Факти.БГ

САЩ предприема мерки срещу "доларовата дипломация" на Китай в полза на Тайван

Виолина Цветанова

Президентският офис на Република Китай отправи своята благодарност към САЩ за оказаната от тях подкрепа в тежък за страната момент, в който Пекин отмъкна пореден нейн дипломатически съюзник.

„Защитата на суверенитета и достойнството на страната ни, укрепването на нашата самозащита и запазването на свободния ни и демократичен начин на живот са наша крайна цел, която по своята същност е международна ценност“, заяви говорителят на президентския офис Алекс Хуанг, цитирайки президента Цай Инг- уен. „Тайван няма да отстъпи пред заплахите на Китай и ще продължава да допринася за стабилизацията на региона“, каза още той.

Съединените щати изразиха своята тревога относно решението на Ел Салвадор да прекрати връзките си с Тайван и да установи такива с Китай и заявиха, че ще преразгледат отношенията си с централноамериканската страна.

В изявление от Белия дом казаха, че това решение ще засегне не само Ел Салвадор, но ще се отрази и върху икономиката и сигурността в целия регион. “Страните, които искат да установят или да задълбочат отношенията си с Китай, за да привлекат инвестиции, които ще стимулират краткосрочния икономически растеж и развитието на инфраструктурата, могат да бъдат разочаровани в дългосрочен план“.

В изявлението се казва още, че правителствата на страните се подлъгват от различни стимули, неосъзнавайки, че Китай има за цел да създаде условия за икономическа зависимост и господство, а не да създава сериозни и взаимоизгодни партньорства.

Сенатор Кори Гарднър на свой ред заяви, че в рамките на няколко дни ще представи пакет от мерки, насърчаващи страните да се придържат към Тайван. Те ще позволят на Държавния департамент да предприема действия по промяна в отношенията или намаляване на чуждестранната помощ за страни, чиито намерения биха били неблагоприятни за Република Китай.