Last news in Fakti

26 Май, 2018 07:45 12 942 21

Най-могъщите ядрени сили в света

  • могъщи-
  • ядрени-
  • бойни глави-
  • оръжия-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • франция-
  • сили

Хиляди ядрени бойни глави в различни точки на планетата

Най-могъщите ядрени сили в света - 1
Снимка: Shutterstock

В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави усилия да избегне въоръжен конфликт. След встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп се увеличи несигурността в световен мащаб, а пример за това са действията му по отношение на Северна Корея. Държавният глава отмени планираната среща с Ким Чен-ун и мирът на Корейския полуостров за пореден път е поставен под въпрос.

В края на 60-те години на миналия век е подписан Договорът за неразпространение на ядрени оръжия, целящ да намали напрежението в световен мащаб и риска от потенциална унищожителна война. Ядрените оръжия обаче продължават да застрашават сигурността и са основа в стратегията за възпиране на големите сили. Кои са петте най-могъщи ядрени сили в света?

5. Великобритания

На пета позиция са британските въоръжени сили с над двеста ядрени бойни глави. През последните години Великобритания намали броя на оперативните бойни глави. Обединеното кралство продължава да е една от големите военни сили в света. Британците избраха да обърнат гръб на Европейския съюз, но продължават да са част от НАТО.

4. Китай

Китай за няколко десетилетия се превърна в могъща военна суперсила. Пекин държи в дълбока тайна броя на ядрения си арсенал, въпреки че посочва, че той е единствено с отбранителни цели. Според експертите китайските въоръжени сили разполагат с над 250 ядрени бойни глави, посочва „Бизнес инсайдър”. Доктрината на Китай не предполага първи удар, но международната общност е скептична относно намеренията на Пекин.

3. Франция

Франция започва да разработва ядрения си потенциал по време на Втората световна война, когато президентът Шарл дьо Гол смята, че Париж се нуждае от независими от САЩ и НАТО бойни способности за отбрана. Към момента се смята, че французите разполагат с близо триста бойни глави.

2. Съединените американски щати

Американците разполагат с най-модерната армия в света, но не са първи по показател ядрен боен арсенал. По време на Студената война те водят ожесточена надпревара във въоръжението със Съветския съюз. САЩ е и единствената страна, която е използвала ядрени оръжия във военен конфликт – през Втората световна война на японска земя. По данни на Федерацията на американските учени САЩ имат 6800 бойни ядрени глави.

1. Русия

Русия е лидер в класацията с близо 7000 ядрени глави. СССР започва да разработва ядрената си програма през 40-те години на миналия век, когато разбира за проекта „Манхатън”. През последните години руските въоръжени сили работят над модернизация на ядрените си способности.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    18 69 Отговор
    Глави имат ама ракети нямат ватенките.

    Коментиран от #2

  • 2 БЪЛГАРЧЕ

    51 11 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    НЕ СПА ОТ ЯД, А??
  • 3 баламутство

    12 19 Отговор
    А Турция? Дедейте така. Пишете поне нещо за нея. Публиката иска да чуе. Колко силна и велика е. Че след малко ще има 10 бона ядрени ракети щото е на върха на технологията и прочей.

    Коментиран от #4, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 може би

    34 14 Отговор
    до 4-щото не ви изнася нали- Русия си е велика отвсякъде-не разбрахте ли вече бе джендъри
  • 6 Ристе

    14 14 Отговор
    Аз пък мисля че рускините са велики, на тях се държи икономиката, що рубли пращат от гнилия запад.
  • 7 вес

    8 2 Отговор
    Шести са израелците, седми индийците
  • 8 До 2 БЪЛГАРЧЕ

    13 20 Отговор
    Ти българче или русначе си бе? Що така защитаваш Русия? Май си русначе?
  • 9 ФСБ

    19 32 Отговор
    Забравяте една мааалкаа подробност, която беше причината СССР да се признае за победен и да се саморазпадне. САЩ имат още толкова неутронни глави, качени на стелт томахавки, невидимите F 22, F 18, F 35, които ще бъдат използвани изпреварващо. За неграмотните тук това е по-унищожително от ядреното оръжие и унищожава /дематериализира/ хората в каквито и бункери да се намират и на каквато и да е дълбочина под земята. Всичко друго си остава непокътнато и годно за използване. Русия няма отдавна система за автоматично изстрелване на ядрените ракети /намериха и цаката/ и това беше втората причина СССР да се признае за победена. Така че са едни голи пишки, докато не изобретят С 2860 СЛЕД 30 ГОДИНИ, КОЯТО НАЙ-МНОГО ДА КОНСТАТИРА ПРЕМИНАВАНЕТО НА F 35 МИНУТА ДВЕ СЛЕД КАТО СА ИЗСТРЕЛЯЛИ РАКЕТИТЕ И УНИЩОЖИЛИ УСТАНОВКАТА. ЩЕ БЪДАТ С ЧЕРНИ КУТИИ СЪС ЗАПИС НА ДЕЙСТВИЯТА):)

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ХАХАХАХА

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "ФСБ":

    "невидимите F 22, F 18...."Ф18 невидим.НЕВИДИМ!!!!ХАХАХАХАХАх
    "които ще бъдат използвани изпреварващо"ХАХАХАХХА
    Самолети ще бъдат използвани изпреварващо.!@ХАХАХАХАХ
    самолети от самолетоносач ще бъдат използвани изпреварващо......хахахахахаа ах не мога задушавам се от смях ще умра !!!!!!11111
    Ох така не бях се смял от известно време на сам...Чак ми излязоха сълзи от учите.
    Ох само да си поема дъх.Трябва да те вземат при кумиците.
    Иначе Мнда прав си заради тази ситуация описана в твоя коментар се предаде ссср но контекста от ситуацията е малко-мъничко различен.Един генерал отива пред лидерите на ссср и им изтърсва информацията от твоя коментар и след доста смях без сълзи(на сълзи Москва не вярва) решават да се предадат разбирайки ,че американците са опасни единствено само за себе си и ,че американските военни филми екшан приключения тип рамбо и дисковери подобни нямат нищо общо с реалността.
  • 11 икем

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "ФСБ":

    Айде събуди се вече, че бълнуваш приказки от 1001 нощ :)

    Коментиран от #13

  • 12 What

    12 6 Отговор
    Как САЩ има най модерната армия бе всичко руско е по ново от тва на САЩ . САЩ ползват стари танкове самолети САЩ ползват само старо оборудване а русия се модернизира и САЩ тъпчат по руснаците сащ са безсилни пред русия ето пример. Новите руски ракети сармат САЩ са безсилни нямат техниките да свалят нито една от бойните глави а те са 5 или 7 .за това САЩ са безсилни а пък ракетите на САЩ за руското пво не са проблем така че да внимават с русия да не я подценяват
  • 13 Да да

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "икем":

    Аз още се чудя,защо не се разпаднаха САЩ и НАТО ,а СИВ и СССР! Толкова велики тия руснаци,че от величие имат 250 лв. МРЗ! Ще ми обясниш ли? Как най-великите се сгромолясаха,а пропадналите се оказаха 1000 метра по-високо?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 hah

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    СССР се разпадна заради ауди мерцедес бмв и големи яхти които са практически плаващи дворци.
    Предполагам за руските олигарси сте чували?
    Та тез индивиди започват своята кариера в олигархата още по социалистическо.Гледат едни групи като Редшиелд и си викат абе аз тва техното де го имат кадето са го събирали 300г аз мога да го напраа за от 3 до 30г. проблема беше ,че им пречеше социалистическата система и затова се наложи да я разпуснат.
    Защо го разпраам това и има ли доказателства.
    Ами има ако погледнете финансиите на Руските политици ше ви падне шапката дори и ако не носите на главата си в момента.Руските политици са по богати от немските и от повечето не-всички американски.Ако направите едно сравнение кой притежава повече по нови и по големи яхти и немски коли предполагам ще останете изненадани.
    Защо го казвам това.Защото такава е ситуацията в България!!!Сегашните про-европейско настроени политици до вчера бяха про-руско настроени утре ще са про-друго.Директен пример:
    Иван костов ,Бо*ко (бисер)*****ов и мноо други.

    Ако има някаква вина ссср и социализма/комунизма е ,че позволиха тези индивиди да се нанесат във властта.

    Коментиран от #20

  • 15 ganio

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    Здрасти, изобщо не съм русофил за да защитавам Русия, но наскоро един приятел се завърна от там след 6 месечен гурбет и с 7000евро спестени пари. При това не беше в Москва, а някъде из пущиняците.
    Второ, вместо да се подиграваме на тяхната МРЗ от 250лв, по-добре да направиме така че нашите доходи да нарастнат.
  • 16 Ръката от ковчега

    3 0 Отговор
    Ние подържаме,паритет.Да се пробват,ястребите.Пръво те ще го отнесат.Поздрави СССР
  • 17 Гигос

    1 0 Отговор
    Гиген е на първо място 23000 бойни главини и колко танка най мощия арсенал на вселената🦈🦈🐬🐟😂😙😁🥁🥇🤗🐟🐳😗🤔🐬
  • 18 !?!?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "баламутство":

    Приятел нали знаеш малките кучета лаят и заплашват ама дойдели някой да ги бие веднага бягат и пищата. Така е Турция само заплахи нищо особено а ти опичаи си акъла и сядаи мирно да не изядеш някоя руска ръкета ;)
  • 19 Гецата

    3 0 Отговор
    Не,не бъркайте нещата,само в БълХария има една глава(тиква)дето унищожава цялата държава с един замах......
  • 20 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "hah":

    Само ще отбележа, че в природата на тия индивиди е да се наместват по върховете на която и да е социална система от как свят светува. Ако има султан те ще са около него, ако има крал те ще са в двореца, ако има комунизъм те ще са партийни секретари, ако има капитализъм те ще са първи радетели за либерализъм и равноправие и ще заемат висши постове по разните му там агенции, фондации комисии и прочие. Та точно затова съществува кръговрата в природата, когато една система се замогне и се появат тия кърлежи тя пропада за дойдат нови, които да изградят друга система, която да бъде разрушена от бъдещите кърлежи и така докато свят светува. Вече в зависимост от народопсихологията по места и гените на определените индивиди някой системи са траят стотици години, а други десетки. Много е важен индивида, като цяло колкото повече са трудолюбивите и честните в една система толкова повече няма никакво значение каква ти е системата за да живееш добре и обратното- африка например ще е зле при, която и да е система в общи линии заради калпавия мат'риал.
  • 21 Koill

    0 0 Отговор
    На мен ми е интересно, защо Северна Корея е няма във списъка, мисля че по отношение на ядрено оръжие са по оборудвани от Англия или Франция, но може и да греша, не съм сигурен