Last news in Fakti

20 Януари, 2018 19:14 4 109 4

На 91 години почина най-прочутият френски готвач

  • пол бокюз-
  • гастрономия-
  • готвач

Пол Бокюз бе наричан "Папата на френската гастрономия"

На 91 години почина най-прочутият френски готвач - 1
Снимка: БТА/АР

На 91-годишна възраст почина "Папата на френската гастрономия" Пол Бокюз, предадоха световните информационни агенции. Новината бе потвърдена и в социалната мрежа Twitter от френския министър на вътрешните работи Франсоа Колон.

Бокюз е починал в ресторанта си в Колонж о Мон д'Ор (Collonges-au-Mont-d'or), близо до Лион в Източна Франция, където е и родното му място.

Пол Бокюз беше най-известният френски главен готвач, както и един от най-знаменитите в целия свят. През 1987 г. Бокюз учреждава международния кулинарен конкурс "Златен Бокюз", който е сред най-престижните на планетата.

Той е и създател на прочутата рецепта за супа с трюфели, която е кръстена с инициалите на бившия президент на Франция - Валери Жискар д'Естен. Блюдото се сервира и до днес в менюто на Елисейския дворец.

Френският президент Еманюел Макрон също почете паметта на Пол Бокюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 9 Отговор
    Трябва ли да го познаваме?

    Коментиран от #2

  • 2 1213

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ти - не.
  • 3 Рпг

    3 2 Отговор
    Бог да го прости но как не само сложили слогана шеф които мно го мразя а само готвач значи едни франсета пак и пак по умни от назе баи ганя
  • 4 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор
    най добрия и прочутия е ЖАК ПЕПЕН
Новини по държави: