Last news in Fakti

17 Август, 2016 03:01 2 028 1

Ставридис: Има нужда от нова голяма сделка с Русия

  • русия-
  • сделка-
  • джеймс ставридис

Трябва да се отворят каналите за комуникация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лесно е да усетим колко недоволна е Русия от изключването на нейните атлети от Олимпийските игри, продължаващите санкции срещу нея заради анексията на Крим и нарастващата цена на военните операции в Сирия. Това пише за “Time” адмирал Джеймс Ставридис, който е бивш командващ на НАТО, а днес преподава в училището за право и дипломация в университета „Тъфтс“.

Според него има индикации, че Владимир Путин се готви да промени играта, както го е правил и преди през летните месеци. Той продължава да търси голяма сделка със Запада, която да включва договарянето на удовлетворяващи всички финални действия в Сирия. В това число влизат също и международното съсредоточаване на вниманието към Украйна, което да прекрати сраженията там, признаване на руския суверенитет в Крим и гарантиране на правата на рускоговорящите малцинства в останалата част на страната. Естествено се цели и замразяване на разширяването на НАТО и вдигането на икономическите санкции над Русия. За това и Западът е добре да помисли за единен и стратегически подход към Русия и Путин. По този въпрос Ставридис предлага четири точки, с които да се постигне единство.

САЩ трябва да успокои своите съюзници в НАТО и да затвърди позицията си спрямо Русия. Трябва да се предприемат действия за успокояването на разбираемо притеснените Полша и балтийски държави, което важи и за съюзниците от Черноморския регион. Това най-ефективно може да стане чрез програма за учения и военни операции, включващи разполагането на сухопътни сили, поставяне на военни кораби и настаняване на патрули за противодействие срещу опити за въздушно нахлуване от страна на Русия в територията на НАТО.

Запазването контрола на режима на санкциите е от решаващо значение. Това е важен лост за влияние и начина, по който германският канцлер Ангела Меркел обединяваше Европа около него и до този момент е впечатляващ. САЩ трябва да са солидарни към битката на Ангела Меркел за единство в ЕС, особено като се има предвид несигурността, породена от референдума за Brexit.

САЩ трябва да продължат да набират подкрепа сред международната общност за осъждането на руското поведение, минаващо отвъд границите на международното право. Ние трябва да използваме международните форуми, за да осветляваме проблеми като държавната подкрепа за допинга в спорта в Русия, популяризирането на незаконните действия в кибер пространството и насилието в Украйна. Ние трябва да защитаваме стандарти за международно поведение.

Най-важно е да отворим канали за комуникация, които са все по-застрашени от закриване. Никой няма интерес от възпламеняването на нова Студена война, но това изглежда все по-вероятно с всеки изминал ден.

Има група от въпроси, в които сътрудничеството с Русия е възможно. Вече бяха договорени норми за избягването на военни конфронтации по инцидентни причини, включително и чрез горещи линии между военни лидери. Това трябва да бъде разширено.

Според Ставридис най-добрата надежда за сделка е договарянето на плаващ пакет в определен период от времето. Западът има нужда от време и търпение, за да се разбере с Русия, единен и с общ план.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 0 Отговор
    Най големите,мощни страни на света винаги са вав надпревара коя да е най силна,коя да е най мощна.Искам,там кадето живея,,Европа,,да има мир,да живеем свободно.