Last news in Fakti

15 Декември, 2021 11:56 25 915 42

В РСМ недоумяват как Павел Вълнев и депутат от ПП стават стратегически инвеститори в страната

  • павел вълнев-
  • боян табутов-
  • владимир табутов-
  • северна македония-
  • правителство-
  • соларни паркове-
  • стратегически инвеститори

Доскорошната дясна ръка на Цветанов и братът на народния представител Владимир Табутов ще вдигат соларни паркове

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившата дясна ръка на Цветан Цветанов в "Републиканци за България" Павел Вълнев и брата на депутата от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов - Боян стават стратегически инвеститори в РС Македония, пишат в свое разследване северномакедонски журналисти от КОД.

На 6 декември дружеството "RINUABLE POWER INTERNATIONAL ДООЕЛ Скопие" получава лиценз за търговия с електрическа енергия, пише telma.com.mk. Лицензът от Комисията за енергийно регулиране е издаден в условия на пандемия. Ден по-късно проект на компанията е обявен от правителството като стратегически инвестиционен проект. Той е за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 85 мегавата и от кабинета обявяват, че тази компания ще инвестира 63 милиона евро в проекта.

На същото заседание е определен като стратегически инвестиционен проект и този на друга фирма - "ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие". Тя трябва да инвестира 53 милиона евро във фотоволтаична електроцентрала с мощност 70 мегавата.

Общото между двете компании е, че са собственост на български политици, а централите им са на едно и също място - В Кисела вода на ул. "Кире Кръстевски" номер 33-1.

Енергийният дебютант в Македония Павел Вълнев е собственик и управител на фирма RINUABLE POWER INTERNATIONAL, ДООЕЛ Скопие. Вълнев е американски българин или български американец. Семейният му бизнес е в Илинойс, където от 15 години се занимава с логистика и транспорт. Разполага с повече от 500 камиона и тежкотоварни автомобили. В края на 2020 г. той влезе в българската политика като зам.-председател на Републиканци за България, създадена от Цветан Цветанов, бивш съратник на Бойко Борисов, когото Цветанов обвини в корупция. Точно преди година Вълнев заедно с републиканския лидер Цветанов остро критикуваха решението на правителството на Борисов да блокира Македония по пътя към ЕС вместо България, за да покаже лидерство на Балканите.

В началото на българската си политическа кариера Вълнев дари милион долара на партията, която спечели 40 000 гласа или малко над 1% на изборите през март. През юни тази година той подаде оставка от поста зам.-председател на партията. А в рекламното политическо видео в профила си във Фейсбук твърди, че е инвестирал в енергетика в Македония и че досега е инвестирал 100 милиона.

Някой, който би инвестирал 100 милиона евро в Македония, щеше да бъде известен или щеше да бъде в централния регистър. Но бизнесменът Вълнев го има само в енергийната компания от Кисела вода и в Кочани Хипотерм, която всъщност е фирма за производство на марихуана, където влезе през 2019 г. В тези две фирми няма служители. В България бизнесменът има три фирми, нито една от които не е свързана с енергетиката - Вълнев имаше телевизия, която закри преди 3 години, уж заради заплахи и натиск от правителството на Бойко Борисов.

Има фирма за недвижими имоти, в която е съдружник със Славчо Караилиев, с когото притежава и Тетра Хип от Кочани, която също е в бизнеса с марихуана.

Третата му компания се казва Face Beauty, верига салони за красота, в която той е партньор на Моника Валериева, участник в риалити шоута, певица, съветник за психологическа помощ, героиня на българската жълта преса и заподозряна в данъчни престъпления покрай съвместното дружество с Вълнев.

Правителството, което реши да избере Вълнев за стратегически инвеститор, подчертава, че е американски инвеститор.

"Rinauble Power International е компания, собственост на Mr. Павел Бисеров Валиев, който е собственик на американската компания AmeriFreight Systems, която се занимава с транспорт и логистика от 2006 г., има опит в портфолиото си в петролния бизнес, който е част от енергийния сектор, а компанията си сътрудничи с клиенти като напр. Samsung, Panasonic, Vizio, Apple, Playstation и др.", отговарят на въпросите на KOD от правителството.

Вторият стратегически инвеститор е Боян Табутов, чиято компания се казва "ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие".

"ХЕК Солар МК ДООЕЛ Скопие е компания, основана от ХЕК СОЛАР ООД България, която разработва и изгражда фотоволтаични електроцентрали на световно ниво, започвайки от 2012 г. и досега е реализирала проекти с инсталирана мощност над 2000 MW в световен мащаб", отговарят от правителството.

Българският сайт на ЕК съдържа почти идентични данни, като в отговора на македонското правителство. Те работят от 9 години и досега са монтирали над 2 гигаватчаса слънчеви централи. по 12 проекти в 12 държави, сред които най-голямата електроцентрала е построена в Казахстан, има и проекти в САЩ, Австралия и Чили.

Боян Табутов е шеф на операциите, а според македонски документи той е собственик на македонската Heck Solar. Неговият брат Владимир Табутов е основател на компанията. Но не е само това. Владимир е и нов депутат в българския парламент от Благоевград, от редиците на победилата формация "Промяната продължава", която състави новото българско правителство.

На 3 декември Владимир Табутов официално стана депутат в София, а 4 дни по-късно в Скопие стана потенциален стратегически инвеститор в енергетиката. Проектът му се проверява и пред оперативната група в Министерството на икономиката - дали този български политик има опит и банкови гаранции за проект на стойност 53 милиона евро в района на Пехчево, който е близо до неговия Благоевград.

Медията не получава отговор на запитването към правителството и някои министри дали са запознати с политическите биографии на инвеститорите от България и имат ли връзки с македонски политици.

Страната очаква много от електроцентралите от нови възобновяеми източници, преди всичко слънце и вятър - да започнат да произвеждат електроенергия от около 2000 гигаватчаса годишно, които както ни писаха според текущите цени на тока са на стойност около половин милиард евро. Това е планираното бъдеще, а правителството обещава задължителни обществени консултации и презентации пред местното население, в близост до които ще бъдат построени слънчевите централи, завършва медията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    88 22 Отговор
    Ххахах ПП, хубаво ви намамеха.. Ей много прости българи има.. Доказа се, че са от едно котило всички!

    Коментиран от #9, #29

  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    81 8 Отговор
    ПРОСТИЧКО Е!!!
    КИНТИ КРАДЕШ И У МАКЕДОНСКО ПЕРЕШ!!!
    МАКЕДОНИЯ НЕ Е В ЕС, НО ТРЯБВА ДА СА..."ЗЕЛЕНИ"...
    АВЕ...Я ИМ ТЕГЛЕТЕ ЕДНА СОЧНА МАКЕДОНСКА...

    Коментиран от #31

  • 3 Тредстоун

    85 6 Отговор
    Почтените почват ударно ...
  • 4 Леле мале

    94 3 Отговор
    Който и да удариш , НЯМА да сбъркаш ! Където бръкнеш все далавери ! До кога ще ни лъжат и мамят, до кога ?
  • 5 ЕВАЛАТА НА П.П

    74 28 Отговор
    КАКВИ Е МОШЕНИЦИ РАЖДАЛА, РАЖДА И ЩЕ ..РАЖДА НАШАТА ФАТМАКО- МАФИОТСКА ПАРТИЯ ЛЮБИМА
  • 6 Свързана тема

    81 18 Отговор
    Канадски Българин или Български Канадец е Кирчо? 🤮 Като видя ПП и веднага се сещам, че това Продуктово Позициониране, като двамата наши Продукта, Позиционирани в Българското Правителство.

    Коментиран от #8

  • 7 Доко

    42 4 Отговор
    И сумата е толкова, колкото се споменава и в Струма-гейт.
  • 8 Не само двама

    47 2 Отговор

    До коментар #6 от "Свързана тема":

    Даже е и...депутат от П.П
  • 9 Гласоподавател

    68 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Ах, колко много си прав. Сега, като ги питам мойте познати, които гласуваха за Кирчо и Кокорчо, доволни ли са, а те мълчът.....

    Коментиран от #12, #14

  • 10 ПОЧНА СЕ!!😂

    61 11 Отговор
    "НИКАКВА КОРУПЦИЯ" , НИКАКВИ..ИЗМАМИ, ГРАБЕЖ И МОШЕНИЧЕСТВА,..А.., КИРЕ??!?!?
    А..??? 😂
    ЛАПАЙТЕ БЪРЗО,...ПО ФАТМАШКИ..."ПОЧТЕНО"
  • 11 СССРБарета

    71 3 Отговор
    Простичко е Павел Вълнев е американски агент за региона! Заради незаконното му пребиваване в САЩ е заловен и са му предложили сделка да се върне и да бъде техния човек за окупиране на икономиките на региона и той разбира се се съгласил в замяна го правят милионер! Позната схема и от изток и от запад разказана подробно от Коко Тайсъна който също е бил заловен в Америка и съжаляваше че не бил се съгласил да сътрудничи!
  • 12 Твоите

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "Гласоподавател":

    познати по-добре да ти дадат една граматика по български език.
  • 13 Антигербер

    51 1 Отговор
    Тоя хубостник не беше ли при Цветанов?

