Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 08:00 5 080 0

7-те най-велики съперничества в историята на тениса

  • тенис-
  • съперничества-
  • история

Историята на този спорт е белязана от съперничествата между велики спортисти

7-те най-велики съперничества в историята на тениса - 1
Снимка: БТА

Тенисът вероятно е най-популярният индивидуален спорт в днешни дни. Неговата слава обаче винаги се е градил от продължителни и велики съперничества между велики играчи, белязали завинаги историята на спорта. В историята на тениса има няколко големи сблъсъка, белязали цели епохи от развитието на играта. За това и Факти.бг ви представя 7-те най-велики съперничества в историята на тениса.

Роджър Федерер и Рафаел Надал

През миналото десетилетие Федерер доминираше световния тенис по невиждан начин, докато не се появи едно съвсем младо момче на име Рафаел Надал. Двамата са излизали един срещу друг 33 пъти, кат Надал е спечелил 23 от срещит. Федерер грабна първото място в световната ранглиста през 2004 г. и го държа в продължение на рекордните 237 седмици, докато най-сетне Надал не го измести, за да задържи лидерството в продължение на 46 седмици. След това те си размениха водачеството в ранглистата по още един път.

Двамата сблъскваха един срещу друг своите напълно различни стилове. Федерер винаги е бил много елегантен тенисист, разчитащ на техника и мощен сервиз. Надал пък е изключително мощен физически, наблягащ много на движението си по корта и умението да запазва самообладание при дългите разигравания. Емблематични за тяхното съперничество са два легендарни финала на „Уимбълдън“ от 2007 и 2008. През 2007-ма Федерер измъкна победата след  7:6 (9:7), 4:6, 7:6 (7:3), 2:6, 6:2. През 2008 Надал се реваншира в един мач, който много хора определят като най-добрия в цялата история на тениса. Тогава испанецът се наложи след 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (6:8), 9:7. Тяхното съперничество навярно завинаги ще си остане най-емблематичното в цялата история на играта.

Мартина Навратилова и Крис Евърт

Между 1973 и 1988 г. две  от иконите на женския тенис изиграват по между си 80 мача, като Навратилова е спечелила 43 от тях. Това е може би най-динамичното съперничество в историята на спорта въобще. Евърт доминираше женския тенис със своя елегантен стил и невероятна точност при по-продължителни разигравания. Тогава се появи Навратилова със своя мощен сервиз и изключително агресивен стил, за да започне съперничество, продължило 16 години. 30 от техните мачове са от 3 сета, а 60 се играят на финали на турнири.  Евърт печели 21 от първите им 25 срещи, но Навратилова взима победата в 30 от последните им 39 мача. Най-паметната среща по между им си остава тази от финала на „French Open“ през 1985. Тогава Навратилова губи първия сет, а във втория изостава с 2:4. В крайна сметка реализира пробив, за да достигне до победата в мача след  6:3, 6:7. 7:5. Интересното е, че по време на съперничествто им на корта, между Навратилова и  Евърт се формира прекрасно лично приятелство, което те поддържат и до днес.

Пийт Сампрас и Андре Агаси

Това беше съперничество не просто между двама тенисисти, а между два стила на игра. Сампрас бе привърженик на класическия тенис, изглеждащ консервативно и обичащ играта чрез мощен сервиз. Агаси пък бе техничар с дълга руса коса, играещ изключително в защита и при връщане на сервиз. Между 1993 и 1996 г. двамата си разменят на три пъти първото място в световната ранглиста.  Двама са се изправяли един срещу друг 34 пъти, като Сампрас е печелил 20 от срещите.  Пикът на тяхното съперничество идва през 1999 г., когато двамата се изправят един срещу друг на финала на „Уимбълдън“. Там Сампрас разгромява Агаси с 6:3, 6:4, 7:5. През следващата година Агаси печели един от най-легендарните полуфинали на „Australian Open“ след петсетов трилър. Може би най-паметната среща между двамата американци обаче ще си остане четвъртифнала на „US open”, който Сампрас спечели с 6:7, 7:6, 7:6,7:6. Това си остава може би най-великото съперничество в историята на американския тенис, изправило един срещу друг две легенди на този спорт.

Джон Макенроу и Бьорн  Бьорг

Това бе враждата между два коренно противоположни стила за постигането на абсолютно величие в тениса.  Бьорг беше първата истинска звезда в историята на тениса. Със своята дълга руса коса и харизматично излъчване, той спечели 5 поредни титли от турнира „Уимбълдън“ през 70-те, което го превърна в най-великия играч към онзи момент. Макенроу пък бе създал истинска пандемия към  личността си. Несъмнено талантлив, но в същото време готов да избухне по всяко време. Той нямаше проблем да крещи на съдиите, да провокира противниците, а понякога дори да се заяжда с публиката. Между 1979 и 1981 г. двамата си размениха първото място в световната ранглиста 7 пъти. Двамата изиграват един от най-великите тенис мачове в историята на финала на „Уимбълдън“ през 1980 г. Тогава Бьорг спечели след 1:6, 7:5, 6:3,6:7, 8:6.  Макенроу отвръща на удара след един не по-малко класически финал на „US Open”, където няколко месеца по-късно печели с 7:6, 6:1, 6:7, 5:7, 6:4. Американецът побеждава шведът и на финала на „Уимбълдън“ през 1981 г. Двамата играят по между си 22 пъти, като имат по 11 победи.

Винъс Уилямс и Серина Уилямс

Двете сестри доминират женския тенис в световен мащаб през последните близо 15 години. По между си те са изиграли 25 мача, като Серина е спечелила 14 от тях. Легендарна за съперничеството между двете сестри ще си остане 2002 г., когато те играха една срещу друга на финалите и на 4-те турнира от „Големия шлем“. Тогава Серина бе на косъм от постигане на „Голям шлем“, но Винъс взе победата във финала на “US Open”.

Щефи Граф и Моника Селеш

Граф беше наложила невероятна доминация в женския тенис, държейки първото място в ранглистата между 1987 и 1990 г. Тогава се появи 16-годишната Селеш, която с бързи темпове започна да измества живата легенда от нейния пиадестал.  Селеш за първи път шокира Граф, след като я победи на финала на „Френч Оупън“ през 1990 г., когато беше едвам на 16 години. Между 1992 и 1993 двете играха на 4 финала на турнири от „Големия шлем“. Селеш спечели тези във Франция през 1992 и Австралия през 1993 г., докато  Граф грабна трофеите в Англия през 1992 и САЩ 1993 г.

Съперничеството по между им става все по-напрегнато. То достига връхна точка, когато през 1993 г. заелата първо място в ранглистата Селеш не бива намушкана с нож в гърба от фанатизиран привърженик на Граф по време на мач в Германия. Това вади Селеш от спорта за две години, като тя така и не успява отново да достигне върховата си форма. В крайна сметка с Граф се изправят една срещу друго в още два финала на турнири от „Големия шлем“.

Борис Бекер и Стефан Едберг

Двамата са от емблематичните тенисисти на 80-те, като между 1984 г. и 1996 г. се изправят един срещу друг  35 пъти, 25 от които на финали или полуфинали. Тяхното съперничество е легендарно за „Уимбълдън“, където играят един срещу друг три поредни финала. Бекер печели безапелационно първите два от тях, но през 1990 г. Едберг се реваншира в един епичен сблъсък, който печели след  6:2, 6:2, 3:6, 3:6, 6:4. Вероятно най-емблематичният сблъсък по между им е този от полуфинала на „Откритото първенство на Франция“ през 1989 г., който отново Едберг печели след 6:3, 6:4, 5:7, 3:6, 6:2.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА