Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 08:54 1 837 18

„Амнести“: Климатът в България е ксенофобски

  • амнести-
  • българия-
  • доклад-
  • ксенофобия-
  • бежанци-
  • разделение

Бежанската криза се използва за политически цели

„Амнести“: Климатът в България е ксенофобски - 1
Снимка: БТА/ AP

Политиците, които използват реторика на омраза и разделение, правят света по-опасно място за живеене. Това се казва в доклад на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“, в който е анализирана и ситуацията в България.

В него се посочва, че американският президент Доналд Тръмп е пример за лидер, чиято политика разделя хората. Държавният глава на САЩ обаче далеч не е единственият политик, който прави това. От „Амнести“ разкритикуваха и лидерите на Турция, Унгария и Филипините.

Организацията посочва, че правителствата използват бежанската криза за политически цели. Политиците са безсрамни и активно легитимират омразна реторика и политики. Границите на това, което е приемливо, са се променили.

В новия годишен доклад са анализирани 159 страни. От „Амнести“ посочват, че в България климатът на ксенофобията и нетолерантността рязко са се усилили.

Правозащитните организации са документирали случаи на физическо насилие и кражби от страна на граничните полицаи в България, посочва организацията.

В доклада се казва още, че има високи нова на ксенофобия и нетолерантност, насочени към различни групи, сред които и бежанците, които остават уязвими. Правителството се е провалило в опита си да потуши климата на нетърпимост, а някои високопоставени лица често са използвали ксенофобска реч.

Социалното изолиране и дискриминация на ромите в България продължават, се казва още в доклада на „Амнести“. Ромските деца имат ограничен достъп до образование и здравеопазване.

В доклада става дума и за екстрадирането на Абдуллах Бююк, който бе предаден от българска страна на турските власти, които го заподозряха за връзки с организацията „Фето“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    37 4 Отговор
    България: Амнести е някаква гнусна организацийка, чието мнение НЕ ни интересува.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Може да е гнусна но са прави.
  • 3 глупак

    22 1 Отговор
    Единствената международна организация, която казва нещо наистина важно, е ТРАНСПЕРАСИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ.
    За съжаление забранена за нашите медии.
    Работата на останалите е да организират гей паради.....

    Коментиран от #11

  • 4 бай Иван

    18 5 Отговор
    Да си гледат собствената страна.
    М...лите са си паразити, не може да се интегрират.
    Бежанците не са далече.
  • 5 чичо Пешо

    20 1 Отговор
    много са ми интересни тея организации говорещи за изолираността на ман.алите. Нека ми дадат пример за държава, в която да са приобщени и да са нещо друго, освен паразити. Как можеш да толерантен към скакалци, които идват изяждат всичко и си отиват. Бай Тошо колко опити направи да ги направи част от обществото - всички, които искаха работеха, ама и тогава не бяха много...и на училище ходеха задължително, ама бяха ученици един път. Просто не струват..или поне 90-95% от тях
  • 6 ivan

    19 3 Отговор
    Който циганин си е свестен сам си се интегрира, другите живеещи в коптори, просто на тях така си им харесва, колкото до бежанците има много мюсулмански страни, където не се води война, да ходят там амнести да протестират защо там не приемат сирийци.
  • 7 Нека да го кажем

    25 2 Отговор
    Българите ненавиждат арабите заради турците и 500 годишният геноцид над България. За това като чуят за Араби и настръхват.
    Съмнявам се, ако емигрантите бяха славяни да има такова отношение. Как щяхме да реагираме, ако тук идваха чехи, словаци, поляци или пък някои от бившите соц. Хайде със Сърбите е малко по- особено... Но ако идваха латвийци, литовци, беларуси, руснаци, естонци, унгарци.... Щеше да има напрежение, но не и такова!
    Българите просто помнят историята си и знаят какво означава да живееш с мюсюлмани, араби. Другите тепърва ще разберат за какво става въпрос

    Коментиран от #8

  • 8 Morgoth

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Нека да го кажем":

    Между другото най-много имигранти в България са от Русия, но те не правят впечатление и не ни плашат въпреки, че колкото и време да са прекарали в страна акцента им е ясно разпознаваем.
  • 9 аз КАЗВАМ

    11 1 Отговор
    пет века мюсюлмани клаха, разпаряха коремите на бременните жени и вадеха неродените деца не искаме никакви мюсюлмани на наша територия да си отидат в техните си страни
    циганите живеят 300 години на наш гръб да си отидат в индия
    не ги мразим просто искаме да не лежат на наш гръб
  • 10 Кака Пена

    8 1 Отговор
    И кво като е ксенофобски? Длъжни ли сме да се съобразяваме с нравите и обичаите на негри, араби, пакистанци и афганистанци? Или те са длъжни да се съобразяват с нашите, след като са дошли на наша земя?
    Кой откъде мине и замине ни дава акъл как да се държим в родината си!
    Защо най-богатите страни в Близкия Изток - Израел, Кувейт, ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия, Оман - не са приели нито един бежанец? Повтарям, тия страни не са приели нито един бежанец!

    Коментиран от #14

  • 11 Кака Пена

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "глупак":

    Недей да плачкаш, какиното, ето я любимата ти организация - Начело е завършилият АОНСУ към ЦК на БКП Огнян Минчев, чичко Сорос и "Америка за България" редовно им дават по някоя кесия със сребърници - всичко е точно!
  • 12 Минчо

    4 1 Отговор
    Те щото западните държави са интегрирали м...лите...
  • 13 димо

    4 1 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ТЕЗИ ДРАСКАЧИТЕ И РЕВЛЮВЦИ ОТ ТЕЗИ ЛИБЕРАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ГИ ЗАСЕЛЯТ ПО ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ ЗА ДА ПРИДОБИЯТ ПО ГОЛЯМ ОПИТ И ТОГАВА ЩЕ СА ПО РЕАЛНИ И АКТУАЛНИ В СВОИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ
  • 14 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кака Пена":

    Според уикипедия изброените от теб страни са приели около 1 милион бежанци:
    - Саудитска Арабия - 500 000
    - Обединени Арабски Емирства - 242 000
    - Кувеит - 155 000
    - Катар - 40 000
    - Израел - разбира се 0 :)
    Горе-долу толкова е приела и Европа.
  • 15 Тодоров

    3 2 Отговор
    Споделям мнението на Киро #1: Амнести интернешънъл е наистина гнусна соросоидна организацийка. Пак да припомня, че СОРОС в България, чрез фондация Отворено общество, финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии. Познайте от пръв път Огнян Минчев от името на кои от изброените организации се опитва често от екрана да ни внушава кой лош и кой добър, как да гласуваме на избори, колко велики са САЩ и колко лоша Русия. Идват нови избори и Амнестито ще се активизира естествено. Още повече, че Сорос покрай Тръмп загуби доста пари и ще се опита да си ги върне чрез манипулативната политика на протежетата си от неправителствени организаци като тази. Всъщност Амнести интернешънъл не ги интересува истината, те често пишат лъжи и раздухват етническо напрежение, само и само да се харесат на "чичко-паричко". Като констатацията например "Ромските деца имат ограничен достъп до образование и здравеопазване". Абсолютна измислица - просто циганския етнос като цяло е затворена група и не възприема интеграцията в обществото, съвсем меко казано. Паразитна група на гърба на нацията, свикнала да лапа социални помощи, без да дава обратно.
  • 16 Нафарфорий

    4 1 Отговор
    Аз ще се оплача на бай Тръмп от тия соросидни организацийки и ще им стъжни живота!
  • 17 Брат ми

    2 1 Отговор
    Welcome to Auschwitz...:-)
  • 18 Зузу

    1 0 Отговор
    Някакви "интегрирани" минали през гробищата и откраднали даже една ламаринена тенекия, която бяхме поставили зад ап редпазва от вятъра, когато се пали свещ...и счупили част от кръста на гроба. Ако тия са интегрираните, защо Амнести не ми плати 2 милиона обезщетение? Който се застъпва за вандали заслужава смърт, по древните закони! но да приемем, че сме толерантни днес и можете да платите с пари - все пак е само имущественна загуба! да ви напиша ли на Амнести номера на банковата си сметка? Как ще платите в гущери или в лъвове?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове