Факти.БГ

Путин пред нов сблъсък с Ердоган

Двамата трябва да се разберат за Идлиб

Росен Стойчев

Руският президент Владимир Путин е на път да навлезе в голям спор с турския държавен глава Реджеп Ердоган, съобщи „Московский Комосомолец“.

Отношенията между двете страни постоянно се подобряваха през последните две години. Сега обаче те може отново да изпаднат в спор, заради противоречията около военната акция в сирийската провинция Идлиб.

Русия подкрепя плановете на сирийските правителствени сили да започнат офанзива в региона. Очаква се споразумение да бъде договорено по време на тристранната среща между Русия, Иран и Турция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече подкрепи Турция и заяви, че не иска насилие в региона.

Идлиб е последната зона на деескалация, която е все още под контрола на бунтовниците, като Дамаск настоява за офанзива в региона.

Русия и Иран искат от региона да бъдат изтласкани последните представители на групировката „Джебхат ан Нусра“, докато Турция иска да защити представители на умерената опозиция, които й помагат да сдържа кюрдските сили.

В момента Путин е близо до победа в Сирия, но за целта ще трябва да намери начин, по който да се споразумее с Ердоган. Той може да му предложи офанзива само в западната част на провинцията, като протурските сили ще останат незасегнати, но ще бъдат задължени впоследствие да станат част от сирийската армия.

Ердоган ще може да запази контрол над северната част на провинцията и да участва в установяването на местни власти там.

Русия