Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 00:15 1 752 0

Бъдещият шампион на Германия?

  • волфсбург-
  • байерн мюнхен-
  • бундеслига-
  • вълците

Волфсбург разполага с големи таланти, но се иска постоянство, за да детронираш Байерн

Бъдещият шампион на Германия? - 1
Снимки: БТА/ AP/ XINHUA

Трудно е да си представим, че в скоро време Германия ще има друг шампион освен Байерн (Мюнхен). Тимът, който отчита годишни приходи в размер на 487 милиона евро, е доминант на домашната сцена, а освен това има амбиции за нещо голямо и на международната.

На небосклона обаче изгря един тим, който като бюджет е далеч зад баварците, но който със своята харизма спечели сърцата на феновете – Волфсбург. 

„Вълците” са втори в класирането на Бундеслигата, изоставайки на 8 точки зад Байерн. Едва ли през този сезон ще успеят да се преборят за златото, но дадоха сериозна заявка за нещо голямо през следващия. Дадоха я, разбивайки у дома Байерн с 4:1 в първия си мач за 2015 година.

Нека погледнем състава на Волфсбург отблизо. Треньор на тима е Дийтер Хекинг – 50-годишен немец, преминал през непретенциозните Алемания Аахен, Хановер и Нюрнберг. През 2012 година той застава начело на „вълците” и постепенно изгражда отбор, готов за големи битки.

Прати впечатление, че съставът е изграден от млади таланти, които в компанията на по-опитните си колеги показват пълния си блясък и потенциал. В защитата на Волфсбург блестят Рикардо Родригес и Налдо. Първият е 22-годишен швейцарец, определян като един от най-класните играчи на поста ляв бек в световен мащаб. Вторият е опитен бразилец, играл дълги години за Вердер Бремен, и който със своите качества и опит внася спокойствие в дефанзивен план.

Тук трябва да споменем и Робин Кнохе, който – макар и на 22 години – е неизменен титуляр в тима и който е един от най-постоянните футболисти във Волфсбург от началото на сезона.

В полузащитната линия блестят имената на Иван Перишич, Кевин Де Бройне и Аделино Виейриня. Хърватинът има три гола и три асистенции до момента в немското първенство, докато белгиецът е най-резултатният играч на „вълците” с 8 попадения. В предни позиции Бас Дост притеснява противниковите защитници, а зимната покупка Андре Шюрле е черешката на тортата.

Отборът играе в схема 4-2-3-1, а в края на месец януари тотално надигра тактически хегемона Байерн. „Вълците” нагледно показаха как се побеждава смятаният за непобедим тим на Пеп Гуардиола.

Въпреки че отборът от Мюнхен имаше притежание на топката 74%, по-чистите голови положения бяха пред тяхната врата. Швайнщайгер и Алонсо бяха тотално обезличени. Байерн, който заложи на 4-1-4-1, остави огромни пространства между защитната линия и вратаря, което бе използвано по прекрасен начин от бързите играчи на домакините в този мач.

Байерн се опита да преодолее бранителите на Волфсбург с дълги пасове към Мюлер, Робен и Левандовски, но „вълците” не им оставиха никакви пространства и имаха преимущество в този компонент от играта. Едно нещо се набиваше на очи по особено изразителен начин – Байерн не бе способен да контролира мача, след като загуби топката.

За съжаление на Волфсбург една птичка пролет не прави – в случая една победа титла не носи. Бъдещето на отбора обаче е светло. Той със сигурност ще играе в Шампионската лига през следващия сезон, което ще донесе допълнителни приходи в касата на клуба, а през този има реален шанс да атакува Лига Европа. Съперник на „вълците” на 1/16-финалите е португалският Спортинг (Лисабон).

Отборът на Волфсбург има талант в изобилие, но трябва да покаже и постоянство. Байерн е тотален хегемон в Германия, но в близките години това може да се промени. А ако има тим, който е способен да свали баварците от върха, то това ще е Волфсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА