Факти.БГ

Полиция спря погребение без смъртен акт

Случаят е от Хасково

Мария Атанасова

Полиция спря погребение на възрастен мъж, който бил приет от Обредния дом без смъртен акт. Мъжът бил починал през нощта, а близките заявили, че от Спешна помощ отказали да констатират смъртта.

Явно роднините на покойника не са знаели, че трябва да търсят личния лекар, или пък не са го открили през нощта, но в крайна сметка се договорили с общинското предприятие да приемат трупа и организират погребението.

Това обаче впоследствие струвало много нерви и мъка на опечалените, които не успели да погребат близкия си в уречения ден. Полицията спряла погребението. След аутопсията, която показала, че няма данни за насилствена смърт, в крайна сметка днес покойникът бе погребан.

От полицията потвърдиха за случая, а от общината научиха от журналистите за скандала. Пред ръководството на кметството, шефката на Обредния дом Лиляна Петрова заявила, че не било изключение да насрочват погребение без смъртен акт, който в последствие да получат, съобщи пресаташето на общината Диана Иванова.

Обяснение обаче, защо покойникът е подготвен за погребение, при положение, че не е констатирана смъртта му, Петрова не е успяла да даде. По норматив, лекар трябва да констатира смъртта на лицето на мястото, където е настъпила смъртта. Някакъв документ, но не и смъртен акт е бил предоставен от близките в разгара на скандала вчера, но той не е приет от полицията.

Хасково / България