Факти.БГ

Комунизмът настъпва неумолимо в Швейцария

В село Райнау ще раздават по $2 750 месечно на всеки

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock

Милена Трачева

Трудно е да кажеш "не", когато получаваш нещо срещу нищо. Затова едно село в Швейцария реши да проведе експеримент с безусловен базов доход, пише Вlооmbеrg.

Повече от 50 %от жителите на Райнау, близо до границата с Германия, се подписаха под проекта. Поне половината от общо 1 300 местни трябваше да кажат "да" и те прехвърлиха този праг.

Решението, на жителите на селото да си подаряват по $2 750 месечно, идва две години след краха на предложението за безусловен базов доход в цяла Швейцария.

Следващата стъпка за Райнау обаче, е да набере средства. Селището, което се намира на брега на река Рейн и е само на час път с влак от Цюрих, бе избрано от продуцентката Ребека Паниан.

Тя казва, че е впечатлена от националния дебат преди вота през 2016 година и е решила да избере едно село, в което да проведе експеримента — и да направи документален филм.

Съществуващите социални помощи ще бъдат пресмятани и премахвани от финалната сума, която жителите на селото ще получават. Средствата ще трябва да бъдат набрани от частни източници.

Идеята да се изплаща определена сума пари на жителите, без да се иска нищо в замяна съществува от повече от век, но набра нова скорост през последните години заради притесненията относно растящото неравенство.

В момента Финландия провежда подобен експеримент, като изплаща по €560 на 2 000 безработни души.

Наскоро стана ясно, че той ще приключи през следващата година и няма да бъде удължаван.

Новото популистко правителство на Италия също обеща да започне да раздава "безплатни" пари, но въвеждането на тази мярка е твърде малко вероятна.

Швейцария