Факти.БГ

Русия и Турция - спешно за Сирия

Москва ще обсъди с Анкара обстрела на град Алепо 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР

Анатоли Стайков

Русия има намерение да обсъди с Турция извършения от бунтовници обстрел на жилищни квартали в сирийския град Алепо със снаряди, съдържащи отровни вещества, предаде ТАСС, като цитира говорителя на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Двете страни ще обсъдят инцидента като гаранти за спазването на режима на прекратяване на бойните действия в района на Идлиб, заяви Конашенков. Той добави, че руски специалисти следят ситуацията в зоната за деескалация, подчертавайки, че за ситуацията в нея според споразуменията отговаря Анкара.

В резултат на обстрела получиха химически отравяния 46 души, включително осем деца. Оказана им е медицинска помощ, добави Конашенков, като уточни, че стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Руски военни химици помагат при лечението.

Говорителят на руското министерство на отбраната подчерта, че по-рано Москва предупреди, че организацията "Бели каски" се опитва да организира провокации в демилитаризираната зона около Идлиб, с цел да обвинят правителствените войски в използване на химическо оръжие срещу местното население.

"Очевидно е, че "Белите каски" са пряко свързани с терористични организации, действащи на територията на Сирия", подчерта Конашенков.

Русия