Факти.БГ

САЩ могат да ударят руснаците в Сирия

Кошмарен сценарий

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Денис Джамбазов

Напрежението в Сирия расте! Северозападната провинция Идлиб, която е последен бастион на бунтовниците, може да разпали голям огън. Американското издание „Уолстрийт джърнъл“ пише, че САЩ могат да ударят по руски и ирански позиции, ако силите на Башар Асад използват химическо оръжие в Идлиб.

Американското разузнаване подозира, че режимът в Дамаск, подкрепен от Русия и Иран, може да използва хлор срещу бунтовниците и цивилните. При подобен сценарий американците ще отговорят, а тяхна мишена могат да се превърнат дори руските позиции в Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.

Вестникът, който цитира източник от въоръжените сили, посочи, че в Пентагона са разработили планове как американската армия да отговори на Асад и Русия. Крайната дума обаче има президентът Доналд Тръмп, който трябва да даде зелена светлина за евентуални удари срещу руските военни позиции. Ако Вашингтон реши да отговори, мащабът този път ще е много по-голям от предишните въздушни удари.

Американците вече атакуваха мишени на режима след предполагаема атака с химическо оръжия срещу мирното цивилно население. Една от опциите този пък е удар и по руските противовъздушни комплекси на сирийска земя. Най-лекият възможен отговор на САЩ пък е налагане на икономически санкции на сирийски официални лица. Ситуацията в Идлиб остава напрегната. С бъдеща победа там, режимът на Асад ще спечели гражданската война.

Сирия