Изпробвайте тази лесна и вкусна рецепта от gotvetesmen.com с характерни продукти за унгарската кухня: месо, чушки, домати лук, която е идеална за студените зимни дни.
Продукти:
- 300 г телешки шол
- 1 глава кромид лук
- 2 червени чушки
- 1 люта чушка (по желание)
- 1 с. л. доматено пюре
- 150 мл вода
- щипка захар
- 1/2 ч. л. оцет
- сол
Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на кубчета 2 х 2 см.
Запържва се в нагорещен тиган, докато не изчезне розовият цвят на месото.
Месото се изсипва в гювече, отгоре се поставя лукът, нарязан на филийки.
Добавят се чушките нарязани на едро.
Доматеното пюре се размива с водата, прибавят се щипка захар и оцетът.
Фурната се загрява на 200 С.
Гювечето по унгарски се пече около 40 минути, като от време на време се разбърква.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 prost
Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – „кравар“.
Някога унгарците са отглеждали много говеда и есента си ги прекарвали чак до Франция да ги продават. Пътували са седмици наред и по път са готвили това ястие - имали са месото, носили са си подправките.
Коментиран от #2
21:44 10.01.2017
2 Mister V
До коментар #1 от "prost":
Извинявай, приятелю, имаш дребни неточности: името на ястието наистина идва от gulya и ние си го наричаме гулаш (те го произнасят "гуяш"), а gulya не е "кравар", а означава "стадо говеда". И не са го приготвяли само на път за Франция, ами из цяло Маджарско, най-вече в Пустата - там си гледат говеда от хиляда години. Гулашът не се пече на фурна в гювече, а се вари на открит огън в котле и е много рядък - като чорба.22:23 26.01.2017