Last news in Fakti

20 Януари, 2015 09:00 1 334 3

Може ли някой да спре Лудогорец

  • лудогорец-
  • спре-
  • футбол

Тимът от Разград е на път да вземе четвърта поредна титлата

Може ли някой да спре Лудогорец - 1
Снимка: БТА/AP

Времето до подновяването на сезона в родната А група става все по-малко и основният въпрос в българския шампионат ще се върти около това дали има отбор, който е способен да прекрати хегемонията на Лудогорец.

На пръв поглед българските шампиони са изправени пред тежка битка за своята четвърта поредна титла. Отборът на ЦСКА постигна стабилни игри през тази есен и без да допуска сътресения в своето представяния успя да запази лидерската позиция в А група и преди финалните мачове в първенството води с 3 точки пред тима от Разград. Истината обаче е, че към момента у нас има само един отбор, чието внимание изцяло е насочено към титлата. Това е именно отборът на Лудогорец. Всички останали тимове общо взето са насочили своето внимание към финансовите си проблеми и първото място е в периферията на техните цели.

Стойчо Младенов свърши  чудеса с ЦСКА и от нищото събра качествен отбор, който успешно да се бори за титлата.  „Армейците“ имат факторът, който реално липсва на Лудогорец. Те имат стабилен нападател в лицето на Серджиу Буш, който бележи редовно и дърпа  атаката на отбора след себе си. Тони Силва пък постепенно разви потенциала си и в момента е ключова фигура в атаката на „червените“. Тончи Кукоч, въпреки чепатия си характер се оказа стабилен бранител, а всичко това примесено с присъствието на опитните Валентин Илиев и Алксандър Тунчев позволи на ЦСКА да събере един отбор, който и да не блести особено, постепенно и сигурно събра точките, позволяващи му да оглавява класирането на А група към момента. Проблемът е, че от ръководството на отбора никой не крие, че всеки един от ключовите играчи на тима ще бъде продаден при добра оферта. Изглежда, че трансферите на Буш и Кукоч са само въпрос на време и това не е изненадващо. „Армейците“ имат една основна цел и тя е да си гарантират финансова стабилност. В ЦСКА много трудно биха могли да поддържат постоянен отбор, тъй като там процесът на привличане и продажба на играчи е постоянно отворен, което реално няма как да позволи на „червените“ да съберат един постоянен и стабилен отбор за по-продължително време.

В същото време от Лудогорец пазят основния гръбнак от футболисти, които донесоха последната титла на отбора, както и успехите в Европа. В Разград разполагат с най-качествените креативни халфове у нас като Марселиньо, Абало и Мисиджан. Защитата на „зелените“ е желязна с футболисти като Моци, Терзиев и Кейсара, а в центъра стоят  доказани бойци като Дяков и Александров. Единственият проблем на шампионите е липсата на постоянен нападател, след като формата на топ реализатора Роман Безяк се срина през новия сезон. Въпреки това халфовете на отбора  бележат сериозен брой голове и компенсират липсата на голаджия. Реално Лудогорец разполага с най-добрите футболисти на всеки един пост в България. Те са единственият финансово стабилен клуб у нас, който използва парите си за привличане на качествени играчи и развитие на спортната база.

Другият финансово стабилен отбор е Литекс. Гриша Ганчев пази финансовата стабилност на клуба от Ловеч, но от няколко години показва, че трофеите не го вълнуват особено. В момента в Литекс основно развиват собствената си школа и дават път на млади момчета, които след един или два по-силни сезона да бъдат продавани за добри пари в чужбина В момента Литекс е добре самоиздържаща се фирма, която обаче няма потенциала или амбицията да се бори за първото място.

За Левски всичко е ясно. Към момента титлата е последна грижа за „сините“. Те мислят основно за спасяването си от финансовия колапс. Реализират промени в ръководството и отчаяно търсят варианти за привличане на средства. На този етап Левски няма нито потенциала, нито  футболистите, че и  възможностите да се бори за титлата. През пролетта отборът ще се опита да направи нещо за Купата, а мачовете в шампионата ще са по-скоро някаква мъчна борба за третото място. В Левски единствените футболисти с реална класа са испанците Аниете и Бедоя, плюс лакатушещия във формата си Владимир Гаджев. Всички чакат чудеса от младия Божидар Краев, който обаче тепърва развива потенциала си и му трябва опит докато се превърне във водещ футболист.

Трябва да се отбележи и че през тази пролет Лудогорец няма да има ангажименти в Евопа и всички сили на отбора ще бъдат насочени към шампионата. Да не забравяме, че идва и най-тежката част от шампионата с плейофите от първата шестица. Там ЦСКА трудно ще може да запази същата стабилност, за разлика от наистина класния Лудогорец. Тежката серия от мачове може да донесе титлата за „зелените“, които запазиха титулярния си състав, което реално ще рече, че тяхната класа продължава да е безпрецедентна за родните стандарти.

Към днешна дата новата титла за Лудогорец изглежда безспорна, въпросът е могат ли шампионите да допуснат рязко отпускане в представянето си без фактора Европа и има ли отбор, който да е достатъчно стабилен, за да им измъкне титлата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    НЕ
  • 2 Varnenec

    1 0 Отговор
    Твърдо НЕ...
  • 3 любител

    1 0 Отговор
    Не може!