Last news in Fakti

28 Август, 2018 06:29 3 054 8

Студено отдалечаване

  • ангела меркел-
  • ес-
  • ек-
  • сащ-
  • германия

Америка и Европа след почти 2 години Тръмп

Студено отдалечаване - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България се занимаваме с фалита на „Олимпик“ и с Търговския регистър, а през това време министърът на външните работи на Германия Хайко Маас написа статия в Handelsblatt, която може да преобърне битуващите представи за отношенията в Западния свят, а и изобщо в света.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Втори ден медии и политици в Западна Европа се занимават с идеите на Маас, като в много от случаите, включително и в малкото български медии, които обърнаха внимание, акцентът е върху две конкретни предложения – създаване на независима от САЩ платежна система и на Европейски валутен фонд.

И в западните, и в българските коментари повечето мнения са, че това е неосъществимо.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че като цяло Маас е написал неща, които и тя мисли, но що се отнася до собствена платежна европейска система тя е по-скоро скептична.

Но в статията има неща, които са по-важни от конкретиката. Маас пише, че Европа и Америка вече не споделят ценности в такава степен, в каквото е било по време на Студената война и че Европейският съюз трябва да се еманципира от САЩ и да се опитва да балансира срещу глобалната свръхсила.

Заедно с това той казва, че партньорството в НАТО и борбата с тероризма не подлежат на обсъждане.

Когато отиде за първи път при Тръмп във Вашингтон и изтърпя конфуза с ръкостискането, Меркел рече, че на Америка вече не може да се разчита и Европа трябва да се оправя сама.

Маас просто пише това, което политиците в Европа започват да осъзнават – след десетилетия на почти пълна сдвоеност на САЩ с партньорите от отсамната страна на океана Тръмпова Америка поема курс, който не само не държи никаква сметка за европейските интереси, но и го прави арогантно.

Къде с намеци, но често и пряко Тръмп заплашва Европа, че Америка ще се оттегли от ангажиментите си по отношение на сигурността и смята, че като напомня на съюзниците у кого е тоягата, те ще станат по-отстъпчиви и сговорчиви.

Засега се получава обратното.

Европа – засега предимно Германия - започва да се зъби и статията на Маас е точно това. Впрочем, министърът пише, че в отговор на американските мита Европа може да наложи данък на Apple, Google, Facebook и други големи отвъдокеански компании, които изкарват нелоши пари в ЕС.

Работата е в това, че, макар и в икономическо отношение ЕС да е равностоен на САЩ, военно не може да се мери.

И докато това не се промени, преформулирането на отношенията с Америка ще е мъчна работа.

А иначе, обективно погледнато, когато става дума за международната политика, резултатите от почти двете години на Тръмп в Белия дом са дистанциране на доскорошните съюзници.

И един Господ знае какво може да стане, ако това продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    27 7 Отговор
    А бе вие добре ли сте, Русия спокойно излиза на САЩ във военно отношение,а Евросъюза да не може,я изритайте американските бази от Европа да видим Тръмпчо каква песен ще запее

    Коментиран от #3

  • 2 Румбата

    7 1 Отговор
    Нека, нека..
  • 3 САП

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Еми прочети малко и ще видиш, че наистина не може. Сравни колко подводници, самолетоносачи, ядрени оръжия, самолети и др. има ЕС без Великобритания и ще разбереш за какво става въпрос. На практика в военно отношения ЕС май и пред Русия е джудже.
  • 4 РАСО

    15 2 Отговор
    ....Пред Европа да, но пред Русия не.....проблема на Европа е ,че хем ги боли, хем ги сърби.......истинското място на Европа е съюз с Русия под някаква форма.....така ,хем ще отстоява на САЩ ,хем Русаия ще отстоява на Китай, тъй като ,ако това стане, то ще бъде най мощния съюз ,подобно на НАТО....и Америка изпада в колапс.....само така може да се противопостави вече на САЩ, и за това вина имат днешна Европа .....
  • 5 мнение

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тръмпова Америка поема курс, който не само не държи никаква сметка за европейските интереси, но и го прави арогантно. - Тя и досега е провеждала същата политика. Но европейските лидери се правеха, че не виждат това и лъжеха обществата си. Сега, когато започва разпада на либералния модел и хората не искат да гласуват вече за тях, изведнъж "прогледнаха".
  • 6 Бъз

    5 0 Отговор
    .Независима Европа !
    Русия не е заплаха!
    Нямат сметка да превземат никого.
    Все пак не можеш да търгуваш със себе си.
    А времето на съюз нерушимии отдавна отмина
  • 7 ДРУГАРЯ ТОДОР

    0 0 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ РАЗКАРАТ ТИЯ ДОЛНИЩА ОТ ЕВРОПА И ДА СИ ПОЕМАТ КЪМ ДИВИЯ ЗАПАД!!
  • 8 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор
    Господ явно не знае какво ще стане но ИСТОРИЯТА ЗНАЕ...Пък и има филми по темата,,ЕКСПЕРИМЕНТЪТ,, показва колко бързо може да върне РЕДЪТ/ФАШИЗМЪТ/ ТОЙ НЕ е изчезнал от кръвта на ГЕРМАНИЯ....