Last news in Fakti

19 Май, 2021 06:55 6 618 13

Жестока сеч и деформиране на скални ридове край Костенец

  • сеч-
  • костенец-
  • недоволство

Граждани искат преразглеждане на проекта по модернизацията на ЖП линията Елин Пелин - Септември

Жестока сеч и деформиране на скални ридове край Костенец - 1
Снимка: Helpbook.info
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

След предприетите действия по модернизацията на ЖП линията Елин Пелин - Септември граждани искат преразглеждане на проекта и внимателна проверка по всички аспекти на начинанието. В платформата на Helpbook.info е постъпил сигнал, цитиран от Bulgaria ON AIR, който засяга немалко възникнали въпроси по случая:

"Текущият сигнал е свързан с модернизирането на жп линията Елин Пелин - Септември. Конкретно, снимковият материал е направен в рамките на община Костенец. Чрез кратка ретроспекция можем да установим няколко интересни факта за проекта.

1. Първо началната фирма изпълнител е сменена с GP Group, като с или без причинно-следствена връзка цената на проекта се е покачила няколко десетки млн.лв.

2. Поради известни и неизвестни причини финализирането на проекта е отложено за края на следващия програмен период– 2030 г.

3. В него никъде не е упоменато извършването на залесяване, което поражда въпросът: "Как би било възможно възстановяването на растителността (поне частично)?"

4. Черешовидната поанта печели последната актуална информация, за наличието на известно количество уран, в дадени части от скалния рид. Въпреки установяването на горното, проектът не бива прекратен, а частично променен.

Използването на европейски средства и горски активи в името на общото благо е чудесно само по себе си.

За съжаление предвид фактите и наличната гледка, у мен се заражда леко съмнение, че характерът на случващото се е именно такъв на 100%. Наблюдава се масово унищожаване на горската растителност, безвъзвратно модифициране на горската инфраструктура и заличаване/промяна на образуваните с години скални ридове“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    35 0 Отговор
    Няма ли най-после някой да спре това безогледно изсичане на горите. Унищожиха природата в България.

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Госあ

    18 2 Отговор
    Иииха, модернизация на Елин Пелин- Септември в края на 2030. А до Пловдив ? А до Бургас ? А до Варна? Кога? Пародия. Ама изсекли гората за дървен материал. Изгониха китайците, обаче. Които до 2030 можеха да направят спомените линии и влакове да има, освен релси (въпреки че релсите са по важни). И заводи за ремонт и поддръжка да има.

    Коментиран от #5

  • 3 Behemoth

    13 0 Отговор
    Охааааа.... работа работа работа!
  • 4 Ддд

    23 0 Отговор
    ДПС изсече гората на България. Доказано и все още ненаказано.
  • 5 ДА ама НЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    МНОГО е ЛОШО когато не можете да ЧЕТЕТЕ! ЖП мрежата трябваше да е модернизирана до 2021 година в цяла България! В момента е ГОТОВА: Свиленград-Септември (скорост 220 км/ч); Бургас-Пловдив (има участък около Стара Загора, който се прави на ново - калпаво строителство); София-Елин Пелин (е почти готово). И остана последният най труден планински участък (средна скорост 160 км/ч - като е необходимо НОВО ТРАСЕ). В готовите участъци влаковете се движат с 140 км/ч защото НЯМАМЕ ВЛАКОВЕ за по висока скорост!

    Коментиран от #12

  • 6 ДАааааааааааааааа

    6 2 Отговор
    НОВО ТРАСЕ през гората/планината не може да мине без рязане и обрушване. НЯМА как да мине трасето: 32 км ТУНЕЛИ и 32 км ВИАДУКТИ! Проекта е отдавна готов - 2017 г.!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО чак СЕГА скачате, КОЙ КОЙ КОЙ ви натисна БУТОНА!
  • 7 Лично наблюдение

    6 0 Отговор
    Ходихме със съпруга ми лятно време край едно родопско село, като се стараехме да запазим максимално естествената природа. Местността вече не може да се нарече край село, а кварталът на богатите. Какво се промени за близо 7-8 години... изчезнаха много видове растения, изчезнаха птиците, изчезнаха пчелите, изчезнаха щурците, скакалците, празни са двата огромни мравуняка, дори осите и стършелите се изпокриха. Няма ги катеричките, таралежите... абе нищо не остана! Растителността я замениха някакви храсти, които превземат всичко и няма спасение от тях. А камионите с дървесина се засичат най-вече събота и неделя. Идваха дори вкъщи да искат разрешение за сеч - беше им отказано. От две години се кротнаха... Не знам какви са причините, но имам подозрения. БЪЛГАРИЯ СЕ УНИЩОЖАВА И ЧЕСТО С БЛАГОСЛОВИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ! А МОЗЪЧЕТО НА БОГАТАШИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ ПРОУМЯВА, ЧЕ НАЙ-ХУБАВА И ЦЕННА Е ЕСТЕСТВЕНАТА ПРИРОДА!
  • 8 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ти да видиш какво сечене ще падне при строеж на магистралата Русе-Търново. Като видях през колко гори и ниви ще минава, направо ми дожаля.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 горски

    0 2 Отговор
    Шантави хора...Не може проект който е минал през цялата процедура да се спира,че на някой му кефнало.Това се прави о време...
    А и как ще се прекара път или жп,без да се разчисти терена.Прави се шкарпа,укрепване ,временни обходни пъгища и прочие...Със сигурност има и рекултивация заложена..
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Абе толупи,или не можете да четете, или не знаете. Как ще копаят там, там са наи голямите залежи на уран.
  • 12 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДА ама НЕ":

    Да, ама ДА. Наскоро пътувах София-Пловдив. За малко да минем на свръхзвукова ! Хахахахаха Я,моля ти се.
  • 13 ддд

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Като падне едно свалище върху къщата на някой управник тогава може и да се сетят. Иначе едва ли.