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да...

    51 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антигербер":

    Беше, но се усети че нямаш хляб там
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За протокола

    46 4 Отговор
    Мирише, та смърди.
    И няма абсолютно никакъв конфликт на интереси.
    Това е промяната.
  • 18 Джони

    57 25 Отговор
    Все още има българи които не са разбрали, че червената олигархия спечели изборите в България,а нейн виден представител и защитник е президента Радев Решетников. Мафията тържествува защото успя да бутна този които ги тормозеше и арестуване. Братя Бобокови, Банев,Арабаджиев, алкохолния олигарх Миню Стайков,дубайския наглец В.Божков черепа и избягалия в Сърбия банкер крадец от банка Ктб Цветан Василев всичките те чакат с нетърпение отстраняването на гл прокурор Гешев и да се върнат на бял кон. Българската олигархия е дълбоко свързана с руските тайни служби и нейния бизнес,което е опасно и риск за националната ни сигурност и европейските интереси на натовска България.

    Коментиран от #23, #34

  • 19 Дреме ми на шнура

    46 9 Отговор
    Така така, а дамусчиеви, дачевци, вълкът, шиши, ковачки, велевци, и много други удобно не ги споменаваш.
  • 20 Умен по цялата глава

    20 24 Отговор
    Стратегически Инвеститор се става с Пари....Ако не става с Пари,тогава става с Много Пари.....Ако не се случи с Пари и Много Пари - ставаш Депутат.....Мисля,че в България има Мораториум върху Фотоволтаиците и те си ги правят в Македония...Вас кво ви бърка къде инвестира някой Парите си бе....А???
  • 21 James

    6 3 Отговор
    RINUABLE, ама сте индианци-журналисти...
  • 22 Дядя Владимир

    33 4 Отговор
    С избори не става, калашници надо....
  • 23 За джони

    12 24 Отговор

    До коментар #18 от "Джони":

    Абе джони..много неща знаеш!!! За
    руските шпиони, за Радев, за кому
    нисти, за още кой ли не! Кажи нещо
    и за новите господари и техните слу
    ги,за добрите и умните от герб треся
    щи се от страх, на даващи неистов
    вой. Не знам какво ще успеят и нови
    те, но ние, както ни наричате "обикно
    военните" хора вече не искаме лъжи
    те и грабежите продължаващи 30 го
    дини! Мен идеологиите на партиите не ме интересуват! Желая образова
    ни, можещи и най вече елаещи да
    направят бедната ни родина по доб
    ро място за живеене. Не, ЩЕ, ЩЕ ЩЕ,
    а от утре започваме с най важните
    неща, веднага за да го има Утре, да
    усетим и ние и да остане за децата
    научени да го продължат!! С подобни
    мнения като твоите нищо няма да се
    получи! Не иска такива като ВАС!

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЧичУ88

    17 7 Отговор

    До коментар #23 от "За джони":

    Щом не ги искаш тях (Запада и САЩ ? ). Тогава да идва вече покойното (за мое щастие) сесесере или путяраша, която не си е тръгва между впрочем от 1944 г.
  • 26 Nnnnn

    24 1 Отговор
    С марихуана се занимават. Наркобосове.
  • 27 МУШИНГЯСИ

    26 1 Отговор
    бизнесменът Вълнев го има само в енергийната компания от Кисела вода и в Кочани Хипотерм, която всъщност е фирма за производство на марихуана, където влезе през 2019 г. В тези две фирми няма служители.
  • 28 саки

    18 0 Отговор
    Деня на всеки български крупен бизнесмен и олигарх ,започва с репликата : Добро утро Бос, кога може да се видим ?
  • 29 Хохохо

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Прочетох два пъти статията и не разбрах, с какво точно ни намамЕха. А че има прости българи съм напълно съгласен, коментара ти е живо доказателство.
  • 30 И сега какво...

    3 15 Отговор
    Какъв ви е проблема? Това са частни компании. Не са крали от обществени поръчки, от евросубсидии, от магистрали и ремонт на язовири. Къде ги видяхте далаверите? Статията е абсолютно манипулативна. Като за шаранчета.
  • 31 Оракула

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    Не само соларни паркове,
    макетата шътат в България ,
    а корумпираните Бългърски политици в Македония или там ,
    където могат да откраднат европейски пари!
    Политическите кражби, като ОПГ,
    отдавна са преминали, границите на държавите от ЕО!
  • 32 Котис

    4 1 Отговор
    Ех тая марихуана!
  • 33 Бум

    11 2 Отговор
    500 камиона не са на Вълнев а на ДПС, хахаха, смешници.
  • 34 1122

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Джони":

    Абе Джони ти си загубил ума си твоят вожд Боко Тиквата нали е от червената олигархия.Колкото до тези имена които изброяваш Баневи, Бобокови, Божков, Стайков, Цветан Василев и другите те са също от тази червена олигархия.Обаче Бойко Борисов и кръга на Котараците решиха да им вземат бизнесите като им повдигнат обвинения чрез Гешев и стоят в ареста и по този начин те не могат да си връщат кредите от банките и следователно това води до фалит на бизнеса и оттука чрез ЧСИ кръга около Бойко Борисов им взима бизнеса законно и вече по този начин тези лица които са в ареста не могат да спонсорират БСП и другите тяхни разклонения като Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и още други лица.Това беше идеята на Бойко Борисов и неговата шайка и по този начин да бъде докато е жив в управлението на властта и по този начин да си създаде нов елит а нас народа да ни убеждават тяхните медии,че е голям политик и без него няма да има България но те са просто мутри.
  • 35 123

    8 1 Отговор
    Ха ясно защо драпат по бързо да вкарат РСМ в ЕС Бързото връщане на тези инвестиции само с пазарни цени няма да стане. Ще има субсидирани цени за зелена енергия енергиен мисли прочие. Да им честито на македонските.

    Коментиран от #36

  • 36 Лея13

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Е именно,де.И аз това се чудех в началото- тоя Киро от Марс ли пада или изобщо не знае българската история и хич не му пука за нея.То всеки път като го питаха за проблемите със СМ той започваше да мотолеви някакви абсолютни глупости, които хората определено не искаха да чуят в този им завоалиран вид.То не бяха обяснения за нови групи за преговори,на друго ниво,то не беше наблягане на икономическите и стратегическите отношения ,а също и транспортните връзки.Сега всичко е ясно.Още повече, че другаря Радев му взе думата в последния момент от срещата на върха.Много забавно беше.
  • 37 Историята

    6 0 Отговор
    "...Общото между двете компании е, че са собственост на български политици, а централите им са на едно и също място - В Кисела вода на ул. "Кире Кръстевски" номер 33-1..." - Достатъчен материал за разследване!.
  • 38 Кой?

    3 0 Отговор
    Цецо асанцьора ли? Нищо. Сега от улица Кисела вода ще се преместят на улица Студена вода и всичко ще свърши дотам!
  • 39 Харалампиевски

    2 0 Отговор
    Македонците имаха ли референдум по въпроса искат ли в ЕС или не искат ? И при тях ли цялото напъване е от страна на шепа желаещи да блажят и облизват ръце до лактите. Политици бизнесмени. Ако е така - подпишете им за членство и гледайте какво ще им се случи . На тях и на Албанците . Жалко за обикновения народец . Но пък щом са анти Български настроени -подписвайте и пращайте още политици нашенски да им "оправят " стратегическите отрасли ,така както оправиха тука икономика и благосъстояние. Все пак ние от почти 9 милиона останахме към 6 ,но не е сигурно къде са точно всичките. А тези колко ще останат ? Само Дианета и бизнесмени политици ще живуркат там. Подписвайте им за членство веднага ,моля и който и да е Бог да Ги прости.
  • 40 Международни сделки

    1 0 Отговор
    с националният интерес в полза на частни лица! Кирчовците в затвора!
  • 41 Историк

    1 0 Отговор
    Неведоми са пътищата Политически! Смята се от Памтивека, че всеки с бизнес в логистиката е нормално да инвестира в соларни паркове, които получават парите си от бюджета на РСМ. Така се прави бизнес, а не Държавата да ти подарява куфарчета, както при комунистите. Демокрацията явно работи...
  • 42 СТРАХИЛ ВОИВОДА

    1 1 Отговор
    ТОЗИ ПАВЕЛ БЪЛНЕВ Е РОДОМ В РОДОПСКОТО ГРАДЧЕ ДОСПАТ.ЕМИГРАНТ В СЕВЕРНА АМЕРИКА.ТОЗИ ВЪЛНЕВ Е ВНЕДРЕН АГЕНТ НА СЛУЖБИТЕ НА СЕВЕРНА АМЕРИКА.НАВЪТРЕ СЪМ В НЕЩАТА С НЕГОВАТА ПОДЛА ИГРА,СВИДЕТЕЛ СЪМ ЗА НЕГОВИТЕ ДЕИСТВИЯ-КОКО ТАИСЪМА.