоря за финансовите кризи по света през последните двадесетина години. От 1970 година се води базата данни на МВФ за финансовите кризи в света.

Адекватна ли е политиката на държавата в този момент

Разбира се, че е адекватна, струва ми се, че на подобна атака се реагира по този начин – с твърда и сигурна подкрепа за всички на финансовия пазар. Защото започнеш ли дискриминация и да видим сега кой добър, кой лош, не след дълго всички се оказват лоши. Не може в подобна ситуация някой да поставя под съмнение която и да било банка. Покрай всички клеветнически слухове, бяха разпространени и съждения относно качество на портфейла на конкретни банки, относно сделки на конкретни банки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор